Hoe staat het ervoor met de Machinerie in Utrecht? Volgende week mogelijk meer duidelijkheid Hoe staat het ervoor met de Machinerie in Utrecht? Volgende week mogelijk meer duidelijkheid

Hoe staat het ervoor met de Machinerie in Utrecht? Volgende week mogelijk meer duidelijkheid

Hoe staat het ervoor met de Machinerie in Utrecht? Volgende week mogelijk meer duidelijkheid
Central Studios in Utrecht wordt Kabul a Gogo
De Machinerie moet de nieuwste hotspot worden voor film- en beeldcultuur in Utrecht. Twee jaar geleden werd bekend dat de Machinerie een jaar later zou opengaan, een jaar geleden werd bekend dat het plan versoberd moest worden vanwege financiële tegenvallers. Nu we weer een jaar verder zijn hoopten we goed nieuws te kunnen brengen, maar de deuren blijven voor DUIC nog even gesloten.

De Machinerie moet de nieuwste hotspot worden voor film- en beeldcultuur in Utrecht. Twee jaar geleden werd bekend dat de Machinerie een jaar later zou opengaan, een jaar geleden werd bekend dat het plan versoberd moest worden vanwege financiële tegenvallers. Nu we weer een jaar verder zijn hoopten we goed nieuws te kunnen brengen, maar de deuren blijven voor DUIC nog even gesloten.

In het pand dat we nu nog kennen als Central Studios aan de Gietijzerstraat moet in 2023 de Machinerie openen, met filmzalen, werkplekken, studio’s, evenement- en expositieruimtes en horeca. De nieuwe hotspot moet een levendige uitgaansplek voor omwonenden, de stad en de regio met nationale aantrekkingskracht worden. Partijen als ’t Hoogt, Nederlands Film Festival en Fotodok gaan zich er huisvesten.

Start bouw in 2022?

De gemeenteraad maakte eerder al 3,5 miljoen euro vrij voor het plan, waarna vorig jaar duidelijk werd dat het plan versoberd moest worden vanwege stijgende bouwkosten. De gemeente besloot ook om nog eens 300.000 euro uit te trekken. In oktober vorig jaar werd wel gezegd dat de begroting kwetsbaar bleef. In de tweede helft van 2022 zou er gebouwd gaan worden en in 2023 zou men de Machinerie kunnen bezoeken.

Bij DUIC vroegen we ons af – nu we weer een jaar verder zijn – hoe het er nu voorstaat, kan er elk moment gebouwd gaan worden? We probeerden gedurende een paar weken in contact te komen en uiteindelijk stond er een afspraak met de Machinerie. Tot een inhoudelijk gesprek kwam het niet, want de gemeente Utrecht zou gevraagd hebben om te wachten met het naar buiten brengen van nieuws. De gemeente wil dat niet bevestigen.

De Machinerie geeft aan dat er volgende week meer informatie naar buiten komt en de gemeente laat weten om dan ook terug te komen op het onderwerp. Dus of we dan de start van de grootschalige verbouwing van de Machinerie kunnen aankondigen? Het is nog even afwachten.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  DUIC lijkt voor te sorteren op loeiende reacties van Scherpschutter en rechtse consorten over zoveel verspilling bij de gemeente. Ik vind het ook een bedenkelijke besteding van miljoenen aan overheidsgeld maar kom op DUIC, Dit is wel heel doorzichtig geschreven.

 2. Tara Bulting

  DOE.HET.NIET!!!

  Gaat niets worden.
  Jos Stelling heeft het Utrechtse filmhuispubliek al in handen.
  Bieb heeft ook een leuk zaaltje middenin de stad.
  Er is al iets met Beeld en Geluid en Strips en wat al niet.

  Geen behoefte aan een geldverslindend project op een naargeestig industrieterrein.

 3. Han

  Volgende week gaat de gemeente dus aankondigen dat er meer geld nodig is 🙂

 4. Herman

  Een ding is zeker, het gaat meer kosten dan verwacht.
  Zowel de bouw als exploitatiekosten…….

 5. Rutger

  Dit gaat een bleeder worden, beter nu ophouden. Laat dit soort zaken aan Jos Stelling, dat kost minder en levert meer op.

 6. Lombokker

  Maak er maar woningen van, daar is op dit moment in Utrecht veel meer behoefte aan dan ‘hotspots’, ‘broedplaatsen’ en filmzalen.

 7. Marko

  Zomaar een idee: misschien kan ’t Hoogt gastprogrammeur worden in het Slachtstraat complex? Dan valt alles weer op zijn plek. De ‘machinerie’ hoeft dan niet in gang te worden gezet. Het is niet uitgesloten dat de huidige plannen tot iets moois leiden, maar er zijn wel risico’s. Hoevel daarvan is men bereid bij private investeerders neer te leggen die misschien meer zakelijk inzicht hebben dan de gemeente?

 8. Sleep City

  Prima, maar please voer het goed uit en maak er niet het zoveelste suffe theater en filmhuiscafe van, daar zijn er al genoeg van. Maak het van Amsterdams niveau, a la IJhallen. Een techno- en clubcultuur, daar is hier een enorm gebrek aan. De locatie is alvast top!

 9. Sjaak

  @jeeoen: alles voor de kliks

 10. Moniek

  Persoonlijk vind ik de omgeving bij donker bijzonder onplezierig. Hopelijk gaat men daar dan ook iets aan doen.

 11. Lombok

  Wie hier voor gestemd heeft moet direct ontslag nemen. Letterlijk alles aan dit plan drijft op belastinggeld, geld dat jaren geleden al ergens anders aan besteed had moeten worden. Dit project is geen taak van de gemeente.

 12. Jasper

  De eerste impuls om hier een leuke wijk in Utrecht te creëren !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).