Meer bekend over toekomst van Stadion Galgenwaard en omgeving Meer bekend over toekomst van Stadion Galgenwaard en omgeving

Meer bekend over toekomst van Stadion Galgenwaard en omgeving

Meer bekend over toekomst van Stadion Galgenwaard en omgeving
Utrecht Galgenwaard Masterplan. Bron: Mecanoo
De plannen voor de verbouwing van Stadion Galgenwaard en de omgeving krijgen steeds meer vorm. Al meerdere jaren wordt er gesproken over de manier waarop het stadion en het omliggende terrein ingericht moet worden. Recent zijn nieuwe ideeën gepresenteerd, met onder andere meer aandacht voor wonen, werken en sporten.

De plannen voor de verbouwing van Stadion Galgenwaard en de omgeving krijgen steeds meer vorm. Al meerdere jaren wordt er gesproken over de manier waarop het stadion en het omliggende terrein ingericht moet worden. Recent zijn nieuwe ideeën gepresenteerd, met onder andere meer aandacht voor wonen, werken en sporten.

Een gebied met weinig parkeerplekken, veel groen en meer ruimte voor recreatie en wonen: dat is hoe verschillende partijen de Galgenwaard en omgeving voor zich zien. Voor de herbestemming van het gebied werken de gemeente, eigenaren van Stadion Galgenwaard en de Herculestoren samen. De plannen moeten het gebied levendiger en groener maken, in plaats van de ‘geïsoleerde’ staat waarin het zich nu bevindt.

Definitieve plannen

De plannen zijn nu weer iets concreter geworden en er zijn beelden voor de herbestemming van het gebied. In een Facebookbericht van voetbalsupportersgroep Cityside is te lezen dat de plannen voor een nieuw stadion inmiddels gepresenteerd zijn aan hen en andere instanties: “De familie Jongerius (mede-eigenaar van het stadion, red.) uit Houten heeft hele mooie plannen met onze Stadion Galgenwaard Utrecht.” Met name de opvulling van de hoeken in het stadion wordt gezien als een welkome toevoeging.

In het gebied moeten verder extra woningen en meer sportvoorzieningen komen. Er wordt gesproken van een plek waar nog meer Utrechters graag naartoe moeten willen komen, ‘ook als er geen wedstrijd is’. De plannen moeten de komende tijd nog verder uitgewerkt worden en steeds concreter worden.

Bron: Mecanoo
Bron: Mecanoo

41 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Hoeken dicht is leuk, maar niet als:

  A) Je geen dak boven je hoofd hebt;
  B) Tegen een grote dragende paal zit aan te kijken.

  Dus dit ontwerp slaat in die zin nergens op. Als FCU die hoeken dicht wil hebben, zal er een geheel nieuwe dakconstructie moeten komen, waarbij de huidige dragende palen vervangen dienen te worden door een dragende constructie vanuit de buitenzijde van het stadion.

  En daarbij: FCU trekt in de reguliere wedstrijden tegen middelmatige eredivisieclubs zo’n 18.000 tot 19.000 toeschouwers. Er is op dit moment onvoldoende belangstelling van supporters om een stadion met een capaciteit van 30.000 toeschouwers te realiseren.

 2. Blaag

  Ik dacht dat de FC U het stadion had gekocht?

  Blijkt dus een leugen te zijn (de zoveelste van Fransje van S), want de club is slechts mede eigenaar lees ik nu?

 3. Mister Turtle living

  Mooi hoor. Ik ben voor.
  Vooral die dubbele belijning en bomen op de velden vind ik erg creatief.

 4. Jelmer

  Hopelijk iets meer diepgang in de geplande tekening. Of is een boom op de middenstip en 16 meter een extra trainings uitdaging en schaduw om onder te schuilen met een hittegolf.

  Gebied heeft zeker kansen. Met de tram en snelweg om de hoek. Ook op fietsje ben je er in 10 minuten vanaf centrum.

 5. Bart van Dam

  Het regent nu al klachten van bewoners van de flat naast het stadion over het geluid wat uit het stadion en supportershome komt. Woningen op de hoeken bouwen zorgt alleen maar voor nog meer klachten en geluidsbeperkingen. En dan kan je terecht zeggen: dat wisten de mensen voordat ze er kwamen wonen maar bij een klacht of rechtszaak over minder decibel worden ze toch in het gelijk gesteld

 6. U fan

  @Blaag Naar mijn weten is Frans van Seumeren toch ook familie Jongerius? Heb dat volgens mij op een documentaire op rtv Utrecht gezien over villa Jongerius achter het jaarbeurs terrein. Dat ze de Galgenwaard in een bepaalde constructie gieten lijkt me juridisch gezien niet meer dan logisch en misschien ook wel gewenst.

 7. Herman

  Slimme tekeningen, lijkt wel een bos. De harde, betonnen, werkelijkheid is stuk minder fraai.

 8. M.

  Er klopt iets niet op de foto. De Stadionlaan en de Herculeslaan sluiten niet op elkaar aan. Moet de Herculeslaan verlegd worden? In ieder geval staan er ook op het Kromhoutterrein torens gepland. Het zal er onaangenaam vertoeven worden.

 9. Paul

  @ Blaag

  Alleen de lagere school gehad?

  Het voetbalgedeelte ( tribunes, veld ,Zoudenbalch) is van de FC .En er is al meerdere keren vermeld dat er meerdere eigenaren zijn. Goed lezen is ook een vak.

  De zoveelste bewering van Blaag die niet klopt. Het word echt lachwekkend!

 10. M.

  @Bart van Dam: bovendien zullen de torens zware slagschaduwen gaan werpen op de omgeving en vaak ruk- en valwinden veroorzaken. Waarschijnlijk wordt het er net zo luguber als rond de Jaarbeurs.

 11. Katja

  Als de toren bij de hoeken er inderdaad komen, schrijf ik me gelijk in !
  Uitzicht op het stadion (als FC supporter) èn de Dom ! Mooier kan het niet worden.

 12. Sj

  @herman: dat beton verdwijnt dan ook. Artikel wel gelezen?

 13. Ramon

  @bartvandam

  Heel , heel misschien over de decibellen van de geluidsinstallatie van de home en het stadion. Maar hoe wil je het geluid van de supporters in toom houden?

  Sorry maar als je naast een stadion gaat wonen en klagen over die 20-22 wedstrijden per jaar. Ben je enorm af

  @fred
  Dit zijn tekeningen, Artist impressions van de denkrichtingen voor de verbouwing. Uiteraard komt er gewoon dak in de hoeken. Ook is de planning voor het dicht bouwen van de hoeken pas aan de orde als de huidige capaciteit tegen zijn limieten aanloopt

 14. w

  wat een geldverspilling voor een club die elk jaar tegen degradatie aan schuurt haha

 15. Wim

  Beste mensen, valt het jullie ook op dat de Waterlinieweg op deze plek vol staat met bomen? Een omineus teken, het lijkt erop dat ook hier een stadboulevard naar binnen wordt gerommeld.

 16. WiWi

  Waarom niet de gelegenheid te baat nemen om een ‘vaste’ voorziening te maken voor grote buitenevenementen (vb Gelredome, Ziggodome etc). Perfecte locatie en kunnen de grote evenementen de woonwijken uit.

 17. TJA…

  @Wim: Dat zou toch wel heel mooi zijn.

 18. Yoshua

  @Katja,
  Hoe mooi zou dat voor je zijn, dat je vanaf je balkon achter naar beneden kunt kijken en je vrienden van de City site kan zien zitten.
  Loop je naar de voorkant, zit je vanaf het balkon te staren, naar onze prachtige dame die zich op dit moment aan het ontkleden is.
  Schrijf je in, je bent de eerste die recht heeft om in het stadion te mogen wonen.

 19. w

  kan concurreren met Bernabeu, prachtig zeg! ik denk dat Real Madrid niet kan wachten om hier uit te spelen!

 20. Inez

  Zie het Groen Links verkiezingsprogramma Utrecht 2022 pag 79: De Waterlinieweg is nu ingericht als een soort snelweg en vormt daarmee een flinke barrière in de stad die alleen gebruikt wordt voor autoverkeer. Zodra het verkeer binnen de stad afneemt,willen we deze weg weer inrichten als een gewone gelijkvloerse (!) straat.
  Door de snelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur, kunnen ook fietsers gebruik gaan maken van de weg en zijn er oversteekplaatsen voor voetgangers mogelijk. Zo ontstaat een nieuwe snelle verbindingsroute voor fietsers en wandelaars.

  Dus dan ga je gelijkvloers over de kruising t Goylaan naar Lunetten, krijg je spoorbomen voor het treintrace Utrecht/Arnhem, daarna voor de trambaan die iedere 1,5 minuut langskomt, ga je met een pond over de Kromme Rijn, gelijkvloers over het Herculesplein en daarna kruis je het drukste fietspad van Nederland bij mevrouw Rietveld voor de deur.

  Lees meer Groen Links gekkigheid voor de stad in de link, op naar de verkiezingen van 2026: https://utrecht.groenlinks.nl/sites/groenlinks/files/2022-01/Verkiezingsprogramma%20GL%20Utrecht%20GR22_0.pdf

 21. Wim Vreeswijk

  Het geld voor het stadion klotst kennelijk tegen de plinten op met dit soort abjecte geldverslindende plannen. Hooguit zou je kunnen denken aan een dak boven het veld, zoals bij Amsterdamse Arena,, zodat je als voetballer ook niet meer uitglijdt over spekgladde grassprieten. Dergelijke plannen zijn bij mij nog niet in de brievenbus gevallen en ik zou dit graag willen becommentariëren.

 22. Johan

  @ Inez

  Bahbahbah. En al die studentjes die in onze stad de dienst uitmaken elke keer maar weer op Groen66 stemmen. En daar komen de volgende keer de nog enigszins met realiteitszin behepte PvdA-stemmers bij. Dystopia in wording.

 23. Wim

  @ Inez. Precies. Kiezers: word wakker en pas op! Zo heeft GL ook de knip op het Ledig Erf het collegeakkoord in gerommeld.

 24. Vak J

  @ Inez

  Het gaat dus nog gekker worden ? De Waterlinieweg moet juist de stroom Uttechtse burgers en expats toegang gaan geven op een dan al bijna onbereikbare stad!

  Wanneer zijn er weer verkiezingen!

 25. Ridele

  En het verkeer wordt geregeld door ‘n contigent verklede Boa’s.

 26. Peter

  Als de gemeente zich met het parkeren bezig gaat houden dan gaat deze ontwikkeling nog heel lang duren

 27. Boogschutter

  Ik wil Inez bij deze danken voor de door haar geplaatste link naar het verkiezingsprogramma van Groen Links. Dat ziet er alleszins goed uit en ook al zou er maar een fractie van dit alles verwezenlijkt worden in onze stad dan nog ben ik nu eens temeer vastbesloten om bij de volgende gelegenheid (weer) op Groen Links mijn stem uit te brengen.
  Tenslotte ben ik van mening dat de waarde van het voetbalspel schromelijk wordt overschat. Een bewijs voor deze stelling is de inhoud van bovenstaand artikel. Dat neemt niet weg dat ik bereid ben om in compromissen te denken; velen vinden bijvoorbeeld Tivoli Vredenburg een verspilling van gemeenschapsgeld. Met die gedachte in het achterhoofd zal ik niet wakker liggen van die eventuele megalomane verbouwing van stadion Galgenwaard. Ieder diertje zijn pleziertje.

 28. Waterlinie

  @Inez: ik dacht dat je een grap maakte maar die onzin staat er echt. En tegelijkertijd beweren dat de A27 niet verbeterd hoeft te worden omdat het niet nodig zou zijn. Wereldvreemd en totaal geen benul van hoe hun Ekoplaza wordt bevoorraad of dat sommigen wél een baan hebben en daarvoor de deur uit moeten.

 29. Gwen

  Ik vind het geweldig

 30. Bart van Dam

  @Ramon. Zoals ik ook al zei, ik snap op zich je punt van ‘Sorry maar als je naast een stadion gaat wonen en klagen over die 20-22 wedstrijden per jaar. Ben je enorm af’, maar zo werkt wet en regelgeving niet he. Het geluidsniveau gaat bij een beetje spannende wedstrijd richting of zelfs over de 100dB. Ook tijdens avondwedstrijden. Dit is niet toegestaan (of alleen bij hoge uitzondering) in een gebeid wat staat aangemerkt voor bewoning. Als je nu dan woningen in de hoeken gaat bouwen dan kan je ervanuit gaan dat de overlast nog groter is. Daarbij is echt wel meer dan 22 wedstrijden. 18 eredivisieduels, aantal bekerwedstrijden, eventuele playoffs, aantal wedstrijden van jong en de dames (minder publiek, maar nog wel met luide muziek en speaker) en aantal wedstrijden van de Oranjevrouwen

 31. Ron

  Dank @ Inez voor het blootleggen van de totale wereldvreemdheid van de groene denkers.

 32. Blaag

  @ Paul

  Nee ik heb juist gestudeerd. Daarom weet ik dat de kennis dat alleen veld, tribunes en Zoudenbalch gekocht zijn vanuit insiders en supporters naar buiten is gebracht, maar niet door de FC U zelf, in eerste en tweede instantie.

  Die kwamen simpelweg met het bericht dat het stadion (als geheel, zonder kanttekening) door de FC U gekocht is.

  Paul, aka Vak K en nog heel wat andere schuilnaampjes waarschijnlijk?

  Wat je trouwens alleen met veld tribues en trainingscomplex moet is mij een raadsel. Het geld wordt juist verdiend aan de grond om het stadion heen, zoals nu blijkt. Wat eigendom van de 3 genoemde zaken doet qua verbetering van de financiële stutaie van de club is mij een raadsel. Anderen worden wel weer op sluwe wijze rijker van de door de FC U/ van Suemeren gekozen constructie. Huur of hypotheek/ schuldafossing (want de aankoop van het stadion staat nu op de schudlenbalans, waardoor de cijfers van de club nog slechter zijn), wat is het verschil? Behalve dat je ooit Zoudenbalch en veld ook voor woningbouw kan verkopen. De grond wordt steeds duurder.

 33. Paul

  @ Blaag

  Aha, je hebt gestudeerd?

  Nou Blaag, wat je met tribunes ( + zalen die je kan verhuren) lijkt me duidelijk he, voetballen!

  Geeft dit stadion een grotere schuld? Natuurlijk niet Blaagie. De waarde vh stadion kan nu mee gerekend worden op de Activa

  Dat er uiteindelijk iemand of meerdere partijen geld gaat verdienen lijkt me ook duidelijk, zo werkt het nou eenmaal in de wereld he? Ook de Gemeente zal in zijn sas zijn, meer groen ,en weer minder auto’s….hiep, hiep, hoera voor de groenen.

  Daarbij moet je je niet zo druk maken Blaagie, jij weet net als ik dat participatie bij dit College op 0 staat!

 34. M.

  @Blaag: gemeente Utrecht, Van Seumeren, Jongerius, alle betrokken bij dit financiële spel. Ik zou graag precies weten welke machinaties hierbij een rol spelen. Misschien kan DUIC een mooie journalistieke bijdrage leveren aan het volgen van de geldstromen.

 35. W.

  Blaag heeft gestudeerd. 👏👏👏

 36. Uuutje

  @ Paul

  Zozozo. Wat een woorden en wat een denigrerend toontje richting een gesprekspartner.

  Misschien moet je wat blijer zijn dat Ron Jans De FC U uit de misere aan het trekken is. Bijna het gehele seizoen bijna op nacompetitieplekken staan en jaar in en jaar uit diep in de schulden staan als club, zonder structuur voor de toekomst (Fransje en een paar anderen die ieder jaar maar weer veel geld bijlappen is geen garantie voor de toekomst). En dan van die compleet doorgesnoven en bezopen ambities uitspreken (top 3!) voor een club die gemiddeld door de jaren heen op plek 9 eindigt (gemiddelde van alle eredivsie seizoenen) en voor een club die alleen maar geld kost.

  Ik blijf het grappig vinden dat René Hake weggestuurd werd bij de FC U terwijl er niks aan de hand was (men presteerde gewoon naar verwachting) en nu al het hele seizoen boven de FC U uitstijgt. En met een mindere begroting (veel minder) of ongeveer hetzelfde presteert (vorig seizoen) of veel beter zoals dit seizoen.

 37. Blaag

  @ Paul De FC U presenteerde het plan van het kopen van het stadion als oplossing voor de schuldenproblematiek. De aankoop van het stadion verschijnt gewoon op de schuldenbalans van de club, waardoor de schuld dit seizoen en aankomende seizoenen (uitgesmeerd) alleen maar toe zal nemen.

  Wat is precies die oplossing voor de financiële problematiek? Leg me dat eens uit?

  FC Utrecht leidt het verlies, zodat vriendjes van Jongerius dus slapend rijk kunnen worden. En dan over clubliefde spreken bij de investeerders. Hahahahahaha. Die zitten er alleen maar voor hun eigen bankrekening. Niks meer of niks minder. Het spelletje interesseert ze waarschijnlijk niet zo heel veel. Lekker beetje volks doen.

 38. JR

  Uuutje alias blaag is maar weer druk met zijn preoccupatie.

 39. simon

  Blaag

  De FC heeft extra aandelen uitgegeven , de 3 aandeelhouders hebben die gekocht , waardoor de FC het voetbalgedeelte van het stadion kon kopen zonder hypotheeklast. dat werd gehuurd voor 2,5 miljoen per jaar , men reserveert 1 miljoen voor onderhoud. dus de eerste 1,5 miljoen is al verdient

  komen inkomsten uit verhuurd van de zalen door het seizoen heen bij + het volledig in handen hebben van de catering
  Tel uit je winst

 40. Paul

  @ Uuutje

  Als je wat zegt, zeg het dan wel goed.

  Over de laatste 10 jaar een 5e plek!

  Ron Jans een top aankoop

  Hele seizoen op een nacompetitie plek? Inderdaad tot de winterstop, nu al 2 maanden richting Play Offs…inmiddels 14x ongeslagen!

  De top 3 uitspraak is zielig van je. Je weet best in welke context dat is gezegd…..een uitdager vd top 3….wat is daar mis mee om te zeggen? Utregse bluf!

  En over de top 3, die verliezen wel heel vaak punten aan de FC, met de FC een veel minder budget!

  Volg nou je eigen cluppie kritisch….lol.

 41. Uuutje

  @ Paul

  Ik heb het niet over de laatste 10 jaar, ik heb het over alle seizoenen eredivsie.

  Daarnaast klopt je bewering nog steeds niet. Over de laatste 10 seizoenen: plek 7 gemiddeld. Precies wat het is en wat je verwacht van de FC U. Vreemder is dat er regelmatig gedoe rond trainers is die naar verwachting presteren.

  De eindrangschikking de laatste 10 seizoenen:
  seizoen 13/ 14: plek 10
  seizoen 14/15: plek 11
  seizoen 15/ 16: plek 5
  seizoen 16/17: plek 4
  seizoen 17/18: plek 5
  seizoen 18/19: plek 6
  seizoen 19/20: plek 6
  seizoen 20/21: plek6
  seizoen 21/ 22: plek 7
  seizoen 22/23: plek 7

  Knap dat jij weet wat mijn clubje is.

  Utrechtse bluf? Als dit Utrechtse bluf is, is het misselijkmakend en krijgt de club precies vaak wat het verdiend. De deksel op de neus.

  Misschien moet de club eens gaan beginnen met het wegwerken van schuld en een organisatie inrichten die doorkan zonder suikerooms.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).