Langs het Amsterdam-Rijnkanaal aan de kant van Leidsche Rijn zijn opvallende woonblokken verrezen. Niet alleen de kleurrijke panden springen in het oog ook de diversiteit aan bewoners is bijzonder. Place2BU combineert de vraag naar studio’s voor jongeren van 23 tot en met 27 jaar en statushouders of mensen uit de maatschappelijke opvang. DUIC nam een kijkje.
“Of ik had verwacht dat het zo makkelijk zou gaan? Nee, eigenlijk niet. Het sociale contact gaat bijna vanzelf”, vertelt Iris Pijtak (24), bewoner en bestuurslid bij Place2BU. Ze trok als een van de eersten in het bijzondere wooncomplex waarin sociale contacten worden gestimuleerd tussen uiteenlopende jongeren. De bedoeling is om met mensen van verschillende achtergronden een woongroep te vormen waarin de buren worden verbonden met elkaar. Pijtak: “Tot nu toe werkt het heel goed, want iedereen is geïnteresseerd in elkaar.”
Het eerste woongebouw van vier in totaal werd eind mei opgeleverd. De bewoners van het project van Mitros en Portaal zijn in ieder geval positief over de eerste periode. Ook wethouder Kees Diepeveen komt langs voor een rondleiding en hoort de eerste ervaringen van de bewoners tevreden aan. “Wij zijn als gemeente betrokken geweest bij de plannen en zijn nu heel benieuwd hoe het gaat. Deze vorm is een soort ideale situatie, waar we al langer naar zoeken. We willen graag weten hoe het de komende tijd verder ontwikkelt.” Bewoner en penningmeester Randy (26) roept: “Dus we kunnen u binnenkort verwachten bij een activiteit?” Diepeveen lacht en stemt direct toe.
Bouwhekken
Op plastic stoeltjes vertellen de bewoners over de eerste weken in hun nieuwe huisjes. Ingeklemd tussen het water en de bioscoop CineMec is het vooralsnog een typisch nieuwbouwproject. De bouwhekken staan nog opgesteld en er wordt nog flink gebouwd. Toch zijn de bewoners hier al innig met elkaar in contact. Een andere bewoonster komt met een kop thee aangewandeld. “Is hier een vergadering? Mag ik aansluiten?”, terwijl ze plaatsneemt op de plastic stoeltjes bij het provisorische kantoor van de beheerder.
Drie van de vier woontorens zijn inmiddels bewoond en ook het laatste gebouw zal snel vol komen te zitten. In totaal zijn er 490 zelfstandige eenkamerstudio’s van 21 m2 groot. Elke gang van de woongebouwen bevat 18 tot 30 studio’s. en heeft ook een eigen gemeenschappelijke ruimte. Binnenkort is ook de gezamenlijke buitenruimte, een soort kantine, in het midden van de woonblokken gereed en wordt de sleutel overhandigd aan de bewonersvereniging. Daar komt onder meer een keuken (‘Ik ben wel benieuwd hoe de Syrische keuken is’) in waar bewoners zelf kunnen koken en de mogelijkheid voor activiteiten.
Op het terrein zijn ook de zeven wooneenheden voor mensen die elders te veel overlast geven, de zogenoemde ‘skaeve huse‘. Randy, Pijtak en Charlotte Barten zitten in het bestuur en krijgen de gelegenheid om de wethouder rond te leiden. Barten zegt: “Er komt best wat op je af als bestuur. Er moesten nog praktische dingen worden geregeld en de organisatie moet helemaal worden opgezet. Dan is het des te fijner dat het sociaal allemaal zo makkelijk gaat.”
Per pand zijn er een aantal ‘gangmakers’ aangesteld, waarvan wordt verwacht een aanspreekpunt te zijn voor eventuele problemen en activiteiten te organiseren. “Al heel snel waren er veel meer daadwerkelijke gangmakers dan degenen die daarvoor waren aangewezen”, grinnikt Barten. “De mensen zijn zo geïnteresseerd in elkaar, juist omdat ook iedereen weet waar hij of zij aan begint als je hier gaat wonen.”
Randy vult aan: “De verschillende achtergronden maakt het erg interessant. Er zijn statushouders die nog nauwelijks Nederlands spreken, maar ook mensen uit de maatschappelijke opvang tot HBO- of WO-opgeleiden. Dat maakt het heel erg leuk” Barten: “Je weet eigenlijk niet eens wat iemands achtergrond is. Daar gaat het ook niet om. Het is niet je eerste vraag, maar gaandeweg kan je iemand misschien wel helpen die daar behoefte aan heeft.”
Partners
Wethouder Diepeveen: “We kijken met buitengewone interesse naar dit project de komende maanden. We zijn als gemeente al langer op zoek naar dit soort vormen. Met de huidige druk op de woningmarkt is dit bovendien een goed alternatief om ruimte te bieden aan starters, statushouders en uitstromers van de maatschappelijke opvang.” De gemeente Utrecht is samen met Lister, Leger Des Heils, Tussenvoorziening en Vluchtelingenwerk partner van het project.
Diepeveen richt zich tot de drie bewoners en vraagt: “En zijn er al plannen voor wat jullie willen gaan doen als de gezamenlijke ruimte ook af is?” Randy antwoordt direct: “Een zwembad! Maar dat zal wel niet kunnen. We krijgen al wel een voetbal- en basketbalveldje en gaan een mooie boekenplank maken. Verder willen we met Burendag op 23 september iedereen bij elkaar brengen.” Ook de bewoners van Parkwijk en andere omliggende wijken zijn namelijk erg nieuwsgierig. “Er staan geregeld mensen uit de wijk bij ons naar binnen te gluren”, vertelt Barten. “En een moestuin is misschien ook wel leuk!” Diepeveen knikt instemmend: “Wij willen als gemeente ook graag helpen. Zeker bij initiatieven vanuit jullie, waardoor deze energie erin blijft.”
3 Reacties
ReagerenWat een vreselijk lelijke huizen zijn dit zeg… En nog geplaatst in een gebied met veel meer potentie….
Woontorens zijn toch wel wat hoger dan vijf verdiepingen.
Overvecht en kanaleneiland staan zeker vol met wolkenkrabbers als dit woontorens zijn.
Het betreffen woonblokken die er ongeveer 10 jaar blijven staan. Zodra de wijk Leeuwesteyn en Leidsche Rijn Centrum af en vol zitten, zal ook dit gebied worden overgenomen in de vinexvlek. Zie https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/leidsche-rijn/bouwgebieden/leeuwesteyn/ voor meer info