Het regenboogpad van Utrecht heeft plaatsgemaakt voor een LHBTIQ+-vlag Het regenboogpad van Utrecht heeft plaatsgemaakt voor een LHBTIQ+-vlag

Het regenboogpad van Utrecht heeft plaatsgemaakt voor een LHBTIQ+-vlag

Het regenboogpad van Utrecht heeft plaatsgemaakt voor een LHBTIQ+-vlag
Foto: Bas van Setten
Op de plek in Utrecht waar ruim tien jaar lang een regenboogpad lag, ligt nu een pad in de kleuren van de LHBTIQ+-vlag. De regenboogkleuren zijn zaterdag verwijderd en van maandagavond tot dinsdagochtend is het nieuwe ontwerp bij de oversteekplaats op de Lange Viestraat aangebracht.

Op de plek in Utrecht waar ruim tien jaar lang een regenboogpad lag, ligt nu een pad in de kleuren van de LHBTIQ+-vlag. De regenboogkleuren zijn zaterdag verwijderd en van maandagavond tot dinsdagochtend is het nieuwe ontwerp bij de oversteekplaats op de Lange Viestraat aangebracht.

In april van dit jaar gaven de GroenLinks-raadsleden Pepijn Zwanenberg en Melody Deldjou Fard aan dat zij het tijd vonden om het regenboogpad in een nieuw jasje te steken. De twee raadsleden wilden destijds van het college weten of zij bereid was om het regenboogpad te vervangen door de kleuren van de Progress Pride vlag. “Waar de regenboogvlag nog steeds een veelgebruikte vlag is, is inmiddels de Progress Pride vlag de meest gehesen vlag”, aldus de raadsleden.

Uiteindelijk ging het college mee in de wens van beide raadsleden. Op de vraag of de oversteek nabij de Bijenkorf de meest geschikte plek voor het pad is, zei Zwanenberg eerder dit jaar het volgende: “Dit is een van de meest drukke punten van de stad. Hier steken niet alleen bewoners van alle Utrechtse wijken de straat over, maar ook mensen uit andere steden.”

Geen zebrapad

Op 21 juni 2013 werd het regenboogpad onthuld op Roze Zaterdag. Ook dit was een idee van Zwanenberg. “Ik geloof in de kracht van symbolen”, zei het raadslid eerder dit jaar.

Het regenboogpad en ook de LHBTIQ+-vlag zijn geen zebrapaden, en hebben dus geen juridische status. Bij deze oversteekplek staan verkeerslichten die te allen tijde aanstaan en dus ook leidend zijn.

Gekoppelde berichten

51 Reacties

Reageren
 1. Len

  Wat een lellek ding zeg.

 2. Nina

  Een zeer onduidelijke , zelfs gevaarlijke, verkeerssituatie zo. Het maakt de chaos daar alleen maar groter. Wat vindt de Utrechtse verkeerskundige hier eigenlijk van? En is dit wettelijk wel toegestaan?

 3. W

  @nina: onduidelijk en gevaarlijk waarom?

 4. Prachtig !!

  Goede update, trots op !

 5. Uuu

  @ Nina

  Daar het geen zebrapad betreft en op die plek ook geen zebrapad ligt of hoort te liggen en deze vlag er nu ook niet uitziet als een zebrapad is het er juist alleen maar duidelijker op geworden, verkeerstechnisch gezien. Dat u het niet mooi vindt is een andere, maar u gebruikt ondeugdelijke argumenten om iets anders te verhullen.

 6. Leon

  Gezellig.

 7. Koel Hoofd

  Niet herkenbaar als voetgangersoversteekplaats, wel herkenbaar als straatkunst wat met voeten wordt getreden.
  GroenLinks geeft hier gemengde signalen af.

 8. Hetty

  Mooi gebaar en ziet er goed uit. Hopelijk laten automobilisten zich niet te veel afleiden door dit nieuwe straatkunstwerk.

 9. Special gast

  Wat jammer van het aanzicht van de Lange Viestraat. Net nu een aantal gebouwen (C&A) en (GM) zijn teruggebracht in de oude staat en de straat weer een behoorlijk aanzien krijgt is dit helaas een zeer ontsierend resultaat.
  Geef deze groepering waarvoor de vlag bedoeld is op een andere manier een podium.

 10. Sj

  @hetty: als het goed is rijden daar geen automobilisten

 11. Dirk

  Eerlijk is eerlijk, het is best mooi gemaakt en een blikvanger en conversation piece.
  Als je er niet over wilt is er voor de oude Decathlon een neutraal alternatief.

 12. Rob

  Het verkeer en verkeersveiligheid is plek voor activisme.
  Wat volgt? Oekraïense en Palestijnse vlaggen, xr–logo’s?

 13. Geenstijl@Utrecht

  Staat toch gezellig mensen,waarom zo moeilijk.

 14. Max

  Met oorspronkelijke regenboog vlag stonden de kleuren voor waardes waar ieder individu zich wel in kon vinden en was dus zeer inclusief.
  Deze nieuwe vlag heeft exclusief een hokje en kleurtje voor elke verschillende groep en zal dus altijd geüpdate moeten worden als er weer nieuwe groepen bijkomen en dus een achteruitgang.
  Jammer.

 15. PietrO

  Ik snap niet hoe men hier negatief over kan zijn. Dit gaat niet over een verkeerssituatie of schoonheid. Het gaat om de symboliek: iedereen mag zijn wie men is en iedereen hoort erbij. Wat is er mooier dan dat?
  En naar mijn weten is de aanwezigheid van de update van de regenboogvlag op zo’n publieke plek in Utrecht de eerste in Nederland.

 16. Don

  En zo laat de gemeente utrecht met haar miljoenen tekorten zien waar ze prioriteiten aan geven niet de tekorten op jeugdzorg lerarentekorten steeds veder oplopende gemeentelijke belastingen met als gevolg nog minder betaalbare woningen aantasting van de leefbaarheid en betaalbaarheid enz enz. Maar een afleidende nieuwe vlag op een van de drukste fiets punten van utrecht.

 17. Yoshua

  Fijn dat er eindelijk een plek is waar de trans gemeenschap wordt aangeduid.
  Nu het regenboogfietspad op de Uithof nog, dat kan echt niet meer in deze tijd.
  @Hetty,
  Er rijden daar geen auto’s op de busbaan.
  Hooguit taxi’s, logistiek dienstverleners en hulpdiensten.

 18. Lombokker

  Zolang homo’s en lesbo’s in bepaalde wijken niet eens hand in hand over straat durven te gaan, vind ik dit nutteloze symboolpolitiek en zonde van het geld.

 19. Nina

  @W

  Wij weten wat we daar kunnen verwachten en wat het is. Hoe zit dat met mensen die hier voor de eerste keer ter plaatse in een verkeerssituatie mee geconfronteerd worden? Daar moet je rekening mee houden, als je dit aanlegt. Een gekleurd zebrapad is nog te begrijpen, maar dit?

  @Uuu
  Het is een oversteekplaats met voetgangersverkeerslicht…. Met wel of niet mooi vinden heeft mijn reactie niks te maken.

  @Hetty
  Dat is inderdaad te hopen.

 20. RFL

  Je moet vlaggen niet met voeten treden, dat vind ik niet netjes. Beetje jammer dat de gekleurde zebra weg is. Mekkeren over een onveilige verkeerssituatie is zo’n gelegenheidsargument voor mensen die het niet hebben op LHBTI-mensen.

 21. Pedro

  De regenboog vlag was toch al voor iedereen. Voor diversiteit. Nu zitten er 5 extra kleuren bij. En een paarse cirkel. Wat doen we over 5 jaar. Nog 8 kleuren erbij. En nog een vierkantje. Of rechthoekje. Of een pasta vergiet. Dan moet die vlag zeker weer aangepast worden.
  De vlag was mooi hoe die was.

 22. Waltet

  Lijkt op postzegel uit zuid afrika.

 23. Jasper

  @Yoshua: Dan heb je niet goed gekeken. Het begin van het pad op UCP begint ook met de progess pride vlag. Ga maar kijken!

 24. Herman

  Bespottelijk gezicht.
  Volgende stap her en der plaatjes van Coca Cola, Ziggo op de straten?

 25. Reactionaire rechtse zak.

  Over ‘n paar jaar is die razend snel gegroeide transhype net zo snel weer voorbij. Kunnen we dan alstublieft weer een gewoon zebrapad terugkrijgen?

 26. Nico

  GroenLinks-raadsleden Pepijn Zwanenberg en Melody Deldjou Fard gaven aan dat zij het tijd vonden om het regenboogpad in een nieuw jasje te steken.
  Dus twee personen roepen wat en uiteindelijk ging het college mee.
  En de burger moet dit maar slikken deze geldkostende onzin waar niemand wat aan heeft. we kijken er naar en denken, leuk of juist niet en lopen en rijden door maar het helpt uiteindelijk niets en kost alleen maar gemeenschaps geld van de Utrechtse belasting betaler. Ook weer alleen voor de buhne dus en goede sier maken bij een een minderheid van de Utrechtse bevolking.

 27. Pierre

  De oorspronkelijke vlag ging over sekse en seksuele voorkeur. Dat er aandacht is voor hiv en aids kan ik nog inkomen. Waarom op die nieuwe vlag ook aandacht is voor zwarte mensen is me een raadsel. Wat heeft ras te maken met sekse of seksualiteit? Maar de gemeente laat weer zien hoe enorm het deugt.

  Als ze écht iets nuttigs willen doen voor de queergemeenschap: ga in achterstandswijken als Kanaleneiland, Ondiep en Overvecht eens les geven over homoseksualiteit. De oerconservatieve culturen in die wijken hebben nog een lange weg te gaan. Stop met wegkijken, maar pak het aan. Zo’n vlag in de binnenstad verandert namelijk niets.

 28. Joris

  Ik ga me hier niet druk over maken. Ik hoop wel dat hij, zij, hen, het, iedereen hetzelfde aantal vierkante centimeters heeft op deze vlag? Hopelijk duikt er later niet een andere vergeten groep op, kun je weer overnieuw beginnen….

 29. w

  ik mis hokjes op de vlag want daar staat ie voor mij symbool voor, de hokjesgeest

 30. Uuu

  @Nina

  Op een oversteekplaats ligt nooit een zebra en nu dus ook niet. De vorige situatie met een nep-zebrapad was dus wel verwarrend, nu is het juist niet verwarrend. De markering van de oversteekplaats ligt er nog steeds (witte streepjes) en de verkeerslichten staan er ook nog steeds.

 31. Utrechtse Jantje

  Dat het geen zebrapad meer is , is wel duidelijk ! Maar dat die duidelijker zouden zijn is hier niet van toepassing , aangezien er verkeerslichten zijn voor het verkeer en de overstekende voetgangers , dus dat is geen punt van argumentatie …. En bij ‘n andere plek in de stad , had het dezelfde meningen op geroepen . Laten we wel wezen , zo erg ziet het er nou ook weer niet uit , het is best wel aardig om te zien , en als de doelgroep jou niet aanspreekt ! Zie het dan maar gewoon al street art ! En dan is het best wel weer mooi gedaan ……Toch !!! Het is hetzelfde als de geweldig uitgevoerde zijgevels van panden , die door onze lokale kunstenaars al onder handen zijn genomen , zoals onder andere JanisdeMan en de Strakke Hand … ook daar zijn de meningen verschillend !

 32. Nina

  @ RFL
  “Mekkeren over een onveilige verkeerssituatie is zo’n gelegenheidsargument voor mensen die het niet hebben op LHBTI-mensen.”

  Best vervelend om hiervoor uitgemaakt te worden. Dat werp ik verre van mij. Iedereen mag van mij zijn wie diegene is.

 33. Koel Hoofd

  @ Uuu 3/10/2023 – 14:39
  “Op een oversteekplaats ligt nooit een zebra en nu dus ook niet.”
  Je raaskalt er weer eens lustig op los,
  zie de wet en regelgeving
  https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR645350

 34. Truus

  Neem ook de oversteekplaatsen bij winkelcentrum Overvecht.Kanaleneiland en de Kanaalstraat mee kijken hou daar de reacties zijn.

 35. Hoera

  @Koel Hoofd
  Zoals gewoonlijk raaskal je er weer op los. Zebrapaden bij voetgangerslichten hebben geen functie. Voetgangers hebben dan namelijk zelfs geen voorrang als de stoplichten het niet doen. Het draait in deze dus om de lichten en niet om het zebrapad.

 36. Marius

  Mooi!

 37. Utrechtse Jantje

  Beste @ Koel Hoofd , interessant stukje wat jij hier plaatst , duidelijk wat ‘n VOP. is het zo genoemde Zebrapad , waarop voetgangers en andere overstekers voorrang hebben volgens de wet … maar alleen niet altijd krijgen … ik denk dat het weer tijd wordt om die oranje knipperbollen maar weer terug te halen , zodat het verkeer er duidelijk op gewezen word , dat daar een oversteekplaats is ………

 38. Michiel

  @PietrO
  Volgens de intersectionele genderideologie waar deze vlag voor staat mogen vrouwen geen vrouwen meer zijn, maar “mensen met een baarmoeder”.
  Er zijn trouwens vele LHB en zelfs T mensen die met deze specifieke ideologie niets van doen willen hebben. Dat deze activistische GroenLinks raadsleden hun specifieke ideologie presenteren alsof het algemeen geaccepteerd zou (moeten) zijn terwijl dat zelfs binnen de LGBT “gemeenschap” niet het geval is is het ambt onwaardig. De gemeente moet niet specifieke ideologieën uitdragen. Straks ook de communistische vlag erbij? “Want die staat gewoon voor gelijkheid” toch?

 39. Passant

  Mag ik daar als man zonder letter ook gewoon oversteken. Wel leuk hoor niets mis mee.

 40. Uuu

  @ Koel Hoofd

  Je begrijpt niet wat ik zeg; een oversteekplaats is een oversteekplaats en een zebrapad is een zebrapad. Een mix van beiden zie je niet. Het regenboogzebrapad was geen echt zebrapad en voor het regenboogzebrapad lag hier ook geen zebrapad. Op dit punt heeft de laatste jaren altijd een oversteekplaats gelegen, met verkeerslichten, zonder echte zebra.

 41. W.

  Koel Hoofd, dit is beleid van de gemeente Hollands Kroon. Heb je het stuk zelf wel gelezen? Over er lustig op los raaskallen gesproken…

 42. Utrechter

  Is er ook een plekje op de vlag voor de doorsnee heteroseksuele werkende belastingbetalende Utrechter. Of mag die niet mee doen ?

 43. Utrechter

  Is er ook een plekje op de vlag voor de doorsnee heteroseksuele Utrechter. Of mag die niet mee doen ?

 44. Uuu

  @ Utrechter

  Hetero zijn is de norm, ik ben als hetero zijnde nog nooit bedreigd vanwege mijn geaardheid. Daar hoeft dus geen extra aandacht voor gevraagd te worden.

 45. Niels

  Heb ik hier als homoseksueel om gevraagd of is mij gevraagd om feedback op het voorstel? Nee. De acceptatie wordt juist vernield door dit soort excessen, helaas.

 46. Justin

  @Uuu, nee joh hetero’s hebben het tegenwoordig SUPERZWAAR met al die nieuwerwetse dingen en m o e i l i j k e veranderingen enzo

 47. Peter

  Ten eerste is het respectloos om over een vlag te lopen. Verder zijn er genoeg problemen. (van eenzaamheid, armoede, tot woningnood) waar geld en aandacht voor nodig is. Laat mensen vrij en dring niets op. En probeer elkaar te helpen als dat kan.

 48. Nina

  @ Niels
  Hier stel je wel iets aan de kaak inderdaad. Jos Brink, André van Duin, nog veel meer BN-ers en een oudere homoseksuele vriend van mij hadden het niet nodig om in de kijker te staan vanwege hun homoseksualiteit. Zij zijn homoseksueel en leven hun leven. C’est ça.

  Eigenlijk is het pas klaar, als aandacht hiervoor niet meer nodig is. Dan is het geaccepteerd.
  Leven en laten leven.

  Ik kan mij voorstellen dat als je zelf dat punt hebt bereikt, de fase van erkenning krijgen waar anderen nog doorheen gaan lastig is om te zien. Echter ook heel belangrijk voor hen.

  Misschien moeten we er dan wel voor waken dat de momenten van aandacht vragen niet buitenproportioneel worden qua frequentie, luidheid en kosten voor de gemeenschap. Aandacht vragen voor iets, kan ook met gedoneerd geld van burgers, zoals goede doelen of verenigingen met leden dat doen.

  De gemeente gaat dan weer over tot het veilig houden van de stad en beoordeelt onafhankelijk een aanvraag als deze voor een vlag op de straat. Nu keurt de slager (gemeente) zijn eigen vlees (initiatief raadsleden) met gemeenschapsgeld dat hier niet voor bedoeld is.

 49. Utrechter

  Weet iedereen waar die kleuren precies voor staan? Je schrikt je rot. Eigenlijk is dit inclusief voor iedereen behalve hetero blanke mensen. Nou nou wat een progress.

  Politiek activisme heeft daarnaast geen plaats in de door de gemeente betaalde openbare ruimte. Mag DENK straks Turkse vlaggen verven, en de Utrechtse fractie van FvD een Russische? Hou hier eens heel gauw mee op.
  @Pepijn Zwanenburg: acceptatie en gelijkwaardigheid zijn helaas niet vanzelfsprekend maar wees een held en ga met je vlag in Overvecht staan in je eigen tijd en voor eigen rekening in plaats van de gemeenschap alleen maar geld te kosten.

 50. Pragmatist

  Wij van WC-Eend adviseren juist gebruik van gemeenschapsgeld.

 51. Ouwe Knar

  Utrechter 5/10/2023 – 8:28
  Je snapt het niet helemaal geloof ik. Die ‘hetero blanke mensen’ vormen vanouds de norm in een samenleving waar voor die ‘kleuren’ geen of minder plaats was. Die eerste groep wordt niet afgeschaft, maar inclusie is op hen uiteraard niet van toepassing, want ze werden om te beginnen al niet uitgesloten.
  De kleuren verwijzen naar groepen voor wie dat wel het geval is. Niks om van te schrikken dus, want het is inderdaad een vooruitgang als een samenleving kleurrijker wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).