Bewoners Archimedeslaan protesteren tegen woningnood onder jongeren in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Bewoners Archimedeslaan protesteren tegen woningnood onder jongeren in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners Archimedeslaan protesteren tegen woningnood onder jongeren in Utrecht

Bewoners Archimedeslaan protesteren tegen woningnood onder jongeren in Utrecht
Foto: Melle Bos
De bewoners van de Archimedeslaan 16 in Utrecht gaan op 25 mei de straat op om te protesteren. Het pand moet eind juli leeg zijn, waardoor 400 studenten hun tijdelijke woning moeten verlaten.

De bewoners van de Archimedeslaan 16 in Utrecht gaan op 25 mei de straat op om te protesteren. Het pand moet eind juli leeg zijn, waardoor 400 studenten hun tijdelijke woning moeten verlaten.

De demonstratie is een initiatief van de bewoners en wordt gehouden op het grasveld voor het gebouw. Ze willen hiermee aandacht vragen voor de groeiende woningnood en het tekort aan betaalbare huisvesting voor jongeren. Velen van de bewoners hebben nog geen vervangende woonruimte gevonden.

De bewoners willen echter ook positief afsluiten: “Ondanks dit willen we ook vieren dat we hebben mogen bestaan en willen we u kennis laten maken met de bijzondere bewoners van de Archimedeslaan en de community en creativiteit die hierdoor hebben kunnen ontstaan.” Bewoners zullen muziek ten gehore brengen, kunst laten zien en vertellen over hun situatie.

Sinds 2010 heeft Stichting Tijdelijk Wonen het gebouw in beheer. Er is plek voor 400 jongeren in het voormalige schoolgebouw. Op 31 juli moet het pang leeg opgeleverd worden. Dan gaat de eigenaar beginnen met de sanering en sloop van het pand. Hoewel er over een aantal jaar bijna 2000 woningen voor terug moeten komen betekent dit wel dat er 400 studenten op straat staan.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Bill

  De huidige bewoners gaan weg maar steunen het goede doel! Er komen 2000 woningen voor terug, dus waarom protesteren. Opofferen voor het hogere doel wil toch elke protesterende student? Of toch niet…

 2. Angelique

  Stichting Tijdelijk Wonen. Dan kan het toch niet echt als een verrassing komen? Zal wel aan mij liggen.

 3. Jan

  Dat is toch totaal niet waar het om draait Angelique. Gaat om de algemene woningnood in Utrecht, niet om het willen blijven in het pand van de stichting. Dus nee, het komt niet als een verrassing. Jij begrijpt het artikel gewoon niet.

 4. Hans

  Woningnood In Nederland. Het gevolg van het doorgeschoten marktkapitalisme in combinatie met regelingen rond hypotheekrenteaftrek. Geen natuurverschijnsel dus maar het gevolg van decinialang gevoerd neo-liberaal beleid.

 5. uu

  In de hele stad worden honderden studentenwoningen gebouwd op dit moment (KPN gebouw FA laan/voormalig belastingkantoor etc etc…), ook weer op deze plek. Welllicht nog niet genoeg dat nu al te betrekken is… was iid tijdelijke huisvesting waarvan de termijn al een keer verlengd is… en er werd/wordt ook veel gedeald daar, eigen huisdealers… Nou ja succes met het vinden van een nieuwe plek. Feestje zal wel lukken.

 6. GeenStijl@Utrecht

  Vooral blijven stemmen op de bekende politieke partijen die een zooitje hebben gemaakt van dit eens zo sociale stabiele land.
  Ik ben niét links of rechts, maar realistisch.

 7. TD

  Ik woon hier en het is inderdaad al een tijd bij ons bekent dat het pand plat gaat dat is niet de issue, waar het om gaat is het feit dat er bijna geen betaalbare woningen te vinden zijn om in door te stromen. Nadruk op betaalbaar.

 8. Wim

  Moet jr effe plaats maken en dan komen er dus hopelijk die 2000 nieuwe betaalbare woonplekken voor terug
  Dus waarom protesteren dan nu?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).