Politiek wil dat gemeente Utrecht meebetaalt aan herstel van historische gevels Politiek wil dat gemeente Utrecht meebetaalt aan herstel van historische gevels

Politiek wil dat gemeente Utrecht meebetaalt aan herstel van historische gevels

Politiek wil dat gemeente Utrecht meebetaalt aan herstel van historische gevels
Het voormalige C&A-pand
De Utrechtse fracties van PvdA, GroenLinks, D66 en PVV willen graag dat er in Utrecht een subsidieregeling komt voor eigenaren die de gevel van hun pand in de oorspronkelijke staat willen herstellen.

De Utrechtse fracties van PvdA, GroenLinks, D66 en PVV willen graag dat er in Utrecht een subsidieregeling komt voor eigenaren die de gevel van hun pand in de oorspronkelijke staat willen herstellen.

Afgelopen jaren hebben verschillende gebouwen in het Utrechtse stadscentrum al het oude gevelaanzicht teruggekregen. Het gaat dan om onder meer het voormalige C&A-pand, waar nu Decathlon zit, en House Modernes.

Arjan den Boer schreef in april op DUIC over The Americain Lunchroom, dat destijds in het pand aan de Lange Viestraat 2 zat gevestigd. Hij vroeg zich hardop af wat er met de onderdelen van de oorspronkelijke pui in de gevel was gebeurd. Den Boer noemde de restauratie van het naastgelegen House Modernes ‘een mooie aanleiding’ om de oude winkelpui terug te plaatsen.

Ook de gevels van andere panden, zoals de Rembrandtbioscoop, zouden mogelijk hersteld kunnen worden. Omdat de meeste panden met zo’n historisch gezien bijzondere gevel in particuliere handen zijn, vroegen de vier raadsfracties het college of de gemeente een ‘stimulerende en faciliterende’ rol kan spelen in het terugbrengen van oorspronkelijke gevels.

Tekst loopt door onder afbeelding

The American Lunchroom in 1976 (L.R. Belfi, Het Utrechts Archief)

Adviseren, niet betalen

Het college liet als reactie op de vragen weten te willen adviseren bij het reconstrueren van puien. Ook kunnen de eigenaren van panden kosteloos de oorspronkelijke gevelonderdelen krijgen als die door de gemeente in een opslag bewaard zijn. Dat geldt onder meer voor de gevelonderdelen van het pand aan Lange Viestraat 2. Het college liet echter ook weten dat de kosten en het initiatief voor het herstel bij de eigenaren zelf liggen.

De Utrechtse fracties van GroenLinks, D66, PvdA en PVV zijn blij dat de gemeente de beschikbare originele onderdelen van Lange Viestraat 2 kosteloos wil overdragen aan de eigenaar als die de gevel wil herstellen. Toch willen de partijen graag dat er nog een stap extra wordt gezet in de vorm van een subsidieregeling.

Tekst loopt door onder afbeelding

Lange Viestraat 2

Andere gemeenten

Verschillende andere Nederlandse steden, zoals Leiden en Haarlem, hebben al zo’n subsidieregeling waarmee gevelherstel wordt gestimuleerd. Deze gemeenten vinden dat de historische horeca- en winkelpuien vanwege hun uitstraling en aantrekkelijkheid van groot belang zijn voor de binnensteden. Dat de gevels in de loop van de tijd zijn betimmerd of veranderd, heeft ertoe geleid dat veel kwaliteit verloren is gegaan, vinden de gemeenten.

Eigenaren worden daarom door de gemeenten ondersteund bij het herstel van de gevels. Dat gebeurt in de vorm van onder meer advies en een inspiratiedocument op basis van een bouwhistorische verkenning, maar er is ook een cofinanciering beschikbaar voor het ontwerp en de uitvoering. In Leiden en Haarlem gaat het om financiering van maximaal 50 procent en 15.000 euro per pand.

Sneller kiezen voor herstel

De Utrechtse raadsfracties denken dat zo’n soort regeling er in Utrecht toe kan leiden dat eigenaren sneller kiezen voor het herstellen van een bijzondere gevel. Het gaat dan om financiële ondersteuning én ondersteuning bij de bouwhistorische verkenning en ontwerp, benadrukken de fracties.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Wat mij betreft kan het ter beschikking gestelde geld beter besteed worden aan het behoud van nog bestaande historische bebouwing, die nogal eens bedreigd wordt, en dient er met terughoudendheid te worden omgegaan met herstel van inmiddels verdwenen bebouwing. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit nooit dient te gebeuren. Wanneer aanzienlijke bouwkundige elementen van bijvoorbeeld een gevel nog aanwezig zijn, zoals bij de lunchroom, ben ik er niet tegen. Maar het opnieuw opbouwen van de domkerk bijvoorbeeld vind ik grote onzin. Gelukkig is het om een heleboek redenen nagenoeg niet te realiseren.

 2. Kees Truijens

  Op 16-6 is op dit forum overwegend enthousiast gereageerd op dit idee. Weinig aan toe te voegen. Gewoon doen!

 3. Wim

  Even leek het dat die groene platen bij Intersport gingen verdwijnen. Helaas, ze zijn teruggeplaatst. Gemiste kans.

 4. Otto Nelemans

  Meteen beginnen.

 5. herman

  Nee,nee en nogmaals nee!

 6. Marcel

  Wacht even. Eerst wordt het gesloopt met goedvinden van de gemeente en CWM en dan daarna geld inzamelen van burgers via de WOZ om uit te geven aan herstel? Iets hier kan toch niet? De jaarbeurs slopen, Vredenburg slopen, station slopen, singels slopen etc en dan geld inzamelen om te gaan herstellen? Ik ben op het Vredenburg geboren en heb bestuur van Utrecht en CWM alleen maar afschuwelijke dingen zien doen. Moet je even van de Amsterdamsche Straatweg aan komen fietsen en die belachelijke toren zien met al die plastic kleurtjes. Bestuur van Utrecht? CWM? De rare overgang van stationsgebied naar Vredenburg? Wat een soep. Ik wil daar niet aan meebetalen. Ik wil herstel van oud maar betaald door bestuur. Ze zitten daar zonder last en ruggespraak dat weet ik maar die tekst moet er ook uit.

 7. Erwin

  @wim: o echt? Ik had ook de hoop dat ze zouden verdwijnen en dat het gebouw in oude glorie zou worden hersteld…

 8. RABE

  Daar krijgen we de Utrecht niet mee terug. Zonde van het geld.

 9. Koel Hoofd

  De gemeente heeft al genoeg mooie oude gebouwen gesloopt met hun wanstaltige megalomane projecten op kosten van de belastingbetaler.
  Die bedrijven die interesse hebben in gevelherstel hebben genoeg centen om dat zelf te financieren. Ze krijgen de benodigde (dure NB!) materialen immers al gratis terug.

  Maar ja, PvdA, D66, GroenLinks, die weten als geen ander de weg naar de subsidiepot te vinden. Zonder subsidies kan hun achterban immers niet hun hobbies doen.

  16 maart 2022 zijn er weer verkiezingen.
  Waaraan wilt u dat uw belastinggeld gaat worden besteed?
  En bent u ook bereid om daarvoor meer belasting te gaan betalen?
  43.5% van uw inkomen gaat namelijk al op aan belastingen.
  Maar er is intussen wel een immens groot zorgprobleem, een lerarenprobleem, een huisvestingsprobleem….
  En straks moet u ook nog vele extra meters gaan maken om uw huisvuil in of naast propvolle containers te moeten deponeren.

 10. Uuutje

  @Koel Hoofd

  Dit is dus ook een motie van, jawel, de PVV, maar die laat je gemakshalve even weg uit je verhaaltje. Die zijn hier dus ook voor.

  En de tijd dat er veel monumentaals gesloopt is in Utrecht bestond Groen Links bij lange na nog niet, D’66 was net opgericht. Het was toen vooral het CDA nog met macht in Utrecht. Daar moet je dus zijn.

 11. Wim

  @ Erwin

  Ja die platen hangen er weer tegenaan. Er is zelfs niet de moeite genomen die koeienletters van graffiti op de oostkant van het torentje te verwijderen. Wat een gemiste kans.

 12. Mia

  Was het niet Gallerie Modernes?
  Ik kan me de American Lunchroom als kind herinneren, geweldig was dat. Wat een armoe dat wij zulke zaken kwijt zijn geraakt.

 13. Ton Hooft

  In bovenstaand artikel staat dat o.a. de gemeenten Leiden en Haarlem een gevelfonds hebben maar de lijst van gemeenten die een dergelijk fonds hebben is erg lang! Ik noem enkele gemeenten uit deze lijst: Zeist, Apeldoorn, Schiedam, Hengelo en Almelo. Maar zoals gezegd: er zijn er veel meer! Wie de schoen past, trekke hem aan!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).