Op bezoek bij Willem Langerak in Oudwijk: “Het is hier soms net een buurthuis!” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Willem Langerak in Oudwijk: “Het is hier soms net een buurthuis!” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Willem Langerak in Oudwijk: “Het is hier soms net een buurthuis!”

Op bezoek bij Willem Langerak in Oudwijk: “Het is hier soms net een buurthuis!”
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Zita Eijzenbach ging deze week op bezoek bij Willem Langerak van Langerak IJzerwaren aan de Burgemeester Reigerstraat 39 in Oudwijk.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Zita Eijzenbach ging deze week op bezoek bij Willem Langerak van Langerak IJzerwaren aan de Burgemeester Reigerstraat 39 in Oudwijk.

Een winkel met bakken vol schroeven, spijkers en moeren. Stalen buizen, kitspuiten en een voorraad gloeilampen waar je u tegen zegt. Een winkel die van onder tot boven gevuld is en waar zelfs het toilet en de ruimte boven het systeemplafond dienst doen als opslagplaats. De goedlachse winkeleigenaar Willem Langerak (53) weet alles te liggen: “Als je me nu vraagt om een bout van 3mm, loop ik zo naar het juiste bakje.”

In 1998 opent Willem een klein zaakje met doe-het-zelfartikelen aan de Burgemeester Reigerstraat. Al snel staat de winkel vol met van alles en nog wat. “Een ijzerhandel is zo breed, dat je er eigenlijk alles kwijt kan,” vindt Willem. “Ik ben de winkel eigenlijk voor de gein begonnen. Ik vond het wel leuk, een eigen winkeltje. Lekker rommelen, straks op mijn oude dag.”

Zes jaar na de opening wordt het aangrenzende pand bij de zaak getrokken. “Het werd in een keer twee keer zo groot. Dat moest ook wel hoor: het was zo klein en vol dat de mensen soms buiten voor de zaak stonden te wachten voordat ze er in pasten. Kinderwagens moesten achteruit weer naar buiten omdat er binnen geen ruimte was om te keren. En dan moesten de mensen die in het bovenhuis woonden ook nog door de zaak. Nu is het nog wel vol, maar ook wel wat ruimer. Je zou er zelfs met je elektrische rolstoel naar binnen kunnen rijden.”

RGER_20160426_Langerak Lo-Res_0001Buurthuis

De hele dag lopen mensen binnen met vragen over elektra, een reparatieverzoek of op zoek naar een onderdeel dat ze nergens kunnen vinden. “Of gewoon voor een kop koffie en een praatje: het is hier soms net een buurthuis. Dingetjes verkopen is leuk, maar het belangrijkste is de gezelligheid,” zegt Willem stellig.

“Uit alleen de verkoop haal ik geen voldoening: het gaat mij om het plezier”

Vroeger stond de winkel rond deze tijd van het jaar vol studenten die in de stad kwamen wonen. “Dan moest er weer bekabeling komen, snoertjes, aansluitstukjes en PTT-stekkers en dat ieder jaar opnieuw. Jaren later kwamen ze allemaal langs voor de internetkabels. Maar tegenwoordig zijn al die appartementjes en studio’s opgeknapt en af. En er zijn natuurlijk mobiele telefoons en WIFI.”

Willems huis is ook af, maar gelukkig kan hij zijn creativiteit elders kwijt. Met veel plezier richt hij de etalages van de winkel keer op keer opnieuw in. Vaste prik in december is de modelspoortrein die door de Märklin Store aan de Minrebroederstraat wordt opgezet. “Dan staan de kinderen hier met de neuzen tegen het raam gedrukt, dat is mooi joh!” zegt Willem glunderend.

Afgelopen december zorgde Willem voor een extraatje. Willem bouwde de helblauwe pui om tot een houten skihut met verlichting. “In 2014 hadden we de trein, warme chocolademelk en oliebollen voor de kinderen, maar ik wilde iets extra’s doen. Ik heb de skihut thuis gebouwd, dus het was nog wel even spannend of het wel zou passen toen we de delen op de gevel gingen schroeven.”

RGER_20160422_Langerak Hi-Res_0002Gelukkig paste het allemaal en dat werd diezelfde avond nog gevierd. Willems vrienden stonden in lederhosen voor de deur en er waren twee sneeuwkanonnen en een muziekinstallatie. “Het werd steeds groter.” Willem telt op zijn vingers: “We hadden Duitse worstjes, Oostenrijkse pannenkoekjes, buikspek, erwtensoep, goulashsoep en wat drank natuurlijk. We hebben de polonaise door de winkel gelopen!”

“Het was echt een feest.” vult Willems vriendin Karin aan. “De mensen die we achteraf de foto’s en de filmpjes lieten zien, baalden dat ze er niet bij waren geweest.”

Komend jaar wordt het weer een ‘tikkie groter’, verzekert Willem. De slager, de kroeg en de bakker hebben Willem al laten weten dat ze graag mee doen. De skihut komt terug, maar Willem heeft nog meer ideeën voor het einde van het jaar. “En ik heb er nu al plezier aan, dat ik dat straks weer kan doen.” Wat er precies zal gebeuren met de etalage in december 2016 houdt hij nog even geheim. “Als het allemaal gaat lukken, dan wordt het heel leuk. Kom maar gewoon langs, dan zie je het vanzelf.”

Wat Willem wel wil vertellen, is hoe de etalage er over een paar weken bij staat. Vol trots vertelt hij over de bimbobox die hij na twee jaar zoeken op de kop heeft getikt. “Echt een bezienswaardigheid voor kinderen, maar ook voor ouderen die ‘m kennen van vroeger bij de V&D.” De nostalgische ‘aapjeskast’ speelde destijds op een dubbeltje, maar het exemplaar dat bij Willem in de etalage komt zal kosteloos werken met een druk op de knop. “Het gaat niet om het geld en het gaat me er ook niet om de mensen de winkel in te halen. Het gaat mij om de lol in de winkel!”

3 Reacties

Reageren
  1. Bernard Tomlow

    Zaterdag was ik bij Willem en zag ik het geheim van de smid. Opa komt met kleinkind.Moet 20 oranje ledlampjes hebben. Willem heeft er maar één .Roept Karin,vriendin van Willem even later vanachter de computer: ” Ik heb ze gevonden in rood,wit blauw” . Ik kan ze dinsdag krijgen. Deal,zegt opa.

  2. Marcopolo

    De winkel van Willem Langerak is fantastisch. Ik kom er zelf al jaren. Als ik een klus heb in het centrum in een van mooie appartementen, dan is Langerak de dichtstbijzijnde winkel voor van alles. Ik kom vaak op de fiets omdat het slecht parkeren is op de Nieuwegracht of Oudegracht en een klein stukje fietsen naar de Burgemeesterreigerstraat. Het is altijd een genot om iets te kopen bij hem. Hij overleefd al de andere bedrijven die stuk voor stuk verdwijnen. Laatst weer een slot vervangen, nergens te koop in het centrum maar wel bij hem. Succes Willem

  3. Evert

    Inderdaad.. Altijd gezellig, ik kom er graag. En het grootste wonder is dat Willem me nog nooit ‘nee’ heeft verkocht! Hij heeft werkelijk alles.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).