Grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk veroorzaakte explosie in Utrechtse Geuzenwijk Grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk veroorzaakte explosie in Utrechtse Geuzenwijk

Grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk veroorzaakte explosie in Utrechtse Geuzenwijk

Grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk veroorzaakte explosie in Utrechtse Geuzenwijk
Bron: Instagramaccount Politie Basisteam Utrecht Nrd
Een grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk veroorzaakte zaterdagavond een enorme explosie in de Utrechtse Geuzenwijk. Dat blijkt volgens de politie uit het eerste onderzoek. Bij de ontploffing sneuvelden ruiten van zo’n vijf à tien omliggende woningen en ook raakten auto’s die in de omgeving geparkeerd stonden beschadigd.

Een grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk veroorzaakte zaterdagavond een enorme explosie in de Utrechtse Geuzenwijk. Dat blijkt volgens de politie uit het eerste onderzoek. Bij de ontploffing sneuvelden ruiten van zo’n vijf à tien omliggende woningen en ook raakten auto’s die in de omgeving geparkeerd stonden beschadigd.

Utrecht werd zaterdag rond 21.45 uur opgeschrikt door een enorme explosie. De knal was in de wijde omtrek te horen, zo blijkt onder andere uit sociale mediaberichten van mensen die zich afvroegen wat de ontploffing had veroorzaakt.

De explosie vond plaats op het speelveldje aan de Lumbresstraat. Mogelijk was het vuurwerk in de buurt van een betonnen muurtje gelegd. Op foto’s van de politie is namelijk te zien dat een deel van het muurtje volledig is verwoest door de knal.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het incident trok veel bekijks. Foto: Regio Nieuws Utrecht

Geen gewonden

Sommige mensen van omliggende woningen waren weliswaar thuis, maar er is niemand gewond geraakt. De wijkagent is na het incident naar de plek gekomen en heeft contact gehad met bewoners.

Direct na de explosie heeft de politie een onderzoek ingesteld. De omgeving werd afgezet, waarna de recherche en de forensische opsporing aan de slag konden. Omdat het inmiddels al donker was geworden zorgde de brandweer dat er verlichting was op de plek waar onderzoek werd gedaan.

Uit het eerste onderzoek is gebleken dat er sprake is geweest van een grote hoeveelheid zwaar knalvuurwerk. Op een foto die op sociale media werd gedeeld is te zien dat vlak na de explosie een witte rookwolk optrok boven het gebied.

Tekst loopt door onder tweet

Geschrokken

Burgemeester Sharon Dijksma liet zaterdagavond weten mee te leven met de geschrokken buurtbewoners. “In heel Utrecht was vanavond een enorme explosie te horen. Vooralsnog lijkt het erop dat er alleen materiële schade is.”

De politie is tot slot op zoek naar getuigen. “Heb je iets gezien of weet je informatie over de daders neem dan contact op met de politie.”

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Een Utrechter

  Een test voor een plofkraak?

 2. Inez

  Bij mij in de buurt werd ook vuurwerk afgestoken gisteravond, maar dat was meer siervuurwerk. Maar toch belachelijk.

 3. mees kees

  Paar losers met licht verstandelijke beperking nam de uitdrukking “we gaan zaterdagavond eindelijk weer eens knallen” iets te letterlijk. Parkje is tussen 22.00 en 8.00 overigens verboden gebied, dus ze kunnen (al) wél klokkijken. Maar alle gekheid op een stokje, dit had heel anders kunnen aflopen! Hopelijk heeft bromsnor ze snel te pakken en kunnen deze lui (en hun achterban) door allerhande hulpverleners het recht pad op gestuurd gaan worden.

 4. Herman

  Dit is geen vuurwerk, maar een bom.

 5. W

  En nu op naar de geldautomaat aan de grens in Duitsland!

 6. Joost

  Beetje typisch Zuilen. Ik heb er 3 jaar gewoond, het viel me op hoeveel hangjongeren er zijn in die wijk. Met name op zomeravonden staan ze op elke hoek van de straat.
  Een hardnekkig probleem. Zie ze maar van de straat te krijgen om hun leven beter te gaan benutten.

 7. Pee

  @Joost

  Dat gaat niet lukken omdat ze toch doen wat ze zelf willen want er staat niets tegenover het wangedrag wat daar vertoond word.

 8. Thuisblijver

  De angel is er nog niet uit. Vorige zomer ontstonden hier de rellen. Met oud en nieuw zijn complete lantaarnpalen uit de grond gehaald.
  En dan die flauwekul over kansarm. Deze jongens kunnen we heel goed gebruiken bij de genie in het leger (wel even wat moraliteit aanleren). Daarnaast zal ook de buurt over de brug moeten komen. Niemand heeft wat gezien. Jaja, ze dekken elkaar graag in. Iets van zaaien en oogsten. Gedupeerden zoals altijd zijn de welwillende, maar die zijn jarenlang genegeerd. Best kans dat die dan toch maar op FvD/PVV gaan stemmen (of dat helpt)?

 9. Inez

  Kan je echt geen vuurwerk meer noemen!Ik zat voor de deur(rivierenwijk) en hoorde zelfs een doffe klap, ik zeg tegen mijn buurvrouw nog mooi dat is geen vuurwerk!

 10. Anna

  Jaren in deze omgeving gewoond. Tot het me vorig jaar te gortig werd na de zoveelste overlast zoals bommen bij t muiderplantsoen. Het zoveelste vernielde buurtuintje en aso met vuurwerk. Ook met vuurwerkverbod. Ik woon inmiddels aan de andere kant van t land mevrouw de burgemeester. Er zijn al mensen verhuisd en niet de enige.

 11. Voornaam

  Lijkt mij dat er mensen in de buurt zijn geweest die wel iets gezien moeten hebben. Het enige wat dit soort schade kan veroorzaken is een groot kaliber ‘salute’ shell alhoewel ik twijfel gezien een betonnen muur die weggeblazen is.

 12. Steve

  De mensen die hier hun beklag over doen, komen oorspronkelijk niet uit de Betonbuurt.
  Ze hebben daar een huis gekocht, maar ze hebben geen informatie ingewonnen hoe deze buurt is.
  Dit zijn ook de mensen die deze wijk Geuzenwijk noemen.
  Ik heb er zelf 6 jaar gewoond.
  Er is altijd wel wat te doen zeg maar.
  Wen er maar aan.

 13. Scherpschutter

  Matige poging tot framing. Een explosief heeft natuurlijk niets met vuurwerk van doen.

 14. Uuutje

  @Steben maar blij dat deze mensen daar een huis kopen en hun beklag doen en de schouders eronder zetten. Anders verander er nooit iets. Dan blijven Taghi en co de buurt runnen, maar begrijp dat jij jezelf dan helemaal thuis voelt. Koekoek!

 15. Koel Hoofd

  Vuurwerk bom? Test plofkraak?
  Totale Waanzin van een stel zwakzinnige amoebes.
  Zelfs 2 kilometer verderop klonk het als een bom.

  Vroeger was er militaire diensplicht, die plicht is na veel diensttijdverkortingen uiteindelijk afgeschaft (behalve op papier) vanwege bezuinidigingen. Dat herinvoeren kon nu wel weer eens enig nut hebben?

 16. W.

  @Steve: Leuk dat je waarde hecht aan een oud Utrecht, maar niet echt een goede reden om dit soort bommen goed te praten onder het mom van “er gebeurt altijd wat”.

 17. Harm

  Wat wil je nou eigenlijk zeggen, Steve? Zou jij niet je beklag doen als de ruiten uit je huis werden geblazen? Of je auto aan gort? Of vind je dat dat er in sommige buurten bij hoort? In Bagdad misschien, maar in Utrecht niet. Een als de mentaliteit van de wijk zou zijn dat dit wél normaal is, dan kan de wijk maar beter heel blij zijn dat er mensen van elders komen wonen.
  Ik woon al jaren in de Geuzenwijk (niet in de Betonbuurt, de Betonbuurt was een stukje van Geuzenwijk dat gesloopt is), en ik heb inderdaad al best wat achterlijk gedrag voorbij zien komen. Maar deze bom sloeg alles.

 18. Anne Marie ten Berge

  @Thuisblijver, stemmen op de FVD of de PVV, of dat helpt? Jazeker, maar dan graag massaal met heel Zuilen erbij. Want waarom is dissident FVD uitgesloten om te regeren? Wie is er vorige week nog veroordeeld voor een vrije meningsuiting van ‘minder, minder’?

 19. Mark

  In tot hoeverre is het nog vuurwerk te noemen als je er betonnen wanden mee kunt opblazen. Met de gemiddelde nitraat of vlinder lukt dat niet. Dit lijkt mij meer een explosief, tenzij je dynamietstaven ook onder vuurwerk vind vallen.

 20. Joost

  Toen ik destijds in Zuilen kwam wonen keken die oude bewoners me raar aan dat ik zei dat ik vond dat er een naar sfeertje was door al die hangjongeren in de buurt.
  ‘Welkom in Zuilen’ zei een buurtbewoner tegen mij.
  Oftewel, wen er maar aan.

  Met de stijgende huizenprijzen komen er steeds meer tweeverdieners in Zuilen wonen, lijkt mij goed voor deze buurt. Maar ik kan je vertellen, er is nog veel werk aan de winkel in deze buurt. Met name het gedeelte aan de rechterkant van de van Tuylkade / Rokade is er nog heel veel achterstand.

  Inmiddels ben ik verhuisd naar Oost, dat was een zeer bewuste keuze. En wat een verademing is dat.

  Je hebt een lange adem nodig als je wil wachten totdat Zuilen ooit een buurt gaat worden met weinig straat maloten.

 21. Uuutje

  Zou mijn post aub geplaatst kunnen worden? Bij voorbaat dank!

 22. Katja

  Waar blijven de ouders ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).