De reconstructie van de Utrechtse Stadskraan is op vrijdag 20 mei vertrokken van Museumwerf Vreeswijk, waar de kraan gemaakt is. De 30.000 kilo zware houtconstructie is via het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Demkabrug verscheept.
Daar ligt de Stadskraan nu te wachten op het vervolg van de reis. Die gaat vannacht verder, via een spannende route: via de Amsterdamsestraatweg, over de Marnixlaan, over de Marnixbrug naar het Zandpad.
13,5 meter
Op zaterdagochtend gaat het transport verder over water. Via de Weerdsluis wordt de kraan naar de Weerdsingel verscheept. Daar hijst men de Stadskraan op de kade, aan de voet van de Monicabrug.
Daar komen de verschillende onderdelen van de Stadskraan samen tot één geheel: al met al bereikt de stadskraan straks een hoogte van ongeveer 13,5 meter. De grote balken zijn van eikenhout en zijn bekleed met planken van douglas, een geurend sparrenhout dat relatief goed tegen het Nederlandse weer kan.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Belasting
De eerste versie van de Stadskraan, de oudst bekende stadskraan van Utrecht, stond op het wed bij de Ganzenmarkt. Men gebruikte de houten kraan om goederen uit de schepen de kade op te tillen.
“De goederen werden daar uit de schepen op de hoge straat gehesen of over het wed met paardenkracht afgevoerd richting Ganzenmarkt”, is te lezen in een boekje over het bouwwerk. “Bij de kraan werden alle aangevoerde goederen geïnspecteerd en gewogen. Op basis daarvan werd belasting geheven.”
De kraan bleef met het nodige onderhoud door de eeuwen heen trouw in dienst van de kooplui en de stad. Tot de Utrechtse stadskraan, inmiddels een nieuwer model van steen, het op 9 september 1839 voorgoed begaf.
DUIC nam eerder een kijkje achter de schermen bij de werkzaamheden op Museumwerf Vreeswijk. Dat artikel is hier te lezen.

Gekoppelde berichten

Eindelijk: de reconstructie van de historische stadskraan van Utrecht is bijna af
Heel wat jaren heeft het idee voor de reconstructie van de Utrechtse stadskraan op de…

Herbouw historische stadskraan op de Bemuurde Weerd
Op de Bemuurde Weerd wordt een historische stadskraan herbouwd. Het gaat om een replica van…

Komt die Stadskraan nog of niet? “Maak van de stad geen Efteling”
Twee jaar geleden werd er voor het eerst gesproken over de terugkeer van de Stadskraan…

Herkomst straatnamen: waar komt de naam ‘t Wed vandaan?
In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen…
9 Reacties
ReagerenPrachtig initiatief alleen ontzettend jammer dat hij op zoon onlogische plek gezet word. Was toch veel logischer geweest zijn als die op de originele plek oog in oog met zijn de vier Griekse vrouwen die hem destijds klein kregen bij de Winkel van Sinkel aan de Oudegracht gezet zou zijn!
Blijf het onzinnig vinden: een niet realistische kopie 200 jaar later op de verkeerde plek neerzetten.
@Charles
Eens, maar dat was kennlijk niet mogelijk:
https://www.duic.nl/cultuur/stadskraan-niet-mogelijk-op-historische-locatie-alternatieve-plekken-gezocht/
Ja @Koel Hoofd, wat heet niet mogelijk… Ik zou zeggen er blijft nog terrasruimte genoeg over… 🙂
Technische onmogelijkheden…… echt waar…… men heeft gewoon gezocht naar een verhaal om als excuses te gebruiken. Er is ruimte genoeg terplekke maar in Utrecht is de horeca blijkbaar belangrijker. Maar goed hij kan nu de naast liggende stijger gezelschap houden wat dat is immers ook een troosteloze topper.
Typisch Utrechts!
Kiezen voor terugkeer van deze molen en dan verplaatsen naar een onlogische plek! Jammer!
Waterkracht door verval bij de sluis, windkracht bij de molen en nu tilkracht bij de kraan. Leg het uit aan leerlingen van scholen. Al die krachten hebben we ons eigen moeten maken. Mooi project.
Folly
Tja op de originele plek was wel beter geweest,maar het blijft een mooi stukje werk.