Universiteit Utrecht moest panden sluiten in binnenstad vanwege pro-Palestijnse activisten: ‘Ingrijpende maatregel’ Universiteit Utrecht moest panden sluiten in binnenstad vanwege pro-Palestijnse activisten: ‘Ingrijpende maatregel’

Universiteit Utrecht moest panden sluiten in binnenstad vanwege pro-Palestijnse activisten: ‘Ingrijpende maatregel’

Universiteit Utrecht moest panden sluiten in binnenstad vanwege pro-Palestijnse activisten: ‘Ingrijpende maatregel’
Uit vrees voor een nieuwe bezetting van pro-Palestijnse demonstranten heeft de Universiteit Utrecht dinsdag meerdere panden in de binnenstad gesloten. Hierdoor moesten studenten noodgedwongen de bibliotheek verlaten en ook kon een deel van het onderwijs niet doorgaan. “Dat we zo’n ingrijpende maatregel hebben moeten nemen en dan ook nog in de tentamenperiode, vinden we heel vervelend.”

Uit vrees voor een nieuwe bezetting van pro-Palestijnse demonstranten heeft de Universiteit Utrecht dinsdag meerdere panden in de binnenstad gesloten. Hierdoor moesten studenten noodgedwongen de bibliotheek verlaten en ook kon een deel van het onderwijs niet doorgaan. “Dat we zo’n ingrijpende maatregel hebben moeten nemen en dan ook nog in de tentamenperiode, vinden we heel vervelend.”

Pro-Palestijnse actievoerders gingen dinsdag weer de straat op om de universiteit te bewegen de banden met Israëlische instellingen te verbreken. Zij verzamelden op het Jaarbeursplein en vanaf daar zouden de demonstranten naar het Academiegebouw op het Domplein lopen. Het werkelijke plan was echter anders.

In plaats van het Domplein liepen de activisten naar de Drift. Toen de Universiteit Utrecht hier hoogte van kreeg werd besloten meerdere panden te sluiten, om te voorkomen dat er weer een bezetting zou plaatsvinden.

Tentamens

Hierdoor kon een deel van het onderwijs en andere activiteiten niet doorgaan, en ook moesten studenten die aan het leren waren voor tentamens de bibliotheek verlaten. Margot van der Starre van de universiteit spreekt van een ‘ingrijpende maatregel’. “We begrijpen dat zo’n besluit impact heeft op studenten en medewerkers.”

Tekst loopt door onder afbeelding

De demonstranten zijn uiteindelijk niet binnengekomen, maar buiten hebben ze wel hun sporen nagelaten. Zo zijn meerdere panden aan de Drift beklad met leuzen als ‘UU funds Gaza genocide’ en ‘Shame on UU’. De universiteit heeft besloten hier aangifte van te doen én ook van een bekladding van het Bestuursgebouw op het Utrecht Science Park eerder deze week.

De norm

“Binnen de Universiteit Utrecht is er ruimte voor verschillende perspectieven en gevoelens over de situatie in Gaza en Israël. We begrijpen dat studenten en medewerkers protesteren om uiting te geven aan hun betrokkenheid bij en onvrede over dit onderwerp. Het bezetten en/of bekladden van een pand om je punt te maken overschrijdt echter een norm. De UU zal daarom van alle bekladdingen van deze week aangifte doen.”

Woensdagochtend werden de panden aan de alweer Drift schoongemaakt. Ook gaan alle gebouwen van de Universiteit Utrecht in de binnenstad, waaronder de bibliotheek, vandaag weer open.

Update: inmiddels heeft de politie een verdachte gearresteerd voor het bekladden van universiteitsgebouwen.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Waarom panden bekladden ?

 2. Floor

  Ik vraag me weleens af wat het nut is van vernielingen om je wens duidelijk te maken. Er ontstaat hierdoor ook dat men geen sympathie meer kan opbrengen voor demonstraties dus je schiet er niets mee op.

 3. Bas

  Dus samengevat:
  – weer was de reguliere student de pineut door de sluitingen
  – weer vele euro’s schade door bekladding
  – 1 armetierige heterdaadje terwijl de panden vol zijn gespoten
  – de UU heeft weer slappe knieën getoond

  En hoe vinden we zelf dat het gaat?

  Panden sluiten uit vrees voor een demonstratie. Wat een slappe hap.
  Als je je beslissing moet larderen met ‘heel vervelend’, ‘ingrijpende maatregel’ en ‘impact’ kan je zelf toch wel beseffen dat dit niet het juiste pad is?

  Lijkt wel paniekvoetbal, liggen er nog steeds geen draaiboeken klaar? Of is dit nu de modus operandi: iedereen eruit, deuren dicht, in een hoekje gaan zitten.

  Wat is er mis met wat bewaking bij die gebouwen voor ID en collegekaart check en tassencontrole?

  Gelukkig is er wel aangifte gedaan. Dat zal ze leren!

 4. Teringjantje

  Waarom wordt er tegenwoordig in het kader van “de-escalatie” niemand meer opgepakt / de wet gehandhaafd? Dus je gaat panden sluiten omdat ze anders vernield worden? Lijkt me een beetje de omgekeerde wereld. What’s next? Als er een vechtersbaas in je buurt rondloopt moet iedereen maar binnen blijven want anders wordt je in elkaar geslagen in plaats van de vechtersbaas oppakken? Maar als je in de winter zonder lampje op je fiets rondrijdt wordt je wel gelijk op de bon geslingerd.

 5. Karel

  Gelukkig dat kanarie bij kapsalon Memet fijn voor het raam mag blijven hangen!

 6. BW

  Ik begrijp niet goed waarom veel acties zich specifiek richten op universiteiten. Er zijn wel meer organisaties die een link hebben met Israel en daar hoor je weinig over. Bovendien lijkt het me niet erg waarschijnlijk dat de situatie in Gaza verandert als universiteiten de banden met Israel verbreken.

 7. Hans

  Pro-Palestijns? Volgens mij een eufemisme voor anti-Israëlisch.

 8. Blaag

  @ Hans

  Pro Palestijns is niet hetzelfde als anti Israëlisch, alleen zionisten framen het zo. Zionisme is vergif.

 9. !

  @ Hans

  Of tegen oorlogsmisdaden?

 10. Le coq sportif

  Ik blijf het niet begrijpen, die universiteiten zijn (meestal) aardig progressieve bolwerken, waar men echt niet massaal achter het beleid van Netanyahu staat. Dat zijn juist de rechtse (religieuze) hardliners. Dat je protesteert snap ik, maar dit is volgens mij echt de verkeerde plek.

  Misschien kan iemand het me uitleggen

 11. Utrechter

  Zwichten voor extremistische demonstranten dat roet op tot meer extremistische demonstraties. Waarom niet optreden tegen dit soort demonstraties.

 12. SUBje

  @ Bas, Ze sluiten panden omdat ze insluipers verwachten. Ik doe ook mijn voor- en achterdeur op slot zodat ik niet overlopen wordt door inbrekers. Niet dat ik een hekel heb aan deze mensen maar ik houd van mijzelf en ik bescherm mijzelf tegen mensen die mij om een of andere reden niet zien zitten.

 13. Leon

  In de Gazastrook zijn dankzij Israel geen universiteitspanden meer over. Hoe ingrijpend denkt de UU dat dat eigenlijk is?

 14. Bas

  @SUBje, maar als er aangebeld wordt ga je toch kijken wie er voor je deur staat?
  Er is een verschil tussen pand helemaal leeg en op slot (gemakzucht en toegeven) en b.v. alleen hoofdingang open met bewaking en controle (je best doen voor je studenten…). Dat laatste zou het moeten zijn maar.

 15. Toine Goossens

  Biden, de USA, corrigeert de ultra conservatieve joden, de VN doet dat, meer en meer EU landen doen dat. Het Internationaal Gerechtshof én het Internationaal Strafhof keuren de gewelddadigheden van Israël af. Iedere keer opnieuw is de uitkomst van internationaal onderzoek de conclusie dat Israël oorlogsmisdaden pleegt.

  In Gaza zijn meer burgers, én meer kinderen, vermoord dan in Ukraïne. Toch blijven de pluche plakkers van de universiteiten optreden tegen mensen die dat scherp aan de orde stellen.

  Nu Hamas bijna op de knieën ligt kondigen de zionistische oorlogshitsers aan ook Zuid Libanon binnen te trekken. Nederlanders zijn opgeroepen dat land te verlaten. De bommen zullen ook op Beirut vallen.

  En nog steeds zijn er hier mensen die de demonstraties én dus de moorden niet serieus nemen.

 16. de Roeptoeter

  Toine Goossens 27/6/2024 – 11:50
  Het verbreken van banden met Israelische universiteiten is toch zinloos? Of zeg je eigenlijk dat heel Israel zionistisch is?

  Overigens Zionisme wegzetten als het ultieme kwaad is ook een vorm van opruiing en kwaad.

  Ik ben bij een paar demonstraties geweest en daar worden joden steevast tot Zionisten bestempeld. Het is dus behoorlijk antisemitisch, deze protesten.

 17. de Kreek

  Als ze al willen overleggen met mensen die met gezichtsbedekking aanschuiven aan de onderhandelingstafel bij de Universiteit, dan gaat het al helemaal fout, ach ja, “met de mantel der liefde wordt alles bedekt”.
  Ik heb mij denken over de kwaliteit van deze Universiteit Utrecht, wel naar beneden bij gesteld!!!

 18. Toine Goossens

  @roeper,

  Israël wordt geregeerd door ultra orthodoxen die de corrigerende rol van het hooggerechtshof willen afschaffen. Zij hebben de macht. 750.000 illegale immigranten op de West bank zijn het resultaat. Inmiddels wil Smotrich de West bank annexeren.
  Daartegen in verweer komen is een democratische opdracht.

  Mag het moorden van u dan doorgaan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).