Kap van meer dan honderd bomen langs Amsterdamsestraatweg uitgesteld vanwege stap naar rechter Kap van meer dan honderd bomen langs Amsterdamsestraatweg uitgesteld vanwege stap naar rechter

Kap van meer dan honderd bomen langs Amsterdamsestraatweg uitgesteld vanwege stap naar rechter

Kap van meer dan honderd bomen langs Amsterdamsestraatweg uitgesteld vanwege stap naar rechter
Archiefbeeld Amsterdamsestraatweg
Ter voorbereiding van de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zouden 11 en 12 maart meer dan honderd bomen langs de weg gekapt worden, maar daar is nu een stokje voor gestoken. Er is namelijk een beroep ingediend bij de rechter, waardoor de werkzaamheden noodgedwongen zijn uitgesteld.

Ter voorbereiding van de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zouden 11 en 12 maart meer dan honderd bomen langs de weg gekapt worden, maar daar is nu een stokje voor gestoken. Er is namelijk een beroep ingediend bij de rechter, waardoor de werkzaamheden noodgedwongen zijn uitgesteld.

Het deel van de Amsterdamsestraatweg tussen de Weerdsingel en de Marnixlaan wordt opnieuw ingericht. De gemeente wil de verkeersveiligheid verbeteren en de straat groener maken. Voordat de straat groener wordt, moeten eerst 107 bomen het veld ruimen.

Deze bomen zouden eigenlijk volgende week maandag en dinsdag gekapt worden, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. “Er is bij de rechter een beroep ingediend op het besluit dat wij de bomen op de Amsterdamsestraatweg mogen weghalen. Dat betekent dat we de bomen 11 en 12 maart niet verwijderen”, is te lezen op de website van de gemeente.

Dura Vermeer gaat de Amsterdamsestraatweg opnieuw inrichten. Deze werkzaamheden moeten starten in de zomer van 2024. Of dit werk ook vertraging op gaat lopen is nog niet bekend. De gemeente weet nog niet wanneer de bomen gekapt kunnen worden.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Moi ik

    En terecht! Belachelijk dat die bomen weg moeten, laten we het over de kosten niet eens hebben.
    Denk dat Utrecht belangrijkere zaken te regelen heeft dan rood asfalt en andere flauwekul dingen op wegen gebied!

  2. PietrO

    De weg wordt groener door bomen weg te halen? Ben ik nou gek?

  3. Baliekluiver

    Omdat de ASW groener moet worden gaan er dus eerst 107 bomen sneuvelen? Zelfs als de gemeente Utrecht deze keer wél haar herplantbelofte nakomt duurt het daarna nog vele jaren voordat de nieuwe sprietjes iets groens toevoegen. Waarom worden de bestaande bomen niet als uitgangspunt genomen voor die herinrichting?

  4. Utrechter

    De Utrechtse wethouder Linda Voortman (GroenLinks) stak dinsdag als eerste de schop in de aarde om een herinneringsboom in Amelisweerd in te graven. Over honderd jaar moet deze zomereik ons nog steeds doen denken aan de strijd die nu al tientallen jaren wordt geleverd tegen de dreigende bomenkap in het bos. Hoe hypocriet kun je zijn als gemeente bestuur enerzijds een herinneringsboom planten en anderzijds hele straten leegkappen (oa Kanaalstraat) of willen kappen.

  5. Buurtbewoner

    Slecht geïnformeerde reacties hier. Deze bomen zijn in slechte staat en het zijn echt sprietjes. En dat na tientallen jaren. De bladeren beginnen als enige hier in de buurt al in augustus bruin te worden. De bomen die bijvoorbeeld een jaar of 10 geleden zijn geplant naast het viaduct zijn al veel groter en groener dan de sneue bomen aan de rest van de Straatweg. Hetzelfde geldt voor de platanen aan de heropende Stadsbuitensingel bij Paardenveld, die zien er ook goed uit.

  6. Herman

    Vanaf 15 maart start broedseizoen, dan mogen tot 15 juli geen bomen gekapt worden.

    Weet je meteen waarom de gemeente volgende week nog even snel wilde kappen…..

  7. AI vat samen

    De Bomenlaan van Verandering:

    Een laan waar eens 107 bomen stonden, nu getransformeerd in een dynamisch monument voor de wisselwerking tussen mens en natuur. In plaats van gekapte bomen, vind je hier een kronkelend pad doorheen een wirwar van kunstmatige bomen, elk met een eigen verhaal.

    Sommige ‘bomen’ zijn sculpturen van gerecyclede materialen, symbool voor onze verantwoordelijkheid voor de planeet. Andere ‘bomen’ zijn interactieve installaties, waar je kunt leren over de ecologie van bomen en hun impact op onze omgeving.

    Een centrale ‘boom’ fungeert als een ontmoetingsplaats, met een café waar je kunt genieten van lokale, duurzame producten. In de avond wordt de laan verlicht met kleurrijke LED-verlichting, die de ‘bomen’ in een magisch nieuw licht zet.

    De Bomenlaan van Verandering is een plek voor reflectie, educatie en interactie. Het is een symbool van de toekomst, waar we samenwerken met de natuur om een duurzame en leefbare wereld te creëren.

  8. de Roeptoeter

    Die bomen zijn ziek/in zeer slechte staat, het is goed dat ze gekapt worden en er betere exemplaren met meer groeiruimte voor terugkomen. De hele inrichting van de ASW hangt ermee samen.

    Wellicht handig dat mensen eerst de plannen eens lezen alvorens te toeteren hier.

  9. Nina

    Hier draait de biomassacentrale nog geen dag op.

    Ik persoonlijk vind dit misplaatste verontwaardiging en dan ook nog met een gang naar de rechter die al zwaar overbelast is en wat veel gemeenschapsgeld kost.

    Er komen (meer…?) nieuwe bomen voor terug op plekken waar ze weer decennia goed kunnen gedijen. Prima dat herplanten van bomen is ingebed in stadsontwikkeling.

  10. Peter

    107 bomen die allemaal ziek en slecht zijn? Wie heeft die bomen ooit gekocht?

  11. Isabel

    Pff wat mij betreft kan die herinrichting niet snel genoeg beginnen. Zo zonde dat er onnodig tijd en geld moet worden gestoken in zo’n gang naar de rechter.

    De bomen die terugkomen (meer dan nu!) krijgen door een betere indeling meer groeiruimte onder de grond. Daardoor kunnen ze veel groter worden dan de zielige sprieten die er nu staan. Ja dat duurt effe, maar dan heb je wel wat.

    Ik ben het ermee eens dat er goed moet worden nagedacht over elke boom die wordt gekapt. Maar dit is nou juist die éne plek waar het een goed idee is 🥲

  12. Katja

    Goeie actie. Er wordt gezegd dat die bomen niet goed zijn, maar ze worden om de haverklap gesnoeid, ook de toppen, en dan vinden ze niet leuk. Zo krijg je vanzelf groeiproblemen.

  13. ASW1

    ASW heeft echt een volledige omschakeling nodig. Ik heb nooit begrepen waarom auto’s voorrang hebben op voetgangers, zo gevaarlijk. In de langste winkelstraat van Nederland zijn geen oversteekplaatsen voor voetgangers. Sommige auto’s halen gemakkelijk 60-70 km/u.
    Waarom is het een probleem om zieke bomen te verwijderen en vervolgens grotere, gezondere bomen en veel meer groen te planten?

  14. Koel Hoofd

    Ik hoor de asw omwonenden straks wel janken van spijt als het klaar is.

  15. Sjappie

    https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3706617/groenlinks-maakt-zich-zorgen-over-de-heringerichte-kanaalstraat-in-utrecht

    Ohhw wat weten ze het beter. Hoe kan dit nou?

  16. Johannes

    @ Sjappie

    “Daarna komt het vooral aan op communicatie, aldus de wethouder”. Nou, succes wethouder, uw mensbeeld staat kennelijk nogal ver van de werkelijkheid. Andere mogelijkheid is natuurlijk dat politieke dogmatiek voorschrijft dat tegen beter weten in dwaalsporen gevolgd blijven worden.

  17. Derk van Dorth

    Echt waar, dat 107 bomen allemaal ziek en slecht zijn? Als je die kapt en door een paar sprietjes vervangt, wordt het echt een grijze massa. Wat wel belangrijk is: dat je behoorlijk, getrapt, kunt oversteken als fietser of voetganger. Dat is nu nogal eens een gevaarlijke klus

  18. Gerard Brevier

    eerst hadden we een schitterende straatweg. toen moesten er bomen weg. heringericht begin jaren 80, heringericht eind jaren tachtig. heringericht begin jaren 90 heringericht eind jaren 90 heringericht 2000 en nu. precies. en steeds zijn de bomen de pineut! wat dacht je er van de auto’s uit de stad te weren alleen voor bestemmingsverkeer (bewoners en visite (niet langer dan een dag) ?) ………………. lijkt me een beter plan!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).