Plantsoen van Boedapest in Utrecht krijgt watertrappen; aanleg begint volgende week Plantsoen van Boedapest in Utrecht krijgt watertrappen; aanleg begint volgende week

Plantsoen van Boedapest in Utrecht krijgt watertrappen; aanleg begint volgende week

Plantsoen van Boedapest in Utrecht krijgt watertrappen; aanleg begint volgende week
Beeld: Gemeente Utrecht
In het Plantsoen van Boedapest in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn worden vanaf volgende week watertrappen aangelegd. De aanleg duurt ongeveer vier maanden.

In het Plantsoen van Boedapest in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn worden vanaf volgende week watertrappen aangelegd. De aanleg duurt ongeveer vier maanden.

De watertrappen komen aan het Hof van Monaco, tussen nummer 6 en 8, bij de opgang naar het Plantsoen van Boedapest. Tussen de trappen die er nu zijn, komen verschillende maten blokken die een soort traptreden vormen. Langs en over deze treden stroomt straks water.

Er komen planten, mensen kunnen er zitten en kinderen kunnen spelen in het water. De trappen zijn ook bedoeld voor dieren in de omgeving, die gebruik kunnen maken van het water.

Vier maanden

De aanleg van de trappen begint volgende week en duurt ongeveer vier maanden. De bestaande trappen worden tijdelijk weggehaald en de bestrating gaat eruit. Half juni begint de plaatsing van de watertrappen en half augustus wordt het water aangesloten om te kijken of alles goed werkt. Daarna worden de werkzaamheden afgerond en worden de oude trappen teruggezet.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Archiefbeeld van de trappen die tijdelijk moeten worden verwijderd.

Het Hof van Monaco is tijdens de werkzaamheden minder goed bereikbaar met de auto, wat vooral gevolgen heeft voor laden en lossen. Voetgangers kunnen wel langs het Hof van Monaco, maar de trappen naar het Plantsoen van Boedapest zijn dus niet bruikbaar. De gemeente meldt verder dat het plaatsen van damwanden en palen voor de fundering trillingen en geluid veroorzaken. Deze werkzaamheden zijn in mei en duren twee weken.

Overbrugging

Het Plantsoen van Boedapest is naast een stadspark ook een overbrugging van het hoogteverschil in Leidsche Rijn Centrum, dat ontstaan is door de aanleg van de A2-tunnel. Het hoogteverschil tussen de boerderij en de stadstuin is ongeveer 7 meter. De stadstuin is een oplossing voor het hoogteverschil.

Het grootste deel van de stadstuin is klaar, maar aan het deel aan de kant van de Vaduzdijk wordt nog gewerkt. De stadstuin moet in 2027 helemaal af zijn.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Nico

  Had of heeft Utrecht geen financieel te kort? Of zijn die problemen opgelost nu?
  Dit leuke projact zal ook niet voor niets gedaan worden. Hoezo dit soort zaken en ook verbouwing van wegen enz stil gezet tot dat Utrecht financieel weer gezond is.
  Maar zal er wel op uitdraaien dat de burger de rekening gepresenteerd krijgt in de vorm van belastingverhoging/parkeertarieven om zo de gaten in de handen van onze gemeente bestuurders te dichten.

 2. S

  He @Nico, je overduidelijk geen kaas gegeten van gemeentelijke begrotingen. Geeft niks, alleen jammer dat je dat zo etaleert.

 3. Nico

  Ik gok ander potje maar dat het belasting geld kost is zeker. Dus al heb ik geen kaas gegeten van gemeentelijke begrotingen dat hebben ze dan bij de gemeente dan ook niet gezien de tekorten. Geef niet meer uit dan dat je hebt en zorg dat je wat achter de hand houd. Zo hoord het volgens mij te zijn of ik nu wel of geen verstand van begrotingen heb. En waarom weet ik niet maar ik het idee dat de inwoners voor het tekort gaan opdraaien.
  S, hartelijk bedankt voor de uitleg hoe de begrotingen wel werken en dat je niet alleen maar roept dat ik het etaleer..

 4. R v Z

  Geldverkwanseling ! Maar erger nog: Waterverkwanseling en zeker met warm weer kans op legionellabesmetting ! Mensen zijn niet zo hygienisch meer en zeker studenten niet. Onderkotsen, fluimen. etc. gatverdamme ik krijg er nu al de kriebels van. Afgesloten klassiek fontein , met daaromheen een balustrade en groen : okay. Zodat mensen er niet in kunnen. ROND en niet rechthoekig. (laatste doen ze graag: snel ontworpen op een computertje zonder je fantasie te hoeven gebruiken. … Utrecht wordt lelijker en lelijker en lelijker . Het lijkt op zo’n buurt waar omhooggevallen Amerikanen wonen. Je weet wel. Culturele nitwits met opgespoten lippen en dikke auto’s en een esthetisch inzicht van een bedwants.. Sorry ik vind het verkwisting> Weer alles rechthoekig. Werk nou eens met organische vormen !

 5. Blaag

  Wordt binnen no time 1 grote puinbak vol zwerfvuil en ander afval + openbare wasgelegenheid (en tevens pisbak) voor daklozen en junks. Zo gaat het ALTIJD met dit soort projecten in NL, zeker in een samenleving waarin mensen geen zorg dragen voor de openbare ruimte en graag verantwoordelijkheid afschaffen.

  In Utrecht hebben ze echt niks geleerd van de zeventiger, tachtiger en negentiger jaren.

  Wat een flauwekul dit. Leuk weer dat lintje doorknippen met de wethouder. Ik geeft dit project 5 tot 10 jaar.

 6. Gré Braadslee

  Dit waren prachtige groene stroken?

 7. Watertrappelen

  Wordt vast mooi, ik zie al velen rolstoelgebruikers, mensen met een lichamelijke mobiliteit beperking de trappen langslopen.. ooh wacht het plantsoen is alleen te bereiken als ze honderden meters ombewegen.
  Dan kunnen ze nog even het grind in de banden rijden. Dat grind ligt overal in de omgeving ook in de woningen, huisdieren krijgen het tussen hun tenen en ontsteken.
  En dan als ze er al kunnen komen, kan de mindervalide over een reling naar de watertrappen kijken.
  Mooi plantsoen, maar deze landschapsarchitect leeft in een een eigen valide wereld. Watertrappen prachtig maar verwijder het grind en stalen randen doe er waterdoorlaatbaar plaveisel in, zorg voor een buiten platvorm lift of zigzagpad. Das ook heel mooi

 8. Wim Barmentloo

  @Nico. Er zijn geen tekorten in het huidige huishoudboekje. Wel wordt rekening gehouden bij ongewijzigd beleid in de meerjaren begroting met tekorten. Dat betekent dus dat voor 2025 t/m 2027 beleidsmatige keuzes moeten worden gemaakt naast overleg met de Rijksoverheid

 9. Sandra Hogenbirk

  Wat een mooie aanvulling bij dit park. Ik geniet van de mooie buiten pareltjes. Het verbetert de leefbaarheid van deze nieuwbouwwijk. Goed als er aandacht is voor toegankelijkheid.

 10. Pee

  @Wim Barmentloo
  Zijn er geen tekorten ?

 11. Le coq sportif

  RvZ gaat alles nog goed? Ik verbaas me echt over mensen die werkelijk over alles wat te zeuren hebben. Helemaal leeglopen over een fontijn, alsof er geen belangrijkere zaken in de wereld zijn

 12. Ramon

  @watertrapelen

  Het plantsoen is nog niet af, de entree voor mindervaliden komt aan de andere kant van de Vaduzdijk. Dat laatste stukje wordt met een brug over het fietspad aangesloten op het huidige park. Eens over het grind , dat kan beter

 13. Leon

  Gaaf idee hoor.

 14. Koel Hoofd

  Interessante artist impression.
  Doet me heel sterk denken aan wat de Chinezen doen, Europese achitectuur wat ze zelf niet hebben nabouwen in een pretpark. Dan hoeft de eigen bevolking het land niet uit om het toch te kunnen zien…
  Dat maakt Utrecht ook met deze fontein tot een zoveelste zielige wannabee#metoo.

  Maar feitelijk is Utrecht een #hasbeen wat met grootheidswaanzin in het verleden blijft hangen. Verleden als in voordat de Fransen kwamen en UU afwaardeerden naar middelbare school omdat het zelfs HBO-onwaardig was. Dat trauma is Utrecht echt nooit te boven gekomen.

 15. Astrid Teugelhof

  Le Coq . het is wel een feit waarover @rvz spreekt. Het was daar helemaal groen en nu een betonpark……… Moet je maar eens kijken op google streetview zie je het verschil duidelijk. @Gré Braadslee zei het ook . Ik ben het er mee eens . En ja organische vormen (Gaudi etc) zijn gewoon veel mooier en natuurlijker. IN de natuur is namelijk niets exact recht. Autowegen komen uiteindelijk altijd ook uit in bochten bij een ring. Mogen mensen a.u.b. hun eigen mening hebben of moeten ze als knipmessen overal ja op zeggen. Wil jij zo’n maatschappij “Mediocre? Dat vind ik dus heel erg eng !

 16. RABE

  Prestige met een groot tekort in kas. Maar in Utrecht kan alles, als het maar opvalt. Achterstallig onderhoud van b.v. de fietspaden op Lunetten is niet interessant. Totdat er misschien echt ongelukken gebeuren??? Utrecht “FIETSSTAD” ?????

 17. Statler

  Ik vraag me af of het water CO2 neutraal rondgepompt wordt met behulp van zonnecellen, of dat de pomp zijn voeding krijgt van de biomassa centrale.
  Maar wat een flauwekul project, laat de gemeente nu eens geld reserveren voor het Demkabrug fietspad.

 18. Nina

  Waar blijft het toezicht op de uitgaven? Stop eens met geld uitgeven aan allerlei onzin waar we prima zonder kunnen, gemeente Utrecht. Wanneer valt het kwartje eigenlijk?

  Voor wie nog twijfelt dat we tientallen miljoenen in de min zijn/gaan in Utrecht: lees onderstaand artikel en huiver.

  https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-moet-bezuinigen-vanwege-onverwacht-extra-tekort-van-40-miljoen-euro/#:~:text=In%202027%20komt%20er%20daardoor,tekort%20van%2030%20miljoen%20euro.

 19. Pieter

  Dit zijn zaken die een stad maken. Dus die onze stad maken. Goed dat we als stad investeren in hoogwaardige openbare ruimte.

 20. Theo

  We gaan in Utrecht dus elektrische pompen installeren zodat er een waterpartijtje kan worden gerealiseerd. Een waterpartijtje dat alleen “ziet er leuk uit” als doel heeft (want dieren kunnen ook prima uit niet-stromend water drinken). Ik ben wel benieuwd hoeveel energie die pompen per jaar gaan verbruiken, vermoedelijk iets in de orde van “evenveel als meerdere huishoudens”, aangezien water verpompen bepaald geen energiezuinig proces is.

  Blijkbaar is de in 2019 door de gemeente uitgeroepen “klimaatnoodtoestand” al weer opgelost.

  Of vergeten.

 21. w

  wat intens lelijk!

 22. Gehandicapte

  Waar is de lift? Als de trappen tijdelijk worden verwijderd kan men ook direct een lift bouwen. Die hoogte red ik niet via een trap! Komt er wel ergens een lift omhoog?

 23. Zomaar een bewoner in de buurt

  De esthetiek van dit project?
  Smaken verschillen, persoonlijk vindt ik het wel fraai.

  Een goed doordacht project?
  Ik vind van niet. Beplanting en waterpartijen zeer kwetsbaar voor vandalisme en vervuiling door zwerfvuil en plantenresten.
  Overdag is er voldoende sociale controle, s’avonds en nacht minder controle, en wordt het een plek bij uitstek voor hangjongeren? Tenzij het park in de nachtelijke uren afgesloten kan worden?

  Kan het anders en goedkoper?
  Ik denk het wel. De stroken tussen de trappartijen volzetten met winterharde (laagblijvende) struiken die seizoensgebonden in bloei komen te staan.
  Prachtig! Stuk goedkoper (ook qua onderhoud!), en iets beter bestand tegen vandalisme en zwerfvuil…

  Tip: mocht het plan doorgaan (uit ervaring weet ik dat het plan ondanks goed onderbouwde bezwaren van burgers gewoon uitgevoerd gaat worden); hang deze plek vol met camera’s…

  Tot slot:
  Het valt mij op dat (plan)ontwerpers meer bezig zijn met de esthetiek; dan met functionaliteit en veiligheid!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).