170 woningen en studentenhuisvesting aan Kögllaan op de plek van scouting | De Utrechtse Internet Courant 170 woningen en studentenhuisvesting aan Kögllaan op de plek van scouting | De Utrechtse Internet Courant

170 woningen en studentenhuisvesting aan Kögllaan op de plek van scouting

170 woningen en studentenhuisvesting aan Kögllaan op de plek van scouting
Scouting Derde Utrechtse groep. Foto: Google Maps (2020)
Er zijn plannen ingediend bij de gemeente voor de bouw van nieuwe woningen aan de Kögllaan in Utrecht Noordoost. In het plan zijn circa 170 woningen opgenomen in het sociale en middensegment. Daarnaast moeten er studentenwoningen komen.

Er zijn plannen ingediend bij de gemeente voor de bouw van nieuwe woningen aan de Kögllaan in Utrecht Noordoost. In het plan zijn circa 170 woningen opgenomen in het sociale en middensegment. Daarnaast moeten er studentenwoningen komen.

Volgens de gemeente is veel behoefte aan passende en betaalbare woningen in de wijk Noordoost. De plannen voor woningbouw zijn ingediend door Explorius Vastgoedontwikkeling, die voor het project samenwerkt met woningcorporatie Mitros en Stichting Studentengroepswoningen.nl.

Om de locatie geschikt te maken voor woningbouw, moet de scouting verhuizen naar een andere plek. Het gebouw waar de scouting nu zit, is verouderd en er is geen geld voor een nieuw gebouw of een renovatie.

Volgens het plan dat er nu ligt, verhuist de scouting naar het gebouw in de Voorveldse Polder waar nu Stadsbedrijven zit. De scouting past volgens de gemeente beter in het park dan de opslag van Stadsbedrijven. Op deze plek kan de scouting bovendien een nieuw en duurzaam gebouw krijgen.

Geschikte locaties

Stadsbedrijven, dat voor de gemeente Utrecht onder meer bedrijfsafval en bouwafval inzamelt, krijgt een nieuwe locatie in de stad. Volgens de gemeente zijn al verschillende geschikte locaties voor Stadsbedrijven gevonden, maar is er nog geen definitieve plek aangewezen.

Voor zowel de bouw van de woningen als de vestiging van de scouting moeten de bestemmingsplannen van de locaties worden aangepast.

21 Reacties

Reageren
 1. Kees Truijens

  Tsja, die Kögllaan is wel een heerlijke groene oase. Je wil er niet aan denken dat het aanliggende volkstuincomplex de volgende kandidaat wordt.

 2. Bill

  Goed plan voor die locatie! Ook een mooie plek om aan de rotonde een hoog rank gebouw neer zetten als entree naar de stad.. Kansen genoeg!

 3. Jozzzz

  Mitros weer…….

  Rruwel.

  Weer zo’n mooi paradijsje volplempen en zelf flink crashen met je vastgoedbeleggingen.

  Omwonenden, ga aub naar de hoge raad en houd dit onzalige plan tegen. Er is meer dan genoeg ruimte in-en om Utrecht voor bouw.

 4. Dirk

  Zonde dat weer een stuk groen opgeofferd wordt voor de bouwlust van de gemeente. Waarom moet er zo’n vreemde constructie gekozen worden? Scouting moet verhuizen naar Stadsbedrijven locatie en die moeten weer naar een nieuwe locatie. Als je nu die woningen neerzet op die nieuwe locatie zijn er twee verhuizingen niet nodig en bespaar je veel geld en groen!

 5. erwin

  Dat zal inderdaad wel een hoog gebouw gaan worden. Weg zon in je volkstuintje bij de Pioniers… 🙁

 6. Henk

  @Jos

  Voor je bij de Hoge Raad bent zijn er nog wel een aantal gerechtelijke stappen te gaan hoor. Rechtbank, Gerechtshof, Hoge Raad. Het is maar een weet.

 7. Piet

  Fijne locatie zo naast het leger. De laatste jaren veel meer overlast gaan veroorzaken.

 8. Gerard

  Zal ten koste gaan van een prachtige groene oase in Utrecht Oost. Het plan zal daardoor een negatieve impact hebben op de natuurwaarden en daarmee te leefbaarheid in Utrecht Oost. De compensatie van de schade zal zo duur zijn dat het plan daardoor niet haalbaar is.

 9. Rian Kraan

  Jos: zienswijze indienen bij Gemeente, bezwaarschrift indienen bij Gemeente, Rechtbank, Raad van State. Het is maar dat je het weet 😀Rian

 10. Koel Hoofd

  Groen moet wijken voor beton, en een oud gebouw moet wijken voor nieuwbouw. Dat geeft toch wel weer een hele vieze bijsmaak aan de groene duurzame idealen van het gemeentebestuur. Die idealen bestaan overduidelijk echt alleen op papier en om zieltjes te winnen.

 11. Erwin

  @Rian: je vergeet het gerechtshof tussen rechtbank en hoge raad 😉

 12. JdV

  @gerard. Ja want in Oost komen ze groen tekort uiteraard. In tegenstelling tot Kanalenriland of Overvecht waar ze omkomen het groen. Hou toch op met je elitewijk.

 13. Henk

  @ Erwin

  Jos is de weg kwijt.
  In het bestuursrecht kom je volgens de marsroute van Rian bij de Raad van State uit.
  In het civiel en strafrecht via de route rechtbank, hof uiteindelijk bij de Hoge Raad.

 14. Katja

  GL laat bouwen in groen ?

 15. Bill

  @ Dirk: Ik kan mij voorstellen dat je in het PARK Voorveldsepolder geen huizen (en geen Stadsbedrijven) zou willen, en juist wel een scouting met scouts die dicht bij de natuur staan. De plek waar de huidige scouting zit is natuurlijk perfect om aan de woningbouwvraag van 60.000 woningen in de stad te voldoen. Ik vind het nog een mager aantal woningen, mag wat mij betreft wel wat meer zijn op die plek. Moeten er tegelijkertijd ook meer voorzieningen in het gebied komen, aangezien de Veemarkt met z’n nieuwe woningen er natuurlijk ook zit.

 16. paul

  Goed plan ! De meeste mensen kennen waarschijnlijk de situatie daar niet goed. Het is een heel rommelig versnipperd stukje groen vlak aan de drukke Kardinaal de Jong weg. Het gebouw van de scouting is van af de weg goed te zien. De foto geeft in dat opzicht een vertekend beeld als of het een grote groene oase is..
  Het lijkt me voor de scouting zelf een heel mooi kado zelfs om te verkassen na voorveldse polder met volop royaal groen en geen verkeers lawaai en schonere lucht voor de kids. Het is top als zo versnipperde stukjes ingezet worden voor de woningbouw opgave en zie dat juist dit Utrecht verrijkt! Bebouwing aansluitend met daarbij mooie waardevol i gericht ruimtelijk groen ! top !

 17. Piet

  @Paul, vast en zeker in royaal groen, not.
  De opslag van de gemeente werken ligt tegen de Biltse rading aan waar wel 70 gereden mag worden en veel meer herrie is dan op het stukkie Kardinaal de jong weg omdat iedereen daar vol gas optrekt om de stad te verlaten.

 18. Koel Hoofd

  @ Paul
  Schone licht voor de kids?
  Dan moeten de ouders lekker buiten de stad gaan wonen in noord of oost Nederland. Oh nee, de ouders willen graag vermaakt worden en blijven daarvoor in de stad.

 19. Suzanne

  @Paul: meteen achter het gebouw van de scouting ligt wel een groene oase. Namelijk een prachtig tuinenpark. En iets verderop ligt nog een tuinenpark. Zeker geen versnipperde rommelige stukjes groen, maar een fijn groen park met allerlei flora en fauna die je op andere plekken in Utrecht nauwelijks meer tegen komt. Als op de plek van de scouting zoveel woningen uit de grond gestampt gaan worden heeft dat zeer veel invloed op dit tuinenpark en het andere groen er omheen. Lijkt mij zeker niet wenselijk als dit helemaal dicht gebouwd wordt…

 20. Joris goedbloed

  Hoezo groen? Hoeveel auto’s passeren daar over het Kardinaal Alfrinkplein?

 21. Rian

  Blijkbaar heeft de Gemeente Utrecht zelf geen visie. Een projectontwikkelaat ziet een leuk stukje grond en dient een plan in voor woningbouw. Zij weten waar iets te halen valt. De scouting een mooi nieuw clubgebouw beloven en daardoor meekrijgen in het plan. De bedoeling van een projectontwikkelaar is natuurlijk om er zoveel mogelijk aan te verdienen. Daarom omvat het plan maar liefst 170 woningen op deze relatief kleine kavel. Hoogbouw dus! De kavel ligt aan een smalle ventweg. Hoe regel je de ontsluiting? En wat zijn de consequenties voor het naastgelegen tuinenpark ‘De Pioniers’? Bezonning? Geluidsoverlast? (120 studeneenheden). Het tuinenpark heeft een grote ecologische waarde. Woningbouw in principe prima maar dan niet zo’n kleine kavel uitponden en daardoor de omgeving ernstig belasten. Kortom: een heel slecht plan in de huidige vorm.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).