Petitie om kinderhartchirurgie niet uit Utrecht te laten verdwijnen inmiddels ruim 24.000 keer ondertekend Petitie om kinderhartchirurgie niet uit Utrecht te laten verdwijnen inmiddels ruim 24.000 keer ondertekend

Petitie om kinderhartchirurgie niet uit Utrecht te laten verdwijnen inmiddels ruim 24.000 keer ondertekend

Petitie om kinderhartchirurgie niet uit Utrecht te laten verdwijnen inmiddels ruim 24.000 keer ondertekend
Een groep ouders van patiënten is een petitie gestart waarmee zij willen voorkomen dat kinderhartchirurgie verdwijnt uit Utrecht. Er zijn inmiddels ruim 24.000 handtekeningen opgehaald.

Een groep ouders van patiënten is een petitie gestart waarmee zij willen voorkomen dat kinderhartchirurgie verdwijnt uit Utrecht. Er zijn inmiddels ruim 24.000 handtekeningen opgehaald.

Eerder deze week besloot minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dat de operaties van kinderen met een aangeboren hartafwijking geconcentreerd gaan worden in het UMC Groningen en het Erasmus MC. Dat betekent dat de centra in Utrecht en Leiden verdwijnen. “We zijn enorm teleurgesteld”, liet het UMC Utrecht destijds weten.

Volgens het ziekenhuis heeft het besluit met name impact op de ‘kwaliteit en continuïteit’ van zorg voor de patiënten. Een operatie betekent voor een kind met een aangeboren hartafwijking een wereld van verschil, zo meent het UMC. “Het is ondenkbaar dat kinderen hiervoor in de toekomst ver moeten reizen en niet meer in Utrecht terecht kunnen. […] Daarom voeren we actie.” Het UMC en ook het Wilhelmina Kinderziekenhuis doen een oproep aan de minister: “Houd het hart centraal.”

Veel patiënten, ouders en collega’s zouden kenbaar hebben gemaakt dat ze iets willen doen. Een groep is daarom een petitie gestart om deze vervolgens aan de minister aan te bieden. Inmiddels hebben ruim 24.000 mensen hun handtekening gezet.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Waarom niet gewoon een crowdfunding oprichten in plaats van een tandeloze petitie? Money talks en onder de streep is het ook maar gewoon een geldkwestie natuurlijk…

  Als alle ondertekenaars ieder nu gewoon even vrijwillig 500 Euro de neus storten, dan kan de afdeling open blijven en wel weer een paar jaartjes vooruit.

 2. Taeke D.

  @Scherpschutter
  Die ondertekenaars zouden dan garant moeten staan voor een jaarlijkse bijdrage. Ik zie het niet meteen gebeuren.

 3. Koel Hoofd

  Zie hier de strijd van een handvol ambitieuze artsen om (godzijdank slechts) een paar honderd patientjes per jaar. Kinderen nota bene, geen proefkonijntjes.
  Utrecht-Rotterdam is voor ouders goed te doen, Utrecht-groningen niet.
  Wat is er mis met onze zorg dat dit uberhaupt een kwestie is?
  Marktwerking opgelegd door de overheid.
  Elk ziekenhuis voor zich, god voor ons allen….

 4. Wim

  Als altijd weer een evenwichtige inhoudelijke reactie van KH. #not
  Verdiep je in de casus. Er zijn meer factoren relevant dan allen maar de kale reisafstand.

 5. Herman

  Waarom?
  Groningen en Rotterdam zijn ook prima, bovendien geografisch betere spreiding.

 6. woutvr

  Ja, mooi geprobeerd..maar laat die artsen nou eerst eens goed samenwerken , waarschijnlijk hebben we zo’n dure afdeling helemaal niet nodig. Een beetje creativiteit graag.

 7. Utrechtvoorutrecht

  Ik stel voor dat we maar twee voetbalclubs in Nederland gaan subsidiëren, komt de kwaliteit te goede. Vanwege de kinder-IC keuze voor Rotterdam en Groningen, stel ik voor dat Volendam en VVV overblijven.

 8. Utrechtvoorutrecht

  Overigens zal de fysiotherapie van de twee voetbalclubs op Terschelling en Vlissingen zijn (vanwege de zilte zeelucht). Op naar baggervette besparingen in de zorg!

 9. Willem

  Rotterdam en Utrecht werden geselecteerd door Hugo de Jonge vanwege kwaliteit. Toen kwam er een lobby op gang vanuit Groningen en die bleek succesvol want er is nu gekozen voor Groningen vanwege de spreiding. Maar als spreiding een criteria is zou de lijst Utrecht en Groningen moeten zijn. Delftzijl – Utrecht is immers “maar” 2u 17min echter Vaals – Rotterdam is 2u 37min. Als je dus met de criteria spreiding én kwaliteit was gaan onderzoeken zou Utrecht bovenaan zijn gekomen. Want Utrecht is nummer 2 in kwaliteit en de beste qua spreiding.
  Nu hebben ze eerst gekozen naar de beste qua kwaliteit en daarna wat je dan nog moet doen om de grootste groep tevreden te houden.
  En aangezien Groningen een lobby is gestart mag dat toch ook wel vanuit Utrecht?

 10. Nina

  Steeds meer mensen in Nederland die steeds hogere premies betalen en steeds minder zorg. 🤔

 11. Pee

  Niets zo centraal als Utrecht , dus.

 12. Melroy van den Berg

  Absurt dat onze overheid in 1 klap zoveel vernietigd. Er zijn goede gebouwen met veel kennis en techniek aanwezig in UMC Utrecht. En nu willen ze dat allemaal kapot maken. Als de locatie Utrecht niet bestond, dan bestond ik ook niet.. Andere locaties waren te verweg geweest, ik was dan als baby overleden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).