Startup hangt 20 plantenbakken in Vaartsche Rijn om biodiversiteit te verbeteren Startup hangt 20 plantenbakken in Vaartsche Rijn om biodiversiteit te verbeteren

Startup hangt 20 plantenbakken in Vaartsche Rijn om biodiversiteit te verbeteren

Startup hangt 20 plantenbakken in Vaartsche Rijn om biodiversiteit te verbeteren
Foto: Chantal Spaan
In de damwand van de Vaartsche Rijn bij Rotsoord in Utrecht zijn woensdag tien kasten met daarin plantenbakken opgehangen. De bakken zijn niet zozeer bedoeld om de omgeving groener te maken, maar wel om de biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren.

In de damwand van de Vaartsche Rijn bij Rotsoord in Utrecht zijn woensdag tien kasten met daarin plantenbakken opgehangen. De bakken zijn niet zozeer bedoeld om de omgeving groener te maken, maar wel om de biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren.

Het bedrijf dat de plantenbakken heeft geplaatst is de startup ReefSystems. Ze ontwikkelen naar eigen zeggen ‘innovatieve oplossingen om de biodiversiteit te stimuleren’.

De kasten die zijn opgehangen bestaan uit een stalen constructie met daarin twee plantenbakken, die vervolgens helemaal onder water verdwijnen. Hierdoor worden de kale damwanden, die noodzakelijk zijn om de kades te beschermen tegen de golfslag van passerende boten, aantrekkelijker voor dieren.

Migrerende vis

“Stalen damwanden zijn erg onaantrekkelijk voor beesten en omdat de constructies vaak kilometerslang zijn is de impact hiervan enorm. Als een migrerende vis langs een kale damwand zwemt is er weinig te beleven, maar door de groei van waterplanten wordt er onder water een groene aquawand vol leven gecreëerd”, zegt Max Dijkstra van ReefSystems.

De gemeente Utrecht is woensdag ook al begonnen met het plaatsen van 1.700 waterplanten in de singel bij het Zocherpark. Ook dit is deels gedaan om de biodiversiteit in het gebied te verbeteren.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Angelique

  Het idee was toch om daar met bootjes te kunnen aanmeren en zo Rotsoord met de boot te bezoeken?
  Hangen deze bakken zo diep, dat boten er boven liggen?

 2. Karla

  Leuk! Eigenlijk ook wat de werkgroep Vergroening Singel doet, maar dan in Rotsoord, dus daar moet het een startup heten want hip en zo 🙂
  Maar serieus, goed dat dit gedaan wordt, we mogen de natuur best een handje helpen.

 3. Scherpschutter

  En wat hebben deze ‘biodiversiteit-plantenbakken’ precies mogen kosten?

 4. Koel Hoofd

  “Als een migrerende vis langs een kale damwand zwemt is er weinig te beleven”
  …Sinds wanneer hebben vissen een hersencel vrij om zich druk te maken over vermaak en beleving?
  Wat heeft dat vissenvermaak mogen kosten?

 5. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Elke serieuze en professionele belegger/investeerder kijkt niet naar wat een belegging/investering kost maar wat het waard is!

 6. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Ik geloof oprecht dat u totaal niet in de gaten heeft hoezeer u daarmee aantoont dat u zelfs de basis van investeren niet begrijpt.

  Tegelijk raakt u natuurlijk wel mijn punt, want de ROI van deze bizarre taxpoetcrematie om vissen te entertainen op de laatste plek waar een vis wil zijn (golfslag-epicentrum) is uiteraard negatief.

 7. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Daar ik weet dat u in de steentjes (onroerend goed) zit heb ik het in mijn bovenstaande verhaal over “elke serieuze en professionele belegger/investeerder”.

  Want als u ook een serieuze en professionele investeerder bent kijkt u niet wat de steentjes kosten maar wat ze waard zijn.

  Als Warren Buffet zijn oog laat vallen op een aandeel dan kijkt hij ook niet wat het kost maar wat het waard is.

  Bij biodiversiteit gaat het er ook niet om wat het kost maar wat het waard is en dat biodiversiteit zeer waardevol is blijkt wel uit het feit dat de economie grote schade gaat ondervinden bij het verminderen van de biodiversiteit.

 8. Justin

  Sjee, wat een onsamenhangend stropoppenverhaal weer, Trolschutter. Lees het artikel eerst eens door. Het zijn echt niet zoveel woorden.

 9. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Ik zal u een kort basislesje investeren geven zodat u begrijpt wat voor een compleet waardeloze investering deze plantenbakken zijn. Want u begrijp werkelijk helemaal niets van investeren.

  Wat een huis kost of waard is, is vrijwel irrelevant binnen de context van dit corrupte fiat valutasysteem. Wie in 1975 een huis kocht voor 35.000 Gulden heeft in 2021 nog steeds hetzelfde huis. Wie dat huis in 2021 verkoopt voor 450.000 Euro koopt voor die 450.000 Euro niets anders dan precies hetzelfde huis. De waarde van een huis is het huis! Je investeert niet in een huis vanwege de waarde van het huis zelf uitgedrukt in nepgeld. Irrelevant.

  Werkelijk het enige dat er toe doet voor een vastgoedinvesteerder is hoeveel cashflow(!) een huis kan genereren. Huuropbrengst! DAAR zit de winst. Niet in het huis zelf…

  Met aandelen is het (growth stocks uitgezonderd natuurlijk) precies hetzelfde. Vraag maar aan Buffet, the king of value stocks. Cashflow (divident stapelen) is the only name of the game. De waarde van een aandeel (uitgedrukt in devaluerend flutgeld) wordt pas relevant zodra deze zwaar under- of overvalued is ten opzichte van de geldontwaarding.

  Dit kanaal en de economie redden zich wel zonder deze 10 plantenbakjes, Kadoendra. Of de economie het ook blijft redden met deze op hol geslagen overheid die maar geld blijft onttrekken om dit vervolgens aan dit soort peperdure en tegelijk waardeloze flauwekul uit te geven (zoals visentertainment) valt te bezien…De ROI op deze investering (biodiversiteits-cashflow, zo u wenst) is vrijwel nul. De schade van de investering aan de economie aanzienlijk. Ergo: een flutinvestering door financieel totaal onnozelen.

 10. Lombokker

  Nu zal de sluiswachter het wel druk gaan krijgen met aanbellende vissen.

 11. Ton

  @ Kadoendra
  Wist jij dat al ?
  Cashflow; growth stocks; value stocks; divident stapelen; the only name of the game; devaluerend flutgeld; under- of overvalued visentertainment; waardeloze flauwekul; ROI; basislesje ; het enige dat er toe doet !!
  En ik maar denken dat een huis is om in te wonen !
  Financieel totaal onnozele.

 12. Ted Danson

  Je bent fiat valutasysteem vergeten, Ton!

 13. Adriaan

  ROI, leuk hoor, voor iets wat niet direct in geld is uit te drukken.
  Noem het een praktijktest.
  Aan de vorm te zien zouden de bakken wel eens in de binnenkant kunnen passen en daarmee is de zoetwater kapitein vragensteller hopelijk ook gerust.

 14. Scherpschutter

  Adriaan

  Het is prima in geld uit te drukken. Het kost een vermogen en levert werkelijk niets op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).