Nieuw onderzoek naar geuruitstoot van Douwe Egberts-fabriek in Utrecht: ‘Huidig geurniveau aanvaardbaar’ Nieuw onderzoek naar geuruitstoot van Douwe Egberts-fabriek in Utrecht: ‘Huidig geurniveau aanvaardbaar’

Nieuw onderzoek naar geuruitstoot van Douwe Egberts-fabriek in Utrecht: ‘Huidig geurniveau aanvaardbaar’

Nieuw onderzoek naar geuruitstoot van Douwe Egberts-fabriek in Utrecht: ‘Huidig geurniveau aanvaardbaar’
Archieffoto Douwe Egbertsfabriek. Foto: Bas van Setten
Het is voor veel Utrechters een bekende geur, de koffielucht die verspreid wordt door de Douwe Egberts-fabriek in het westen van de stad. Maar is de koffielucht ook hinderlijk? Dat is de afgelopen tijd onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend en daaruit blijkt dat het huidige geurniveau ‘aanvaardbaar’ is. De gemeente en Douwe Egberts hebben onderzocht hoe het gesteld is met de geuruitstoot omdat er plannen zijn voor woningbouw bij het Thomas à Kempisplantsoen.

Het is voor veel Utrechters een bekende geur, de koffielucht die verspreid wordt door de Douwe Egberts-fabriek in het westen van de stad. Maar is de koffielucht ook hinderlijk? Dat is de afgelopen tijd onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend en daaruit blijkt dat het huidige geurniveau ‘aanvaardbaar’ is. De gemeente en Douwe Egberts hebben onderzocht hoe het gesteld is met de geuruitstoot omdat er plannen zijn voor woningbouw bij het Thomas à Kempisplantsoen.

De gemeente liet vanwege de woningbouwplannen in de buurt van de fabriek al eerder onderzoek doen naar de geuruitstoot. Aan de hand daarvan kan namelijk bepaald worden tot welke grens de nieuwe huizen straks gebouwd kunnen worden. Uit dat onderzoek bleek dat de hoge schoorsteen minder geur uitstootte dan verwacht en de lage bronnen, zoals luchtafvoeren, juist meer.

Die conclusie leidde ertoe dat de gemeente nog meer onderzoek wilde laten doen. Het woningbouwproject aan het Thomas à Kempisplantsoen liep daardoor vertraging op, maar nu zijn de resultaten van het onderzoek bekend.

Aanvaardbaar

De conclusie van het nieuwe onderzoek is kortgezegd dat het huidige geurniveau aanvaardbaar is. Uit de zogenoemde hedonische waarde, de aangenaamheid van de geur, blijkt dat de geuren van de lage bronnen niet zorgen voor hinder. Ook zijn er nauwelijks klachten over de geur binnengekomen uit de directe omgeving. Afgelopen maanden zijn er mogelijke maatregelen bedacht om ervoor te zorgen dat de geuruitstoot op dit niveau blijft, ook als de productiecapaciteit wordt uitgebreid.

Nu het onderzoek is afgerond, is dus duidelijk met welke geuruitstoot rekening moet worden gehouden bij de woningbouw aan het Thomas à Kempisplantsoen. De gemeenteraad wordt binnenkort verder geïnformeerd over het bestemmingsplan voor dit project.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Joost

  Bijzonder, ik heb dit heel anders ervaren. In de tijd dat ik op de Marnixlaan woonde vond ik het op een gegeven moment een penetrante stinklucht. Als de wind verkeerd stond stonk mijn hele huis er dagenlang naar. Ja het is een prima of zelfs lekkere lucht als je er kortstondig langsfietst of rijdt. Tegenwoordig vind ik het door jarenlange blootstelling een vieze lucht.

 2. Ron

  Die geur van versgebrande koffie is juist heerlijk! Elke keer als ik daar langs kom is een feestje. Jammer dat de huizen daar zo klein en duur zijn, anders had ik er graag willen wonen (woont nu in Leidscherijn).

 3. Steven

  Ik zou graag zien wat de verhouding uitstoot van de DE fabriek is versus alle verboden BBQs in 2025… Belachelijk dat dit verboden wordt terwijl DE vrolijk doorvervuilt midden tussen duizenden omwonenden.

 4. Joep

  “Ook zijn er nauwelijks klachten over de geur binnengekomen uit de directe omgeving.” Logisch, niemand klaagt meer over deze fabriek. Iedereen weet dat er niets met je klacht gebeurt. De gemeente zou eens een slimmere manier moeten verzinnen om vast te stellen of omwonenden ergens overlast van ervaren dan simpelweg de constatering dat er nauwelijks klachten binnenkomen. Maar ja, de gemeente heeft er ook helemaal geen belang bij. Integendeel, ze willen maar al te graag dat er gebouwd wordt.

 5. Koel Hoofd

  In de jaren tachtig kon je bij westenwind op Westplein al ruiken dat ze aan het branden waren. Op de toen nog niet-gele brug was de hedonische waarde een dikke 10 in dikke plakke te snijden, voor zowel de liefhebbers als de haters.

  DE heeft sindsdien veel geinvesteerd om dat heel succesvol te reduceren, de nieuwe markt voor koffiepads heeft daarbij ook geholpen. Tegenwoordig moet je direct NAAST de DE staan nog om te ruiken (=weten) of ze uberhaupt nog branden want het doet niet onder voor een pennenlikkers-laptoptikkerskantoor.

  Tot mijn spijt, want vond de lucht van vers gebrande koffie wel lekker.
  Maar voor theeleuten zal het ongetwijfeld wel anders zijn?
  Immers, ieder zijn meug.

  Dus waar ging dit geurgenotsbelevingsonderzoek anno 2023 nou eigenlijk over, wie moest er ook al weer mee blij worden gemaakt?
  Want er staan nog steeds geen nieuwe sociale/middenhuur woningen, dat gaat weer een jaartje langer duren voordat die er komen en zijn nog duurder om te bouwen ook.
  Zowel koffie- als theeleuten hadden er graag betaalbaar eerder willen wonen…

 6. Peter Eikelkaas

  Op de Rijnlaan (andere kant van de stad) meurt het hier geregeld naar die vieze bende, en zoals iemand anders hier al zegt moet ik gewoon mijn ramen sluiten omdat het anders lang blijft hangen!!!
  Juist omdat die toren zo hoog is hoef je niet in de directe omgeving te meten, maar juist wat verder weg als de rook zakt door de wind.

  Hermeten die hap, en houd dan natuurlijk rekening met de stand van de wind. Anders ga je natuurlijk nooit iets meten….

 7. Herman

  Heerlijke geur en altijd weer een herkenbaar thuiskomen.
  Wees wijs en koester dit.

 8. Massegast

  Een tijdje geleden was er sprake van een nieuwe schoorsteen/geurpijp. Niks meer over gehoord….

 9. Aggie

  Steven, je mag alleen niet op hout barbecueën maar wel op kolen. Gelukkig maar. Anders had ik toch serieus overwogen om te verhuizen.

 10. Theeleut

  Het (be)spaart mij het drinken van koffie, want de geur is al genoeg.

 11. Pim

  Mooi moment om men eraan te herinneren dat Douwe Egberts een fijn, ethisch bedrijf is wat nog altijd zaken doet in Rusland. Nazdrovje!

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5367273/jde-peets-koffie-nog-actief-rusland-douwe-egberts

 12. Pim

  ‘nauwelijks klachten over de geur uit de directe omgeving’. De omwonende die in het nog te bouwen Thomas à Kempisplantsoen komen wonen klagen inderdaad nog verrassend weinig….

 13. Stadsie

  Met een westenwind (meestal) is DE te ruiken in Oost.

 14. Geenstijl@Utrecht

  DE wie is er niet groot geworden met de heerlijke geur van koffie,ik zou zeggen Nimby go home.

 15. Willem

  Het kan zo stinken de DE koffie lucht . Mijn hele appartement stinkt dan naar koffie lucht. Vooral savonds tegen 23.00 uur. Dit hoort dan bij Utrecht zegt men ???
  Woon in Leidsche Rijn Centrum. Regelmatig gebeld naar de Gemeente, maar die doet er niks mee…horen je alleen maar.

 16. Rudiën

  @joost, denk dat je eerder last had van de rioolzuivering die daar om de zit.

 17. Abe

  In de directe omgeving van de fabriek ruikt het soms wel lekker naar koffie maar in andere delen van Utrecht geeft het vaak een onaangename branderige geur, afhankelijk van weer en wind. Misschien dat de vluchtige koffie geuren snel verwaaien waarna alleen de zware brandgeur overblijft. Kan dus zijn dat de liefhebbers die reageren iets anders ruiken dan de klagers

 18. Cindy

  Als ik met de trein aankwam vanuit Den Haag en ik rook de geur van koffie gaf dit mij altijd het sentimentele gevoel van “thuiskomen.“ ……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).