Nieuwe maatregelen tegen overlast Lombok-Oost: groter verblijfsontzeggingsgebied en weer cameratoezicht Nieuwe maatregelen tegen overlast Lombok-Oost: groter verblijfsontzeggingsgebied en weer cameratoezicht

Nieuwe maatregelen tegen overlast Lombok-Oost: groter verblijfsontzeggingsgebied en weer cameratoezicht

Nieuwe maatregelen tegen overlast Lombok-Oost: groter verblijfsontzeggingsgebied en weer cameratoezicht
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft besloten extra maatregelen te nemen tegen de grote overlast in Lombok-Oost. Ondernemers en bewoners in het gebied kampen al maanden met overlast van een groep voornamelijk veiligelanders. Burgemeester Dijksma heeft nu besloten het verblijfsontzeggingsgebied dat in het stationsgebied geldt uit te breiden naar Lombok-Oost. Ook keert het cameratoezicht in de buurt terug.

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft besloten extra maatregelen te nemen tegen de grote overlast in Lombok-Oost. Ondernemers en bewoners in het gebied kampen al maanden met overlast van een groep voornamelijk veiligelanders. Burgemeester Dijksma heeft nu besloten het verblijfsontzeggingsgebied dat in het stationsgebied geldt uit te breiden naar Lombok-Oost. Ook keert het cameratoezicht in de buurt terug.

In verschillende gebieden in Utrecht is overlast van een groep vreemdelingen van buiten de Europese Unie. Burgemeester Dijksma legde eerder al uit dat het gaat om veiligelanders, ‘die niet op hulp zitten te wachten’. Afgelopen tijd werden meerdere maatregelen genomen en extra maatregelen werden onderzocht. Daaronder vallen ook het uitbreiden van het verblijfsontzeggingsgebied en het opnieuw inzetten van cameratoezicht. De gemeente gaat nu allebei die maatregelen doorvoeren.

298 verblijfsontzeggingen

Sinds september vorig jaar geldt er een verblijfsontzeggingsgebied in het stationsgebied. Personen die in dat gebied de openbare orde verstoren, krijgen gelijk een verbod om in het gebied te komen. Hoelang het verbod duurt, hangt af van hoe vaak iemand de openbare orde verstoort. In het stationsgebied werden sinds de invoering van de maatregel 298 verblijfsontzeggingen uitgeschreven. 36 personen kregen meerdere keren zo’n ontzegging en 59 personen werden aangehouden omdat ze de verblijfsontzegging hebben overtreden.

Volgens de gemeente zijn er sinds de maatregel in het stationsgebied ‘minder grote excessen en incidenten’, maar een deel van de problematiek heeft zich wel verplaatst naar de rand van het stationsgebied, het Beursplein, en naar Lombok.

“In de periode van 1 september 2021 tot 1 september 2022 waren in de openbare ruimte van de Timorkade 2 meldingen. In de periode 1 september 2022 tot en met 30 augustus 2023 waarin er in dezelfde ruimte 55 meldingen, waarvan 53 meldingen direct gerelateerd aan de problematiek van overlastgevende vreemdelingen”, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. De maatregel in het stationsgebied wordt met een jaar verlengd.

Verblijfsontzeggingsgebied voor een jaar

Burgemeester Dijksma heeft na overleg met de driehoek en op basis van klachten van ondernemers en bewoners uit Lombok besloten het verblijfsontzeggingsgebied vanaf 28 september ook uit te breiden naar Lombok-oost. De maatregel gaat daar voorlopig ook voor een jaar gelden. Mensen die in dit gebied de openbare orde verstoren, krijgen ‘onmiddellijk een tijdelijke verblijfsontzegging’.

Ook hier geldt dat de verblijfsontzegging langer wordt als de persoon vaker de openbare orde verstoort. Volgens Dijksma is ervoor gekozen om alleen te breiden naar Lombok-oost, omdat ‘er naar verwachting geen verdere verspreidingseffecten zullen zijn’. In het gebied wordt de komende maanden ook nog extra cameratoezicht ingezet.

“Ik ben mij er terdege van bewust dat er geen ‘quick fix’ is voor deze overlastproblemen”, schrijft Dijksma tot slot. Er wordt geprobeerd de overlastgevers vrijwillig terug te laten keren naar het land van herkomst, maar verder blijkt het lastig om de juiste hulp te bieden. “Het grootste deel van de groep heeft (bewust) geen asielprocedure gestart, heeft geen papieren bij zich, is ongeregistreerd (in Nederland en soms zelfs in heel Europa) en heeft vaak ook helemaal geen ambitie om langdurig in Utrecht of zelfs in Nederland te blijven. Men is zich ervan bewust dat de kans op asiel heel klein is. Ze willen ook vaak niet worden aangesproken en houden bewust hulp af.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Utrechter

    Gemeente utrecht kiest wederom voor het verplaatsen van het probleem van overlast gevende veiligelanders in plaats van het op te lossen. Ik wens de buurt waar deze groep nu neerstrijkt veel sterkte en hoop dat er geen slachtoffers vallen.

  2. Fred

    Ik stel voor het verblijfsontzeggingsgebied op te rekken tot de grenzen van ons land, of nog beter, de grenzen van Europa.
    Dit wat ze nu willen is een lapmiddel, het probleem verplaatst zich gewoon naar een andere buurt, en dan zijn de mensen daar weer de dupe.
    Doe er eens ECHT iets aan.

  3. Cico

    Goed dat er eindelijk eens duidelijk wordt gemeld dat deze kansloze jongemannen wéten hoe kansloos ze zijn. Vandaar dat ze vaak niet eens de asielprocedure starten, alle instanties vermijden en bewust de illegaliteit opzoeken. Moderne clochards

    Ik heb zelf als Lombokker niet veel last van ze, althans niet meer dan al die andere rondhangende mannen op straat.

  4. Jacob

    De lafheid van Gemeente Utrecht komt weer eens goed naar buiten . Verplaatsen ipv aanpakken met alles in de stad doet de Gemeente half werk ! Veiligelanders oppakken uitzetten ipv vertroetelen en weg kijken !

  5. Claire Obscur

    Alle klagers hier: de “gemeente utrecht” waar jullie allen naar verwijzen zit op die plek omdat jullie het prima vinden zo, het zijn jullie eigen All Stars welke daar de dienst uit maken. Keuzes mensen, keuzes.

  6. Alain

    Vind het rare reacties op de gemeente. Ik ben niet de grootste fan van Dijksma, maar op dit dossier is er niet heel veel meer dat ze kan doen.

    De aanpak van het stationsgebied kwam traag op gang, maar hier reageert de gemeente vrij snel. De impact op het stationsgebied kan ik persoonlijk bevestigen, daar is echt serieus wat veranderd.

    Maar Dijksma stuurt niet de IND aan en is ook geen minister. Ze zet de middelen die ze heeft qua handhaving nu vrij fors in en het resultaat is er: Stationsgebied is minder overlast, Lucasbolwerk schijnt ook minder problematisch te zijn (maar weet ik niet uit 1e hand). Nu dan Lombok-Oost en heb er vertrouwen in dat als het dan ergens anders de kop op duikt, dat Dijksma ook daar ingrijpt.

  7. Andere

    Wat een farce.
    Wat moet je nou nog zeggen.
    Wat valt er nog te reageren.
    Prijsvraag: ‘Wat wordt de volgende hotspot?’
    Ik doe gelijk mee met de prijsvraag….
    Singelboog bij 7 steegjes? Staan bankjes, aanlegsteigers. (Kun je lekker liggen)

  8. Stuiter

    Helemaal eens met Alain. Allemaal klagers hier maar niemand komt met een realistische oplossing. Wat had Dijksma volgens de klagers dan moeten doen? Deze mensen terugsturen naar het land van herkomst? Dat zou ze graag willen maar daar heeft ze volgens onze nationale wetten helemaal geen bevoegdheid voor. En als wel, dan lukt het vaak niet omdat het land van herkomst niet meewerkt. En de migrant zelf natuurlijk ook niet.

    Ik zou graag zien dat deze mensen worden teruggestuurd. Maar Sharon Dijksma gaat daar niet over. Zij moet de overlast bestrijden met de middelen en bevoegdheden die ze heeft. Dat doet ze heel goed. Of zien de klagers dat anders? Wat had Dijksma volgens jullie anders moeten doen? NB: een gebiedsverbod voor heel Utrecht zal de rechter nooit accepteren.

  9. Utrechter

    Veel meer dan dit kan Dijksma helaas niet doen. Ik vind dat ze behoorlijk doorpakt! Probleem zit dat de veiligelanders niet worden teruggestuurd en er landelijk ook geen serieuze poging wordt gewaagd. Fractievoorzitter van D66 Utrecht schrijft ook doodleuk in een column dat uitzetten niet kan en iets populistisch rechts is, en dat ze zorg en werk moeten krijgen. Tsja dat slappe gedoe leidt dan tot dit.

  10. Pee

    Symptoom bestrijding , het verplaatsen van problemen meer is het niet.

  11. Herman

    Helemaal met Stuiter eens. Irrealistische oplossingen zoals terug sturen: daar gaat Dijksma niet over. Klagen aan de zijlijn en Dijksma ondoordacht en zinloos bekritiseren werkt polarisatie in de hand.

  12. Appel

    Dweilen met de kraan open. Verplaatsen van probleem door de stad in plaats met creatieve oplossingen komen.
    Handhaving is op veel plaatsen in de stad ondermaats.

  13. Utrechter

    @Alain Stuiter en anderen overlast gevende veiligelanders die bedreigen, roven steekpartijen hun behoefte doen in de bosjes onveiligheid veroorzaken in buurten winkelpersoneel bedreigen en zich nergens iets van aan rekken enz enz en daar is niets aan te doen in de gemeente Utrecht kom nou toch. Daar wil men niets aan doen in de gemeente Utrecht. Hebben deze mensen een vrijbrief om de zaak te blijven verstieren ?. Laten we beginnen door deze mensen bij elk vergrijp zich te laten legitimeren. Dat kunnen ze niet neem ik aan dan maar in de cel tot de identiteit is vastgesteld. En dat bij ieder vergrijp door rood lopen een peuk op de grond gooien enz enz dag in dag dag uit tot ze uit Utrecht vertrekken. Laten we daar eens mee beginnen.

  14. Cico

    Goed ook om eens een ander geluid te lezen op deze site. Klagen lost niks op, het versterkt je ontevreden gevoel.

  15. Koel Hoofd

    Zolang de EU niet met oplossingen komt en/of Den Haag de niet ballen toont om een duidelijk njet tegen Brussel te zeggen (ipv een corrupte dictator geld te geven om dat voor ons te doen), blijft het hier dweilen met de kraan open waterbedbeleid.

  16. Louis

    Nederland heeft daadkrachtige leiders nodig die in staat zijn om problemen effectief op te lossen ipv te verplaatsen. Nederland is veel te slap geworden en gedoogt alles met af en toe een waarschuwing aan de criminelen.
    Nodig is dat die ongewenste vreemdelingen worden opgepakt en desnoods vastgezet totdat zij zelf aangeven uitgezet te worden.
    Bepaalde Staatssecretarissen zijn ondeskundigen slap op dit gebied en moeten plaatsmaken voor echte leiders.

  17. Snee-Fleur

    Ach ze zijn alweer neergestreken in Park Lepelenburg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).