Leidsche Rijn krijgt gebouw hoger dan de Dom: Verticaal dorp met rooftopbar | De Utrechtse Internet Courant Leidsche Rijn krijgt gebouw hoger dan de Dom: Verticaal dorp met rooftopbar | De Utrechtse Internet Courant

Leidsche Rijn krijgt gebouw hoger dan de Dom: Verticaal dorp met rooftopbar

Leidsche Rijn krijgt gebouw hoger dan de Dom: Verticaal dorp met rooftopbar
Leidsche Rijn krijgt het hoogste gebouw van Utrecht. De gemeente noemt het een verticaal dorp van 140 meter hoog. Het is het eerste Utrechtse gebouw hoger dan de Domtoren en moet in 2023 klaar zijn. Er komt onder meer een rooftopbar, restaurant en een stadsbos in.

Leidsche Rijn krijgt het hoogste gebouw van Utrecht. De gemeente noemt het een verticaal dorp van 140 meter hoog. Het is het eerste Utrechtse gebouw hoger dan de Domtoren en moet in 2023 klaar zijn. Er komt onder meer een rooftopbar, restaurant en een stadsbos in.

Het plan voor de toren krijgt de naam MARK en bestaat uit drie hoge torens van 80, 100 en 140 meter, afgewisseld met laagbouw van circa 25 meter hoog. Dit betekent dat er voor het eerst in Utrecht een gebouw hoger wordt dan de 112-meter hoge Domtoren. De start van de bouw is in 2021.

Het gebouw komt in Leidsche Rijn Centrum, aan de noordzijde van het NS-station Utrecht Leidsche Rijn, en in de buurt van de A2. De maquette werd maandag onthuld door wethouder Klaas Verschuure, hoofdarchitect Branimir Medic en Jeroen Messemaecker van de Graaff namens mede-ontwikkelaar Stadswaarde.

Stadsbos

Wethouder Klaas Verschuure: “We realiseren ons allemaal dat áls we iets bouwen dat hoger is dan de Domtoren, dat het ook écht iets bijzonders moet worden. In de plannen voor het ‘verticale dorp’ komen verschillende aspecten van het gezond stedelijke leven samen. Mensen kunnen hier wonen, er is ruimte voor een restaurant, aan de voet komt een stadsbos en in de top van het hoogste gebouw een uitkijkpunt.”

Er komen ongeveer 1.125 huur- en koopwoningen met patio’s en groene binnentuinen. Zo’n 60 procent van de woningen komen in de huursector, waaronder sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. Op verschillende niveaus in de torens kunnen bewoners elkaar ontmoeten, sporten en ontspannen.

In het complex komen fitnessfaciliteiten en een jet-stream zwembad. En in de hoogste toren komt een rooftopbar met uitkijkpunt op een glazen balkon, dat openbaar toegankelijk is. In het hart, tussen de gebouwen in, komt een klein, openbaar stadsbos. Er komt ook een fietsenstalling met 3.500 fietsparkeerplekken, deelfietsen en e-bikes. Voor de bewoners zijn er 100 deelauto’s beschikbaar.

De verschillende woonvormen in de torens

Tuinbouw

De drie torens krijgen een verlichte ‘kroon’ die refereert aan de geschiedenis van Leidsche Rijn als tuinbouwgebied. In deze kronen worden tuinbouwkassen geplaatst om bij te dragen aan het verduurzamen van de voedselketen in de stad.

MARK is ontwikkeld door KEES. Een samenwerkingsverband van Koopmans Bouwgroep B.V., J.P. van Eesteren en Stadswaarde. Architecten CIE, KCAP, Geurst & Schulze en Karres & Brands tekenden voor het ontwerp.

Hoger dan de Dom

In 1997 werd in Utrecht een motie ingediend om hoger bouwen dan de Domtoren te voorkomen. De historische binnenstad is daarom gevrijwaard van hoogbouw. Daarnaast blijft het iconische gebouw zichtbaar vanaf belangrijke aanrijroutes, zoals de Utrechtseweg vanuit De Bilt, en andere zichtlijnen.

Er werd voorgesteld op twee plekken wél hoger te bouwen: aan de westzijde van het stationsgebied en in Leidsche Rijn Centrum. In Leidsche Rijn zal het nu dus daadwerkelijk gaan gebeuren. Eerder dit jaar schreef DUIC nog over plannen om hoger te bouwen. Lees dat artikel hier terug.

77 Reacties

Reageren
 1. Y

  Wordt mooie stukkie daar! En eindelijk een rooftoopbar in Utrecht!

 2. Bernhard

  Eindelijk. Honderdveertig is een begin. Wat mij betreft komt er nu ook echte hoogbouw.

 3. MichielK

  Inderdaad, eindelijk écht de hoogte in. Ziet er veelbelovend uit!

 4. bee

  @ Y
  bovenop holiday inn zat ook een bar.

 5. Utrechter

  Mooi dat er op deze plek hoogbouw komt (120m+). Deze plek vraagt daarom. Op loopafstand van het treinstation, winkels en plantsoenen. Mooi dat de blokken gesloten zijn en er een openbaar groen plein komt.

 6. Hendrik

  Hè hè. Eindelijk. Leidsche Rijn krijgt smoel.

 7. Bertje 030

  Gelukkig ligt LR ver genoeg van de binnenstad af om daadwerkelijk van invloed te zijn op het stadsgezicht, fijn aan de overkant van het kanaal blijven met deze hoogbouw.

 8. Jeroen

  Echt heel erg mooi. Wow!

 9. Angelique

  Ik vind die impressie zo mooooi!!
  En biedt een hoop mensen de kans een woning te scoren in ons stadje, zonder dat het ten koste gaat van groen. Heel goed!

 10. Ramon

  Fantastisch!!! Eindelijk is deze barrière doorbroken. Nu graag ook een landmark bij het Jaarbeursplein!

 11. Nathan

  Het bewijs dat Leidsche Rijn niet bij Utrecht hoort..

 12. Rietje

  Poei wat een lelijkheid weer…

 13. Gerard Brugmans

  Bijzonder dat een wethouder zich zo openlijk verbind aan een commercieel vastgoedproject, enige afstand tot deze branche lijkt me toch niet onverstandig voor een bestuurder. Nieuwbouwplannetjes pakken in Utrecht meestal anders uit dan de jubelverhalen aan het begin van zo’n project als de ontwikkelaars en hun supporters nog met hun hoofd in de wolken lopen. Laten we deze artist impression dus ook maar weer goed bewaren, zodat we een en ander kunnen vergelijken met de ‘aangepaste varianten’ die er in de komende jaren ongetwijfeld nog van zullen worden gemaakt.

 14. Berk

  Goede ontwikkeling, inderdaad eindelijk de hoogte in. Deze hoogte had ook gewoon in het Beurskwartier mogen komen wat mij betreft.

 15. Alex

  Heel mooi. Prima locatie daarvoor.

 16. MJPD

  Oh, in Leidsche Rijn. Gelukkig komt het lelijke gedrocht niet in de stad Utrecht te staan… En alle hoogbouwfetisjisten/projectontwikkelaars hebben zich weer gemeld hier, mooi vertekend beeld met de algemene opvatting over hoogbouw. .:)

  @Y De watertoren in Rotsoord heeft een prachtige “rooftopbar”.

 17. BdV

  Asjemenou. Daar hebben we toch ruim 600 jaar op moeten wachten.

 18. w

  fantasieloze 13 in dozijn architectuur

 19. Echt Utrechtse

  Tja dat boeit ons echt Utrechters toch niet.
  Ik bedoel Leidsche Rijn, dat is toch geen Utrecht, dat leidt gelukkig niet af van onze eigen binnenstad.

  Zet daar vooral meer van die hoge flats neer, dan wordt het hier iets rustiger!

 20. HoogbouwFetisjist

  Mooi begin, laat maar komen.
  Hopelijk wordt het in werkelijkheid ook zo als op de impressie, en is het plan ook zo definitief als dat het er wordt beschreven.
  Straks zijn er weer protestbrieven van Nimby’s of financiële tegenslagen, en gaat het feest weer niet door.
  Of komen er weer klachten van defensie i.v.m. hun radar of iets dergelijks.
  En hopelijk komen er later nog wat mooie torens bij, en wordt de limiet wat omhoog geschoven.

 21. Barend

  Prima. Leidsche Rijn is nog steeds zo plat als een doos. Een dergelijke stedelijke nieuwbouwwijk verdient hoogbouwaccenten. Dit is een mooi begin.

 22. Herman

  In Leidsche Rijn kan ALLES, mooi, lelijk, modern, kitsch, oud, sfeerloos, noem maar op.

  Of we nu wat oude Perronkappen, een verrotte strandtent, beton, hoogbouw, wat bomen, Intratuin fonteinen, een festival die geen bomen kan gebruiken, noem maar op, alles kan naar LR.
  Ook dit potentiele getto past daar precies.

  Heerlijk toch zo’n dumpplek aan de andere kant van het kanaal, houden we de echte stad zo mooi mogelijk.

 23. Inez

  Bah, wat verschrikkelijk, wie wordt hier nou blij van? Dit wordt de Utrechtse Bijlmer, daar zijn ze ook van hoogbouw teruggekomen.

 24. G.H.

  @MJPD: Ja, alleen mag je daar bij lekker weer niet op als je hebt gereserveerd op die betreffende verdieping (10 dacht ik). Alleen als je hebt gereserveerd voor de bunker eronder mag je op de ‘rooftop’ zitten. Maar wie reserveert daar voor juli…
  Ontopic: Super mooi plan! Ziet er fris modern uit, de Dom wordt gerespecteerd en het uitzcht vanaf de rooftopbar zal prachtig zijn. Bouwen maar!

 25. G. de Vries

  In L’rijn? Gelukkig. Dat is een suburp en niet Utrecht- stad. Vooral daar die hoogbouw neer plempen: niet zichbaar voor de stadsbewoners! We blijven de Dom koesteren.

 26. cas

  @ Y, van der valk heeft een rooftopbar…
  Ik verbaas mij er altijd over waarom mensen denken dat hoogbouw zoveel toevoegt of noodzakelijk is..? Die grens van de dom is voor een stad als Utrecht prima. Liever een mooi gebouw van 100 meter dan een saaie punt die hoger is.

 27. Teunis

  Er staat daar in de buurt al een schoorsteen van 152, dus de grens is een halve eeuw geleden al doorbroken (al is Lage Weide volgens Echt Utrechtse zeker ook geen Utrecht?)

 28. EvG

  Ziet er goed uit en een prima locatie voor zo’n project. Mooi dat er een rooftopbar komt en sociale huurwoningen en een mooie verlichte kroon. Vind dit igg beter dan de Belle want dat ging mij ook iets te ver. Mooie hoogtes en hoop dat de Utregse bevolking eens wat enthousiaster wordt over hoogbouw want zelfs in provinciesteden als pakweg Zwolle of Leeuwarden reageert men vaak positiever. We hoeven geen 2e Rotterdam te worden maar op bepaalde plekken kan en moet men ivm de schaarse ruimte wel de hoogte in en de Dom blijft vanuit deze locatie prima zichtbaar. Vanuit het Westen bijna niet meer door de muur van 90 meter gebouwen in het Stationsgebied maar daar is al genoeg discussie over geweest.

 29. Yoshua

  Wel leuk voor die mensen die daar komen te wonen.
  Hebben ze een prachtig uitzicht op de mooiste stad van Europa, terwijl je er niet woont.

 30. John

  @ Inez

  Ik zou je graag een college stedebouw geven maar dat lijkt me in jouw geval onbegonnen werk. In ieder geval heb je kennelijk geen flauwe notie van wat de Bijlmer was en waarom die wijk mislukt is.
  Anyway. Dit project past in een grootstedelijke omgeving die Utrecht zo langzamerhand wordt en waarvan Amsterdam ook steeds meer voorbeelden laat zien, aangezien ze daar wel in de gaten hebben dat dit soort hoogbouw niets met het Bijlmer-voorbeeld te maken heeft.

 31. De Utrechter

  ze hadden ‘m dan ook gelijk “Rutte” kunnen noemen..

 32. Marko

  Zolang ze in Utrecht maar niet hoger dan de Dom bouwen vind ik alles best. In Leidsche Rijn mogen ze wat mij betreft alles neerplempen wat ze willen.

 33. Jeroen

  Gelukkig vinden ‘echte Utrechters’ (lees: ouwe zure zeikerds) Leidsche Rijn geen Utrecht. Scheelt echt een hele hoop onnodig gezeik.

 34. Don

  Wat is er nu precies zo mooi bijzonder aan hoogbouw. @EvG leuk dat mensen in Zwolle en Leeuwarden positief zijn over hoogbouw maar zie het geen storm lopen in stedentrips naar Zwolle en Leeuwarden om zich te vergapen aan een pretentieuze flat. Volgens mij is Utrecht populair om zijn historische binnenstad die steeds meer vernageld wordt door alle hoogbouw shit die er om heen wordt gezet. Met als voorbeeld de Neude flat.

 35. Johan

  Don, volgens mij heeft dit plan niets, maar dan ook helemaal niets met de binnenstad of het vernaggelen daarvan te maken. Ergo, ik snap je commentaar niet.

 36. EvG

  @Don, nee zo bedoel ik het ook niet maar een beetje positiviteit mag wel maar ieder zijn mening. Voor wat betreft de Neudeflat ben ik het helemaal met je eens, die staat echt op de verkeerde plek. We hoeven ook geen 2e Rotterdam te worden en de Belle vond ik ook over the top.

 37. Bill

  Hoogbouw zijn de kerktorens van de 21ste eeuw. Als er in de 13e eeuw geen visionair was geweest in Utrecht hadden we helemaal geen Domtoren gehad, en een dorp gebleven. Tijd voor meer nieuwe kerktorens in deze vorm.

  Veel mensen denken nog steeds in dat dorpse Utrecht, er wonen in de regio bijna 800.000 mensen!! En de woningvoorraad wordt met nog eens 100.000 woningen aangevuld, tijd voor meer hoogbouw van deze hoogte op b.v. locaties aan de ring.
  Ook het Beurskwartier kan wat mij betreft een 130 meter hoge toren krijgen om die 90 meter grens eens te doorbreken, als er maar geïnvesteerd wordt hoogwaardige architectuur.

  Getekend: Een echte geboren Utrechter

 38. Oet

  https://www.theage.com.au/national/victoria/highrise-apartments-are-bad-to-live-in-and-bad-for-society-says-respected-architect-20160829-gr39nf.html

 39. D.

  Prima om de hoogte in te gaan. Maar graag een ander ontwerp. Kwestie van smaak…

  Hoogbouw bij het Jaarbeursplein vind ik een toegevoegde waarde voor de stad.

 40. Erik

  @Inez: daarom wil er ook niemand in Manhattan wonen: allemaal hoogbouw! Gelukkig zijn er plannen om dat allemaal te slopen en te vervangen door 2-hoog-huisjes met met tuintjes zodat er tenminste mensen willen wonen.

 41. Leen

  Wow Utrecht wordt eindelijk volwassen en durft blosent zijn gezicht een beetje te laten zien in het hart van ons land. Heel positief verrast dat dit er ooit nog van zou komen. Nu nog een landmark tussen die 70 en 90 meter woestenij bij de jaarbeurs en we hebben na 600 jaar eindelijk weer eens wat lef getoond.

 42. Ramon

  Goh LR is geen Utrecht… ach im de jaren 70 en 80 waren Overvecht, Lunetten en Kanaaleiland ook geen Utrecht volgens de zelf uitgeroepen ” echte” Utrechters. Hier is trouwens onderzoek naar gedaan. Duurt ongeveer 2 generaties voor nieuwe wijken door iedereen zijn geaccepteerd.

  On topic.
  Hoogbouw is 1 van de oplossingen om het woning te kort aan te pakken. Als je hoogbouw clustert bij OV knooppunten ( zoals in dit geval station LRC) en zorgt voor een mooie buitenruimte is dit prima.

 43. Marcel

  Wat willen mensen nu echt? Als ze geen tuin krijgen dan minstens een groot balkon. Trapezium bouw zou daar perfect voor zijn. Je zal maar in zo’n toren wonen met je 2 kinderen die ff buiten willen spelen. We hebben allemaal zo een grote mond over groen en buiten spelen. Nou dat zie je hier maar weer. Bestuur van Utrecht? Wethouder? Bedankt. En iedereen die het zo mooi vind hierboven, ga er maar lekker wonen. Of heb je al een tuin en wil je niet 25 hoog wonen?

 44. Marcel

  @ Bill
  Een echte geboren Utrechter? Zijn er onechte geboren Utrechters? Ik ben ook een Utrechter en heb Utrecht zien veranderen in een knal lelijke aanbouw buurt. Leidsche Rijn gezien. Allemaal balkonie die erg klein zijn met aan de overkant idem een balkon. Bij een elektrische BBQ kan je elkaar zo een drankje overhevelen. Maar misschien wil je er als echte Utrechter wel gaan wonen?

 45. Gijs

  Mooie torens, een verrijking voor de stad.

 46. Hans

  Mooi project voor Utrecht (jaja ook LR hoort bij Utrecht, sommige lezers hebben daar kennelijk een bepaalde moeite mee). Las alleen in een landelijk nieuwsblad dag de parkeernorm 1 parkeerplaats per 3 appartementen gaat worden. Als dit klopt dan is de ontwikkelaar ook hier weer de lachende derde (hoeft geen dure parkeerplaatsen/garage te realiseren en kan dus gaan voor nog meer winst). En de omgeving heeft straks weer te kampen met parkeerproblemen, waardoor betaald parkeren wordt ingevoerd of de gemeente de parkeerdruk gebruikt om het tarief omhoog te schroeven. Het ontmoedigen van autogebruik moet m.i. niet ten voordele van een ontwikkelaar. Laat ze de parkeerplaatsen zekerheidshalve realiseren, dan schuif je het probleem over een paar jaar in elk geval niet naar de openbare ruimte.

 47. Fred

  Dat mensen genoegen nemen met zo’n slap aftreksel van modern wonen in plaats van voor het echte te gaan. In Rotterdam, die stad had tenminste de kans zichzelf opnieuw uit te vinden.

 48. Tinus

  Prachtig hoor hoogbouw, niks mis mee, maar gezond stedelijke leven…? Pal naast de A2…. Blijft de politiek zoete broodjes verkopen door een paar bomen te plaatsen en haar burgers leven gezond ? Wat betekent de uitstoot van fijnstof voor de nieuwe bewoners ? De file is niet mals in de spits..

 49. Wim

  Mooiiiiii!!!!

  @ Marcel

  Joh, dat is nou precies het punt. Lang niet iedereen is van het gezinnetje met twee kindertjes en een tuintje. Dus blij dat er eindelijk ook dit soort bouw gaat komen.

 50. Inez

  @John en @Erik: De tijd zal het leren, misschien moeten we hier over 20 jaar de hoogbouw evalueren.

 51. Berk

  @Oet https://www.dearchitect.nl/architectuur/blog/2018/11/blog-kom-maar-op-met-die-verticale-vinex-101202943?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.127369101.1412069387.1542698104-827420816.1542698104

 52. Eric

  @Marcel, ik woon erg fijn op 7 hoog, aan een plantsoen en wij wonen er erg fijn. Ook mooi uitzicht. Er staat nooit een bestelbus ofzo voor het raam 😉 Bijkomend voordeel is dat we de verwarming maar een paar keer per jaar aan hoeven te doen, omdat er zoveel glas in zit wordt het thermisch verwarmd.

 53. HM

  Dat gezeik over “echte Utrechters” en “Leidsche Rijn is geen Utrecht”.
  Ik ben geboren in Tuinwijk (een suburb van Utrecht uit de jaren 20 van de vorige eeuw). Ben later verhuisd naar Lombok (een suburb van Utrecht van rond de 19e/20e eeuw, speciaal gebouwd voor het huisvesten van arbeiders), en woon tegenwoordig in schilderswijk(een vinex wijk avant la lettre van Utrecht uit de jaren 20 van de vorige eeuw).
  Allemaal Utrecht.
  Net als Leidsche Rijn.

 54. Bill

  Beste Marcel, ik mag hopen dat u de link legt naar mevrouw “echte Utrechtse”, die pretendeert dat de echte Utrechters tegen hoogbouw hoger dan de Dom zijn. Dit wil ik in sterke mate ontkrachten. Ik hoor van veel andere jongere “geboren Utrechters” dat ze die limiet ook onzin vinden, met name de wat oudere garde ” echte Utrechters” ageert hier tegen, als ware het een soort van sentiment. Utrecht knalt uit elkaar vanwege de woningnood, en als ik die ruimteverslindende gebouwtjes van 60/70 meter hoog zie heb ik veel liever (voorwaarde, mooie architectuur) gebouwen van 140/150 meter met meer buitenruimte.
  Die “knal lelijke aanbouw buurt” die u noemt heet een STAD. En steden zijn altijd in beweging, zeker Utrecht. Het is niet meer het dorp dat u in gedachten heeft, wen er maar aan.

  Ja, ik ben een geboren Utrechter. Ja, ik vind hoogbouw hoger dan de Dom geen enkel probleem, als het maar buiten het historisch centrum is (wat voor zich spreekt) . Ja, ik zie geen enkel probleem om in hoogbouw te wonen.

 55. katja

  Horizonvervuiling.

 56. Bernhard

  Volledig eens met laatste reactie van Bill. Dat gezeur over niet hoger dan de Som bouwen is sentimenteel gejammer. Utrecht heeft een ernstig woningtekort en hoogbouw is een daar een prima middel tegen. ‘Echte Utrechters’ die zuur reageren op al het nieuwe en de vooruitgang van de stad remmen, kunnen we missen als kiespijn.

 57. Ideetje

  Voorstel tot koehandel: meer hoger-dan-de-dom-bouw buiten het historisch centrum, maar wel de Neudeflat neer!
  (eventueel over ~25 jaar, als de recente opknapbeurt wel weer terugverdiend is)

 58. Ineke Thierauf

  Hoop dat de rooftop verlichting s nachts uitgaat we hebben al genoeg lichtvervuiling s nachts.

 59. Claudia

  Verschrikkelijk, een wanstaltig gedrocht. Maar wel fijn dat ze het daar neerzetten, plemp dat Leidse Rijn maar vol, wordt het hier misschien wat rustiger.

 60. Hans Verssnel

  Gerard Brugmans vindt het bijzonder dat een wethouder zich zo nauw verbind met een projectontwikkelaar. Even ter opfrissing. Het tot stand komen van Hoog Catharijne was en is nog steeds het summum van verbintenis met een projectontwikkelaar. Wijd verspreid niet alleen in Utrecht. De politieke kleur van de wethouder doet er niet toe. HC was een hoogstandje van de PvdA! Deze hoogbouw kan toegeschreven worden aan D66. Maar dat doet er niet toe. Of moet de gemeente zelf ontwikkelaar worden?

 61. Yoshua

  @HM, Ga jij maar eens tegen een Meernees vertellen die zijn leven lang op dezelfde plek woont dat nu LR is geworden dat hij een Utrechter is.
  Een Vleuterik die noemt zich echt geen Utrechter omdat Vleuten Utrecht is geworden.

 62. Nlz

  Jeutje, zijn er gratis glaasjes azijn uitgedeeld aan de oostkant van het kanaal dit weekend? Wat een reacties zeg!

 63. Cico

  Wat een merkwaardig gejuich om 3 inwisselbare flats in het eindeloze tapijt van huizen-met-tuintjes ‘Leidsche Rijn’ aan de andere kant van de A2.
  Onbedoeld markeren de torens de grens tussen de echte stad met al zijn mooie en slechte kanten en de woonkolonie voor forenzen, waar iedereen in hetzelfde ritme leeft.

 64. HM

  @Yoshua: Waarom zou ik? Leidsche Rijn hoort bij Utrecht. Onderdeel van stad Utrecht. Wijk van Utrecht. Dus als je er woont ben je Utrechter. Dat mensen die er geboren en getogen zijn zich geen Utrechter voelen en/of noemen geloof ik best, en zal best een interessant onderwerp van discussie zijn, maar heeft niks van doen met het feit dat Leidsche Rijn Utrecht is. Tot de annexatie zal er een man of 15000 hebben gewoond, nu zijn het er 80000. Dat zullen toch niet allemaal Meernezen zijn schat ik zo. Zuilen is ook ooit in de Jaren 50 gannexeerd. Dat zullen dan ook wel geen Utrechters zijn.

  Daarnaast is het mij niet zo duidelijk waarom er onderscheid gemaakt moet worden. Ben je beter als je binnen de ring woont dan wanneer je er buiten woont? Mogen ze niet mee praten over zaken in Utrecht? Is het wellicht raar volk wat daar woont? Er lijkt wel een soort meerderwaardigheidscomplex verbonden te zijn aan het begrip “Utrechter”.

 65. malvinas

  Het altijd weer een genoegen om te zien hoe echt Utereg de Utrechters de maat neemt. Alleen de echte Uteregters hebben zeggenschap over de hoogte van de bouwwerken. Als het aan Uteregters leg dan zal hun stadsie zo plat blijven als hun accent.

 66. MichielK

  @Yoshua: nog niet nee, dat heeft een aantal decennia nodig. Maar de geschiedenis leert dat inwoners van alle ooit door Utrecht geannexeerde gemeentes en dorpen zich uiteindelijk wel degelijk Utrechter zijn gaan voelen, ook al heeft dat misschien 1 of 2 generaties nodig.

 67. Jeroen

  Ik heb ernstig het idee dat menigeen die zo afgeeft op Leidsche Rijn er nog nooit een voet heeft gezet en geen idee heeft hoe het er is.

 68. woutvr

  Tjongejonge, het kapitaal heeft weer een overwinning behaald hoor: verschrikkelijk die hoogbouw.

 69. Wim Barmentloo

  @Yoshua Ik woon in Vleuterweide in de wijk Vleuten in de gemeente Utrecht en daarmee ben ik Utrechter. Gelukkig wel!!

 70. EvG

  @Bill, goed verwoord, niets aan toe te voegen. Op geschikte plekken moet hoogbouw mogelijk zijn, dus idd niet in historische centra. Ik ben geboren en getogen Maarssenaar en in Maarssen, Stichtse Vecht, is er een zelfde discussie gaande over een project met een woontoren van 70m bij WC Bisonspoor langs het kanaal. Naar mijn mening ook een geschikte plek en Ik vind het er goed uit zien maar blijkbaar blijven ze liever tegen die oude meuk aankijken. Het is al een stuk opgeknapt dus wees blij dat zo’n beheerder wil investeren. De winkeliers zelf zijn voor dus ben benieuwd wat de uitkomst gaat worden. Krijgen we een Maarshattan langs het kanaal?

 71. Joep

  Bill, de enorme hoogbouwfetishist is er weer eens bij met zijn (opgetrommelde?/ denkbeeldige?)vriendjes (en met zijn pseudoniemen); misschien een fotoboek over hoogbouw aanschaffen en jezelf opsluiten op de wc? Misschien een tip? 😉

  Bij verschillende opiniepeilingen is er in het Utrechtse met ruime meerderheid tegen hoogbouw in en rondom de stad gestemd. Het is ook niet nodig, want er ligt genoeg lege en bouwrijpe grond rondom de stad, waar genoeg ruimte is. Dat je niet om hoogbouw heen komt vanwege woningvraag is pertinent onwaar. Dat de grond en huizenprijzen belachelijk en onverantwoord hoog zijn in Utrecht en omgeving komt door vastgoedpeculatie en andere vormen van handjeklap tussen politiek en het vastgoudgeld. Vele inwoners worden extra op kosten gejaagd op deze manier. De winst is maar voor enkelen weggelegd.

 72. HM

  @Joep: Ik ben geen vriend van Bill, ik ken de goede man(?) niet eens, maar ik hou ook wel , als het geen saaie betonnen kolommen zijn (wat ansich al weer aan smaak gebonden is), van hoogbouw, en zie geen enkel bezwaar tegen hoogbouw vanaf het stationsgebied westwaarts, of, vanaf rijnsweerd, oostwaarts. Noord- en zuidwaarts moet ik nog over nadenken.

  Een hoogbouw fetisjist zou ik mezelf niet willen noemen, ik zie ook niet in hoe het gebruik van “fetisjist” iets toevoegt aan de discussie, noch zet het je argumenten kracht bij, integendeel. En als je “fetisjisme” fout spelt wordt het er niet beter op.

  Daarnaast even gezocht naar de “verschillende opiniepeiling”, maar ik kon bar weinig vinden, om niet te zeggen: niks. Wellicht bestaan ze, maar ik kan ze niet vinden.

 73. BW

  Mooi dat de discussie vooral wordt gevoerd om de vraag wie een echte Utrechter is en wie niet… 😉

 74. Harry

  De moderne gemaakte stad is een weinig humane omgeving waar iedere cm2 beoordeeld en ingevuld is voor winstmaximalisatie. Een onnatuurlijke habitat voor de mens om te wonen. Maar door marktmanipulatie gecreerde schaarste is er voor deze zelfde mens geen alternatief voorhanden waardoor vele in de rij staan om het koopcontract te tekenen. Het gezegde hoe hoger de toren hoe slechter het koren blijkt opnieuw bewaarheid te worden. Arme bewoners en glimlachende inversteerders met politici (Groen Rechts) in hun broekzak. Overigens zou deze toren beter volstaan in Rijnenburg naast de windmolens van 200 meter.

  Benieuwd of de Jeroen tussen de reacties ook de Jeroen is die in het artikel wordt genoemd.

 75. Bill

  Beste Joep, dank voor uw inhoudelijk zeer sterke reactie, uw wantrouwen en “conspiracy theory” is van trumpiaanse proporties. Ik zou u met veel plezier mijn ip-adres willen laten vergelijken met die van de vele andere reacties, wat waarschijnlijk bij u zal leiden tot een tranendal mbt de constatering dat er daadwerkelijk veel meer mensen uit de stad iets zien in hoogbouw op deze manier.

  U heeft blijkbaar geen kaas gegeten van het regerings- en lokaal beleid dat er met name binnen de huidige stadsgrenzen moet worden gebouwd, ofwel inbreiding, en niet erbuiten. Er zijn tevens niet al teveel plekken waar zomaar kan worden gebouwd. Merwedekanaalzone en het Beurskwartier zou ik als ik u was mijden in de komende 20 jaar.

  Over opiniepeilingen gesproken: Zoekt u eens op deze u bekende site naar degene over hoogbouw in de stad. Wacht, ik help u: https://www.duic.nl/algemeen/poll-mag-er-hoger-worden-gebouwd-dan-de-domtoren/

  Sinds wanneer is 50% een ruime meerderheid? Of zijn die duizenden stemmen mijn opgetrommelde/denkbeeldige vriendjes en pseudoniemen? Ik wens u veel plezier in uw wereld vol mensen met een hoogbouw fetishisten en andere ellendelingen.

 76. malvinas

  Je hebt Utrechters en azeinzijkers (correcte spelling. Zie je de stad als een levend organisme in ontwikkeling, of als een dood ding waar je maar geen afscheid van wilt of kunt nemen.

 77. Dirk

  Mooie ontwikkeling. Meer van dit soort hoge torens graag, waaronder in het beurskwartier; de 80m-limiet daar is absurd en leidt juist tot middelmatigheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).