Overwinning FC Utrecht overschaduwd door wangedrag Overwinning FC Utrecht overschaduwd door wangedrag

Overwinning FC Utrecht overschaduwd door wangedrag

Overwinning FC Utrecht overschaduwd door wangedrag
Stadion Galgenwaard. Archiefbeeld DUIC
De wedstrijd tussen FC Utrecht en Fortuna Sittard werd ondanks de zege van de Utrechters overschaduwd door wangedrag van enkele toeschouwers. Zo werd er onder meer vuurwerk vanuit het uitvak gegooid naar de Utrecht-speler Can Bozdoğan. Eerder deze week werd in de gemeenteraad al gesproken over het geweld en racisme rond wedstrijden van FC Utrecht.

De wedstrijd tussen FC Utrecht en Fortuna Sittard werd ondanks de zege van de Utrechters overschaduwd door wangedrag van enkele toeschouwers. Zo werd er onder meer vuurwerk vanuit het uitvak gegooid naar de Utrecht-speler Can Bozdoğan. Eerder deze week werd in de gemeenteraad al gesproken over het geweld en racisme rond wedstrijden van FC Utrecht.

FC Utrecht speelde vrijdag een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Het duel werd in een bloedstollende tweede helft beslecht in het voordeel van de club van Henk Fraser. Ondanks deze overwinning werd er na het duel vooral gesproken over het wangedrag van enkele mensen in het stadion.

Zo besloot de scheidsrechter op een gegeven moment om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen nadat herhaaldelijk voorwerpen op het veld werden gegooid. Er werd vanuit het uitvak zelfs vuurwerk naar nota bene een eigen speler gegooid.

Fraser

Hoofdtrainer Henk Fraser zei zich ‘machteloos’ te voelen. “Ik denk dat we moeten benadrukken dat dit geen Utrecht-supporters zijn. De grote groep, dat zijn de Utrecht-supporters. Het individu die dat soort dingen doet is geen Utrecht-supporter.”

Tijdens het vragenuur in de Utrechtse gemeenteraad werd ook al over het onderwerp gesproken. Aanleiding daarvoor waren de oerwoudgeluiden die in de richting van Ajax-speler Brian Brobbey werden gemaakt. “Aangezien dit niet een incident is dat op zichzelf staat, is de maat vol en wordt het hoog tijd om dit soort gedrag te beantwoorden met passende maatregelen”, stelden D66, VVD, CDA, GroenLinks, DENK, Partij voor de Dieren, PvdA, Student & Starter, EenUtrecht, ChristenUnie, Stadsbelang Utrecht, BIJ1 en Utrecht Solidair.

Repressief

Burgemeester Sharon Dijksma zei dat er eerder al afspraken waren gemaakt om het geweld in en rond het stadion aan te pakken. Zo worden er naast stadionverboden ook gebiedsverboden opgelegd en wordt contact gezocht met de harde kern. Een van de oorzaken van het wangedrag zou volgens de burgemeester drugsgebruik zijn.

Naast deze preventieve maatregelen wil Dijksma ook ‘repressief’ laten zien dat er ‘geen tolerantie is voor het wangedrag’. “Ik denk dat het belangrijk is dat de club daarvoor staat, dat ik als burgemeester daarvoor sta en dat de stad er ook voor staat. Daarom is het goed dat u zo breed deze vragen stelt, want ook dat is een signaal aan de mensen die dit doen.”

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Utrecht is ziek. Niet alleen het tuig. Ook de zogenaamde goede supporters gniffelen mee of kijken weg.

  Ook de spelers hebben een rol, hoe kan die Dorst nu naar dit vak rennen en daar gaan juichen, hetzelfde tuig gooide kort ervoor vuurwerk naar notabene een ploeggenoot.

  De club moet van binnen uit gereinigd worden.
  KNVB kan helpen, komende halfjaar geen “supporters ” mee en bij ieder volgend incident 3 punten in mindering.

  Na bakstenen, vuurwerk, spreekkoren en weer vuurwerk is het KLAAR.

 2. Katja

  En op de site van de club geen woord hierover. Heb ze al gemaild dat dat echt niet kan. Als Frans de stekker eruit trekt, kan ik het hem niet kwalijk nemen. Ik kom al 50 jaar, dus ik heb wel recht van spreken…

 3. Fvw

  Begin eerst met het terug plaatsen van hoge hekken of gaas achter het doel tegen het gooien van bier en andere dingen. En Fc Utrecht wordt weer eens de baas over de club, en ga handhaven en kijk niet weg.

 4. RM

  Had hier gisterenavond een discussie over met mijn zoon bezoeker van de Bunnikside. Volgens hem is het onvrede over het spel wat er getoond wordt. Waarop ik reageerde ga dan bij het stadion protesteren, maar niet tijdens een wedstrijd dit soort dingen doen. Oplossing: gebeurt er wat uit, volgende uitwedstrijd geen publiek meenemen. Gebeurd het thuis…Bunnik Side leeg. Dat geld voor alle clubs.

 5. Bram Wolkers

  Als FC Utrecht al optrad na rellen in het verleden, dan was dit door supporters van de uitspelende club te weren. Waarmee het rellend tuig dus gewoon beloond en gesteund werd

 6. Bernhard

  Zal wel weer de schuld van de media zijn, die ieder incidentje uitvergroten. Net als tegen Ajax. Toch?!

 7. Barber

  Wat ik echt vind van dit dronken, doorgesnoven stelletje verziekers kan ik hier niet schrijven.
  Dat vindt de moderator niet goed.

 8. Utregse voetbalman

  We kunnen het hier iedere week over gaan hebben, maar de FCU is een t*kkiet*igclub, waarbij dit soort gedrag in het DNA van de club zit en in een erg groot deel van de “supporters” verankerd zit. Al een jaartje of 40/ 45.

  Het is ook geen kleine groep die dit gedrag de normaalste zaak van de wereld vindt. Het zijn er veel, heel veel. De Bunnikside en wat aanhangende vakken wordt bemenst door een paar duizend mensen. De andere mensen in het stadion vinden het kwajongensgedrag vaak wel leuk en erbij horen. Het creëert spanning, adrenaline en sfeer, vinden zij. Zij zijn geen “mietjes”. Dit soort gedrag hoort bij “stoere” mannen en bij voetbal vinden zij. Zij meten zich af aan andere harde kernen wereldwijd. Met wangedrag scoren zij bonuspunten.

  De club zegt al sinds de jaren negentig (toen pas) van alles te doen om het gedrag aan te pakken. Nou, ze doen heel weinig en dat wat ze doen werkt niet of helpt niet en werkt averechts. Dat komt, omdat ze ook niet echt ingrijpen.

  De aanhang zal de grenzen steeds verder opzoeken en er steeds vaker en heftiger over heen gaan. Er gebeurd toch niets. De aanhang die dit doet bouwt door steeds heftiger over grenzen heen te gaan steeds meer prestige op. Er wordt toch niet ingegrepen. Het wordt min of meer toegejuicht (achter de schermen). Frans van Seumeren wil veel te graag een man van het volk zijn.

  Overigens is de KNVB en zijn de andere clubs te schijterig. De aanhang van de FCU had gisteren door de ME na het eerste vuurwerk het stadion uitgegooid moeten worden, daar heeft Fortuna en de gemeente Sittard ook een hand in. Eigenlijk moet er nu door zowel de FCU zelf en de KNVB in onderling overleg besloten worden dat de FCU de komende 2 seizoenen geen uitsupporters meer mee mag nemen. Niet pas wachten op een volgend vergrijp. Dit moet ook vanuit de FCU zelf komen. Jammer voor de goedwillende supporters. Maar de andere kant van de medaille is dat die zich ook niet uitspreken.

  Een jaartje of 25 geleden moesten supporters bij aanschaf van de clubcard of seizoensclubcard een contract tekenen, verplicht, waarbij ze wangedrag afzworen. Overtreding van het contract zou het afpakken van de seizoenskaart en clubkaart inhouden. Daar is nooit actief iets mee gedaan achteraf.

  De club kan natuurlijk ook gewoon zelf leden van de aanhang aanklagen of aangifte doen bij de politie. Dat doet zij zo goed als nooit. Na de ongeregeldheden tegen Ajax zijn er ook 3 hele sukkeltjes opgepakt. Van de 250 ofzo.

  Ook kan de club de aanhang voor het gerecht slepen die doordat zij zich afficheren met de uitingen van de club, logo’s, kleuren en de merknaam van de club, de club en hierdoor het commerciële merk in diskrediet brengen. Dat kan gewoon.

  Het is toch geen geheim dat bij de FCU het type licht-agressieve supporter komt die zijn volksheid op een verkeerde manier wil uitbuiten. Dit wordt bij Utreg ook nog gecultiveerd.

  Zeg je er wat van, ben je een deugerd, of links, elite, of whatever.

  De FCU moet per direct samen met politie en justitie onderzoek doen naar de criminele activiteiten in het stadion en de pub. De pub per direct overnemen in eigen beheer en een zwarte lijst opstellen van wie daar allemaal niet meer naar binnen mogen, of gewoon de pub dichtgooien, kan ook. Het hangt daar vol met leden met zware stadionverboden en zware strafbladen. Ook wordt er coke gedeald en zijn er vanuit sommige banden met extreem rechts. Deze lui beïnvloeden alle harde kernen bij de FCU. Zij zouden een gebiedsverbod van 1,5 bij 1,5 km rondom het stadion moeten krijgen.

  Ook zou er in Nederland eens werk gemaakt kunnen worden van meldingsplicht voor risicogroepen tijdens wedstrijden. De voetbalwet. Gewoon lekker 4 uurtjes op het politiebureau bivakkeren als je al van alles op je kerfstok hebt.

  Wat echt helpt, maar niemand aandurft, is de naam van de club en de logo’s van de club veranderen. Gewoon een nieuwe identiteit aannemen, met een verse wind aan de top. De Velox, Elinkwijk en DOS-combinatie. Van de harde kernen maak je kinder en familievakken. Moet je eens zien hoe snel het probleem zich oplost. Zeker als je vanaf dat moment bikkelhard een zero tolerance beleid gaat voeren. Na 40 jaar van incident naar incident hoppen is het er eigenlijk wel tijd voor.

 9. Uuu

  Overigens is het gooien van vuurwerk naar een eigen speler misschien wel poging tot mishandeling, misschien zelfs wel poging tot doodslag. Omstanders die niet ingrijpen zijn sowieso getuigen die zich eigenlijk zouden moeten melden bij politie en justitie en eigenlijk ook gewoon medeplichtig,

  De club zou hier zelf aangifte van moeten doen.

  De speler zou gewoon uit zichzelf moeten zeggen niet meer te willen spelen in Utrecht 1 zolang de club niks doet tegen dat tuig en zichzelf wel moeten willen laten transfereren in de winterstop.

 10. Wim Vreeswijk

  Het wordt hoog tijd dat er beleid ter zake wordt ontwikkeld wordt tegen dit soort aanslagen of moeten we wachten tot er levenslang letsel wordt toegebracht door dit soort mafkezen ? Ik heb me weer wilde zitten ergeren !

 11. vak K

  @ ik lees veel insinuaties en lachwekkende oplossingen

  Ten 1e is er een conflict tussen de Ultra’s en de veiligheidseisen die na tkc thuis afgelopen seizoen vele stadionverboden hebben uitgedeeld nadat de Ultra’s werden bekogeld met bier en verhaal gingen halen, daar is het conflict ontstaan Inmiddels meer dan 100 stadionverboden dus zeg niet dat de club er niets aan doet….oh ja…voor degene die denken dat je dan alsnog wedstrijden kan bezoeken….fout…een dubbele geldboete [ 1000 euro,) en dubbele verlenging!

  Het merendeel is het zat, dus gooi niet iedereen op een hoop zoals Fraser terecht opmerkte…

  Oplossing voor nu is een net hangen bij de Bunnikside en toch het gesprek aangaan met betrokkenen, want dit kan inderdaad niet langer…

  Verder valt me op dat als het de FC betreft iedereen een harde mening heeft, mast onzichtbaar zijn bij de andere grote problemen in de stad en het land die worden veroorzaakt door de Nieuwe ” Nederlanders ” hypocriet is dat, maar daarom gaat het ook zo slecht in dit land, voor de echte problemen duikt men weg!

 12. Knuppel

  @vak K Ik lees: “er is geen probleem” maar “zullie begonnen” en “iemand anders moet dit oplossen”. En dan zeg je nog iets over mensen die gevlucht zijn voor oorlog e.d. Was me niet duidelijk wat dat met drugs, geweld en intimidatie te maken heeft. Maar schrijnend dat ze hier een bestaan willen opbouwen terwijl bepaalde supporters vooral veel kapot willen maken?

 13. Realist

  Iedereen werkt mee aan wangedrag, ook de mensen die zich wel gedragen. Als je niet geassocieerd wil worden met racisme en geweld moet je namelijk wegblijven. En als iedereen zou wegblijven, tja dan heeft wangedrag door een minderheid ineens wel hele grote consequenties.

 14. Vak K

  @ Knuppel…die naam heb je niet voor niets zelf gemaakt merk ik

  Goed lezen, ik veroordeel het gedrag, maar vind ook dat er in gesprek moet worden gegaan over een aantal denk ik onterechte stadionverboden na rkc thuis…

  Verder heb ik het natuurlijk niet over mensen die vluchten uit oorlogsgebieden, maar degene die de grote steden terroriseren en onze wijken als Kanaleneiland, Lombok en Overvecht…..duidelijk?

 15. Uuu

  @ Vak K. Ik wist dat je weer met allerlei kromredeneringen een schijn van relativering ging neerpennen hier.

  Een gesprek aangaan met mensen die in iedere andere situatie per direct gearresteerd waren en zeer ernstige aanklachten aan hun broek hadden gehad?

  Serieus?

  Zo ver verwijderd van de realiteit en samenleving zijn veel zogenaamde voetbalaanhangers al. Het gaat ze ook helemaal niet om het voetbal, het gaat ze om apenrots-gedrag, om een rush, om agressie. Anders sta je niet 90 minuten met je rug naar het veld anderen op te hitsen. Argumenten als dat men vindt dat de spelers verzaken slaan dan ook nergens op. Het gaat de wannabehoolies helemaal niet om het voetbal. Het gaat ze om clans, om het jezelf ergens mee identificeren en de ander uitdagen.

  Stel je voor dat je vuurwerk afsteekt in de Hema of bier gaat gooien in de Albert Heijn naar voorbijgangers. Of dat je in een trein oerwoudgeluiden gaat maken naar mensen met een niet-witte huidskleur (vreemde voorbijganers) of dat je coke gaat snuiven in een klaslokaal of op de werkvloer of dat de cokemaffia een deal sluit met de schooldirectie om te mogen dealen op het plein en op de wc’s?

  Daar zijn nooit, maar dan ook nooit argumenten voor te vinden. Dus de reden of motivatie doet er eigenlijk gewoon niet toe. Het kan me echt geen fluit interesseren wie van de kleutertjes, of peutertjes eigenlijk, ruzie met wie heeft.
  Of wie er begon. Een volwassene haalt daar als het goed is zijn schouders en neus over/ voor op, probeert de angel uit een conflict te halen en vrede te sluiten en als dat niet lukt keert hij zijn wang toe en loopt hij weg. Ze zoeken het maar uit.

  En als laatste iemand bekogelen met zaken die ernstige brandwonden, gehoorschade, blijvend letsel of erger kunnen opleveren is een poging tot zware mishandeling of doodslag, Ook al was misschien niet de eigen speler bedoeld (het lijkt er welk verdacht veel op) dan had ieder ander geraakt kunnen worden. Je gooit het namelijk op het speelveld of het was afgegaan op de tribune.

  Kijk in de formule 1> 1 fakkel op de baan> persoon meteen verwijderd van tribune, verbod tot verder betreden van circuit en door politie opgezocht. 1 incident en meteen kordaat optreden. Waarschijnlijk hangt hem ook nog een straf boven het hoofd. Ook aangewezen door de andere supporters op de tribune. In het voetbal blijft de dader gewoon de wedstrijd uitkijken en beschermt de meute de idioot,

 16. Uuu

  @ Vak K

  Kijk, leuk dat je bevestigt dat de racistische en extreem rechtse volksaard bij de FCU ook echt bestaat en dat jij dat niet als probleem ziet (en vele anderen ook niet). Maakt meteen duidelijk hoe groot het probleem eigenlijk wel niet is.

  Succes met in je bubbel leven. je zit zo in een bubbel opgesloten, dat je nog niet eens doorhebt dat 90% van de samenleving het hooligan-gedrag als laagontwikkeld, barbaars en als apengedrag ziet. Je bent nog trots op dat apengedrag ook. Dat verhul je nergens. Je hebt ook niet door dat er bij de FCU, als ze niet zo’n enorm imagoprobleem hadden, in een grotere stadsregio waar 1 miljoen mensen wonen, met gemak 30.000-35.000 supporters op de tribune hadden kunnen zitten(week in en week uit) en dat de club dan niet van een suikeroom afhankelijk had hoeven zijn die alleen maar geld uitgeeft. Er wordt zoveel meer uitgegeven dan er binnenkomt, dat het wachten is tot de club in de toekomst binnen no-time financieel omvalt als de suikeroom wegvalt. Dat is een schande in de 4e stad van Nederland en 1 van de economisch sterkste regio’s in de Benelux en misschien wel Europa.

  Je weet dat de problemen in de samenleving precies andersom in elkaar steken als populisten je vaak willen doen geloven? O nee, dat had je niet door, anders was je er niet met beide ogen ingestonken.

 17. vak K

  @ Utregse voetbalman

  Het Home is al in eigen beheer vd club, en ik kan je zeggen dat daar niets onoirbaars gebeurd. Schande dat een columnist cq ex voorzitter dit durft te beweren uit rancune omdat meneer geroyeerd is

  @ Uuuu
  Tja, weer hele lappen tekst ok iets duidelijk proberen te maken. Jou neem ik niet serieus in deze discussie, puur omdat je geen FC supporter ben en niet weet waar je over praat….

  Fijne zondag, denk om je hart.

 18. Uuu

  @ Vak K

  Ik ben wel degelijk een FCU-supporter. Een echte. Meer een supporter dan het tuig wat jij hier altijd meent te moeten verdedigen. Ik word kots van mensen die jij verdedigt, omdat ze en de club kapot maken en Utrecht te kakken zetten.

  Hoe je standaard op mij reageert zegt eigenlijk al genoeg: deel van het probleem. Jochie.

  Ik lig lekker te chillen rondom mijn zwembadje. No worries.

 19. vak K

  @ Uuuu

  Waar lees je dat ik het verdedigt? Ik legde alleen uit wat de kiem vh conflict is.

  Wederom een verkeerde aanname, maar dat zijn we wel van je gewend jochie.

  Kijk uit dat je niet koppie onder blijft…

 20. Uuu

  @ Vak K

  Het boeit helemaal niks wat de kern van het conflict is. Dat wil kennelijk niet helemaal tot je doordringen. Het is namelijk een soort van eenzijdig conflict, veroorzaakt door de apenrots. Sowieso zijn de ultra’s altijd fout. Gewoon het stadion uitsmijten.

  Doe je nu een quasi grappig doodsbedreiginkje? Ach ja, soort zoekt soort zullen we maar zeggen. Wordt tijd dat de tribunes van de FCU eens hardhandig gesaneerd gaan worden. We leven in een nieuwe eeuw. Gedrag uit de vorige eeuw gaan we maar eens uitroeien met ons allen.

 21. Herman

  @Vak K, prima dat je iets uitlegt.
  Je maakt pas echt een punt als je je er onvoorwaardelijk van distantieert.

  Zoals jij het beschrijft lijk je begrip te hebben en keur je het niet af.

 22. vak K

  @ Herman

  Lijd jij ook aan het Uuuu virus door niet goed te lezen?

  In mijn 1e reactie zeg ik dit kan zo niet langer doorgaan!

 23. Herman

  @Vak K, dat had ik zeker gelezen, alleen zit jouw verhaal.zo vol voorbehouden en wijzen dat ik oprecht twijfel aan jouw onvoorwaardelijke afwijzing.
  En dat doe ik nog steeds, je klinkt als iemand die het wil nuanceren, relativeren en maakt er.vooral een strijd tussen diverse groepen.” supporters” en bestuur van.
  Bewust heel veel verwarring veroorzaken, zo komen we nooit ergens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).