Herontwikkeling Tivoli Oudegracht nog altijd niet begonnen vanwege lopende beroepsprocedure Herontwikkeling Tivoli Oudegracht nog altijd niet begonnen vanwege lopende beroepsprocedure

Herontwikkeling Tivoli Oudegracht nog altijd niet begonnen vanwege lopende beroepsprocedure

Herontwikkeling Tivoli Oudegracht nog altijd niet begonnen vanwege lopende beroepsprocedure
De grote zaal in het voormalige Tivoli Oudegracht
De herontwikkeling van Tivoli Oudegracht is na precies drie jaar nog altijd niet begonnen. In 2018 won ontwikkelaar Stadswaarde de tender voor de herontwikkeling, maar de verbouwing is nog niet gestart omdat er nog een beroepsprocedure loopt. Dat liet het gemeentebestuur dinsdag weten.

De herontwikkeling van Tivoli Oudegracht is na precies drie jaar nog altijd niet begonnen. In 2018 won ontwikkelaar Stadswaarde de tender voor de herontwikkeling, maar de verbouwing is nog niet gestart omdat er nog een beroepsprocedure loopt. Dat liet het gemeentebestuur dinsdag weten.

Stadswaarde heeft de plannen uitwerkt tot een definitief plan. Het voormalige kloostercomplex en poppodium gaat omgebouwd worden tot een multifunctioneel complex met onder meer horeca, waaronder een hotel, en kinderdagverblijven.

De gemeente verleende in oktober vorig jaar een omgevingsvergunning voor de verbouwing, maar daartegen loopt nog een bezwaar en beroepsprocedure. Dat betekent dat de ontwikkelaar in principe mag starten met de werkzaamheden, maar dat de vergunning nog niet onherroepelijk is. Het is dus aan de ontwikkelaar om te besluiten om wel of niet starten op basis van de huidige vergunning, met alle risico’s vanwege de beroepsprocedure.

De rechtbank heeft in mei dit jaar uitspraak gedaan in de beroepenzaak en het beroep niet-ontvankelijk verklaard. De eiser heeft echter besloten om een hoger beroep instellen bij de Raad van State. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak daar op de agenda staat.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Voormalige muzikale broedplaats Kytopia

Bezwaar

De aangevraagde vergunning en plannen hebben eerder al ter inzage gelegen zodat belanghebbenden konden reageren. Destijds kwamen vijf zienswijzen binnen, waarin omwonenden hun zorgen kenbaar maakten. Ze maken zich vooral druk over mogelijke geluidsoverlast, bleek toen.

De gemeente verwacht echter dat alles binnen de perken blijft en de huidige regelgeving gevolgd wordt. Zoveel geluid als tijdens het verleden als poppodium zal er sowieso niet meer klinken.

Kytopia

Het is ondertussen alweer zeven jaar geleden dat Tivoli Oudegracht de deuren sloot. Met de opening van TivoliVredenburg in datzelfde jaar was Utrecht een muziekpaleis rijker, maar kwam er een einde aan de locatie aan de gracht. Toen het pand leeg kwam te staan, vond muziekcollectief Kytopia er onderdak en begon het proces voor een nieuw plan.

Er kwam een nieuw bestemmingsplan, dat als basis dient voor de herontwikkeling. In 2015 vond er een stadsgesprek plaats over het complex Het gaat niet alleen om het adres Oudegracht 245, ook de adressen Springweg 102C, 102D en 102E en de daarbij horende tuinen zijn onderdeel van het pakket. Deze objecten vormen de kern van het complex en een uniek rijksmonument in de binnenstad.

In 2019 moest Kytopia uit het pand vertrekken vanwege de herontwikkeling. Het nieuwe complex had ook al in dat jaar de deuren moeten openen. Ondertussen zit er een anti-kraakbureau in het pand.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Je ziet het wel vaker. Bij de Raad van State gaat het lang duren. De projectontwikkelaar wordt ongeduldig en voilà, daar is de vergoeding voor de bezwaarmakers, mits ze er verder het zwijgen toe doen. Oldenbarnevelt schijnt het ooit gezegd te hebben: uiteindelijk is alles te koop.

  2. please in my backyard

    gevalletje nimby?

  3. Bromsnor

    Zelfs Bromsnors gebrom wordt wel eens niet geplaatst. Bromsnors betoog kwam er op neer dat ontwikkelaars wel vaker een ontwikkeling opschorten als er procedures lopen. Als er dan vragen komen over het uitstel kunnen ze hun schouders ophalen en zeggen: het ligt niet aan ons…” Waarmee ze maatschappelijke druk leggen op de klagers (zoals uit bovenstaande reacties blijkt) en uiteindelijk hun zin krijgen. Op dit moment is uitstel winst voor de ontwikkelaar, de markt wordt alleen maar gunstiger.

    Milde chantage dus, want er is geen enkele reden om niet met de voorbereidende activiteiten te beginnen.

  4. Toine Goossens

    @Bromsnor,

    Projectontwikelaars hebeen helemaal geen zin in risico’s over gedoe. Zie begraafplaats Barbara, ook die wacht totdat de risico’s nul zijn.

    Alle ontwikkelingen in de openbare ruimte hebben last van vertraging door NIMBY bezwaren.
    Dat is zeer zorgwekkend. Straks is er veel meer infrastructuur nodig voor de klimaattransitie. Windturbines worden nu al tegengehouden wegens ‘schadelijke’ gezondheidseffecten wegens een swoesj geluid en slagschaduw. Ondertussen zijn 200 Duitsers en Belgen dood gegaan door een watermassa als gevolg van de klimaatverandering.

    Daar hebben NIMBY’S geen boodschap aan. In de RES overeenkomt tussen 16 Utrechtse gemeentes staat dat er platteland gemeentes zijn die weigeren om windturbines te plaatsen. Ieder voor zich, de strijd van allen tegen allen. Hobbes voorspelde het. Maak u zorgen.

  5. Geertruida

    Tja, degene die het oponthoud veroorzaakt is iemand die niet dicht bij het oude Tivoli woont. Daarom heeft de eerste rechter zijn protest ook ongegrond verklaard. Ik weet van mensen die er wel dicht bij wonen, en zelfs uitkijken op de nu verkrottende zijvleugel, dat zij wel graag willen dat er met de verbouwing wordt begonnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).