In het vragenuur van de Utrechtse gemeenteraad is duidelijk geworden dat de afsluiting van de Loobrug in de Meern nog lange tijd zal duren. Volgens wethouder Susanne Schilderman is de brug, die in april per direct werd gesloten, dusdanig beschadigd dat het zelfs niet mogelijk is om slechts één rijbaan open te stellen. Het vervangen van de brug moet in het eerste halfjaar van 2026 plaats gaan vinden, laat ze eveneens weten.
VVD-raadslid Marijn de Pagter vroeg wethouder Schilderman naar de resultaten van het externe onderzoek dat was ingesteld om de technische staat van de Loobrug te analyseren. De wethouder gaf aan dat de brug onvoldoende sterk blijkt, en heeft daarom drie maatregelen onderzocht als alternatief.
Drie maatregelen
De eerste maatregel bestaat uit het gedeeltelijk openstellen van de brug voor eenrichtingsverkeer of een-om-een-regeling, maar zelfs daar “blijkt de brug onvoldoende sterk voor”, aldus de wethouder.
Ten tweede zou de brug tijdelijk versterkt kunnen worden zodat de brug volledig, of op zijn minst gedeeltelijk, opengesteld kan worden. “Het voorbereiden en uitvoeren van deze maatregel kost echter maanden en is zeer kostbaar”, aldus Schilderman. Daarnaast zou deze maatregel volgens Schilderman ‘geen efficiënte inzet van de beschikbare middelen en capaciteit zijn’ omdat de bouw van de nieuwe brug al op de planning staat.
De laatste optie zou het tijdelijk openstellen van de naastgelegen busbaan voor autoverkeer zijn, maar dit is verkeerskundig weer te complex volgens de wethouder.
‘Echt nog heel lang dicht’
Raadslid De Pagter concludeerde aan de hand van de wethouder haar antwoorden dat de brug ‘dus echt nog heel lang dicht gaat zijn’. “Naar verwachting gaat hier wel een jaar of twee overheen”, vroeg de VVD’er zich hardop af. Wethouder Schilderman wilde hier niet in meegaan: “Ik kan nu nog geen volledige inschatting maken van de volledige werkzaamheden van de brug, dus daar ga ik nu ook niet over speculeren”. Schilderman geeft aan dat de omwonenden zo snel mogelijk geïnformeerd worden zodra hier meer duidelijkheid over is.
Gekoppelde berichten

De Loobrug in Utrecht is per direct afgesloten vanwege schade
De Loobrug in Utrecht is per direct afgesloten voor autoverkeer. Dat komt doordat er schade…
12 Reacties
ReagerenToppie! Kunnen we lekker doorfietsen over de F12 (zandweg).
Bruggen zijn te duur voor Groen Links om te vervangen vanwege de auto s die de stad uit moeten maar voor de fietsers wordt alles betaald want die zijn energie neutraal maar brengen geen geld in het laatje van de gemeente zoals alle belastingen en parkeren van de auto s
Ik hoop maar dat die vervanging in de eerste helft van 2026 wordt gehaald, het is een blamage dat die niet eerder ingepland is, voordat de brug te gevaarlijk werd om te kunnen gebruiken. Die brug is een belangrijke autoverbinding.
Stel je eens voor dat ze het de automobilist eens tegemoet komen.
Half Utrecht is opengebroken en duurt allemaal veel te lang.
Maar zolang het de autobezitter maar raakt is het allemaal toegestaan.
What else…
Kwestie van geld
Ik weet dat dit niet aardig klinkt en voor het verkeer rampzalig is maar wat ben ik hier blij mee.
Wij wonen daar en worden af en toe dol van het langsscheurende auto’s die proberen tussen de brug en rotonde nog even de 120 aan te tikken.
Waarom wordt hier straks geen 30 km zone van gemaakt met camera toezicht!
En dan gaan ze de ringweg ook nog een weekje afsluiten kan je de wijk helemaal niet meer uit , wordt leuk in Vleuten en al die schoolkinderen die nu al naulijks kunnen oversteken, lot van hoijdonk zou er trots op zijn geweest, ze heeft waardige opvolgers, net als bij een paar tuidraden vervangen op de A12 , duurt pas 3 jaar , in die zelfde tijd hebben ze de kanaaltunnel aangelegd.
Bijzonder dat dit in de afgelopen periode al twee keer voorkwam (deze en de Oranjebrug). Hoorde je nooit eerder.
Zou te zwaar verkeer met EV’s deze overbelasting veroorzaken, want dat is nu veranderd en bruggen zijn daar wellicht niet op berekend qua intensiteit?
Er moet toch iets zij dat dit veroorzaakt. Is het ook in andere gemeenten dat bruggen overbelast zijn?
Als deze brug in Utrecht zou staan was er al lang een (tijdelijke) oplossing gevonden. Vleuten en De Meern hebben gewoon niet zo’n prioriteit…
Ik ben benieuwd hoe snel er gehandeld zou worden als dit in Utrecht centrum gebeurd was. Schandalig om zo’n verkeersader dicht te houden.
Is de foto bij dit artikel nog met de hand ontwikkeld? Deze foto moet ongeveer 18 tot 20 jaar oud zijn!
@pee: ja prima toch!