De Ravellaan in Utrecht is al langere tijd onderwerp van discussie. De gemeente werkt aan plannen voor een nieuwe invulling van het gebouw en het parkeerterrein op Ravellaan 96. Belanghebbenden krijgen nu de kans om hierover mee te denken.
In het voormalige kantoorpand aan de Ravellaan 96 in Utrecht wonen al tien jaar zo’n 180 mensen. Daar komt nu een einde aan. In mei moeten alle bewoners hun biezen pakken.
De gemeente had destijds een tijdelijk contract afgesloten, omdat er plannen waren om het gebouw en de omgeving opnieuw in te richten. Alleen die plannen zijn nog niet rond.
Maar als de bewoners langer blijven, krijgen zij [red. na 10 jaar] automatisch huurbescherming. Dit zou de herontwikkeling kunnen bemoeilijken. Om dat te voorkomen moeten alle bewoners vertrekken. Dit heeft geleid tot grote onvrede en protestacties.
Tekst loopt door onder de foto
Meedenken Ravellaan 96
De gemeente is inmiddels gestart met het opstellen van een plan voor de herontwikkeling van Ravellaan 96. Utrechters kunnen meedenken door een digitale vragenlijst in te vullen of ideeën te delen bij Wijkbureau West.
De vragenlijst peilt onder andere welke voorzieningen bewoners graag terugzien, zoals een fietsenstalling, restaurant, sportschool of kleine winkels. Ook kunnen deelnemers suggesties doen voor meer groen en meedenken over welke doelgroepen in de buurt zouden passen.
De eerste voorlopige plannen worden vóór de zomervakantie verwacht en zullen daarna ter inzage worden gedeeld.
Onderdeel ontwikkeling Welgelegen
De herontwikkeling van Ravellaan 96 maakt deel uit van de bredere plannen voor de wijk Welgelegen. In 2014 werd al bekend dat de gemeente dit stuk van de stad, dat wordt ingeklemd door het Merwedekanaal, de Leidseweg, de Pijperlaan en de Weg der Verenigde Naties, deels opnieuw wilde inrichten.
De focus ligt op het creëren van nieuwe woonruimte, gezien de grote vraag naar woningen in Utrecht. Het is vooralsnog de bedoeling dat bestaande gebouwen worden gerenoveerd en nieuwe woningen worden toegevoegd. Het is nog onduidelijk om wat voor een soort woningen het gaat, maar er wordt onder andere gekeken naar mogelijkheden voor studentenhuisvesting.
Naast woningen wil de gemeente ook nieuwe voorzieningen en extra groen aanbrengen, maar de invulling hiervan is nog niet bepaald.
Gekoppelde berichten

Bewoners Ravellaan 96 moeten vertrekken: ‘We worden op straat gezet omdat we anders huurbescherming krijgen’
In het voormalige kantoorpand aan de Ravellaan 96 in Utrecht wonen al tien jaar zo’n…

Bewoners Ravellaan eisen huurrechten bij gemeente Utrecht: ‘180 man op stroat pleure? Utereg Bedânk’
De bewoners van de Ravellaan 96, die binnenkort noodgedwongen moeten vertrekken, hebben woensdagmiddag hun eisen…
11 Reacties
ReagerenDus de gemeente is al 10 jaar bezig met het pand en gaat nu pas plannen ontwikkelen? Gaat nog weer eens jaren duren. Ik ben niet meer verbaasd over de gemeente U maar inmiddels verbijsterd over dit ambtenaren apparaat van ruim 5000 fte.
Dat meedenken heeft ook echt altijd zulke bevredigende resultaten gehad…
Alles prima , als de Bierkantine maar blijft
Maak van de flat op de stenen gedeeltes een mooie partituur van Ravel bijv de bolero
Wat betreft de Ravellaan Haal de snelheid eruit dmv veel drempels. Of groen waardoor er niet meer zo asociaal hard gereden kan worden door het nachtelijke snelheids tuig.
@Peter de grondprijs stijgt nog steeds, dus ik snap wel dat ze het rekken. Plus je kan niet zomaar huurders eruit zetten, meestal worden er contracten voor horeca van minimaal 5 jaar getekend.
@Peter, het is bizar. Elke keer als je denkt dat het niet gekker kan overtreffen ze zichzelf in zichzelf volledig diskwalificeren als bestuurders.
het lijkt erop dat dit pand al een prima bestemming heeft. bedenk iets met de huidige bewoners!
Laat het lekker over aan de 180….
Die gaan hun pensioen wel halen daar.
Slaap zacht gemeente Repelsteeltje.
Heb jaren in dat pand gewerkt. Het is typische jaren 1960 strokenbouw (horizontale stroken steen en glas aan buitenzijde) waarbij je rond de liftkern alle muren niet-dragend zijn. De kolommen rond de lift nemen al het gewicht op. Je kan dit pand dus heel flexibel indelen. Die bouwwijze was bewust om zo een ander gebruik later relatief makkelijk mogelijk te maken. Met de woningnood en gebrek aan bouwkrachten, maar ook met het circulaire bouw-gedachtengoed van dit moment is renovatie en ombouwen tot woningen heel voor de hand liggend. Wellicht kunnen er nog een paar verdiepingen boven op in lichte staalbouw. Een woninginrichting weegt per m2 immers veel minder dan een kantoor per m2, wat in de jaren 1960 helemaal vol stond met archiefkasten vol papier. Zo kan voor die tijd relevante architectuur bewaard blijven en toch snel permanente woningen toegevoegd aan onze binnenstad.
Pand is prima, mooie speeltuin eromheen aanleggen en klaar: https://www.duic.nl/algemeen/herontwikkeling-speeltuin-wilhelminapark-in-utrecht-had-anders-gemoeten/
@ Ron
Eens. Het gevelbeeld van dit soort panden dient voor de stad behouden te blijven. Het is een tijdsbeeld dat niet mag worden uitgewist.