Medewerkers NS demonstreren bij Utrecht Centraal voor betere arbeidsvoorwaarden Medewerkers NS demonstreren bij Utrecht Centraal voor betere arbeidsvoorwaarden

Medewerkers NS demonstreren bij Utrecht Centraal voor betere arbeidsvoorwaarden

Medewerkers NS demonstreren bij Utrecht Centraal voor betere arbeidsvoorwaarden
Een groep van zo’n 250 NS-werknemers heeft zich maandagochtend verzameld op het Stationsplein in Utrecht om te demonstreren voor betere arbeidsvoorwaarden.

Een groep van zo’n 250 NS-werknemers heeft zich maandagochtend verzameld op het Stationsplein in Utrecht om te demonstreren voor betere arbeidsvoorwaarden.

De demonstratie werd eerder aangekondigd door de VVMC, de vakbond waar veel NS-medewerkers bij aangesloten zijn. Die liet weten niet tevreden te zijn met de voorstellen die NS heeft gedaan in de onderhandelingen voor een nieuwe CAO en riep leden op in actie te komen. De vakbond stelt onder andere dat het tijd is voor een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’ voor NS-werknemers.

De VVMC riep leden die geen dienst of een late dienst hebben om maandagochtend naar het Stationsplein te komen. De medewerkers liepen vervolgens in een stoet naar het hoofdkantoor van de NS, waar ze te woord werden gestaan. Inmiddels heeft de groep het hoofdkantoor verlaten.

21 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dit is toch niet te geloven?! Je werkgever staat financieel totaal op omvallen….en dan staan de werknemers van dat bedrijf voor de deur te gillen dat ze meer geld willen?! Het is schaamteloos, empathieloos en monsterlijk egoistisch.

  Deze werknemers zouden bij mij direct een vlaggetje op hun personeelsdossier geplakt krijgen; per direct een plan ontwikkelen om ze richting de uitgang te duwen.

 2. JdV

  LOL. Een slecht-presterende organisatie, overeind gehouden met riante steun vanuit de overheid en gouden arbeidsvoorwaarden. En dan demonstreren voor betere arbeidsvoorwaarden? Tijd dat de klanten van de NS eens gaan protesteren bij het gouden NS hoofdkantior voor betere prestaties van hun dure belastingcenten aangevuld met torenhoge tarieven. Hopelijk lagen er geen blaadjes op de weg waardoor de medewerkers het hoofdkwartier niet konden bereiken.

 3. Rob H.

  Voldoe uw tijd niet aan het weerleggen van bovenstaande nonsens.

 4. Lekkerbelangrijk

  Sluipschutter en jdV
  Als je het verstand heb van een garnaal is het slimmer gewoon niet te reageren op dit soort nieuws.
  Gewoon een gratis tip voor jullie.
  😉

 5. Realist

  De arbeidsvoorwaarden zijn prima bij de NS. Het personeel wordt tot op het bod verwend en dan krijg je dus dit soort gedrag. Ook vrij asociaal om meer eisen terwijl de klant zich al blauw betaalt aan een kaartje om die toko overeind te houden.

 6. Rob N

  Die mensen weten het allemaal wel beter hier in de reacties, ik zou eens zeggen, ga maar eens dubbel-onregelmatig werken met 50 uur in de week, dan snap je al één van de dingen waar we tegenaan lopen.

 7. Pee

  En maar klagen dat ze personeel gebrek hebben.
  Nu weten ze hoe dat komt.

 8. JdV

  @lekkerbelangrijk: practice what you preach.

 9. Claire Obscur

  Precies Rob. Ik zou je directe manager even met een puntlaars tegen zijn scrotum aanschoppen. Eerder wordt het niet beter. Ik blíjf het práchtig vinden die typisch Nederlandse management cultuur waarbij men geen flauw benul
  heeft van wat er op de werkvloer speelt en men met tunnelvisie probeert te kijken naar de wereld met Excel lijstjes
  waar ergens een vinkje moet staan.
  En als het probleem uit de echte wereld niet op het lijstje staat dan bestaat het gewoon niet.

 10. Fred

  De VVMC heet voluit Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs, is opgericht in 1971 en een categorale vakbond. In vergelijking met CNV en FNV is het een kleine bond.

 11. Bert

  @rob n

  Zoals hele beroepsgroepen doen? Maar zonder salarisverhoging, vut regeling en garantie op een baan?

 12. Pino

  Fred de VVMC mag dan landelijk een kleinere bond zijn maar is een categorale bond met heel veel leden onder het rijdend en servicepersoneel dus als deze actie zou voeren ligt de boel plat

 13. Moniek

  Blij dat Scherpschutter niet mijn HR-manager is.

 14. The tree

  Grappig al die negatieve reacties van mensen die vinden dat NS-ers verwend zijn. Ondertussen op Social media zie je tientallen reacties onder vacatures van NS staan van mensen die niet voor dit hongerloontje gaan werken en al helemaal niet in de onregelmatigheid.

  En tot slot, mensen die weten te vertellen dat NS-ers gouden voorwaarden hebben zijn of oud-medewerkers die verbitterd zijn, of mensen die ook een keer iets gehoord.hebben en die geboren zijn met een grote walging voor NS en dit kenbaar willen maken op alle berichten die gaan over NS.

 15. Cohen

  Iedereen weet: vroeger kon je van een modaal salaris een gezin onderhouden, nu bij lange na niet. Hoewel het CPB dat in hun papieren werkelijkheid zal ontkennen natuurlijk. Waar kan een NS conducteur wonen met zijn gezin? Nergens. En met 10% loonsverhogen nog steeds niet overigens.

  Het is eigenlijk vrij simpel. Er is meer geld dan ooit. Als mensen er sterk op achteruit gaan komt dat omdat, dat geld in toenemende mate ongelijk verdeeld is. Is dat gewoon marktwerking? Nee, want het allemaal op schuld gebaseerd, geld van centrale banken. Of een bedrijf, zoals de NS, nou rechtstreeks overheidssteun krijgt of via banken gesubsidieerde leent: de hele markt draait in feite op publiek geld sinds 2008. Ondertussen worden mensen met veel bezit slapend rijk ten koste van mensen die dat niet hebben.

  De reden dat niet iedereen staat te demonstreren is omdat men nog niet doorheeft hoe erg ze worden bedonderd denk ik.

 16. JdV

  @Cohen: Waar kan een NS Conducteur wonen met zijn gezin?
  Genoeg plekken in NL waar nog steeds huizen te koop zijn voor niet teveel geld. En gezien de arbeidsvoorwaarden hoeft dat echt niet in de randstad te zijn.

  Bij NS kun je rekenen op:
  Een goed salaris en onregelmatigheidstoeslag.
  Een 36-urige werkweek en minimaal 23 vakantiedagen.
  3% eindejaarsuitkering, 8% vakantiegeld.
  Een uitstekende pensioenregeling.
  Een betaalde interne opleiding tot conducteur.
  Gratis treinreizen in de 2e klas.
  In de 1e klas reizen tegen een kleine bijdrage.
  Interne ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden.
  Keuzeplan.

  Waar te wonen? Nou bijvoorbeeld in Assen. Voor 245.000 euro een mooie woning van 130 m2 met tuin etc.

  https://www.funda.nl/koop/assen/huis-42858360-groenkampen-105/

 17. Cohen

  @JdV
  Even gekeken, maar met een modaal salaris (38k) kan je ongeveer 180.000 euro lenen en ook in Assen mag je overbieden. De hoogste schaal van een conducteur zit daar overigens nog net onder, dus vergeet het maar. Zelfs als je wat kan vinden buiten de Randstad, leuk, maar niet iedere NS medewerker kan in Assen en Pekela wonen. Die secundaire maatregelen heb je verder niets aan, je wilt een leven opbouwen, niet gratis treinreizen.

  Zeg je misschien, wat als de partner ook modaal verdient? Maar mijn punt is dat het ooit mogelijk was op één modaal salaris een gezin te onderhouden. En zelfs met twee modale salarissen mag je als starter op de woningmarkt het stichten van een gezin rustig even uitstellen nu, want het is haast niet te doen. Wat je eigenlijk nodig hebt is sociale huur, maar daar mag je je halve leven op wachten en is eigenlijk niet voor de middenklasse. Dus dat wordt de particuliere markt. Als je mazzel hebt kan je iets vinden waar de minstens de helft van je salaris naar de hypotheek van de huisbaas mag sturen. Er is veel grotere scheefgroei dan mensen zich realiseren omdat salarissen niet zo heel ver uit elkaar liggen, de oorzaak is echter macro-economisch.

 18. Hans

  Zijnde een groot aanhanger van Ayn Rand maakt Scherpschutter hier blijkbaar toch enige vordering op het vlak van de ethiek: hij veroordeelt nu eindelijk de schaamteloosheid, de empathieloosheid en het ‘monsterlijk egoïsme’ waar deze grote denkster toch zo menigmaal een lans voor brak 😼

 19. Scherpschutter

  @Hans

  Het morele grondfundament van Rand’s filosofie is het non-agressieprincipe. “Geen mens of groep mensen heeft ooit het recht om het lijf of goed van een ander mens of andere groep mensen te schenden”.

  Als DAT volgens u schaamteloosheid, empathieloosheid en monsterlijk egoïsme is (LOL), dan durf ik niet eens naar UW morele grondfundament te informeren, aangezien zulks weinig anders KAN zijn de enige mogelijke deviatie op het non agressieprincipe;

  “Mensen of groepen mensen hebben WEL het recht om lijf of goed van een ander mens of andere groep mensen te schenden [zolang het doel Hans maar zint].”

  Mene mene tekel ufarsin. Tijd om de oude grijze vermoeide collectivisische wanen uit de 19e eeuw achter je te laten Hans. Het is geen 1850 meer. We leven in het jaar 2022. Welkom in het millenium van het individu.

 20. Hans

  Beste Scherpschutter,
  die mevrouw Rand had ongetwijfeld een paar goeie ideeën, haar ethisch egoïsme kan ik best billijken, niet te verwarren met het ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikken.’ Maar haar verabsolutering van de vrije markt pruim ik nu eenmaal niet. Daar ontspoort haar filosofie faliekant. Dat heeft namelijk geleid tot het kapitalisme zonder remmen (zie de USA) en een overheid die allerhande collectieve voorzieningen verslonst en zich geen zier aantrekt van het lot van zwakkeren. Daar zijn ontelbaren de dupe van geworden. En dat is niet het soort samenleving die ik in ethisch opzicht verdedigbaar vind. Maar goed, ik vind het leuk dat het me gelukt is u een beetje op de kast te jagen. Dat is toch een kunst hoor, eentje waar u zelf ook wel raad mee weet (-;

 21. Cohen

  @Scherpschutter

  Heb je de verlichting gemist? Dat zijn juist ideeën van 1850 (nouja eigenlijk nog 100 jaar ouder ). Vrijwel alles wat libertariërs voorstellen werd al bediscussieerd door denkers zoals Adam Smith. Rand is wel een interessant schrijfster, maar qua filosofie zijn er toch enkele tientallen die ik eerst zou lezen.

  Een vrije markt zonder remmen is er nog nooit geweest overigens. Het neoliberalisme werd zo verkocht, maar het tegendeel is waar. De VS heeft een harde markt aan de onderkant, maar voor bovenkant is er feitelijk verregaand socialisme. Niet dat het allemaal op magische wijze beter zou gaan werken als we met z’n alleen in vrije markt God geloven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).