Mogelijk noodopvang voor 500 vluchtelingen in Jaarbeurs Utrecht Mogelijk noodopvang voor 500 vluchtelingen in Jaarbeurs Utrecht

Mogelijk noodopvang voor 500 vluchtelingen in Jaarbeurs Utrecht

Mogelijk noodopvang voor 500 vluchtelingen in Jaarbeurs Utrecht
Er komt mogelijk een noodopvang voor 500 vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht. De gemeente Utrecht, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Jaarbeurs hebben daar al meerdere gesprekken over gevoerd. Het definitieve besluit moet nog vallen.

Er komt mogelijk een noodopvang voor 500 vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht. De gemeente Utrecht, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Jaarbeurs hebben daar al meerdere gesprekken over gevoerd. Het definitieve besluit moet nog vallen.

Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen om tijdelijk noodopvang te bieden aan vluchtelingen en/of meer huisvesting aan statushouders. De opvanglocaties het COA komen namelijk capaciteit tekort, ook door de situatie in Afghanistan.

De gemeente laat vandaag weten: “Utrecht wil dit verzoek vanuit het kabinet honoreren. Hiermee willen we als Utrecht mensenrechtenstad ook in deze tijden onze verantwoordelijkheid nemen om samen met partners extra inzet te plegen om snel tijdelijke opvang te realiseren.”

Jaarbeurs

De gemeente Utrecht is daarom samen met het COA en de Jaarbeurs in overleg gegaan of er 500 tijdelijke coronaproof noodopvang plekken gerealiseerd kunnen worden. In een eerste verkenning heeft het COA aangegeven dat deze hulp als geroepen komt en de Jaarbeurs heeft aangegeven hieraan mee te willen werken. Het COA verwacht noodopvang nodig te hebben voor zes maanden

De komende dagen moeten er nog meer gesprekken gevoerd worden om te kijken of de opvang daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden.

De Jaarbeurs opende in 2015 ook de deuren voor honderden vluchtelingen. Toen ging het om crisisopvang dat binnen een dag geregeld werd, nu gaat het om noodopvanglocatie.

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. Lombok

  Vluchtelingen moeten in de regio worden opgevangen. Afghanen worden wat mij betreft allemaal buiten Nederland opgevangen. De slinkse truuk van politici om mensenrechtenactivisten etc toe te willen kennen gaat wat mij betreft nergens over.

 2. wollie

  goed idee; van harte welkom 🙂

 3. Massegast

  Ik ben blij dat de Gemeente Utrecht en de Jaarbeurs zonder mitsen en maren inspeelt op dit verzoek vanuit het kabinet. Men kijkt in ieder geval niet weg voor dit stukje mondiale problematiek. Hoe het met de 40 miljoen andere Afghanen moet? Geen idee.

 4. [email protected] 🤔

  We mogen alvast de jaarbeurs helemaal gaan reserveren, want het blijkt dat er nog meer mensen gaan komen,ook familieleden lopen gevaar voor de Taliban.
  En ik geloof dat de halve bevolking van Afghanistan tolk is geweest,dus we moeten barmhartigheid tonen en deze mensen opnemen,dat zijn wij wel verplicht vind ik.

 5. Erwin

  Die hele jaarbeurs leidt sowieso een kwijnend bestaat dus kan prima een opvangcentrum worden. Beurzen zijn zó 2019

 6. Suzanne

  Heel goed, iedereen is m.i van harte welkom. @lombok, uw reactie slaat nergens op. Volgens mij verlaat niemand zomaar zijn land, familie en cultuur. Deze Afghanen zijn vluchtelingen en ik hoop dat we ze een goede ontvangst kunnen geven

 7. Koel Hoofd

  “500 tijdelijke coronaproof noodopvang plekken”
  Wat moet ik me daarbij voorstellen, 500 bungalow tenten op 1.5m afstand in de jaarbeurshallen met coronaproof sanitaire slots welke per app te reserveren zijn?

 8. Gedagtekassie

  Lijkt mij een prima plan. Jaarbeurs staat leeg en Afganen kennen Nederland al…

 9. Scherpschutter

  De Jaarbeurs? Ik begrijp het echt niet! Waarom nemen alle bovenstaande voorstanders van het massaal opnemen van asielzoekers nou niet gewoon zelf een asielzoeker in eigen huis?

  Ik kan er werkelijk niet bij met mijn verstand hoe je jezelf kunt presenteren als een barmhartige samaritaan, een gepassioneerde weldoener die de hele wereld wil helpen, en tegelijk simpelweg mordicus weigert om een hulpbehoevend mens in je eigen huis toe te laten….Hoe kan iemand die enerzijds pretendeert zo’n warme mensenliefhebber te zijn…anderzijds zo genadeloos, ijskoud en egoistisch zijn en de eigen voordeur met een harde knal dicht in het gezicht van behoevende asielzoekers gooien?

  Waar is de echte solidariteit van de voorstanders van massaimmigratie? Waar is dan die zogenaamde sociale inborst? De humaniteit? Als iedere linkse stemmer 1 asielzoeker in huis neemt, dan kunnen er nog eens 100.000 asielzoekers deze kant opkomen.

  Bij mollie, Massegast, [email protected] en Erwin staat de voordeur vast wagenwijd open! Dat zijn immers echte altruistische filantropen. Wie volgt het goede voorbeeld van deze liefhebbende humanisten?

 10. Willem

  Welkom welkom!

 11. [email protected]🤪

  Volgens mij moet Scherpschutter begrijpend leren lezen😉.

 12. Welkom !

  Welkom in Utrecht ! Er is een enorme krapte in Utrecht aan werknemers, vele vacatures kunnen alleen ingevuld worden door arbeids migratie.Dus er belangrijk om bij deze 500 mensen gelijk te gaan onderzoeken hoe we een baan match kunnen realiseren. Of omscholing. Dit is een mooie kans te bewijzen hoe zinvol gastvrijheid ook waardevol is voor onze Utrechtse economie.

 13. buurtbewoner

  opvangen in de regio ipv eerst 6000km verplaatsen, genoeg veilige landen in de regio waar ze geen cultuurshock krijgen!!!!!!

 14. John

  Waarom zie ik 80% mannen op de foto’s. Ik zie liever 80%vrouwen want dat zijn de echte vluchtelingen in mijn ogen. Zij krijgen t in Afghanistan t zwaarst. Ben verbijsterd

 15. Speak Up

  @ John

  Je weet dat de vader van Anne Frank, Otto (een vluchteling en immigrant), altijd Duitser gebleven, ook een half jaar voor zijn familie uitgereisd is om: te kijken of het land veilig was voor zijn gezin, om te kijken of het lukte om te mogen blijven, om werk te zoeken, etc… .Volgens “jullie” retoriek had de familie Frank Nederland niet in gemogen.

  Als je de situatie op het vliegveld van Kabul hebt gezien, dan snap je dat je daar dus niet met je gezin ging staan, verplet wordend in de menigte, vaak meer dan 48 uur in de brandende zon, zonder eten of drinken met kans om te overlijden door verdrukking of door bomaanslagen. Het is je taak als vader om je gezin te beschermen. Niet door ze onnodig in gevaar te brengen. Ondergedoken zitten op een zolder of in een kelder is ook een slechte optie, maar een betere optie dan het vliegveld in Kabul de afgelopen 2 weken was. Daar heb je jouw antwoord.

  Sowieso goed om te weten dat de houding van Nederland voorafgaand aan WO II ook niet zo’n lekkere was. Er zijn namelijk vele duizenden/ tienduizenden Joodse vluchtelingen geweerd aan de grens. Westerbork is gebouwd als vluchtelingenkamp voor Joodse vluchtelingen. (Hoe cru is het dat het later de doorvoerplek voor joden richting vernietigingskampen werd). In eerste instantie was het kamp gepland in de buurt van paleis Soestdijk, maar Wilhelmina wilde geen joden in haar buurt hebben.

 16. Speak Up

  @ Buurtbewoner

  Veel omliggende landen (grote landen, ook qua oppervlakten) zijn helemaal niet veilig.

  Iran/ Irak> niet veilig voor vluchtelingen, zeker de grensgebieden niet. Pakistan grensgebied is een broeinest van terroristen en ook Taliban. Grensgebied China is ook niet veilig in China voor vluchtelingen (zie Oeigoeren). India, is ondanks een groeiende groep middenklassen en rijke elite natuurlijk nog steeds ook deels een ontwikkelingsland met zo haar eigen problemen.

  Andere landen willen geen vluchtelingen opnemen daar, kan je hoog en laag springen, maar gebeurd niet. Gelukkig hebben wij als Westerse landen nog enige waarden overeind staan, alhoewel we er velen overboord hebben gekieperd.

  Zou trouwens wat geweest zijn als het Verenigd Koninkrijk of de VS/ Canada aan de vooravaond van WO II vluchtelingen geweigerd zouden hebben, wat ze niet gedaan hebben. In WO I heeft Nederland ook 2 miljoen Belgische vluchtelingen opgevangen, voor ik meen 2-4 jaar. Waarom zou je dat ook niet doen eigenlijk. In de tachtige jarige oorlog vluchtten er velen joden en protestanten richting Nederland, op de vlucht voor hun leven. O.a. uit Antwerpen en Portugal. Natuurlijk waren er ook problemen die ontstonden door deze migranten, maar Amsterdam heeft er zijn hele grote groei als stad aan te danken en economische en culturele vorming. Sommige situaties zijn zo ernstig dat je helpt.

  Daarnaast: de reden dat veel mensen moeten vluchten komt door ons als Nederland zijnde. Wij hebben deze Afghanen (vaak vuil) werk voor ons laten doen. Daarom moeten ze op de vlucht. De Taliban zijn extremistische moslims. Daar zijn wij als land en veel van onze inwoners toch echt tegen. Zeker de aanhang op zeer rechts. Waarom zou je dan mensen die ook een hekel hebben aan extremisten en op de vlucht zijn voor hun leven niet helpen? Als dat voor een deel moet in de jaarbeurs, waarom dan niet?

  Een deel van de Afghaanse vluchtelingen zullen in de toekomst ook naar hun familie elders in de wereld trekken. Dus maar een deel zal in Nederland blijven en niet de hele groep.

 17. Massegast

  Mochten deze 500 Afghanen in NL blijven dan zijn er ongeveer 100 woningen voor nodig. Zo is daar wel de link met de huizenmarkt, want @Scherpschutter. Ik neem geen Afghanen in huis. Natuurlijk niet. Ze zijn hier op uitnodiging van de Nederlandse staat. Die heeft dus de zorgplicht. Er worden woningen in de Merwedekanaalzone gebouwd. Met een beetje subsidie moet dat lukken. Mijn welkom heeft een ondertoon. Kwestie van close reading.

 18. Pee

  Het worden er teveel waar willen ze met deze figuren naartoe ant er gaat er niet 1 meer weg hier en krijgen allemaal een woning met uitkering en alle toeslagen .
  Iedereen die het zo’n goed idee vind om nog meer van die figuren op te vangen zijn wel heel naïef in het denken .
  Er word niemand opgevangen in de regio omdat men dat gewoon niet doet en omdat ze allemaal naar Nederland willen
  de voorstanders komen zichzelf nog wel tegen en zullen de naweeën ondervinden omdat ze geen toekomstvisie hebben .
  dit gaat helemaal niet goed komen op deze manier .

 19. Lia

  Wat een verzameling onwaarschijnlijk stupide reacties bij elkaar. Zoveel hardvochtigheid zet te denken. Mijn moeder is in WO2 als politieke vluchteling vanuit concentratiekamp opgevangen in Zweden. Oh ja, verraden door de buurvrouw voor een tientje. Lekkere tijden waren dat in Nederland. Dank Speak Up, toch weer hoop op wat medemenselijkheid binnen onze samenleving.

 20. TeringJantje

  @ Speak Up

  Je begint je betoog met een verhaal dat opvang in de regio niet kan en geen goed idee is en vervolgens geef je een aantal voorbeelden van hoe goed opvang in de regio wel niet is. Of is de echte reden voor je betoog dat slechts wij in Nederland er altijd voor op moeten draaien?

  En dan daarna even afsluiten met die eeuwige linkse erfzonde gedachte : “Het is onze schuld dat het daar zo’n zooitje is”. Tuurlijk! Voordat wij kwamen was het een paradijs! Volgens mij hebben wij 20 jaar lang geld en mensenlevens op het spel gezet om er daar nog wat van te maken. De juiste reactie zou moeten zijn : “Jongens, we hebben het geprobeerd, jullie willen het kennelijk niet, zoek het dan maar uit!”

  En die extremisten vliegen nu allemaal eerste klas deze kant op, of dacht je dat de Taliban gek was om die mogelijkheid te laten liggen? Ik hoor jullie wel weer als in Europa straks weer de ledematen in het rond vliegen. Vergeet dan niet het juiste vlagfiltertje op je Facebook te gebruiken.

 21. TJA…

  Welkom welkom welkom, zoukzozeggen 🙂

 22. Moniek

  Hoeveel Afghanen neemt u op in uw huis, Scherpschutter? Goed voorbeeld doet volgen, nietwaar?

 23. Speak Up

  Uhhhh

  @ Tering Jantje

  Je betoog staat vol met verdraaiingen (die ik niet en nooit gezegd heb en die je mij dus in de mond legt) en whatsaboutisms en onwaarheden.

  Nederland heeft EN tienduizenden (als het er niet meer zijn) joodse vluchtelingen aan de vooravond van WO II teruggestuurd bij de grens EN ze opgevangen in een kamp ver van de bewoonde wereld. Want de Nederlanders wilden toen al niet geconfronteerd worden met “vieze” vluchtelingen. Extra wrang dat die paar joodse vluchtelingen die wel toegelaten werden, een paar jaar later alsnog door vele landgenoten verraden zijn bij de bezetter voor een habbekrats en uiteindelijk massaal vermoord zijn. O.a. door toedoen van een groep van rond de 1 miljoen met de NSB sympathiserende Nederlanders. Die mentaliteit zie je nu weer terug. Onder andere in schrijfsels zoals de uwe. Altijd fijn te weten wie de echte landverraders zijn, die de idealen die NL in woorden beleid maar in de praktijk zelden echt uitvoert (itt wat lieden als u vaak denken) bestrijden.

  Ook fijn dat andere landen, ver weg van Nederland, zoals Canada en de VS, niet echt de eigen regio, in 1940 WEL zomaar Nederlandse vluchtelingen opnam, waaronder ook veel Europese Joden. Met uw mentaliteit was dat niet gebeurd vrees ik.

  WO I is ongeveer meer dan 100 jaar geleden. Niet echt een goede vergelijking. Het is eerder een voorbeeld dat ik noem, waarbij opvang van vluchtelingen gewoon zou moeten kunnen. Toen konden minstens 2 jaar lang makkelijk 2 miljoen belgen opvangen. Veel meer dan we nu gaan opvangen.

  De landen in de eigen regio van Afghanistan zijn in veel gevallen geen optie want EN/OF zwaar onveilig EN/OF land wil het niet. Dat zeg ik.

  Nederland heeft helemaal niet alle problemen in het land veroorzaakt, maar zou wel de mensen moeten opvangen die door haar toedoen nu zwaar gevaar lopen. Wel zo chique. Vind u niet? Er staat een prijs op het hoofd van de familieleden vanwege het samenwerken met Nederland.

  Daarnaast vind ik dat het westen niet alleen maar idealen in woorden moet uitdrukken, maar ook in de praktijk. Zo lang we miljoenen verslindende F1’s kunnen organiseren, kunnen er wel 500 man in de jaarbeurs opgevangen worden. Die mogen toch weinig evenementen organiseren momenteel, hebben meer dan ruimte genoeg met zeer weinig omwonenden en de jaarbeurs kan wel een financiële tegemoetkoming van het COA gebruiken momenteel.

  De vluchtelingenstroom nu is een rechtstreeks gevolg van het terugtrekken van westerse troepen en de Taliban die daardoor vrijspel krijgt. Gewoon onze verantwoordelijkheid dus. Je kunt niet het ene wel doen (stoer met je leger meedoen) en dan als de grond te heet onder de voeten wordt het laten afweten en duizenden/ tienduizenden/ hondderdduizenden doden op je geweten hebben.

 24. Joop

  Onze Afghaanse status houders zijn op vakantie/ huwelijksreis gegaan naar Afghanistan terwijl alle steden door de Talibanstrijders werden veroverd
  Zitten nu te wachten op evacuatie ongelofelijk hoe is dit mogelijk

 25. Realist

  Iedereen die met open armen staat te zwaaien mag asielzoekers opnemen hoor. Zie echter alleen maar roepers, geen doeners. Lekker makkelijk om je eigen idealisme op de gehele maatschappij af te schuiven.

 26. Lombok

  @suzanne: ik begeleid zelf een Syrische vluchteling maar deze jongen zal vanwege de taal alleen al met zeer veel moeite een baan vinden om over de cultuurverschillen te zwijgen. Grote hoeveelheden vluchtelingen zitten in de bijstand en zullen daar nagenoeg in blijven. Dit erodeert de gehele sociale zekerheid in dit land. Overigens, regelt u de woningen voor Nederlanders die momenteel zonder huis zitten? Medemenselijkheid Kent grenzen en die grenzen zijn bereikt. Nederland heeft 90000 Syriërs opgevangen naast talloze andere groepen, nu gaan de grenzen op slot.

 27. Paul Sip

  Wellicht is het een idee dat iedereen kennis neemt van wat wiskundige en antropoloog Jan van de Beek te vertellen heeft over massa emigratie. Het is misschien even schrikken voor sommigen, maar grofweg kun je stellen dat aziaten het in Nederland uitstekend doen. Helaas geldt dat niet voor voor Noord-Afrikanen. Dit vooraf als tip van de sluier.
  https://youtu.be/bB_Kb6N8dEc

 28. Paul Sip

  Persoonlijk ken ik een Afghaans echtpaar dat ruim 30 jaar geleden gevlucht was. Hij geoloog (gemarteld, kapotte rug en knieën), zij lerares met 3 kinderen, 2 jongens 1 meisje. Ondertussen één zoon werkzaam bij de Belastingdienst en de ander bij het UMC. De dochter afgelopen jaar afgestudeerd als tandarts. En de hele buurt zeuren en zeiken toen ze kwamen, maar nu loopt iedereen met ze weg. Zo zie je maar. @Scherpschutter Je hoeft niet overal op te reageren. Zeker niet met losse flodders. M.n. jouw opmerkingen over de woningmarkt slaan vaakal de plank flink mis. Het waren m.n. rechtse ministers die de woningmarkt hebben verziekt. Het begon met Heerema CDA en daarna Remkes VVD die de bijl aan de wortel hebben gezet. Je kunt me natuurlijk altijd benaderen voor een boek daarover. Ik verschuil me nl. niet scheiterig achter een alias.

 29. Harrie

  Ik heb vier vluchtelingen in huis

 30. buurtbewoner

  @speakup
  bijv egypte,turkije,qatar,vae,saoedie arabie,jordanie enz enz, bovendien vrijwel zelfde cultuur, religie enz, ook beter voor vluchtelingen ipv 6000km vervoeren!

 31. buurtbewoner

  @Lia
  wat pas echt stupide is, is vluchtelingen 6000km vervoeren en in de jaarbeurs onderbrengen!

 32. Inwoner van Utrecht.

  We kunnen hier nu wel gaan schrijven over feit of vluchtelingen nu wel welkom of niet zijn,maar we kunnen niet zo doorgaan om hele continenten/bevolkingsgroepen op te vangen.
  We zijn een klein land met weinig ruimte,om ook maar niet te spreken van de impact op de grondstoffen e.d.
  We moeten kijken met visie naar de toekomst, en vooral ook denken aan de inwoners die dit land hebben opgebouwd, tegenover deze mensen en hun nazaten is een verplichting van goed bestuur.

 33. [email protected] 🤔

  Hier klopt iets niet,

  Meeste evacués uit Afghanistan zijn Nederlanders en statushouders

  DEN HAAG – Verreweg de meeste evacués uit Afghanistan zijn Nederlanders en statushouders. Van de groep die al is teruggebracht, hebben er 708 een Nederlands paspoort of een vluchtelingenpaspoort. Het gaat om Afghanen met hun gezinsleden die ooit naar Nederland zijn gekomen voor asiel, die zijn erkend als vluchteling en zijn genaturaliseerd tot Nederlander.

  Statushouders zijn asielzoekers van wie de aanvraag is goedgekeurd, maar die nog wachten op naturalisatie. Vooral hun aanwezigheid onder de evacués is opmerkelijk. Ze mogen reizen met hun tijdelijke vluchtelingenpaspoort, behalve naar het land van herkomst. Als ze dat toch doen, kunnen ze hun asielstatus kwijtraken. Net als de paspoorthouders waren ze in Afghanistan op familiebezoek, ondanks het negatieve reisadvies en de oproep van 15 augustus om het land te verlaten.

 34. Speak Up

  @ buurtbewoner

  Die landen doen dat dus niet. Kan jij hoog en laag gaan springen, maar in de tussentijd verandert er niets, maar zijn er wel weer een paar duizend dood

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).