Kliniek kreeg geen zedendossier van Michael P. bij overplaatsing om privacyredenen | De Utrechtse Internet Courant Kliniek kreeg geen zedendossier van Michael P. bij overplaatsing om privacyredenen | De Utrechtse Internet Courant

Kliniek kreeg geen zedendossier van Michael P. bij overplaatsing om privacyredenen

Kliniek kreeg geen zedendossier van Michael P. bij overplaatsing om privacyredenen
De kliniek waar Michael P. werd voorbereid op een terugkeer in de maatschappij wist niet alles van zijn verleden. Dat staat in de onderzoeken naar de gang van zaken rond de moordenaar van Anne Faber.

De kliniek waar Michael P. werd voorbereid op een terugkeer in de maatschappij wist niet alles van zijn verleden. Dat staat in de onderzoeken naar de gang van zaken rond de moordenaar van Anne Faber.

Michael P. zat in de forensisch-psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder. Daar werd hij voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij. P. werd echter niet behandeld voor zijn zedenmisdrijven, maar vooral voor zijn agressie- en drugsproblemen.

Michael P. zat voor de moord op Anne Faber een celstraf van elf jaar uit voor onder meer twee gruwelijke verkrachtingen en vijf afpersingen. Hij weigerde echter psychiatrisch onderzoek en kon daarom geen tbs opgelegd krijgen.

Rapport

De kliniek werd onvoldoende geïnformeerd toen hij vanuit de gevangenis werd overgeplaatst en de kliniek deed zelf te weinig onderzoek naar het verleden van P.

Dat is te lezen in de rapporten die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspectie JenV en Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vandaag presenteerden. Het is een van de twee onderzoeken die vandaag worden gepresenteerd over de vraag hoe het kon dat P. op vrije voeten was na de misdaden die hij al had gepleegd en hoe hij opnieuw zo in de fout kon gaan.

Een dag voor de uitkomst van het rapport werd al in meerdere media door bronnen rond het onderzoek gezegd dat er stevige conclusies in het rapport stonden en dat er veel ophef in de politiek zou kunnen ontstaan.

Overplaatsing

Opvallend in het rapport is het weigeren van de gevangene zelf over het overdragen van zijn zedendossier. De straf van P. liep bijna ten einde waardoor hij in de kliniek in Den Dolder kon werken aan zijn terugkeer in de maatschappij. Op basis van privacywetgeving kon hij echter weigeren dat zijn medisch dossier werd gedeeld met zijn nieuwe behandelaren.

De overdracht was daarom incompleet en zijn achtergrond met zedenmisdrijven werd niet meegenomen in zijn behandelplan.

Overheid tekort geschoten

Uit de rapporten blijkt dat er bij de betrokken instanties onvoldoende zicht was op risico’s, dat procedures niet goed werden gevolgd en dat cruciale informatie niet volledig werd gedeeld. De nadruk lag bij het detentieverloop van P. te veel op zorg en te weinig op de veiligheid van de samenleving.

Verantwoordelijk minister Sander Dekker stelt: “Deze conclusies zijn glashelder en schetsen een pijnlijk beeld. Dit moet enorm zwaar zijn voor de nabestaanden van Anne Faber. Geen enkele maatregel gaat hun verdriet wegnemen. Maar de opdracht is duidelijk: ik zal er alles aan doen om de samenleving zo goed mogelijk te beschermen en lessen te trekken uit gemaakte fouten.”

Maatregelen

Minister Dekker kondigde eerder al verschillende maatregelen aan na deze zaak. In het najaar van 2018 presenteerde hij een aanpak om te voorkomen dat veroordeelden tbs kunnen ontlopen door te weigeren mee te werken aan onderzoek. Ook maakte hij in de zomer van 2018 bekend 28,5 miljoen euro te investeren in de kwaliteit en veiligheid in de forensische zorg.

Veiligheid, risicobeheersing en bescherming moeten volgens de minister altijd zwaar wegen. “Ook als gedetineerden met psychische problemen worden behandeld tijdens hun straf. Daarom worden strengere eisen gesteld aan de uitplaatsing naar een kliniek voor forensische zorg.”

Uitplaatsing van een gedetineerde wordt alleen mogelijk als er een compleet beeld is van de risico’s. Dat is op dit moment nog onvoldoende het geval. Ook worden gedetineerden die geen volledige openheid van zaken geven, niet meer uitgeplaatst. Het informeren van gemeenten over uitplaatsing en vrijheden van gedetineerden die ernstige gewelds- en zedenmisdrijven hebben begaan, wordt verbeterd.

Anne Faber

De 27-jarige Michael P. werd op 17 juli veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord en verkrachting van Anne.

Op vrijdagavond 29 september 2017 stapte de 25-jarige Utrechtse Anne op de fiets voor een rondje door de regio, maar ze kwam nooit meer terug. Het laatste teken van leven was een selfie die ze maakte tijdens haar fietstocht. De foto werd gemaakt bij de kruising Amsterdamsestraatweg en de Hilversumsestraatweg in Baarn. Om 19.30 uur had haar telefoon voor het laatst contact met een zendmast nabij de Soester Duinen. Als ze die avond niet thuis komt, wordt haar vermissing gemeld bij de politie.

De aandacht vanuit de media én vanuit het publiek was enorm. Elke stap van het onderzoek werd door de media breed uitgemeten, en er waren honderden amateurdetectives op sociale media die wilden meehelpen met het oplossen van de zaak. Daarnaast zijn er ook heel veel vrienden, familie en onbekenden onder begeleiding van de politie gaan zoeken naar sporen.

Het lichaam van de vermiste Anne Faber werd op 12 oktober 2017 in Zeewolde gevonden.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).