Rechter besluit dat bomen langs Amsterdamsestraatweg gekapt mogen worden, maar strijd is nog niet gestreden Rechter besluit dat bomen langs Amsterdamsestraatweg gekapt mogen worden, maar strijd is nog niet gestreden

Rechter besluit dat bomen langs Amsterdamsestraatweg gekapt mogen worden, maar strijd is nog niet gestreden

Rechter besluit dat bomen langs Amsterdamsestraatweg gekapt mogen worden, maar strijd is nog niet gestreden
Foto: Isis Bartels
De bomen langs de Amsterdamsestraatweg in Utrecht mogen gekapt worden. De rechter heeft namelijk besloten dat het belang van de herinrichting zwaarder weegt dan het behoud van het groen. De Utrechtse Bomenstichting is echter in hoger beroep gegaan en nu moet de Raad van State zich over de kwestie buigen. De gemeente hoopt dat de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg hierdoor geen vertraging oploopt, en naast deze procedure kan ook de natuur roet in het eten gooien.

De bomen langs de Amsterdamsestraatweg in Utrecht mogen gekapt worden. De rechter heeft namelijk besloten dat het belang van de herinrichting zwaarder weegt dan het behoud van het groen. De Utrechtse Bomenstichting is echter in hoger beroep gegaan en nu moet de Raad van State zich over de kwestie buigen. De gemeente hoopt dat de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg hierdoor geen vertraging oploopt, en naast deze procedure kan ook de natuur roet in het eten gooien.

Het deel van de Amsterdamsestraatweg tussen de Weerdsingel en de Marnixlaan wordt opnieuw ingericht en daarvoor moeten 107 bomen het veld ruimen. De Utrechtse Bomenstichting was van mening dat 45 exemplaren behouden konden blijven en heeft bij de rechter een beroep ingediend.

Deze rechter heeft kortgezegd besloten dat het belang van de herinrichting zwaarder weegt en dat de 45 bomen dus gekapt mogen worden. Hierop is de bomenstichting in hoger beroep gegaan en ook een voorlopige voorziening aangevraagd; dat er niet gekapt mag worden.

Procedure

De zitting bij de Raad van State staat donderdag al op de agenda, als er direct een uitspraak is en de gemeente in het gelijk wordt gesteld, wordt gestart met de kap van de bomen. Als er alleen een uitspraak is in de voorlopige voorziening, en de gemeente wederom gelijk krijgt, gaat de kap ook door.

De kans is in dit geval volgens het college van B&W namelijk ‘zeer klein’ dat er alsnog besloten wordt dat de 45 bomen niet gekapt mogen worden.

Vanwege de urgentie hebben zowel de rechtbank als de Raad van State vaart gemaakt bij de zittingen. “Als we nu (mogelijk lang) wachten op de hoger beroepsprocedure, verhoudt dit zich niet tot de urgentie voor de bomenkap voorafgaande aan de start van de herinrichting. Na een uitspraak van de Raad van State waarbij de afwijzing van de voorlopige voorziening in stand wordt gehouden is de kans op een andere uitspraak in de hogere beroepsprocedure zeer klein”, schrijft het college.

Natuur

Tot slot is er nog een speler die roet in het eten kan gooien. Als de Raad van State de zaak in het voordeel van de gemeente beslecht, gaat een ecoloog de bomen controleren. “Als vogels een nest bouwen of broeden, gaan we deze bomen niet kappen en zorgen we dat ze genoeg rust hebben om te broeden. We onderzoeken dan wat de gevolgen zijn op de werkzaamheden en passen deze hierop aan.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Adriaan

    Als bomenman kan ik de op de foto getoonde bomen kwa bv de kroon nou geen toonbeeld van schoonheid noemen. Als de herinrichting dit gebied mooier maakt, kan ik me voorstellen dat ze weg moeten. Andere, mogelijk mooiere bomen is de vraag. Zo uit het hoofd, wat staat er bij het Julianapark?
    Of je ze meteen moet kappen is de vraag. Als leidingen het toelaten, zou je ze ook met een speciale boomverplantmachine kunnen uitsteken en ergens anders neer zetten. Professionele boomkwekers verplanten iedere 4 jaar al hun bomen in 20 minuten per boom….Komt er op neer dat men 3-4 driehoekige/schoenlepel-achtige messen rond de boom in de grond druk en hem zo optilt.
    Er is vast een sociale club die ze vervolgens gedurende zeg 2 jaar iedere X weken water kan geven.
    Als nieuwe bomen zou ik veredelde lage soorten nemen. Zo heb je tegenwoordig groenblijvende eiken die niet hoger dan 8-10m worden. Een gewone zomereik wordt 35m hoog, daar is te weinig ruimte voor.

  2. Bomenliefhebber

    Ik herinner me nog dat deze lindes geplant werden bij de vorige herinrichting, niet eens zo lang terug, en dat ze met een beroerd klein hoopje goede grond het maar moesten zien te redden. Met als gevolg dat deze bomen niet goed groeien en er na al die jaren nog steeds een beetje triest uitzien. Als bomenliefhebber zou ik er niet om treuren dat deze bomen gekapt worden, maar ik zou wensen dat de gemeente er voor zorgt dat de nieuwe bomen echt de kans krijgen om goed te groeien.

  3. Richard

    Sinds er de biomassacentrale is moeten ineens overal bomen gekapt worden. Niet alleen in Utrecht, ook in Maarssen. Terwijl er ook van overheidswege meer groen gepropageerd wordt.
    Het is een hypocriete politiek.

  4. Wim

    Wat een gezeur wederom.

  5. Wim Vreeswijk

    Het Financieel Dagblad meldde op de voorpagina vandaag dat een Nederlands bedrijf een order van 80 miljard voor ‘vliegauto’s is geplaatst voor honderden zogeheten vliegauto’s. Vanwege het multifunctionele karakter heeft men in Utrecht op termijn wellicht minder files en parkeerplaatsen.

  6. Lombokker

    Fijn dat we in een rechtstaat leven, maar wat mij betreft zijn we veel te ver doorgeschoten. Dat nota bene ons hoogste rechtsorgaan, de Raad van State, over een paar bomen moet gaan beslissen is toch compleet van de zotte!
    Daar is de RvS helemaal nooit voor bedoeld, ons hele rechtssysteem dreigt vast te lopen, en het kost een hoop tijd en geld. De enigen die hier belang bij hebben zijn de advocatenkantoren die weer uurtje factuurtje kunnen schrijven.

  7. Vlinder

    Er wordt ontzettend lichtzinnig met de kap van bomen (en ander groen!) omgesprongen. Bedenk dat wat we in ons Utrecht zien gebeuren ook in andere steden en gemeenten aan de gang is. Het is typisch neoliberaal beleid; geen (lange termijn) visie, maar uitsluitend korte termijn (markt)denken. Het is afbraak van echte waarde all over, wat de mensheid nog flink zal betreuren als het al te laat is.

  8. jan

    Als het over bomen gaat doen mensen in ons stadje zo moeilijk. Er werken specialisten bij de gemeente die echt wel weten hoe een boom eraan toe is. Waarom het proces frustreren. Er komen gewoon nieuwe bomen in de straat. Het gaat alleen maar beter worden.

  9. Boogschutter

    Adriaan maakt wat mij betreft alle overige hier geplaatste reacties overbodig.
    Als ik bij de Gemeente Utrecht werkte zou ik ook best eens tot die 8,5 % (ander topic, elders op deze site) kunnen gaan behoren, al dit gedwarsboom in aanmerking nemend.

  10. Utrechtse Jantje

    Ik ben het helemaal met je eens hoor @ Adriaan , en @ Richard , zo slecht gaat het niet met de natuur hoor , maar jij heb wel gelijk met die onstuitbare bomenkap overal ten behoeve voor de biomassacentrales , het is in Drenthe niet anders …kappen ..kappen en nog eens kappen …op deze manier houden we geen bossen meer over in ons land …. ik fiets hier bijna dagelijks door de provincie als het weer het toelaat natuurlijk , en dat al zo’n 15 jaar alweer dus ik heb het met eigen ogen allemaal gezien , complete kaalslag hier en daar hoor ….

  11. Robert

    Als hovenier zie ik dat deze bomen op sterven na dood zijn. Er is geen groei geen nieuw hout. Dit alles komt uit een tijd dat bomen een onder geschoven kindje was. Geen groei mogelijkheid geen enkele mogelijkheid tot uitgroeien tot een mooie boom. Nu heden ten dage is de boom een gewaardeerde wijk aankleden waar alles aan gedaan word om deze boom zn werk te kunnen laten doen . Het afvangen van schadelijke stoffen,verkoeling. Daarbij is de gemeente verplicht om ten minste het zelfde aantal bomen op de plek of elders terug te planten. Deze bomen krijgen een groter groeivak ( spiegel) met speciaal bomen granulaat .deze bomen kunnen uitgroeien tot grote aanwinsten voor de omgeving.ik zeg dus wees blij dat deze bomen uit hun lijden worden verlost en geniet van de nieuwe boom die terug geplaatst gaat worden.dan nog een oproep voor horeca en studenten boomspiegels zijn geen plek om vuilnis te plaatsen of fietsen aan te zetten. Ze hebben een andere functie. Namelijk het leveren van schone lucht.

  12. Moi ik

    Jan als die specialisten ik die ovondes ontworpen hebben twijfel ik toch wel heel erg.
    Op die manier kun je elke twee jaar gaan herinrichten.

  13. Koel Hoofd

    Die biomassacentrale van GL heeft honger als een bodemloze put.

    Op de Kanaalstraat zijn net nieuwe bomen geplant.
    Sprietjes die al minstens 15 jaar oud zijn en 70 jaar nodig hebben om hun voor fiets en recreatie gekapte voorgangers te kunnen evenaren.
    De Kanaal wordt voor de komende decennia bijzonder onaangenaam om ‘s zomers nog te komen, met dank aan GL/D66 die dat duurzaam leefbaar vinden.

  14. Mojoman

    Al dat herinrichten, het is een ramp voor veel straten in de stad.
    Koningin Wilhelminalaan, lelijker kan gewoon niet.
    Marnixlaan oef, kaal en te krap allemaal, een regelrechte ramp.
    Vleutenseweg ai, dramatisch ook.
    ‘t Goylaan, met zijn allen stilstaan op het Goyplein en de afritten van de Waterlinieweg.
    Wordt het allemaal echt beter door al dat herinrichten? Tis maar net welke bril je op je hoofd hebt en wat je wel wilt zien en vooral ook wat je niet wilt zien.

  15. M.

    Ik hou niet van demonstreren, maar als er eens iemand een demonstratie zou organiseren tegen het groenbeheer van de gemeente Utrecht, overweeg ik mee te doen. Of het zal helpen is een andere zaak. Ik erger me al jaren aan het overbodig kap- en snoeibeleid.

  16. Don

    Dit gemeente bestuur schreeuwt moord en brand schreeuwen als er bomen gekapt moet worden bij Amelisweerd oa om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar zelf in Utrecht hele straten leeg kappen voor een herinrichting.

  17. Adriaan

    @ Robert: Tja, de standplaats is ongetwijfeld naadje pet, inderdaad, dan groeien ze niet. Wellicht in vrije grond, maar ja verplanten is niet goedkoop…

    Weghalen, goede standplaats geven en een kleinblijvende soort, dat standplaats over 20 jaar niet weer te klein is. Wat zal blijven is dat bomen afdekking door asfalt niet leuk vinden. Die platanen aan de Catharijnesingel liften binnen 20 jaar het wegdek, daar is geen beperking aan de standplaats gemaakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).