Universiteit en Hogeschool Utrecht noemen verspreide bangalijst ‘pijnlijk en zeer verwerpelijk’ Universiteit en Hogeschool Utrecht noemen verspreide bangalijst ‘pijnlijk en zeer verwerpelijk’

Universiteit en Hogeschool Utrecht noemen verspreide bangalijst ‘pijnlijk en zeer verwerpelijk’

Universiteit en Hogeschool Utrecht noemen verspreide bangalijst ‘pijnlijk en zeer verwerpelijk’
Pand van USC aan het Janskerkhof.
De Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) zijn ‘onaangenaam verrast’ door de melding over de verspreide ‘grietenpresentatie’. De onderwijsinstellingen zijn vrijdagmiddag met een gezamenlijke reactie gekomen, nadat ze geïnformeerd zijn door het bestuur van het Utrechtsch Studenten Corps (USC).

De Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) zijn ‘onaangenaam verrast’ door de melding over de verspreide ‘grietenpresentatie’. De onderwijsinstellingen zijn vrijdagmiddag met een gezamenlijke reactie gekomen, nadat ze geïnformeerd zijn door het bestuur van het Utrechtsch Studenten Corps (USC).

Momenteel gaat er een zogenoemde bangalijst rond, waarop vrouwelijke Utrechtse studenten staan met foto’s, huisadressen en telefoonnummers. Daarbij zijn zeer beledigende en seksueel aanstootgevende teksten geschreven. Er is een apart hoofdstuk waarin vrouwen worden genoemd die juist niet ‘in de smaak vallen’.

De makers van de lijst zijn leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). De vereniging liet eerder vandaag weten: “De verantwoordelijken zijn per direct voor onbepaalde tijd geschorst en aan hen is de deelname aan de geplande skireis ontzegd.” De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht zijn door USC geïnformeerd over ‘het incident’ en komen nu met een gezamenlijke reactie.

‘Pijnlijk en zeer verwerpelijk’

De onderwijsinstellingen zeggen ‘onaangenaam verrast’ te zijn over de melding en vinden de situatie ‘pijnlijk en zeer verwerpelijk’. “We realiseren ons dat een bestuur niet altijd kan voorkomen dat er grensoverschrijdende gebeurtenissen plaatsvinden. Wel vinden we het essentieel dat studentenverenigingen vanuit een gezonde verenigingscultuur er alles aan doen om excessen te voorkomen en effectief op te treden als deze zich toch voordoen”, staat in de schriftelijke reactie.

Bestuurders van de UU en HU gaan binnenkort in gesprek met het bestuur van USC. “Daarin zullen ze aansturen op krachtige maatregelen om dergelijke excessen te voorkomen. De UU en HU wachten dit gesprek en verdere afhandeling door het bestuur van het USC af voordat ze beslissen over eventuele aanvullende maatregelen.”

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Het lijkt me vrij simpel, want verenigingen bestaan bij de gratie van hun leden. Wie morgen nog steeds lid is van USC uitschrijven op de universiteit en op de eerste trein terug naar papa en mama zetten. Die zullen hun prinsje ongetwijfeld met open armen ontvangen!

 2. Ihsan

  Echt een waardeloze reactie van de UU en HU. Wat ik lees: ‘Het bestuur kan er ook niets aan doen dat er ‘excessen’ zijn’. Bij mij roept het de vraag op of de personen die deze reactie hebben opgesteld misschien zelf ook bij DSC betrokken zijn.

 3. C.

  De universiteit gaat nog 37 keer waarschuwen en halve maatregelen nemen, maar durft nooit werkelijk deze verenigingen aan te pakken. Ze blijft ze zien als horend bij het studentenleven. En dan gebeurt er weer iets vergelijkbaars. En zo gaan we door en door en door.

 4. Ihsan

  Excuses, USC. Ik zit met mijn hoofd nog in Delft blijkbaar.

 5. Wim

  Doxing is toch strafbaar inmiddels. Voor de rechter met die gasten en wel onmiddellijk.

 6. Ongewenst

  Hoe zouden de bestuurders van deze (niet zo heel goed bekend staande) onderwijsinstellingen zich in hun jeugd hebben gedragen? 🙂

 7. Statler

  De onlangs veroordeelde verkrachter van studentes studeerde ook en was lid van een studentenvereniging. Ik vrees dat hij geen incident is maar een symptoom is van een volstrekt zieke cultuur en onderliggende mentaliteit.

 8. C.

  Waarom worden vrouwen (en mannen) eigenlijk nog lid van het corps? Al sinds de zogenaamde roetkapaffaire weten we welke mentaliteit er in de kringen van het corps heerst (en waar die toe kon leiden).

 9. Blaag

  Gaan ze (UU en HU) nu ook doen wat ze een paar jaar geleden toegezegd hebben te doen?

  Het permanent stoppen van de fincnaniering van het USC en het PERMANENT stopzetten van bestuursbeurzen?

  ER hoefde namelijk nog maar 1 vergrijp plaats te vinden, was de toenmalige waarschuwing.

  Dus UU en HU, toon ballen en stop. Ook al zijn de bestuurders van UU en HU verbonden met het USC.

 10. Bromsnor

  Bromsnor zegt: schorsen van de opleiding, crimineel gedrag, bedreiging medestudenten, onveilig sociaal klimaat, dit hoeft niet alleen een verenigingsprobleem te zijn, UU en HU kunnen het ook een opleidingsprobleem maken. Doen ze niet. Laf.

 11. Moniek

  Even erg als die motorbendes die verboden werden. Conclusie is duidelijk: afschaffen USC! En als dat niet kan, financieel hard treffen.
  Dit is al van (te) vele jaren en valt op geen enkele manuer goed te praten. Toen ik ging studeren had ik meteen in de gaten dat het “côr” verwerpelijk is en dat ik me niet ging blootstellen aan deze infantiele feestvierderij. Prima studententijd gehad. Geen enkel gemis, zo’n bralclub.

 12. Piet

  Vorig jaar was het anaal ringwerpen en een reprimande nu dit weer en in het verleden al veel meer gespeelt waarom grijpt de UU en de HU niet in en verbreekt alle banden.

 13. Katja

  Opheffen die vereniging. Dit is niet voor het eerst, en die lummels leren het toch nooit. En dat moet dan de zogenaamde “elite’ worden.

 14. M.

  Dit bericht gaat over de houding van de universiteit. Het is niet voldoende dat deze instelling het gedrag afkeurt, zij dient wat mij betreft na alle incidenten die zich in de loop van de jaren hebben afgespeeld eindelijk eens alle banden met het corps te breken. Vervolgens zou de rechter kunnen bezien of het hier om een criminele organisatie gaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).