Netbeheerders Stedin en TenneT zeggen zich ernstige zorgen te maken over de groeiende druk op het elektriciteitsnetwerk van Utrecht. Als er niks verandert, verwachten de bedrijven dat de ‘fysieke grenzen’ al in 2025 in beeld komen. “Met alle gevolgen van dien.”
Er wordt een steeds groter beroep gedaan op het elektriciteitsnetwerk. Dat heeft te maken met een aantal ontwikkelingen. Zo is de economische groei een factor, maar ook de snelle bouw van nieuwe woningen, de digitalisering van de samenleving en de transitie naar duurzame energie en duurzaam vervoer.
Flexibel vermogen
Er wordt door de netbeheerders wel gezocht naar oplossingen. Zo wordt bijvoorbeeld bij bedrijven gekeken naar ‘flexibel elektriciteitsvermogen’, waarmee het net ontlast wordt en meer ruimte wordt gecreëerd. “Helaas zijn er tot nu toe slechts enkele – te weinig – bedrijven waarmee op dit moment concrete gesprekken lopen voor de inzet van flexibel vermogen”, is te lezen in een brief van Stedin en TenneT.
Wanneer er geen flexibel vermogen wordt gevonden, verwachten de bedrijven dat de ‘fysieke grenzen’ van het net mogelijk al in 2025 in beeld komen. “Dit terwijl de geplande en noodzakelijke netverzwaringen nog zeker tot 2029 duren. Dit baart ons ernstige zorgen. Immers, in een worst case scenario worden netcomponenten zwaarder belast dan waar ze voor ontworpen zijn. Regelmatige en langdurige storingen zijn in zo’n situatie niet uit te sluiten – met alle gevolgen van dien.”
Gemeente
Ook het college van burgemeester & wethouders zegt zich ernstige zorgen te maken over deze ontwikkeling. “Stedin onderzoekt de omvang van het probleem voor de regio en mogelijke maatregelen om het probleem te beperken. Ook wij zijn bezig om de gevolgen van netcongestie voor de stad in kaart te brengen. Deze nieuwe ontwikkeling nemen we daarin mee.”
Op dit moment heeft het te volle stroomnetwerk volgens gedeputeerde Huib van Essen voornamelijk gevolgen voor nieuwe zogenoemde grootverbruikaansluitingen. “Zoals onder andere nieuwe bedrijventerreinen, voorzieningen voor nieuwbouwprojecten en laadinfrastructuur voor openbaar vervoer. Op het moment dat ook de afname door kleinverbruik wordt geraakt, dan wordt de situatie nog nijpender.”
Er wordt door de netbeheerders momenteel gezocht naar een oplossing via het hierboven beschreven flexvermogen. De uitkomsten hiervan worden na de zomer verwacht.
Gekoppelde berichten
Gemeente: vol stroomnetwerk bedreiging voor groot aantal ontwikkelingen in Utrecht
De gemeente Utrecht maakt zich zorgen over de groeiende druk op het elektriciteitsnetwerk. De vraag…
Elektriciteitsnetwerk Utrecht vol; tijdelijk geen ruimte voor nieuwe wind- of zonneparken
Het elektriciteitsnetwerk van Utrecht heeft bijna de maximale capaciteit bereikt. Daardoor is er tijdelijk geen…
7 Reacties
ReagerenDe plannen van GL om van het gas te gaan kunnen voorlopig in de wacht worden gezet. Gebruik het daarvoor gereserveerde geld maar om woningisolatie te subsidiëren,
Vehicle to Grid kan een goede bijdrage leveren aan dit probleem. Helaas is er geen beleid en al helemaal geen fiscale stimulering voor VtG of het installeren van accu’s bij woningen en bedrijven. De wal zal het schip keren, die stimulering zal er komen maar uiteraard veel te laat zoals vaak in NL het geval is.
Gooi dan ook winkels dicht na 20.00, invoeren van kooploze zondagen, verbod op open deuren en terrasverwarmers. En op de idiotie van elektrische fietsen en -steps. Laatste zijn sowieso verboden.
Al doe je maar een paar van die dingen.
@katja. Denk je echt dat het probleem met het grid opgelost kan worden met het verbieden van elektrische fietsen en steps…? Zucht. Bijna even naief en ver van de werkelijkheid af als al die (alpha) klimaat activisten.
De black outs zullen een grote impact op de samenleving hebben. Vergeet geen noodaggregaten bij cruciale voorzieningen te plaatsen, zoals ziekenhuizen en bij de drinkwatervoorziening. Jaren geleden had ik eens een gesprek met een ‘elektriciteitsboer’. Toen voorzagen we dit al. Instabiele productie, nieuwe toepassingen (auto’s, warmtepompen, etc.), bevolkingsgroei, en te kort schietende netcapaciteit zijn de boosdoeners. Kortom: elektriciteit in prijs verhogen (schaarste) om het gebruik terug te dringen, investeren en aan het werk. Misschien dat de aanstaande recessie nog wat lucht gaat geven. Het zou een ‘blessing in disguise’ kunnen zijn.
Vlaanderen heeft er voor gekozen om batterijen in woonhuizen te subsidiëren en daarmee de dag/nacht pieken te kunnen opvangen. Dat stuit in Nederland op verzet van Milieu Centraal.
De aanleg van nieuwe structurele energie infrastructuur, kabels, verdeelstations e.d., kan pas vanaf 2029. Als we inspraak, bezwaar- en beroepsprocedures terzijde schuiven kan dat aanmerkelijk sneller. Zullen bewoners, milieu- en natuurorganisaties daar mee instemmen? De provincie verwacht van niet. Waarschijnlijk zullen we op een ramp moeten wachten. Er is een voorbeeld. In het verleden bestond er groot verzet tegen het versterken en verhogen van rivierdijken. Toen badkuip de Betuwe bijna volstroomde en mensen en dieren op de vlucht sloegen, verstomde dat verzet ogenblikkelijk.
Wachten we op een ramp of beperken we democratische, individuele, rechten voor het algemeen belang. Het verzet van de bewoners van de provincie Utrecht tegen de 4e aanvliegroute doet mij het ergste vrezen. Nationale belangen en belangen van bewoners buiten de provincie Utrecht, minder brandstof, minder CO² en een solidaire verdeling van dalende vliegtuigen, stuit op m.i. onbegrijpelijk lokaal verzet.
Bij dit soort berichten voelt het alsof niemand lijkt te beseffen dat elektrificatie een essentieel onderdeel is van de energietransitie. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en rendabeler, fossiele brandstoffen moeten worden uitgefaseerd. De beste en schoonste energiebron is stroom (mits duurzaam opgewekt natuurlijk). De capaciteit van het netwerk waar die stroom doorheen gaat moet en zal dus enorm gaan toenemen, en eventuele barrières die dit tegenhouden zullen door effectief beleid, subsidies en andere maatregelen weggewerkt moeten worden. Geen halve, reactieve maatregelen op dit soort noodkreten maar visie en daadkracht graag.