Oranjebrug in Utrecht vanaf maandag dicht voor auto’s; afsluiting duurt waarschijnlijk meerdere maanden Oranjebrug in Utrecht vanaf maandag dicht voor auto’s; afsluiting duurt waarschijnlijk meerdere maanden

Oranjebrug in Utrecht vanaf maandag dicht voor auto’s; afsluiting duurt waarschijnlijk meerdere maanden

Oranjebrug in Utrecht vanaf maandag dicht voor auto’s; afsluiting duurt waarschijnlijk meerdere maanden
Automobilisten kunnen vanaf maandag niet meer de Oranjebrug in Utrecht passeren. Volgens de gemeente voldoet een deel niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. Het is nog onduidelijk hoelang de brug precies dicht is, maar waarschijnlijk duurt de afsluiting meerdere maanden.

Automobilisten kunnen vanaf maandag niet meer de Oranjebrug in Utrecht passeren. Volgens de gemeente voldoet een deel niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. Het is nog onduidelijk hoelang de brug precies dicht is, maar waarschijnlijk duurt de afsluiting meerdere maanden.

Wat er precies aan de hand is, is niet bekend. De gemeente schrijft het volgende op haar website. “We hebben onderzocht of de Oranjebrug nog aan de wettelijke regels voldoet. Bij een deel van de Oranjebrug is dit niet zo. We onderzoeken nu wat we moeten doen zodat de brug weer voldoet.”

Tijdens het onderzoek is de brug afgesloten voor auto’s. Vanaf maandag is er een omleiding via de Vondelbrug en Socratesbrug. Fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik blijven maken van de Oranjebrug. Ook kan de brug tijdens het onderzoek worden geopend voor passerende boten.

“Het is nog niet duidelijk hoe lang de brug precies dicht is. We weten meer na het onderzoek. We verwachten dat de brug waarschijnlijk een aantal maanden dicht is. Dit kan ook langer zijn”, aldus de gemeente Utrecht.

Opmerking: nav de reacties hebben we iets meer duiding.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Bert Bruislijm

  Als je weet dat de brug niet meer voldoet aan de regels dan weet je toch ook wat je daaraan moet doen? Nee, eerst een onderzoek. Zijn ze gek op in deze gemeente waar het geld tegen de plinten klotst…. Oh wacht…
  Zucht.

 2. Sonja

  Als je weet dat het niet meer voldoet aan de wettelijke eisen dan WEET je toch wat er gedaan moet worden!!! Hiet betalen we dus WEER de rekening van!!!

 3. Koel Hoofd

  De gemeente mag graag maling hebben aan wettelijke regels, maar bij deze brug voor autoverkeer is het ineens een issue?
  Hypocriet links geneuzel

 4. Joost

  Bert Bruislijm 21/4/2024 – 16:36
  Als er (bijvoorbeeld) een regel is rondom de minimale breedte of minimale hoogte van brugonderdelen dan moet de aanpassing vervolgens ook veilig zijn. Zo zijn er vast nog wel meer uitgangspunten.

  Je kan gelijk sceptisch worden op de gemeente terwijl je nog niet eens van de hoed en de rand weet. Je kan beter kritisch zijn dat de specifieke informatie niet verder is opgevraagd voor dit artikel.

 5. Jan willem

  Nee, zo makkelijk is dit niet. Bij oude bruggen ect is veelal chroom 6, loodverf en asbest gebruikt.
  Dit moet eerst onderzocht worden en een gedegen plan van aanpak worden gemaakt. Bedrijven die zo’n inventarisatie kunnen maken en/of dit saneren hebben vaak ook een planning en niet direct ‘volgende week tijd ‘

 6. Boesje

  Afgesloten voor auto’s. Dus de brug kan nog wel open voor de scheepvaart …. Wel te hopen nu het vaarseizoen er aan komt. Hoe moeten de boten anders de binnenstad in komen.

 7. LvH

  @Bert Bruislijm. Wellicht onderzoekt de gemeente de goedkoopste, of de snelste dan wel meest duurzame manier om het probleem te verhelpen. Anders zal u geheid over 5 jaar weer typen: “Dat had de gemeente toch kunnen weten”

  Dat de oorzaak niet in dit artikel staat kan ook meerdere redenen hebben.

 8. Guan Carlos

  Vraag me eens af. Komt natuurlijk niet slecht uit dit. Zou het een verkapte test zijn of ze hier (in navolging van de zuidpoort) de oost-west verbinding autovrij kunnen maken?

 9. Bob

  Goed geregeld weer door de gemeente.
  De stinkende pleziervaart kan er door, maar de bewoners zijn de klos.
  Wat een planning…

 10. Nina

  Het ziet er niet echt uit alsof de brug gaat instorten. Waarom maanden geen overgang?

 11. Marcel

  Al de reaguurders: eerst commentaar en dan vragen stellen aan wie eigenlijk ? Aan mij? Nina ziet dat de brug er goed uitziet dus waar maak je je druk om? Ff dicht? Nou en? De gemeente heeft al jaren geen plannen voor het verkeer. In Sevilla is het top geregeld. Zo makkelijk met step fatfiets scooter en geen auto’s in de binnenstad. Het kan makkelijk. Keuze maken noemen ze dat en dat begint bij de bewoners/kiezers.

 12. Pee

  @Guan Carlos 22/4/2024 – 8:36

  Dat is een optie die goed mogelijk is .
  Even de boel dichtgooien om te kijken hoe de verkeersstromen zich gedragen.

 13. Jaap

  Vanmorgen was de brug nog gewoon open.

 14. Robbert

  Als het nu niet meer aan de huidige wet en regelgeving voldoet had de gemeente al jaren eerder maatregelen moeten treffen. Kunnen ze nu werkelijk niks meer op het stadskantoor?
  Het lijkt erop dat de gemeente met dit soort maatregelen (zie ook Koningsweg bijna een jaar eruit om een simpel bruggetje te bouwen) een snelle knip kan zetten en het verkeer bemoeilijkt. #oneerlijk gebruik

 15. Wim

  Gemeente zeg even klip en klaar waarom die brug dicht moet, is er gevaar of is het omdat de brug een verkeerde kleur heeft?

 16. Jacques

  @ Marcel
  Nina is zo’n leek die meent overal met verstand van zaken op te kunnen reageren. Hetgeen nogal een misverstand is.

 17. Nina

  @ Marcel en @Jacques

  Het is een vraag die ik stel in de hoop dat iemand antwoord geeft met verstand van zaken.

  Het wordt nl. niet uitgelegd in het artikel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).