Hekken bij Utrechtse Muntsluis gaan er komen Hekken bij Utrechtse Muntsluis gaan er komen

Hekken bij Utrechtse Muntsluis gaan er komen

Hekken bij Utrechtse Muntsluis gaan er komen
De Muntsluis bij Utrecht
De veelbesproken hekken bij de Muntsluis in Utrecht gaan er dan toch echt komen. De vergunning die Rijkswaterstaat heeft aangevraagd voor de plaatsing wordt verleend. In eerste instantie wordt het een proef om te kijken of de overlast voor omwonenden daadwerkelijk afneemt. In oktober 2022 wordt gekeken of de hekken het gewenste effect hebben gehad.

De veelbesproken hekken bij de Muntsluis in Utrecht gaan er dan toch echt komen. De vergunning die Rijkswaterstaat heeft aangevraagd voor de plaatsing wordt verleend. In eerste instantie wordt het een proef om te kijken of de overlast voor omwonenden daadwerkelijk afneemt. In oktober 2022 wordt gekeken of de hekken het gewenste effect hebben gehad.

In maart van dit jaar liet de gemeente weten hekken te willen plaatsen rond de landtong bij de Muntsluis, om overlast in de late uren tegen te gaan. Vooral in de zomerperiode wordt deze plek bezocht door recreanten, die soms tot laat in de avond blijven hangen. Omwonenden gaven eerder al aan dat zij recreatie in dit gebied als meerwaarde zien, maar dat zij ook graag in de avond hun rust kunnen pakken.

Weerstand

Toen de gemeente het plan presenteerde kwam er weerstand vanuit de raad. Zo waren partijen bang dat het een overhaaste beslissing zou zijn en ook vonden ze dat de hekken niet passen binnen de visie dat de openbare ruimte de huiskamer van de stad moet zijn.

De gemeente zegt zich te realiseren dat het onderwerp gevoelig ligt. Daarom is naar eigen zeggen nog een keer scherp gekeken naar de haalbaarheid en noodzakelijkheid van de maatregelen.

“Uitkomst van deze afweging is dat we de vergunning voor het plaatsen van het hekwerk verlenen, maar de hekken eerst bij wijze van proef met een variabele sluitingstijd plaatsen. […] Ook wordt hierbij gekeken naar mogelijke randeffecten zoals de vraag of de overlast in de nachtelijke uren zich verplaatst van de landtongen naar andere plaatsen in de buurt.”

Recreatiegebied

Zodra de hekken geplaatst zijn kan de landtong ook worden aangemerkt als officieel recreatiegebied. Nu is dat nog niet zo en is het gebied afgesloten door een laag hek. Recreanten klimmen hier echter makkelijk overheen en het gebruik wordt gedoogd.

De nieuwe hekken worden twee meter hoog en zullen in het recreatieseizoen, dat loopt van 1 april tot 30 september, ’s nachts worden gesloten. Van zondag tot en met woensdag is dit van 22.00 tot 08.00 uur en op de overige dagen sluiten de hekken om 23.00 uur. “Om zo meer ruimte te bieden voor recreatie in het weekend.” Buiten het recreatieseizoen blijven de hekken altijd open.

Handhaving

Momenteel is handhaving in het gebied volgens de gemeente lastig, omdat er geen duidelijke regelgeving is. Zodra de hekken zijn geplaatst en er afspraken zijn gemaakt moet dit makkelijker zijn. De gemeente denkt dat een gesloten hek van twee meter niet iedereen zal weerhouden om de landtong te betreden. “Maar een hek en duidelijke regels maken het naar verwachting wel een stuk eenvoudiger om toezicht te houden en te handhaven als dat nodig is.”

Zodra de omgevingsvergunning is verleend gaat Rijkswaterstaat, eigenaar van de landtong, de hekken plaatsen. Rijkswaterstaat draait ook op voor de kosten. Naast de hekken komen er borden waar de nieuwe spelregels op te lezen zijn. “Met het openstellen van de landtongen, toepassen van openingstijden en het plaatsen van hekken proberen de betrokken partijen een goede balans te vinden tussen de recreatie en de nachtrust van omwonenden”, aldus de gemeente Utrecht.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Gevoelig? Het is de enige manier. Wie niet hóren wil…

 2. Janine

  Je kan de halve stad wel vol gaan zetten met hekken, er is altijd wel een zeurende omwonende.

 3. Esrin W.

  Voor een of enkele “zeurende omwonenden” komen die hekken er niet. Er is dan echt wel iets meer aan de hand.

 4. Fred

  Echt te triest voor woorden dit; hekken van twee meter hoog op deze historische plek. Waanzin. Vind je het gek dat de gemeente naast die 2,1 miljard euro heeft gegrepen voor OV-investeringen? Die ambtenaren zijn prutsers van heb ik jou daar met een totaal gebrek aan gevoel voor de juiste prioritering.

 5. Mgeld

  En waar gaan de jongeren dan heen, idd naar een andere plek aan t water. En daar krijg je dan weer hetzelfde probleem.

 6. Esrin W.

  Dat hebben ze juist wél Fred, het alternatief was elke avond de politie laten opdraven en dat kost per saldo meer tijd, inspanning en geld.

 7. Fred

  @Esrin : Bedankt voor uw NIMBY-reactie. Als je als bewoner in deze buurt een huis koopt/huurt, weet je dat deze drukte erbij hoort. Al dat gezeur en geneuzel van die lokale bewoners; laat die jongeren gewoon lekker van die plek genieten daar. En anders verhuis je maar naar Leidsche Rijn.

 8. Grumpy

  En vervolgens hekken om park Oog en al plaatsen!

 9. Omwonende

  Prima, gaan we met zn allen langs de keulsekade zitten die de gemeente ook waanzinnig heeft aangepland met perkjes van onkruid

 10. Esrin W.

  Nevermind, het is al geregeld nu Fred.

 11. Jeroen

  Openbare ruimte als huiskamer van de stad… Prima, maar ook in een huiskamer hoor je je als gast netjes gedragen. Dus wat is er mis met een regel dat het om 22.00 of 23.00 stil moet zijn? Niets lijkt me. Probleem is echter dat veel bezoekers zich niet als gast gedragen en juist na die tijd nog flink lawaai maken.

  En sterker nog, straks mogen die bezoekers daar overdag in ieder geval komen. Nu is het officieel verboden gebied, maar wordt het gedoogt. Nog een reden om je extra dankbaar en netjes te gedragen als gast. Wat dus niet gebeurd.

  Je zult zien dat dit op steeds meer plekken gaat gebeuren, steeds weer omdat de mensen die ergens te gast zijn in de openbare ruimte zich niet kunnen gedragen.

 12. Lombokker

  @fred

  Doe normaal Fred. Het is daar nondeju geen Lowlands. Dat gezeik dat je nergens in de stad mag opkomen voor je nachtrust. Waarom krijgen al die studenten meer rechten op herrie maken dan elke andere burger. Gedraag je maar eens.

 13. Kees

  Tot s’avonds laat omwonenden uit de slaap houden noem ik geen recreanten. Als er geen rekening gehouden kan worden met anderen komen er dus hekken. Prima besluit.

 14. NapoBonap

  @fred zegt het juist. Kan je niet tegen de stad, ga dan naar buiten de stad. Bijvoorbeeld LR of bunnik ofzo.
  Hekken op plekken waar mensen genieten, te gek voor woorden. En al helemaal op historische plekken. Ziet er niet uit. En wat is er nou mooier dan blije mensen die genieten op mooie plekken! Blije mensen maken me blij. En ik kan het weten: ik geniet telkens weer van blije, feestende jongeren, die genieten van het leven! En juist doordat ík ervan geniet, heb ik er geen last van. Al je kiest je te ergeren aan blije mensen, met wat geluid en drukte, ga je je er vanzelf aan ergeren. Ergernis is voor een belangrijk deel een keus. Echt. Probeer het maar: geniet van het genot van anderen!

 15. Pol

  Heerlijk al die ongenuanceerde meningen: daar lijkt Nederland groot van je worden… Aan de hand van je eigen perspectief (wel of niet in de buurt, wel of niet omwonende) een eigen belang roeptoeteren zonder wat dieper te willen kijken.

  Natuurlijk @Fred weten omwonenden wel, dat er overlast kan komen.
  Maar nergens, ook niet elders in de stad, wordt die tot diep in de nacht (en elke nacht) wordt die getolereerd. Vraag dat maar eens bij een horeca-ondernemer na. Daar wordt gewoon gehandhaafd.

  En ook is het niet jofel na dit nachtbraken de volgende ochtend ‘de eigenaar van het bos, de schillen en de dozen……’ Enfin, je snapt het wel.

  In dit land hebben we met elkaar afgesproken, dat vrijheid (en blijheid) best ver mag gaan, maar niet als die een (te) grote impact heeft voor een ander. Ook in dit geval zullen we daar de balans in moeten vinden.

  Ik hoop dat ze wel mooie hekken gaan plaatsen, die in de omgeving passen.

 16. Erwin

  Tof idee om het leven van jonge mensen nog wat extra zuur te maken in deze tijd. Er zijn ook al vergevorderde plannen om hekken om het Griftpark te zetten. Hopelijk volgen andere parken snel. Dat zal ze leren, die jongelui!

 17. Neanderthalers in Utrecht

  Dit is geen oplossing. Wat een primitieve reactie. Trumpiaans een hek plaatsen om het probleem te verplaatsen ipv op te lossen.

  Met alle respect voor het probleem voor de bewoners, dat erken ik ten volle.

 18. RABE

  Het begin van betaalde recreatie???
  Voor omwonenden is de overlast weg, tot het een echt recreatiegebied wordt.

  Erg dat het nodig is om de boel af te sluiten, maar de jeugd kan zich niet gedragen dus doen we het zo.
  Als het er eenmaal is, zal het niet meer verwijderd worden.
  Dan krijgen we overlast van fietsen tegen het hek, zwerfafval en ga zo maar door.
  Succes en sterkte ermee.

 19. Muppet

  … Maar… Als handhaving lastig is omdat er geen duidelijke regelgeving is… Waarom wordt er dan niet gewoon duidelijke regelgeving gemaakt? Kan dat niet zonder lelijk hoog hek? Als je instelt dat er tussen 22:00 en 8:00 niemand daar mag zitten en/of herrie maken, en mensen doen dat toch, dan kun je toch handhaven? Genoeg bewoners die even de politie kunnen bellen als ik het zo lees.

  Tevens een vreemde beslissing om donderdag als weekend aan te merken, genoeg niet-studenten die op vrijdag gewoon vroeg op moeten voor werk.

  P.S.: lieve omwonenden, er staat echt teveel kleine tekst op jullie gele bordjes. Als je wil dat iemand het leest, pas het dan aan naar “a.u.b. stilte na 22:00” of picto’s.

 20. Joop

  @Erwin ach wat hebben jongeren het toch zwaar!! Zijn jongeren de enigen? Moet iedereen wijken? Waar is het rekening houden met? Is dat eenrichting verkeer? We zijn een SAMEN leving, laten we dan ook samen proberen te LEVEN met respecht voor iedereen. Dan krijg je een echte SAMENLEVING.

 21. Karel

  Vroeger werd je opgevoed met o.a. het idee dat je vrij was maar dat je ook met anderen rekening moest houden. Heden ten dage vindt men kennelijk a priori dat die anderen niet moeten zeuren en maar moeten worden verbannen naar Leidsche Rijn of Bunnik.

 22. Ooginaller

  Toen ik hier voor het eerst over hoorde, brak mijn spreekwoordelijke klomp en vond ik het belachelijk. Hekken, kom op. Geef die studenten ook een lekker plekkie (en café Kanaalzicht wat extra omzet, kunnen ze best gebruiken).

  Nu ik lees wat het daadwerkelijk inhoudt, vind ik het alleszins redelijk. Tot 22.00 en in het (lange) weekend zelfs tot 23.00 toegankelijkheid voor recreatie lijkt mij echt een prima gulden middenweg tussen overlast en recreatiemogelijkheid. Immers, het was eerst officieel de hele dag verboden om er te zitten (al trok niemand zich daar ook maar iets van aan). En: het scheelt mij weer een verdraaide knie bij het over die lage hekken heen klimmen. 😉

  Twee kanttekeningen:
  – Ik hoop wel dat die hekken een beetje toonbaar zijn.
  – De boa die op een bloedhete donderdagzomeravond om 23.00 die landtongen moet leegvege, is niet te benijden.

 23. Erwin

  @joop: dat SAMEN waar je het over hebt lijkt bij jou zelf ook nog helemaal ingedaald. Over eenrichtingsverkeer gesproken.
  Wie gaat eigenlijk ‘s avond die hekken dichtdoen? En voorafgaand het gebied leegvegen? Boa’s? Buurtbewoners? Kan nog lachen worden.

 24. Piet

  Ik ben een 70er die als kind overal langs het kanaal kon zitten vissen of kon zwemmen, ook tussen de woonboten. Tegenwoordig is ook de oeverruimte tussen de boten in bezit genomen door de bootbewoners die het kanaal ongeveer als hun privezwembad beschouwen waar alleen zij mogen verblijven. Veel te hoge heggen bij hun boten ( mogen officieel maar 90 cm hoog zijn) beletten de wandelaar zelfs het zicht op het kanaal, alles het gevolg van niet handhaven door de gemeente. Nu willen bewoners langs het kanaal zelfs hekken rond openbaar monumentaal gebied. Gewoon goed handhaven met flinke boetes na 22.00 uur lijkt mij een eerlijker oplossing.

 25. Janine

  Hoe dicht bij de sluis wonen de klagende nimby’s eigenlijk? Zit toch nog een heel park tussen?
  En wanneer hebben ze eigenlijk voor het laatst last gehad? In 2019?

 26. Mark

  Prima dat die hekken er komen. Het lijkt op warme zomeravonden wel een festivalterrein. Om nog maar te zwijgen over de gigantische teringzooi die men achterlaat. Het interesseert de meesten geen biet. Regelmatig om 2 uur ‘s nachts groepen bezopen brallers op 20/30 meter van je voordeur is echt niet tof. Dit stuk van de stad is niet gemaakt voor massarecreatie.

 27. Erwin

  Tuurlijk Mark, geen recreatie in dit (mooie) stukje van de stad – dat behoort aan de oog-in-al-nimby’s. Recreëren doet men maar in de rest van de stad. Hoeveel last heb jij nou daadwerkelijk van deze jongeren gehad de laatste maanden/jaren? Af en toe een nachtje slecht geslapen? Volgens mij zit jij ook wel eens aan de werf bij een restaurant. Ik woon daar boven en baal daar ook af en toe van de herrie. Maar loop ik te zeuren om hekken aan de werf?!?!

 28. Henk

  Triest!

 29. Don

  De beproefde methode van de gemeente Utrecht vooral niet handhaven van de overlast gevers maar een hek plaatsen. De mensen die geen overlast veroorzaken hebben pech. Resultaat de overlast gevers gaan een stukje verderop de zaak verzieken. Kan weer maanden over vergaderd worden stuurgroepen communicatie afdelingen beleidsmedewerkers druk druk druk met het instandhouden van het probleem.

 30. Gregor

  Toch jammer wat er van de Pier geworden is. Heb er in 2012 zelfs een hotspot-plek op Facebook voor aangemaakt, waarop je kon inchecken. Het was toen te overzien en gemoedelijk, bbq kon nog mee en je had de ruimte. Nu is het inderdaad een grote bende met een hoop kabaal, met veel te veel mensen. Dat geldt sowieso voor het hele sluisgebied: van de steiger bij de Abel Tasmanbrug, tot en met het groentje tegenover de Munt. Het is te bekend geworden in de stad en daardoor aan zijn eigen succes ten onder gegaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).