Rijk wijst subsidieaanvraag voor aardgasvrij Utrecht Science Park af Rijk wijst subsidieaanvraag voor aardgasvrij Utrecht Science Park af

Rijk wijst subsidieaanvraag voor aardgasvrij Utrecht Science Park af

Rijk wijst subsidieaanvraag voor aardgasvrij Utrecht Science Park af
Utrecht Science Park. Foto: Bas van Setten
De Rijksoverheid heeft de subsidieaanvraag van de gemeente Utrecht voor het aardgasvrij maken van gebouwen op het Utrecht Science Park afgewezen. De gemeente wil wel proberen een groot deel van de plannen alsnog te realiseren.

De Rijksoverheid heeft de subsidieaanvraag van de gemeente Utrecht voor het aardgasvrij maken van gebouwen op het Utrecht Science Park afgewezen. De gemeente wil wel proberen een groot deel van de plannen alsnog te realiseren.

De gemeente deed de aanvraag voor 5 miljoen euro subsidie in april en hoorde maandag dat die niet is gehonoreerd. Het Rijk kreeg uit het hele land 71 aanvragen, waarvan 19 plannen subsidie krijgen. De gemeente kreeg in de eerste ronde in 2018 wel subsidie voor het aardgasvrij maken van Overvecht-Noord, maar dat geldt dus niet voor de aanvraag in de tweede ronde.

De gemeente wilde verschillende gebouwen op Utrecht Science verduurzamen door ze onderling warmte te laten uitwisselen via een zogenoemde warmte-koudeopslagnetwerk, waarmee energie wordt opgeslagen in de bodem. Het grondwater wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen of juist te koelen. De techniek zorgt voor energiebesparing en minder CO2-uitstoot.

Voortrekkersrol

Volgens de commissie die het Rijk heeft geadviseerd over de subsidies is de aanpak van de gemeente interessant voor het verduurzamen van utiliteitsgebouwen, oftewel gebouwen met een maatschappelijke functie zoals ziekenhuizen en scholen.

De aanpak zou zelfs een voortrekkersrol kunnen spelen bij het verduurzamen van de hele wijk. Hoe dat moet gebeuren en hoe gebruikers in het gebied erbij worden betrokken, is volgens de adviescommissie niet concreet genoeg omschreven, wat uiteindelijk leidde tot het afwijzen van de aanvraag.

UU, WKZ en UMC

Het grootste deel van de 5 miljoen die de gemeente aanvroeg, was bedoeld voor het aardgasvrij maken van de universiteitsgebouwen Willem C. van Unnik, Educatorium en Marinus Ruppert. Ook delen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het UMC werden in de plannen meegenomen.

De Universiteit Utrecht en het UMC hadden de bijdrage van het Rijk nodig om hun gebouwen energiezuinig te maken en geschikt te maken voor aansluiting op de warmte-koudeopslag. Zonder subsidie kunnen niet alle maatregelen die nodig zijn worden uitgevoerd, waardoor de gebouwen komende tijd deels gebruik moeten blijven maken van aardgasgestookte ketels.

Nieuwe plannen

De Universiteit Utrecht, het UMC en de Hogeschool Utrecht spraken in 2018 samen af om te werken aan het aardgasvrij maken van gebouwen en kantoren op het Utrecht Science Park. De gemeente zegt nu de instellingen, ook na de afgewezen subsidieaanvraag, te willen ondersteunen. Daarvoor worden gezamenlijke plannen gemaakt.

De gemeente, provincie en de partners op het Utrecht Science Park spraken begin oktober al af om ook zonder subsidie van het Rijk door te gaan met de samenwerking. De partijen gaan nu op zoek naar andere subsidiemogelijkheden om de plannen toch uit te kunnen voeren.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Wat on earth is “Science Park” en waar ligt dat?

 2. Katja

  Een Engelse collega associeert “science park” met een pretpark a la Nemo in 020.
  Miskleun, dus.

 3. Scherpschutter

  Goede ideeen hebben geen subsidie nodig. Alleen slechte ideeen hebben subsidie nodig. Dit was dus in beginsel al een slecht idee, werd niet eens verkozen tot de minst slechte ideeen uit 80 slechte ideeen en nu staat de Gemeente al te wapperen met uw en mijn portemonnee om dit afgrijselijk slechte idee in de praktijk te brengen.

  Slechte ideeen. Het mag wat kosten in Utrecht….

 4. HArry

  Terecht! Er bestaat helemaal geen Saaienspark in Utreg!

 5. Toine Goossens

  @Esrin,

  Wij noemen dat de Uithof, maar de gemeente wil dat niet meer. Klinkt niet internationaal genoeg.
  We doen het nu dus met een saaie naam.

 6. Koel Hoofd

  “De aanpak zou zelfs een voortrekkersrol kunnen spelen bij het verduurzamen van de hele wijk. Hoe dat moet gebeuren en hoe gebruikers in het gebied erbij worden betrokken, is volgens de adviescommissie niet concreet genoeg omschreven, wat uiteindelijk leidde tot het afwijzen van de aanvraag.”

  Hier staat in hele nette bewoordingen dat de gemeenten en UU op een groen hallucinerend eiland wonen wat compleet is afgesneden van de realiteit…
  Dat ze dit ook echt zijn, blijkt dat de gemeente het nu zelf maar gaat betalen omdat de ze hallucineren en overtuigd zijn toonaangevend in DE wereld te zijn.
  Dus dat zullen heel veel bullshit onderzoeken zijn die door goedkope UU/HU stagiares zullen moeten worden uitgevoed om die geldstroom uit het geoormerkt budget naar de Uithof te verleggen.

  Dat betekend of bezuinigen op groen/cultuur/sport/horeca en zorg, of de parkeerbelasting verhogen en parkeergebied verruimen, en/of andere gemeentebelastingen verhogen.
  Ik ben benieuwd…

 7. Knuppel

  Ik zie helemaal voor me hoe de vaste reaguurders, als ze ruim een eeuw geleden geleefd hadden, een auto zagen, op de grond spuugden en met de handkar kolen naar hun krot duwden. Aversie tegen innovatie is zoooo kinderachtig.

 8. Toine Goossens

  @Knuppel, kom uit de kast zou ik zeggen. Er is zegge en schrijven één reactie die kritisch is.
  Bent u soms een van die ambtenaren die een halfslachtig plan hebben ingediend en daar nu spijt van hebben? Ga uw gal ergens anders anders spuien.

 9. HArry

  Er bestaat zelfs een internetsite die de Uithof bestempeld als een van de meest competitieve EUropese regio’s. Uiteraard is het een fors gesubsidieerde stichting die heel druk met goed verdienende kwartiermakers en gebiedsmarketeers de internationale allure willen voorspiegelen. 😂🤣😂

  En bij dit doel is het historische verleden en de herinnering van de naam bij de lokale, provinciale en Nederlandse en zelfs Europese bevolking natuurlijk totaal ondergeschikt.

  Zo doende worden de onderscheidende factoren van De Uithof te grabbel gegooid en ingeruild voor een niet zeggende, lege huls, volg de laatste trend naam van dertig in een dozijn.

  Je gaat de naam Utrecht toch ook niet omkatten naar Science City of Climate City of Bio Diversity City of Inclusive City? Ik kan nog wel even doorgaan…….

  Nu hoop ik maar geen mensen op nieuwe onnozele ideeën te hebben gebracht

 10. Nina

  Je vraagt je af waarom we van het gas af moeten aangezien het gasverbruik voor opwarming van de woning door de opwarming van de aarde sterk zal gaan dalen, toch?

  Ik hoor ook al van mensen die driedubbelglas in hun huis hebben laten zetten, dat de warmte erg blijft hangen in huis in de zomer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).