Panden aan Archimedeslaan vrijdag korte tijd gekraakt: ‘Op een wachtlijst kun je niet wonen’ | De Utrechtse Internet Courant Panden aan Archimedeslaan vrijdag korte tijd gekraakt: ‘Op een wachtlijst kun je niet wonen’ | De Utrechtse Internet Courant

Panden aan Archimedeslaan vrijdag korte tijd gekraakt: ‘Op een wachtlijst kun je niet wonen’

Panden aan Archimedeslaan vrijdag korte tijd gekraakt: ‘Op een wachtlijst kun je niet wonen’
In mei werd het pand ook gekraakt. Foto: Bas van Setten
De panden aan de Archimedeslaan in Utrecht zijn vrijdag opnieuw gekraakt geweest. De krakers protesteerden tegen de voortdurende leegstand van de voormalige studentenwoningen. De panden werden eerder dit jaar ook al een keer gekraakt. Om 14.15 uur kwam het bericht dat de krakers het pand weer hebben verlaten.

De panden aan de Archimedeslaan in Utrecht zijn vrijdag opnieuw gekraakt geweest. De krakers protesteerden tegen de voortdurende leegstand van de voormalige studentenwoningen. De panden werden eerder dit jaar ook al een keer gekraakt. Om 14.15 uur kwam het bericht dat de krakers het pand weer hebben verlaten.

Het kraken gebeurde precies elf jaar na het in werking treden van de Wet kraken en leegstand. “Hoewel de wet leegstand tegen zou moeten gaan, is de leegstand sindsdien alleen maar toegenomen”, vinden de krakers. “Dat terwijl kraken en de kraakbeweging zijn gecriminaliseerd en vervolgd.”

In mei werden de voormalige studentenwoningen aan de Archimedeslaan ook gekraakt. Na ongeveer een week werden de panden ontruimd door de politie. Zes mensen werden toen gearresteerd. Het gaat om een groot complex met daaromheen nog een stuk groen dat met een hek is afgesloten van de openbare weg. Ontruiming van het pand was nu niet nodig, de krakers vertrokken uit zichzelf.

Dak boven je hoofd

Door de panden opnieuw te kraken wilden de krakers laten zien dat “kraken nog steeds een legitieme optie is in het aankaarten en bestrijden van de huizencrisis en dakloosheid.”

De krakers hopen nog eigen zeggen dat de boodschap over is gekomen en dat ze de leegstand in Utrecht aan hebben gekaart. “Ook hopen we de eigenaar Kondor Wessels Projecten op de vingers te hebben getikt wat betreft het onmogelijk maken van huisvesting in tijden van een woningcrisis door middel van de exorbitante beveiliging van leegstaande gebouwen.”

Tegen de vlakte

Het gebouw aan de Archimedeslaan was ooit een schoolgebouw. Toen de lerarenopleiding in 2010 uit het pand vertrok kwam het in beheer van STW. Om leegstand tegen te gaan realiseerde de stichting kamers voor jongeren. Ook de uitgaansplek HAL16 heeft een tijdje in het gebouw gezeten.

Begin 2019 kregen de toenmalige bewoners te horen dat ze halverwege dat jaar het gebouw moesten verlaten. Het pand zou tegen de vlakte gaan voor woningbouw. Sindsdien staat het gebouw leeg.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje vindt ze groot gelijk hebben. Ze stelt voor in het vervolg de tijdelijke units pas te ontruimen als er écht een sloophamer onderweg is.

 2. Lexus

  Van de regering die nu in de maak is, valt niet te verwachten dat zij het probleem van de volkshuisvesting gaat aanpakken, net zo min als van de andere gigantische problemen in de samenleving. Daarom zal de wal het schip moeten keren. Massale kraakacties kunnen er mede voor zorgen dat de neoliberalen van VVD, CDA en D66, die zoals we inmiddels weten alles het liefst aan de individuen overlaten, gedwongen te worden eindelijk met een goed en loefst alomvattend plan te komen. Maar ik vrees de komende jaren nog heel veel narigheid.

 3. Realist

  Zou er iemand van de krakers zelf wel op een wachtlijst staan? Meestal zijn het beroepskrakers die kraken om het kraken en dus ook niet bepaald representatief zijn voor echte wachtenden.

 4. Natte Otter

  Prachtig huisje op Funda in Ter Apel, 400 euro per maand.

  Ga daar wonen.

 5. Bromsnor

  Bromsnor fietst er dagelijks langs, het pand staat al bijna twee jaar leeg, gênant gewoon. Goed dat het weer bewoond wordt.

 6. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Hoewel ik tegen kraken ben,hebben deze krakers mijn sympathie, ze hebben gelijk.
  Ik ben bang dat wij van deze regering niet veel hoeven te verwachten qua maatschappelijke oplossingen voor de huidige woon problematiek.

 7. Lexus

  @Realist: het demoniseren van krakers, zoals u doet, poetst niet het decennia durende kwalijke gedrag van de door mij genoemd, ook ‘realistische’ neoliberalen van VVD, CDA, D66 en eerder ook PvdA schoon. Zij hebben de woonellende veroorzaakt en zijn beslist niet van plan er een eind aan te maken. Er zitten namelijk veel lieden tussen die er als huisjesmelkers schaamteloos van profiteren. Alle mooie woorden over een nieuwe politieke cultuur, vooral van de kant van D66, zullen leugenachtig blijken te zijn.

 8. Koel Hoofd

  Vrij persoon van goederen en personen in de EU.
  Ze hoeven niet in Utrecht andermans eigendom te stelen omdat ze daar toevallig zin in hebben….

 9. BdV

  Ontruimen was niet nodig, ze vertrokken zelf, maar vertrekken was ook niet nodig, zolang er niks met de gebouwen gebeurt.

 10. Ali

  Ik heb de krakers niet met het pand weg zien lopen, dus stelen zou ik het niet noemen. Het feit dat Kondor Wessels er 400 studenten heeft uitgeknikkerd om het vervolgens te laten verloederen komt daar wat mij betreft dichter bij in de buurt…

  Toffe actie!!!

 11. Massegast

  Nou, het schiet niet erg op met die dure appartementen. Is de fut er uit? Ik denk wel eens: in deze tijd moet alles inclusiever en meer divers, maar de stad Utrecht gaat de omgekeerde richting uit. Het wordt een stad voor de happy few. Parijs in het klein. Het centrum voor de rijken en in de banlieue (Kanaleneiland etc.) de immigranten om de dure appartementen schoon te maken en om op de kinderen te passen. Vaak zwart. Onderwijzers, verpleegkundigen en dienders, de mensen die het land echt draaiende houden, wonen in de outback. De Barnevelds van deze wereld. Alles keurig volgens inkomens- en vermogenslijnen geparkeerd. Met inclusief en divers heeft dat echter niks te maken. De politiek zegt het één (politiek correct), maar doet het ander (politiek incorrect).

 12. Scherpschutter

  Ik kan ook niet rijden in niets, dus denk dat ik maar iemands Mercedes inneem.

  Hoe kan dit in hemelsnaam getolereerd worden?

 13. Paul

  De gemeente zou leegstand langer dan 6 maanden moeten verbieden of beboeten.!
  Schandalig dat de vorige huurder nog 2 jaar langer ieder hadden kunnen wonen.
  Ben niet voor kraken, maar de ze hebben wel gelijk als de gemeente bij huidige woning crisis dit toestaat !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).