Groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht gaat mogelijk verdwijnen; kledingwinkel Pull & Bear vraagt sloopvergunning aan Groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht gaat mogelijk verdwijnen; kledingwinkel Pull & Bear vraagt sloopvergunning aan

Groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht gaat mogelijk verdwijnen; kledingwinkel Pull & Bear vraagt sloopvergunning aan

Groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht gaat mogelijk verdwijnen; kledingwinkel Pull & Bear vraagt sloopvergunning aan
Deze groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht is niet bij iedereen geliefd. Regelmatig als DUIC een foto publiceert met dit pand erop dan volgen de negatieve reacties. Recent was dit weer het geval – deze keer in de rubriek De Veranderende Stad waarbij er ook een foto werd geplaatst van het gebouw in 1924. Ook wij moeten eerlijk zijn, de gevel zag er toen een stuk fraaier uit. Maar wat blijkt; er is recent een sloopvergunning aangevraagd voor de huidige groene gevel.

Deze groene gevel aan het Vredenburg in Utrecht is niet bij iedereen geliefd. Regelmatig als DUIC een foto publiceert met dit pand erop dan volgen de negatieve reacties. Recent was dit weer het geval – deze keer in de rubriek De Veranderende Stad waarbij er ook een foto werd geplaatst van het gebouw in 1924. Ook wij moeten eerlijk zijn, de gevel zag er toen een stuk fraaier uit. Maar wat blijkt; er is recent een sloopvergunning aangevraagd voor de huidige groene gevel.

Eerst maar eens terug in de geschiedenis. In het gebouw, dat op dit moment leegstaat, heeft jarenlang Perry Sport gezeten. Daarvoor zat Sporthuis Centrum op deze locatie met adres Vredenburg 4. Wie verder terug de tijd in gaat komt uit bij horeca. Arjan den Boer schreef al eens uitgebreid over het café-restaurant Witjens dat hier gevestigd zat.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Witjens, Vredenburg 4 (Het Utrechts Archief)

Voor 1973 had het gebouw een heel ander uiterlijk, maar begin dat jaar werd een bouwvergunning aangevraagd om de gevel en binnenzijde flink aan te passen waarna de groene gevelplaten verschenen. Die bouwvergunning plus de tekeningen, aangevraagd door Sporthuis Centrum, zijn nog in te zien bij Het Utrechts Archief. Op foto’s uit het archief is ook makkelijk te reconstrueren dat de werkzaamheden in de loop van 1973 moeten zijn uitgevoerd. Er werd in het gebied toen sowieso veel gesloopt en gebouwd, want in dat jaar ging ook winkelcentrum Hoog Catharijne open.

Foto uit 1973 met de groene gevel, precieze datum is niet bekend. Het Utrechts Archief

Maar nu blijkt dus dat er weer een sloopvergunning is aangevraagd voor de gevel van Vredenburg 4. Perry Sport verhuisde in 2018 naar de overkant waarna er verschillende zaken in het pand hebben gezeten. Als laatste sloot enkele maanden geleden de Vintage Department Store er de deuren. Nu blijkt dat kledingwinkel Pull & Bear zich er wil vestigen. De winkel wordt van binnen opnieuw ingericht, en verder blijkt dat de gevel dus een transformatie wacht.

Uit tekeningen van de architect blijkt dat er rood/bruin metselwerk op de gevel komt met de nodige kozijnen en ramen afgewerkt met graniet. De afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd, en het moederbedrijf van kledingwinkel Pull & Bear en de eigenaar van het gebouw Klein Utrecht BV hebben (nog) niet gereageerd op onze vragen. Daarom kunnen we de plaatjes nog niet delen. Maar wie wel geïnteresseerd in de stukken is; de papieren bij de vergunning zijn hier op te vragen. Zo ver bekend zijn de vergunningen nog niet uitgegeven door de gemeente, maar in de papieren is te lezen dat het sloopwerk in het najaar moet gebeuren.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. buurtbewoner

  ik wil graag handje helpen, waar kan ik mij aanmelden? 🙂

 2. L.E.R. Meijer

  DUIC, prima club! Breed, bekwaam, en aangenaam leesbaar!
  Complimenten voor jullie team.
  Houden zo!!

 3. Rietje

  Jippie !

 4. W.

  Ik ben benieuwd of er nog iets achter de gevel vandaan komt. Je ziet nog wel eens dat zo’n lelijke gevel gewoon voor de oude is gezet. Of dat er in elk geval oude elementen achter bewaard zijn gebleven. Zie bijvoorbeeld ook de oude Eurobioscoop in Hilversum wat jarenlang een lelijke betonnen bak was, maar waar jaren geleden ineens de oude, mooie, gevel tevoorschijn kwam.

 5. Helene

  Alles zal beter zijn.De groene gevel was vreselijk!

 6. Karla

  Pull & Bear hebben het pand aan de Oudegracht erg mooi opgeknapt, dus dat biedt hoop voor het Vredenburg!

 7. BW

  Eigenlijk om te janken dat je een vergunning moet aanvragen om die malle platen weg te halen. Die lui zouden een lintje en/of een medaille moeten krijgen.

  Wie zich trouwens afvraagt wie die vergelijkbare groene (en rode) platen op het pand aan de Potterstraat heeft geschroefd waar nu Intersport zit… Jawohl: Perry Sport.

 8. Peet

  Groene gevel horror
  In de Potterstraat ook zelfde gevel boven,,sport zaak

 9. Marcel

  Het laat zien waar onze Schoonheids commissie toe in staat is. De binnenstad naar de knoppen helpen met de meest belachelijke pui uitstralingen die er zijn. Een oude binnenstad mag je niks aan veranderen wat de buitenkant betreft. Binnenkant? Ga je gang. Kijk naar oude foto’s. Het is om te janken.

 10. Utrechtse Jantje

  Beste @ BW , ik ben het helemaal met je eens hoor ,en misschien krijgt het Vredenburg weer iets van zijn oude glorie terug …….

 11. Fvw

  Wat denk je van de Rembrandt bioscoop aan de Oudegracht, daar zit ook de oorspronkelijke mooie gevel achter.

 12. A3

  Doe dat gebouw ernaast ook maar eventjes een geveltje.

 13. VincentZ

  “Niet iedereen” ik vermoed dat niemand deze trespa shit mooi vindt. De oude gevel is verloren geen illusies. Hopelijk komt er een passend ontwerp dat zich voegt naar de omgeving.

 14. Herman

  Goed nieuws!

 15. passant

  wat mij betreft hoef je hier geen vergunning voor aan te vragen ., wel gevangenisstraf voor bouw en woningtoezicht die dit gedog heeft toegestaan..
  schandalig toch!

 16. Koel Hoofd

  Wil niet lullig doen of zo, maar waarom moet er nog een Pul & Bear filiaal bijkomen?
  Hoeveel meer van hetzelfde is er nodig om de aandeelhouders tevreden te houden?

 17. Echte Utrechter

  Voor diegenen die hopen dat de oude gevel nog (deels) aanwezig is: nee dus. Erg jammer maar het kan er alleen maar op vooruitgaan.

 18. Katja

  Hoe heeft het ooit zover kunnen komen ? De welstandscommissie heeft zitten slapen destijds.

 19. Kaat

  Wat veel bomen stonden er vroeger op Vredeburg. Ook zonde 😊

 20. Michiel Witjens

  Zou leuk zijn als de oude gevel wordt hersteld. Maar mijn mening is wellicht een beetje gekleurd 😉 Helaas is mijn vader te ver in zijn Alzheimer stadium gevorderd om mij te kunnen vertellen welke tak van de familie precies eigenaar was van het Café/Restaurant Witjens wat het ooit is geweest maar dat het directe familie is geweest is zeker.

 21. Wim

  @ Kaat

  Ja, en wat dacht je van de Neude. Dan schrik je helemaal als je toen en nu vergelijkt.

 22. Jeroen

  Zullen we met z’n allen een Trijn van Leemputje doen en alvast richting Vredenburg gaan met sloophamers en koevoeten? Past in een mooie traditie..

 23. Herman

  @Jeroen, leuk, mis de “like” knop.

 24. Utrechter

  Goed stukje onderzoek, DUIC!
  Zou mooi zijn als ze iets van het originele karakter terug weten te brengen maar zelfs iets eenvoudigs als steenstrips in plaats van het groene glas, zou al een forse verbetering zijn. Historiserend bouwen is in Nederland niet vaak populair (want ‘nep’) maar wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan andere steden waar zo’n plein soms een mooie, passende, klassieke uitstraling heeft.

 25. Thomasje

  Ik wil just meer groen in de stad

 26. Joey

  Heel goed nieuws! En als ze dan toch bezig zijn kunnen ze misschien gelijk die kermisattractie boven de ingang van De Neude Bibliotheek weghalen!

 27. BdV

  Ik vrees dat het in de oude glorie herstellen nog wel enige moeite zou gaan kosten.

 28. Rietje

  Wat Joey zegt, ja. 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).