Grote schade door brand in CAB-gebouw in Utrecht, maar precieze omvang nog onduidelijk Grote schade door brand in CAB-gebouw in Utrecht, maar precieze omvang nog onduidelijk

Grote schade door brand in CAB-gebouw in Utrecht, maar precieze omvang nog onduidelijk

Grote schade door brand in CAB-gebouw in Utrecht, maar precieze omvang nog onduidelijk
Foto's: Bas van Setten
Verschillende bedrijven in het Utrechtse CAB-gebouw hebben door de brand van maandagavond grote schade opgelopen. In het depot van het parket- en laminaatbedrijf is het een ravage en ook het Filmcafé is een van de slachtoffers.

Verschillende bedrijven in het Utrechtse CAB-gebouw hebben door de brand van maandagavond grote schade opgelopen. In het depot van het parket- en laminaatbedrijf is het een ravage en ook het Filmcafé is een van de slachtoffers.

De geur van de brand is ook dinsdagochtend nog in de wijde omtrek te ruiken. Op het terrein van het CAB-gebouw ligt een berg losse spullen die door de brandweer met een kraan uit het pand zijn gehaald om ze te kunnen blussen. Het gaat onder meer om een grote voorraad laminaat van een parketdepot, een van de bedrijven in het pand.

Lastig

De brand in het monumentale CAB-gebouw brak maandagavond rond 20.30 uur uit. In het gebouw zitten onder meer de oefenruimtes en concertzaal van dB’s, het Filmcafé, brouwerij Oproer, Studio Moskou, The Sport Box en een laminaat- en parketbedrijf. Het vuur was door de constructie van het pand lastig te bestrijden. De brandweer zette onder meer een zogenoemde Cobra Cutter in om de brand te kunnen blussen.

Duidelijk is dat het laminaat- en parketbedrijf en het Filmcafé veel schade hebben opgelopen door de brand. dB’s en Oproer weten dinsdagochtend nog niet goed hoe groot de schade precies is. Ook de schade bij Studio Moskou is nog onduidelijk.

Tekst loopt door onder afbeelding

dB’s en Oproer

Paul de Brabander van dB’s schreef vannacht op Facebook: “dB’s en het prachtige CAB-gebouw staan nog fier overeind. Al is er aanzienlijke schade voor onze buren en weten wij ook niet of en hoeveel schade we hebben van de rook. Belangrijkste voor nu… iedereen OK. We hopen voor alle huurders dat de schade meevalt.” Volgens De Brabander hoort hij vandaag wanneer ze het pand in mogen om de schade op te nemen.

Ook brouwerij Oproer heeft de schade nog niet kunnen bekijken. “Op dit moment weten we nog niet wat de schade is of wat de gevolgen zullen zijn. Dat er rookschade is, is een ding wat zeker is. Later vandaag horen we of en wanneer we het pand mogen betreden.” Ook Oproer betuigt steun aan de collega-ondernemers in het CAB-gebouw: “Heel veel liefde ook voor onze collega’s van dB’s, Filmcafé en de andere ondernemers in het pand.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Medeleven

Burgemeester Dijksma, wethouder Klaas Verschuure en wethouder Anke Klein hebben dinsdagochtend hun medeleven betuigd met de getroffen ondernemers. “De schrik sloeg gisteravond om het hart”, schrijft wethouder Klaas Verschuure op Twitter. “De brand in het CAB-gebouw treft de grotere en kleinere (culturele) ondernemers in dit complex, velen die werken aan de Cartesiusdriehoek en Utrechters die het CAB-gebouw als monumentaal pand bewonderen. Sterkte allen!”

Tekst loopt door onder de tweet

Klein wenst alle betrokkenen veel sterkte. “Een prachtig monumentaal pand dat veel voor Utrecht betekent. Voor veel Utrechters een enorme schrik gisteravond toen brand uitbrak in het CAB-gebouw. Veel sterkte aan alle betrokkenen.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Filmcafé

Voor het Filmcafé is inmiddels een doneeractie opgezet. Volgens de initiatiefnemer is de apparatuur in het Filmcafé door de brand en rook onherstelbaar beschadigd. Met de actie proberen de initiatiefnemers 20.000 euro bij elkaar te krijgen, zodat het Filmcafé opnieuw kan worden opgebouwd.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. mees kees

  Tweede keer al. In 1990 stond het ook al eens flink in de fik. Toen zat het oorspronkelijke Centraal Autoherstel Bedrijf er nog in:
  http://www.usine-utrecht.nl/autobussen-herstelgarage-cab-ns/
  Mooi gebouw, sinds 2013 gemeentelijk monument, ontworpen door de welbekend Sybold van Ravensteyn. Heeft vast en zeker Feniks-eigenschappen…….

 2. Cico

  Wat Mees Kees zegt. Ben blij dat de gevels nog overeind staan, het lijkt erop dat het prima te herstellen is. We moeten een beetje zuinig doen op onze Sybold van Ravensteyn panden

 3. Wilma

  Sharon Dijksma, je kunt ook meteen een bedrag toezeggen om te helpen.

 4. Bart

  @wilma: ik mag hopen dat deze bedrijven en de pandeigenaar gewoon verzekerd zijn voor brand. Waarom zou de gemeente meteen bij moeten springen?

 5. Cobie

  @Bart:waarom moet er dan 20.000 euro worden gecollecteerd om het voortbestaan van dat filmhuis te kunnen garanderen? Was die apparatuur ook netjes verzekerd? Lijkt me niet.

 6. Bram

  Kan het Filmcafe misschien uitleggen waarom de schade niet gedekt is door de verzekering? Is het aangestoken en wordt er niet uitgekeerd?

 7. Willem

  Paar uur nadat het sein “brand meester” werd gegeven was de crowdfundactie al gestart voor Filmhuis. Opzienbarend omdat op dat moment nog onduidelijk was hoe groot de schade was en welke bedrijven exact getroffen waren.

 8. Bart

  @Cobie: Dan is het dus eigen schuld dikke bult. Als bedrijf moet je je zaakjes op orde hebben.
  Als er dan particulieren zijn die via een crowdfunding geld willen geven: helemaal prima.
  Maar dan hoeft de gemeente toch niet meteen over de brug te komen met geld.

 9. Steef

  @Cobie, volgens de info van hun crowdfunding: “De verzekering is tijdens de eerste lockdown opgezegd om de kosten te drukken. Dat betekent dikke vette pech”. (zie de link in het artikel)

  Volgens mij is het dus gewoon een weloverwogen keuze geweest van de ondernemer die nu fout uitpakt. Gegokt en verloren. De brandverzekering lijkt me toch wel het laatste wat je opzegt om de kosten te drukken. Naar mijn mening een letterlijk voorbeeld van: wie zijn billen brandt….

 10. Mia

  Ik voorspel dat het gebouw gesloopt wordt, zodat er makkelijker iets nieuws ontwikkeltd kan worden in het gebied. Want:

  – het gebouw is niet brandveilig (kan niet goed geblust worden door de constructie)
  – de constructie is aangetast door de brand

  Ik hoop niet dat ik gelijk krijg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).