Historische foto’s van Sinterklaas in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Historische foto’s van Sinterklaas in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Historische foto’s van Sinterklaas in Utrecht

Historische foto’s van Sinterklaas in Utrecht
1951
Het is 5 december en in heel veel huishoudens wordt vandaag weer Sinterklaas gevierd. Het jaarlijkse volksfeest, met intocht, wordt ook al decennia gevierd in Utrecht. Bij het Utrechts Archief hebben ze honderden historische beelden.

Het is 5 december en in heel veel huishoudens wordt vandaag weer Sinterklaas gevierd. Het jaarlijkse volksfeest, met intocht, wordt ook al decennia gevierd in Utrecht. Bij het Utrechts Archief hebben ze honderden historische beelden.

1905-1910
Gezicht op de Stadsbuitengracht te Utrecht tijdens de aankomst van Sinterklaas. Op de achtergrond de bebouwing aan de Wittevrouwensingel.
1913
Afbeelding van Sinterklaas en twee Zwarte Pieten tijdens de door studenten georganiseerde optocht te Utrecht waarin de voornaamste gebeurtenissen van het afgelopen jaar op humoristische wijze verbeeld worden.
1935-1940
Groepsportret van dames verzameld rond Sinterklaas en Zwarte Piet in de achtertuin van het huis van mevrouw Wijman (Ondiep 116) te Utrecht.
1945-1955
Afbeelding van het bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet aan een kleuterschool aan de Vleutenseweg te Utrecht.
1947-1949
Afbeelding van de Sinterklaas optocht in de Van Humboldtstraat te Utrecht vooropgegaan door het straatorkest De Veermannen; geheel rechts, Geni Slot die het spandoek van de Ontspanningsvereniging Willem van Noort vasthoudt.
1950-1955
Afbeelding van de intocht van Sinterklaas met een sloep van de Zeeverkenners ter hoogte van de Bakkerbrug over de Oudegracht te Utrecht.
1951
Afbeelding van de intocht van Sinterklaas op het schoolplein voor de Neutrale School voor G.L.O. der Utrechtsche Schoolvereeniging (Frans Halsstraat 22A) te Utrecht; de Zwarte Piet wordt gespeeld door Paul Swierstra en Sinterklaas door Cor Schilp.
1962
Afbeelding van de intocht van Sinterklaas in de wijk Oog in Al te Utrecht.
1964
Afbeelding van het bezoek van Sinterklaas aan de wijk Hoograven te Utrecht, tijdens doorkomst op de Diamantweg.
1966
Afbeelding van de ontvangst van Sinterklaas door burgemeester jhr. mr. C.J.A. de Ranitz bij het Stadhuis (Stadhuisbrug) te Utrecht
1977
Afbeelding van een sinterklaasviering in het kinderpaviljoen van het Diakonessenhuis
1984
Afbeelding van de aankomst van Sinterklaas per boot in de Weerdsluis te Utrecht, met op de voorgrond burgemeester mevr. drs. M.W.M. Vos-van Gortel die de Sint welkom heette op de trap aan de Bemuurde Weerd O.Z.
1985
Afbeelding van Sinterklaas en Zwarte Piet in de Clarentuin van het Winkelcentrum Hoog Catharijne te Utrecht.

Fotoverslag

(Het Utrechts Archief)

2 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  We kunnen wel stellen dat het geloof in Sinterklaas vroeger velen malen groter moet zijn geweest. De baard van sinterklaas is niet erg overtuigend, zelfs hulpsinten lopen er tegenwoordig niet zo bij 🙂

  Leuk om te zien dat wel 🙂

 2. herman

  Zowel de Sint als Piet veranderen dus in de loop der jaren.
  Dus niet meer zo zeuren door de zogenaamde voor- en tegenstanders en dit kinderfeest lekker het kinderfeest laten.
  Grote mensen kunnen zich beter met grote mensen dingen bezig houden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).