Zeer grote brand in monumentaal CAB-gebouw in Utrecht geblust Zeer grote brand in monumentaal CAB-gebouw in Utrecht geblust

Zeer grote brand in monumentaal CAB-gebouw in Utrecht geblust

Zeer grote brand in monumentaal CAB-gebouw in Utrecht geblust
Foto: Robert Oosterbroek
In het CAB-gebouw aan CAB-Rondom in Utrecht is maandagavond een zeer grote brand uitgebroken. Meerdere eenheden van de brandweer rukten uit voor de bestrijding van de brand die rond 20.30 ontdekt werd. De Veiligheidsregio Utrecht liet om 01.30 uur weten dat de brand onder controle was. De omvang van de schade is nog onduidelijk.

In het CAB-gebouw aan CAB-Rondom in Utrecht is maandagavond een zeer grote brand uitgebroken. Meerdere eenheden van de brandweer rukten uit voor de bestrijding van de brand die rond 20.30 ontdekt werd. De Veiligheidsregio Utrecht liet om 01.30 uur weten dat de brand onder controle was. De omvang van de schade is nog onduidelijk.

Update: Grote schade door brand in CAB-gebouw in Utrecht, maar precieze omvang nog

In het CAB-gebouw aan CAB-Rondom zitten onder meer de oefenruimte en concertzaal dB’s, Filmcafé, brouwerij Oproer en een laminaat- en parketbedrijf. Het is onduidelijk hoe groot de schade binnen in het gebouw is.

Van buitenaf waren maandagavond geen vlammen te zien, maar er kwam wel op verschillende plekken rook uit het gebouw. Onduidelijk is nog hoe de brand precies ontstaan is. Rond het hele gebouw werden maandagavond brandweerwagens opgesteld, waaronder ladderwagens. Het terrein zelf en een deel van de Cartesiusweg werden afgezet.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bestrijding lastig

Tientallen brandweerlieden waren maandagavond bezig met het bestrijden van de brand. De constructie van het pand maakte de bestrijding van de brand volgens de brandweer zeer lastig. De brandweer kon gezien de vuurbelasting en veiligheid niet meer naar binnen, waardoor de brand van buitenaf geblust moest worden.

De brandweer gebruikte daarvoor een zogenoemde Cobra Cutter, een koud snijdend hoge druk blussysteem dat van buitenaf wordt ingezet bij branden in moeilijk toegankelijke ruimten. De Cobra Cutter werd op meerdere plekken bij het gebouw ingezet.

Tekst loopt door onder afbeelding

Cobra Cutter wordt ingezet om brand te blussen

Later op de avond werd alsnog een roldeur open gezaagd, waarna brandweermannen kruipend met brandslangen naar binnen gingen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Rook

De eigenaar van dB’s, Paul de Brabander, werd maandagavond door een collega gebeld, die hem waarschuwde dat hij het brandalarm hoorde en rook kon ruiken. Hij wist kort na de brand nog niet wat de staat van dB’s is, maar het lijkt er naar eigen zeggen op dat dB’s gespaard is gebleven.

Verschillende eigenaren van de bedrijven die in het pand huizen kwamen tijdens de brand naar het CAB-gebouw, waar ze werden opgevangen door de politie.

Tekst loopt door onder afbeelding

Ook via andere kanten probeert de brandweer het pand te betreden

Gemeentelijk monument

Het CAB-gebouw (Centraal Autoherstel Bedrijf) diende vroeger als busremise en -werkplaats voor de NS. Het gebouw, dat een gemeentelijk monument is, staat in de Cartesiusdriehoek op grond die eerder eigendom was van de NS.

De gemeente en NS maakten in 2017 een herbestemmingsplan voor het gebied, waardoor de Cartesiusdriehoek een nieuwe eigenaar kreeg. Het CAB-gebouw moet, als industrieel erfgoed, een baken worden in het gebied dat herontwikkeld wordt tot woonwijk.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. De Baliekluiver

  Neeeeeeeeeeeeeeeeee!

 2. Bas

  O neee dat is n ramp!! Please laat de schade meevallen ❤️🤍

 3. Carmen

  😢

 4. GeeWee

  Ik zag boven de oefenruimtes gelukkig de lampen nog branden. Een goed teken voor DB’s hoop ik. Brand vooral aan de achterkant zo te zien.

 5. Pol

  Ik hoop echt dat dit kenmerkende pand behouden kan blijven voor de wijk en de stad.

 6. Bart

  Buikpijn! Hartzeer!

 7. Stijn

  Brand blijkt volgens het AD geblust om 22.00. Even waterschade en rookschade afwachten bij de bedrijven, maar blijkt vooral in de parketzaak brand te zijn geweest

 8. Maarten

  Heel verschrikkelijk.

 9. Marco

  O Utrecht, laat dit pand bewaard blijven. Dit is zo’n machtig monument en zo belangrijk voor de wijk en cultuur in Utrecht!
  Sterkte aan alle betrokkenen <3

 10. erwin

  tijd voor een update? wat is de schade? Db’s en Oproer gespaard gebleven?

 11. Mus

  https://www.doneeractie.nl/help-het-filmcaf-233-weer-opbouwen-na-brand/-48758

 12. Dirk

  Help mee door te doneren!

  https://www.doneeractie.nl/help-het-filmcaf-233-weer-opbouwen-na-brand/-48758

 13. Menno Mevissen

  Mocht het nodig zijn dat de partijen die gehuisvest zijn in pand (tijdelijke) opslag nodig hebben voor inventarisatie of schoonmaak. Vanuit City Hub Utrecht willen we graag meedenken of wij er in kunnen helpen.

 14. luukerd

  Dit lijkt te wijzen op slecht nieuws voor filmcafé: https://www.doneeractie.nl/help-het-filmcaf-233-weer-opbouwen-na-brand/-48758

 15. Dennie

  No way dat het Cab gaat verdwijnen om plaats te maken voor de geldbeluste plannen van de projectontwikkelaars. Blij dat het er nog staat, en doneren allemaal!

 16. Uuutje

  Altijd opvallend als gebouwen (gebeurd vaak) in brand vliegen net voordat projectontwikkelaars er mee aan de slag willen. Zekers als er te veel beperkingen op een beoogd object zitten voor projectontwikkelaars.

  Zo zijn in het verleden al vele monumenten voor de stad verloren gegaan.

 17. sjaak

  Toeval? Brand in een monument waar een projectontwikkelaar plannen mee heeft, maar tegen allerlei grenzen aanloopt.

  Is in het verleden wel vaker gebeurd.

 18. Harry

  Afbreken die ouwe zooi zet er maar huizen neer daar is behoefte aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).