Stekker uit miljoenenproject De Machinerie getrokken; plan blijkt financieel onhaalbaar Stekker uit miljoenenproject De Machinerie getrokken; plan blijkt financieel onhaalbaar

Stekker uit miljoenenproject De Machinerie getrokken; plan blijkt financieel onhaalbaar

Stekker uit miljoenenproject De Machinerie getrokken; plan blijkt financieel onhaalbaar
Central Studios in Utrecht wordt Kabul a Gogo
Het is over en uit voor De Machinerie in Utrecht. De plek moest de nieuwste hotspot worden voor film- en beeldcultuur. De gemeente had er miljoenen euro’s voor gereserveerd, maar het plan blijkt niet meer haalbaar omdat het project te duur wordt. De samenwerkende partners hebben daarom volgens de gemeente besloten de ontwikkeling te stoppen.

Het is over en uit voor De Machinerie in Utrecht. De plek moest de nieuwste hotspot worden voor film- en beeldcultuur. De gemeente had er miljoenen euro’s voor gereserveerd, maar het plan blijkt niet meer haalbaar omdat het project te duur wordt. De samenwerkende partners hebben daarom volgens de gemeente besloten de ontwikkeling te stoppen.

In het pand dat we nu nog kennen als Central Studios aan de Gietijzerstraat zou in 2023 de Machinerie openen, met filmzalen, werkplekken, studio’s, evenement- en expositieruimtes en horeca. De nieuwe hotspot moest een levendige uitgaansplek voor omwonenden, de stad en de regio worden, met ‘nationale aantrekkingskracht’. Partijen als ’t Hoogt, Nederlands Film Festival en Fotodok wilden zich er huisvesten.

DUIC vroeg zich de afgelopen weken al af hoe het ervoor stond met De Machinerie, maar betrokken partijen hielden de deuren toen gesloten. Nu blijkt dus dat de stekker uit het project wordt getrokken.

De huidige economische ontwikkelingen en forse prijsstijgingen zouden zorgen voor een extra tekort op het bouwbudget, ook zouden de inkomsten uit horeca en verhuur waarschijnlijk achterblijven. De toekomst is volgens de deelnemende partijen te onzeker. Al eerder werd de aanbesteding stilgezet.

3,5 miljoen euro

De gemeenteraad maakte eerst 3,5 miljoen euro vrij voor het plan, waarna vorig jaar duidelijk werd dat het plan versoberd moest worden vanwege stijgende bouwkosten. De gemeente besloot ook om nog eens 300.000 euro uit te trekken. In oktober vorig jaar werd wel gezegd dat de begroting kwetsbaar bleef. In de tweede helft van 2022 zou er gebouwd gaan worden en in 2023 zou men de Machinerie kunnen bezoeken.

“Voor Utrecht had dit een beeldbepalende voorziening kunnen zijn. Het is gezien de gestegen kosten onhaalbaar gebleken. Het is daarom een besluit dat met veel pijn in het hart is gemaakt door alle betrokkenen. We kijken hoe we de stevige basis die is gelegd in deze samenwerking kunnen behouden voor de stad”, aldus wethouder Eva Oosters (Cultuur).

Tekst loopt door onder de tweet

Het college wilde de gemeenteraad zo snel mogelijk op de hoogte brengen van het nieuws. Daardoor zijn er momenteel een aantal zaken nog wel onduidelijk. Zo moet bijvoorbeeld nog samen met de pandeigenaar gekeken worden hoe de gemaakte kosten worden verdeeld over alle betrokken partijen.

Tot slot zegt de gemeente zich te beraden op de situatie. “We kijken hoe we de stevige basis die is gelegd in deze samenwerking kunnen behouden voor de stad, welke kennis we uit dit traject kunnen benutten voor de toekomst en zullen u zo snel mogelijk informeren over het vervolg.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Len

  Prima toch, beter ten halve gekeerd..

 2. Baliekluiver

  Verstandig besluit, zonde van al die kostbare uurtjes die er al aan zijn besteed. En ook wel een beetje flauw om het nu op gestegen bouwkosten te gooien. Volgende keer misschien een beetje beter luisteren naar de mensen die vanaf het begin al wisten dat dit een kansloos project was?

 3. Gré Braadslee

  Mooi… dan kan dat geld in goede sociale huurwoningen met tuintjes voor oudere alleenstaanden *45 plus zoals in het oosten des lands* worden gestopt. Omdat mensen het recht hebben om fatsoenlijk te leven. En een stad niet alleen voor de rijken is, maar voor íedereen. .. Voor ons is er niets! Veel belangrijker dan dit soort onzin.

 4. Katja

  Had het tientallen miljoenen gekost, dan was het doorgegaan. Pennywise and poundfoolish, deze gemeente.

 5. Lexus

  Verstandig besluit. Ik hoop dat het gemeentebestuur ook in het algemeen doorkrijgt dat we in een enorme crisis verkeren en er dus ook overeenkomstig bestuurd moet worden. Er moet prioriteit worden verleend aan maatregelen om het toenemend aantal armen in de stad de komende winter door te helpen, maar op wat langere termijnbijvoorbeeld ook aan de steeds nijpender wordende woningnood en de toenemende gebreken in de zorg. Dus de komende jaren geen luxeprojecten meer en projecten die alleen gericht zijn op het welgestelde deel van de bevolking.

 6. Per Ommegaande

  En dat is drie….

  Smakkelaarspark
  Jaarbeurs
  Machinerie (hoera!)

  Benieuwd wat er nog meer niet doorgaat of gedownsized moet worden.

 7. Kees Truijens

  Los van de merites van dit project, de cultuursector is weer het haasje.

 8. Lombokker

  Fijn dat deze bodemloze put niet verder gaat worden volgestort, wel droevig dat dit besluit wordt genomen vanwege geldgebrek in plaats van gezond verstand.
  En nu snel platgooien, zodat er op die plek woningen kunnen worden gebouwd.

 9. Scherpschutter

  Het dient de gemeente ten strengste verboden te worden om ooit nog een cent belastinggeld aan cultuur uit te geven. Weer miljoenen door de plee door incompetente ambtenaren die op kosten van derden ondernemertje proberen te spelen.

 10. Nina

  @Gré Braadslee

  👍

 11. Nina

  @ Kees Truijens

  Het ene museum na het andere is mooier dan paleizen, dus daar kan wel een aantal jaren minder geld naartoe, lijkt mij. Neem aan dat er gespaard is voor magere jaren.

 12. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat je niet rechts hoeft te zijn om blij te zijn dat dit project niet doorgaat. Er moet echter wel een nieuwe plek gevonden worden voor de cultuurprojecten die er onderdak zouden vinden. Misschien wat kleinschaliger of wat meer gespreid.

 13. Realist

  Wellicht moeten megalomane projecten gefinancierd met gemeenschapsgeld in de toekomst gewoon verboden worden.

 14. Hetty

  Komt t Hoogt dan wellicht toch nog in de City Bioscoop ? De huidige eigenaar laat het pand, dat een Rijksmonument is, toch wel erg verwaarlozen aan de buitenkant. t Hoogt in City zou een nieuwe frisse start betekenen voor dit mooie en karakteritieke bouwwerk op de Voorstraat.

 15. Rob H.

  @Ge Braadslee: goede sociale huurwoningen met tuintjes voor oudere alleenstaanden zijn er in het oosten ook niet. Dat is een utopie.

 16. Ernst Cliné

  Dat is dan misschien wel een mooi alternatief pand voor oefenruimte centrum / poppodium dBs!
  Voor mensen die het niet weten: dBs is een cultureel en maatschappelijke onderneming die **wel** zijn eigen broek kan ophouden. Maar alleen als ze niet elke keer na een jaar of 10 hun investeringen ( in oefenstudio’s en podia ) mogen weggooien omdat de gemeente de plek waar ze zitten vol bouwt. Dat gebeurde al in de Croeselaan buurt waar dBs in de Jekerstraat zat, en het gaat nu gebeuren aan de Cartesiusweg waar dBs het CAB gebouw tot een bloeiend centrum voor amateur- en professionele heeft gemaakt.
  Luistert u mee, gemeente? Ideetje?

 17. Bennie Armstrong

  Good riddance.

 18. Koel Hoofd

  Dat plan was op de tekentafel onrealistisch en onhaalbaar.
  Hoeveel miljoen van onze centen heeft het gekost voordat de gemeente na vele jaren ook tot dat inzicht kwam?
  Totale incompetentie op alle fronten is het eerste wat bij mij opkomt.

 19. Sleep City

  Mooi! Geen gesubsidieerde filmhuiscafés aub. Die heeft Utrecht al. Laat de ondenemers er zelf iets mooist van maken á la IJhallen Amsterdam, goed voor het complete gebrek aan clubcultuur ook!

  Een self-sustaining creatieve broedplaats en club met een lekkere technolineup zou daar perfect werken. Geen woningbouw please, er zijn genoeg andere plekken waar men qua bebouwing lekker de hoogte in moet. Weg met dat dorpse denken hier!

 20. WvR

  @Kees Truijens:
  Correctie:
  Het gedeelte van de cultuursector dat zijn eigen broek niet kan ophouden is het haasje.

  En terecht.

 21. Chef Plongeur

  Jammer natuurlijk: was een mooie aanwinst geweest voor West/Noord-West. Maar ok, als het financieel niet haalbaar is dan inderdaad beter voortijdig de stekker eruit. Hoop dat er alsnog een mooie plek komt voor laagdrempelige cultuur en ontspanning.
  @GréBraadslee: prima dat je een door de maatschaloijbgesponsord huis mag huren. Dat gun ik je. Maar ook nog een nieuwe tuin eisen? Why??? Wil meneer musschien een bubbelbad erbij?? Wordt er niet genoeg voor je gezorgd door de overheid, de maatschappij? Man, er zijn mensen zónder huis! Je mag ook gewoon van een park genieten als je een tuinwandeling wil maken hoor. Kom je ook nog eens onder de mensen. En bovendien zijn er méér zaken die een stad prettig en keefbaar maken dan jouw tuintje.
  @Scherpschutter: je hebt het over miljoenen door het riool. Welnu, probeer eens één inea te lézen, voirdat je weer met hagel schiet: het besluit is na zorgvuldig overwegen dus teruggedraaid om níet met een financiële strop te zitten. Overigens: cultuur is één van de zaken die een stad prettig leefbaar maakt en daarom gefaciliteerd moet worden. Dat is nou precíes één van de kerntaken van een gemeentebestuur. Voor mensen die wel léven in plaats van fundamenteel de nét-niet-erudiete mopperkont uit te hangen. En als cultuur je niet zint, aarzel niet, blijf dan gerust in je geliefde ongecultiveerde Nieuwegein of ander dorp waar je ongetwijfeld woont.
  Liefs, Chef Plongeur – Inwoner van Utrecht

 22. Nina

  @Lexus

  👍

 23. Peter van Zoest

  De hele Werkspoorgebied met ‘hippe hotspots’, overbodige werkplekken voor nietsnutten en andere rare fratsen is het meest hopeloze stukje Utrecht. Platgooien en huizen bouwen. Veel beter.

 24. Sleep City United

  @PvZ

  Jij mag ook lekker in Nieuwegein, Leidsche Rijn of andere burgerlijke slaapoorden blijven als je denkt dat woningbouw overal altijd maar het antwoord is. Sleep City United.

 25. Rottebert Peermans

  Misschien Lil Kleine om advies vragen? Die doet ook aan entertainment, maar dan zonder subsidie en toch kan hij alles betalen, ook al is het vier keer duurder.

 26. TeringJantje

  Het is nu ook niet de tijd voor kansloze projecten. Reserveer dat geld maar om de gemeentebelastingen die er straks weer aankomen een beetje betaalbaar te houden, want ik houd mijn hart vast. Leuke projectjes kunnen als het geld weer tegen de plinten klotst.

 27. Peter van Zoest

  @Sleep City United Er is grote woningnood. Dus weg met die losgeslagen gekte in dat Werkspoorgebied en huizen bouwen. Ligt tegen de bruisende stad aan, dus dat wordt geen ‘slaapoord’. Niks mis mee.

 28. Geenstijl@Utrecht

  Tijd dat de cultuur sector zichzelf gaat onderhouden zonder subsidies van de gemeente Utrecht.

 29. Jolanda

  Weggegooid geld. Rianne Brouwers had al eerder het zinkende schip verlaten. 🥴

 30. Josè Double

  @robh Ik kom uit het oosten, mijn ouders wonen er nog té over óók voor alleenstaanden, daar wordt namelijk WEL eerlijk verdeeld op duur van inschrijving !!!

 31. Barend Vetser

  Tijd voor sociale woningbouw voor 45 plussers, met een tuin, voor ons is er verdeurie helemaal niks in deze stad, wij kunnen wegteren op flatjes. Voor ieder andere, en zelfs voor jongeren worden huizen met tuinen aangeboden, ook alleenstaanden en de oudere jongeren kunnen wegkwijten en teren in deze stad. 50 woningen overigens over 450.000 woningzoekenden de afgelopen 14 dagen de rest wordt weggegeven…….aan guess who

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).