Speeltuinsoap Lauwerhof in binnenstad Utrecht nadert apotheose Speeltuinsoap Lauwerhof in binnenstad Utrecht nadert apotheose

Speeltuinsoap Lauwerhof in binnenstad Utrecht nadert apotheose

Speeltuinsoap Lauwerhof in binnenstad Utrecht nadert apotheose
Speeltuin Lauwerhof in Utrecht
De speeltuinsoap die zich afspeelt rondom het Lauwerhof in de binnenstad van Utrecht nadert de ontknoping. De gemeente Utrecht heeft het uiteindelijke ontwerp van het pleintje gepresenteerd. De vrolijke paddenstoelen en het zandbakje overleven de strijd niet.

De speeltuinsoap die zich afspeelt rondom het Lauwerhof in de binnenstad van Utrecht nadert de ontknoping. De gemeente Utrecht heeft het uiteindelijke ontwerp van het pleintje gepresenteerd. De vrolijke paddenstoelen en het zandbakje overleven de strijd niet.

Na drie jaar strijd moet er over een paar maanden echt een einde zijn aan de discussie rondom het kleine speelplaatsje in het Lauwerhof. Het conflict tussen de voor- en tegenstanders ontstond rond 2018. Bewoners rond het Lauwerhof hebben destijds opgeroepen om de bestaande speeltuin op te knappen.

In 2020 is dit gedaan, is het hof opnieuw ingericht en zijn er extra speeltoestellen geplaatst. Vrijwel direct daarna lieten andere omwonenden weten overlast te ervaren en kwamen bewoners lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er volgden nieuwspublicaties, pogingen tot bemiddeling en toen in 2022 enkele speeltoestellen verwijderd zouden worden, blokkeerden enkele omwonenden zelfs het hofje met een auto.

Uiteindelijk hielden ook de gemeenteraad en het college van B&W zich met het onderwerp bezig. In maart werd besloten om de speeltuin te verkleinen en te vergroenen.” Sindsdien hebben wij in stappen toegewerkt naar een nieuw ontwerp voor de Lauwerhof, waarbij we de inhoudelijke overwegingen en suggesties uit het bemiddelingstraject als leidraad hebben genomen”, aldus de gemeente.

Het definitieve ontwerp laat zien dat de vrolijke paddenstoelen, een houten loopbruggetje en het zandbakje verdwijnen. Het speeltoestel in de vorm van een winkeltje blijft behouden, en er wordt een nieuw veerelement in de vorm van een bij geplaatst. Ook komt er extra beplanting, zoals geraniums. De werkzaamheden moeten later dit jaar plaatsvinden.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Knuppel

  Hoera, binnen 300m lopen van mijn huis zijn er nu net zoveel coffeeshops als speeltoestellen.

  Was de zandbak te luidruchtig? Of waren de paddenstoelen debet aan de enorme herrie? En sinds wanneer noemen we een stuk hout en een wipkip een speeltuin? Gemeente en klagende omwonende, ga je schamen. En voor de klagende omwonende: ga je nog eens extra schamen voor de enorme kosten die hiervoor gemaakt moeten worden.

 2. Koel Hoofd

  En nu denkt onze gemeente echt dat de problemen zijn opgelost?
  Door een paar houten champignonnen, een houten bruggetje, een zandbakje te vervangen voor een wipbij en plantjes waar peuters in zoek kunnen raken?
  Totaal ontspoort…. problemen niet oplossen maar met plantjes bedekken….

 3. Jelle

  Toch hè, het klinkt natuurlijk heel onvriendelijk, klagen over spelende kinderen. En ik ben dol op de mijne en geniet als ze lekker in de speeltuin aan het spelen zijn.

  Maar als ik naar de foto kijk, dan zie ik dat die speeltoestellen zo ongeveer onder het balkon van die woningen staan. De mensen die daar wonen, zitten dus als het droog is en niet te koud voortdurend met het geluid van spelende kinderen. En die maken soms herrie. Gillen, huilen etc. Voor een uurtje is dat niet erg. Voor een dag is het minder leuk. Een week is al vervelend. Maar als je daar elke jaar bij elke mooie dag in zit… ik snap niet hoe de gemeente dit heeft kunnen goedkeuren.

 4. Binnenstadbewoner

  Bewoners die overlast ervaren komen in deze discussie onvoldoende aan het woord. Wat voor overlast ervaren? Geluid? Allen van paar spelende kinderen? Op welek tijden? Uitgaanspubliek dat in het holst van de nacht in de speeltuin zit? Daklozen die rondhangen en bier drinken?

 5. Wies

  Jelle verwoordt het precies goed. Dag in dag uit in het geluid van andermans kinderen is erg hinderlijk. Vraag me ook of deze mensen er binnen aan kunnen ontsnappen door het raam dicht te doen. Ben benieuwd of dit compromis het gaat oplossen…

 6. J

  @jelle dank voor je bijdrage, precies waar t om draait

 7. marissa

  kindertjes, kom gezellig naar de speeltuin op de wolvenhof. ingang zowel aan wolvenplein als aan molenstraat. er mag daar wel iets meer levendigheid zijn.

 8. buurtbewoner

  spelende kinderen, pardon? hebben ze geen huiswerk te doen?

 9. BW

  @Jelle
  Natuurlijk zit niemand te wachten op andermans herrie, alleen ik begrijp nooit goed hoe je in de binnenstad van Utrecht woont en verwacht (of eigenlijk: eist) dat het daar een oase van rust is.

  Merkwaardige oplossing overigens, want als ik het goed begrijp blijft het plein een speelplaats, maar worden een paar toestellen vervangen. Laat het dan maar zoals het is.

 10. Baliekluiver

  Het waren toch die gillende prinsjes en prinsesjes en hun bellende ouders/verzorgers die de overlast veroorzaakten? Nogal gemeen om daar nu die arme paddelstoelen de schuld van te geven!

 11. Rutger

  Dus de kinderen komen nu achter de geraniums …

 12. mees kees

  Ik zie met BW & Knuppel niet in waarom er minder ‘herrie’ zal zijn, of mooier nog, voor de gevoelige oortjes een oase van rust zal ontstaan, door het weghalen van een paar vrolijke paddo’s, bruggetje en zandbak. Misschien snap ik het eigenlijk ook wel: door die weg te halen (waren vast favoriet bij die gezellige kwebbelaartjes) verdwijnen de (meeste) kids vanzelf en zo denkt de gemeente voor- en tegenstanders het idee te hebben gegeven dat aan ieders wensen is voldaan. Ik heb overigens in geen enkele aflevering van deze soap gelezen om hoeveel notoire tegenstanders het écht ging.

 13. Utrechtvoorutrecht

  Volgens mij wordt het een prachtige plek voor de mannen en vrouwen die nu nog bij het Lucasbolwerk hun lauwe bier moeten drinken.

  En ik neem aan dat de lapjesmarkt ook binnenkort verdwijnt. En anders de postbezorgers wel. Allemaal herrie.

  @buurtbewoner. Snapt u de foto niet? Denkt u dat deze speeltuin leuk was/wordt voor kinderen boven de 4? Of maakte u al huiswerk als twee-jarige? Die inspanning heeft zich dan helaas niet vertaald naar beter begrip.

 14. Hans

  @ BW
  Plank mis BW.
  Binnenstadsbewoners eisen geen ‘oase van rust’ zoals u beweert.

  Overlast en de gewone geluiden van de grote stad. Dat is het verschil.

 15. jan

  Wat fijn dat er mensen zijn zoals @Jelle die zelf kinderen hebben en begrijpen hoe vervelend het kan zijn. In de mooie dagen van het jaar is het een last voor de omwonenden. En het lijkt soms wel alsof er voor kinderen geen grenzen bestaan wat betreft geluid en gedrag. De gemeente kan hier een rol in spelen door na te denken wat een goede plek is voor speelplezier. Een pleintje met in een hofje lijkt mij door de weerkaatsing van het geluid op de muren wat minder geschikt

 16. BW

  @Hans
  Ah, spelende kinderen vallen buiten de “gewone geluiden van de grote stad”. Dank voor dit verhelderende inzicht.

 17. de Roeptoeter

  Kunnen we hier wellicht een mooie fietsstraat aanleggen?

 18. Utrechtvoorutrecht

  Het blijft bijzonder dat op dit forum de mensen aan de Nobelstraat niet moeten piepen vanwege het uitgaansgeluid (want ze wonen toch in de stad!?), maar twee peuters per week in een mini-speeltuintje moeten hoe dan ook verbannen worden. Ik houd mijn hart vast voor het Gregorius om de hoek. Daar komt in de pauzes ook wat meer geluid vandaan. Lijken me ook geen “gewone geluiden van de grote stad”.

 19. Nina

  Dat is dan na jaren en heel veel overleggen de oplossing voor de problemen?

  Nou, dit gaat in ieder geval zeker NIET de geluidsoverlast oplossen.

  Opvoeden mensen, opvoeden. Kinderen hoeven niet te schreeuwen om te spelen. Je moet ze als ouders leren rekening te houden met hun omgeving; ze uitleggen wat hun gedrag voor anderen betekent. Zeker in zo’n ommuurde omgeving waar het geluid weerkaatst.

 20. Hans

  @BW niet begrepen
  Een speeltuin op 5 meter verwijderd van je privé is per definitie een overlastveroorzaker.

 21. Eva

  Bizar hoe bij elk artikel over overlast in de binnenstad iemand weer aan komt kakken met de uitspraak “dan moet je maar niet in de binnenstad gaan wonen”. Heb je dan geen recht meer op woongenot of zo? Ik ken de situatie van deze speeltuin niet, wel die in mijn eigen buurt. Sommige ouders vinden het volstrekt normaal om hun kinderen vanaf 7 uur ‘s ochtends door de buurt te laten krijsen. Heb zelf kinderen en kan best wat hebben. Maar een beetje rekening met elkaar houden of begrip tonen is blijkbaar moeilijk. Hoe zou je het zelf vinden als je de hele dag van de vroege ochtend tot de late avond in gekrijs zit?

 22. Ihsan

  De gemeente had nooit moeten zwichten voor de klagers, want die hadden juridisch geen poot om op te staan. Kinderen hebben gewoon het recht om lawaai te maken, punt. Iedereen die klaagt over spelende kinderen zou gedwongen in een geriatrische inrichting moeten worden geplaatst.

 23. Nina

  Kinderen hoeven niet te schreeuwen, als ze spelen.

  Hen moet worden geleerd rekening te houden met anderen. Hierdoor leren ze wat de impact is van hun handelen op anderen en ontwikkelen ze empathie.

  Zou gewoon onderdeel moeten zijn van de opvoeding.

 24. Uuu

  @ Ishan

  Kinderen hebben het recht om lawaai te maken?

  Wat is dat nou weer voor een reinste flauwekul. Dat “recht” hebben ze helemaal niet. Geen enkel mens heeft dat recht.

  Kinderen dienen opgevoed te worden als onderdeel van de samenleving (waar je dus automatisch rekening houdt met de ander, wat dus inhoudt dat je niet de hele tijd maar JOUW gang kan gaan).

  Zo rustig als mogelijk hoort de norm te zijn, niet zo druk en lawaaiig als mogelijk, want het is inmiddels onomstotelijk bewezen dat dit voor de psyche, het welzijn en de fysieke gezondheid van de mens echt niet goed is. Het leidt dus o.a. tot zeer korte lontjes (iets wat dus vermeden kan worden).

 25. Hans

  @ Uuu

  Zo is het.

  Misschien kunnen we eens bij de Franse opvoeding te raden gaan wat dit onderwerp betreft. Kinderen mogen daar ‘s zomers laat opblijven, spelen veelvuldig buiten, gaan mee op restaurant etc. Maar dit gaat nooit gepaard met het trommelvliesscheurende gekrijs en gejoel van onze Nederlandse prinsjes en prinsesjes. Nina heeft net als Uuu hier een prima punt. Arme bewoners aan aanpalende speeltuintjes. Zo’n opvoeding krijg je niet in één generatie bijgesteld.

 26. Henk

  Maar goed, dat speeltuintje was er al heel lang. Het is alleen een paar jaar geleden opgeknapt en toen kwamen er daadwerkelijk kinderen spelen. Kennelijk niet de bedoeling. Nu halen ze wat leuke attributen weg en vervangen die door van die saaie wipkippen. Kennelijk de bedoeling dat de kinderen er geen bal meer aan vinden. Missie geslaagd!

 27. margincall

  Als er op dit hofje gemiddeld een paar kleuters per week komen spelen.

  Voor wie allemaal, speelt het belang om deze kleuters te cancelen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).