Studenten en medewerkers Universiteit Utrecht gaan in maart de straat op vanwege bezuinigingen Studenten en medewerkers Universiteit Utrecht gaan in maart de straat op vanwege bezuinigingen

Studenten en medewerkers Universiteit Utrecht gaan in maart de straat op vanwege bezuinigingen

Studenten en medewerkers Universiteit Utrecht gaan in maart de straat op vanwege bezuinigingen
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht (UU) gaan op 11 maart de straat op om te demonstreren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. De onderwijsinstelling blijft op die dag geopend zodat onderzoek en onderwijs door kan gaan.

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht (UU) gaan op 11 maart de straat op om te demonstreren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. De onderwijsinstelling blijft op die dag geopend zodat onderzoek en onderwijs door kan gaan.

Het protest is onderdeel van een zogenoemde ‘estafettestaking’ die is aangekondigd door vakbonden FNV en de Algemene Onderwijsbond (AOb). Op 10 maart wordt in Leiden gedemonstreerd, op 11 maart in Utrecht en op 13 maart gaan studenten en medewerkers in Nijmegen de straat op. “Dit voorjaar sluiten diverse andere Nederlandse universiteiten en hogescholen op hun beurt ook een dag hun deuren”, is te lezen op de website van de AOb.

In Utrecht gaan op 11 maart de deuren niet dicht. Hoewel een deel van de medewerkers staakt, blijft de universiteit geopend. “Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht vindt het belangrijk dat onderzoek en onderwijs door kan gaan. Dit is in lijn met hoe de Universiteiten van Nederland (UNL) met de aangekondigde estafettestakingen om willen gaan”, laat een woordvoerder van de UU weten.

Langstudeerdboete

Vorig jaar demonstreerden medewerkers en studenten ook al tegen de bezuinigingen. Inmiddels zijn die plannen afgezwakt; zo komt er bijvoorbeeld geen langstudeerboete. Desalniettemin wil het kabinet nog steeds 1,3 miljard euro bezuinigen. Volgens de UU is ‘onverantwoord’ en ‘onacceptabel’.

“De universiteit onderschrijft het belang van in actie komen tegen de bezuinigingen en begrijpt dat medewerkers en studenten zich willen uitspreken tegen de bezuinigingen op onderwijs en wetenschap. We blijven andere middelen, zoals demonstraties, ondersteunen, zoals we dat de afgelopen maanden hebben gedaan. Ook blijven we in gesprek met bewindslieden en beleidsmakers in politiek Den Haag.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Bennie

    Bezuinigen! Ze moeten zelf eens gaan Bezuinigen ipv dure biertjes drinken, dure speciale Coffee bestellen en sigaretjes roken voor de deur bij het bonofatius college, ga studeren kan niet in elk land he ,ff nadenken, mag ook hopen dat ze dat in het weekend gaan doen.

  2. Binnenstadbewoner

    Die CAO salarissen van al die medewerkers zijn in het algemeen naar verhouding veel te hoog voor het werk dat men doet en de secundaire arbeidsvoorwaarden te riant. De loonsverhogingen van de afgelopen paar jaar en wat er nog aan zit te komen, zijn niet mals. Plus dat er veel te veel medewerkers bij HU en UU in dienst zijn. Begin daar maar eens met bezuinigen ….

  3. Nina

    Wen er maar aan: alles moet goedkoper, efficiënter en er moeten keuzes worden gemaakt.

  4. Freek Bessels

    In 2023 hebben onderwijsinstellingen in totaal 56,4 miljard euro ontvangen. Er gaat nu een half miljard bezuinigd worden. Dat is nog geen 1 procent. Het grootste deel van deze bezuinigingen is op Starters- en stimuleringsbeurzen en Taakstelling internationale studenten. Op onderzoek en wetenschap wordt totaal 87-112 miljoen bezuinigd.

  5. Toine Goossens

    Is die datum symbolisch voor het gebrek aan reactievermogen en gebrek aan optimale maatschappelijke toegevoegde waarde?

  6. Koel Hoofd

    Lees de borden eens op de foto, ze weten echt niet waar het over gaat maar hebben er wel een hyperemotionele #metoo mening over.
    Wat doet dat spul tegenwoordig eigenlijk op de universiteit terwijl ze toch systematisch overtuigend laten zien daar het intellect niet voor te bezitten?

  7. Claire Obscur

    Bezuinigingen? Zolang er nog steeds een wintersportje van af kan en een half jaar of langer door Azië kan worden gereisd zeg ik kom maar op met al die zielige verhalen.

  8. Scherpschutter

    “Desalniettemin wil het kabinet nog steeds 1,3 miljard euro bezuinigen. Volgens de UU is ‘onverantwoord’ en ‘onacceptabel’.”

    Volledig mee eens. Daar moet en kan veel meer vanaf. Laten we eens beginnen met 5 miljard.

  9. Nina

    – Geen gratis maandverband meer.
    – Geen studies waar onvoldoende animo voor is.
    – Geen geld meer naar studentenverenigingen.
    – Terug naar de basis van lesgeven in een krakkemikkig en ietwat koud gebouw.
    – Geen overbegeleiding van studenten, maar zelfstandigheid verwachten.
    – Veel minder buitenlandse studenten faciliteren.
    – Studie afronden in de tijd die ervoor staat plus max. 1 jaar.

    Dus?

  10. Utrechtvoorutrecht

    @Claire, zolang u nog geld heeft voor een auto, kan het ook wel wat minder. En de kapper was ook op wintersport. Betaal ik de volgende keer ook wat minder.

    @SS, goed plan. Kennis-economie is sowieso overrated. Als dit kabinet het heeft over innovatie, bedoelt ze kennis die je uit ChatGPT kunt halen, niet kennis die je zelf ontwikkelt. Gaat prima, die aanpak! Die 5 miljard kunnen we mooi gebruiken om twee boeren uit te kopen, of toch niet, of wel.

  11. Utrechtvoorutrecht

    @Nina. Net zoals vroeger! AOW korten. Eten en kooltjes op de bon. Geen gas leveren. Geen internet. Gepensioneerden in krakkemikkige huizen plaatsen.

    Waarom? Waarom die haat tegen studenten? Het begint onsmakelijke vormen aan te nemen.

    Mag de AH nog wel stoken? Mag de ING in een solide pand zitten? Mogen vrouwen uberhaupt nog menstrueren in de baas z’n tijd? Wat voor maatschappij ziet u voor u? Allemaal lijden? Onderklasse van armoedzaaiers? Hoe dan ook, u komt er niet goed uit

  12. Nina

    @Utrechtvoorutrecht

    Ik haat studenten helemaal niet. Wat een onzin.

    We moeten allemaal terug naar de basis. Er is veel te veel opgetuigd dat we helemaal niet nodig hebben. Overal. Daar verdienen een paar mensen veel te veel geld aan ten koste van de basisbehoeften van andere mensen en alles betaald met gemeenschapsgeld.

    Moet je kijken hoe laag onze footprint ooit was ten opzichte van nu. Dus ja, terug in de tijd is op sommige vlakken zeker een goed idee.

    Weer een beetje normaal doen met z’n allen en bescheiden omgaan met gemeenschapsgeld. Het NFF is een mooi voorbeeld dat dit jaar ook door kan gaan met veel minder subsidie.

    We zijn een eind van huis geraakt met al die onnodige luxe om ons heen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).