Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Koningslaan

1953. Foto: W.K.M. Berentzen

Van Sijpesteijnkade

1980

Lange Smeestraat

1927

10 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Daar op de hoek van de Lange Smeestraat is iets misgegaan, ergens in de jaren 70/80. Heel erg misgegaan.

 2. Katja

  Nou, wat is de Van Sijpesteijnkade erop vooruitgegaan zeg….met dank aan HC en de gemeente…wat een treurnis.

 3. Koel Hoofd

  Sijpesteijnkade is compleet vernietigd, je wil er niet eens meer fietsen en al helemaal niet dood gevonden worden…

 4. Massegast

  Van de Van Sijpesteijnkade hadden meer panden gespaard kunnen worden. Behalve de gespaarde entree van de Syp waren er meer prachtige panden. Met wat goeie wil had dat best gekund. Binnenkort gaat men spijt krijgen van de sloop van de huizen aan de Croeselaan. Het zou een mooi ‘oud’ element zijn geweest tussen al die modernistische brutaliteit. En gedane zaken nemen geen keer. De slooplijst begint lang te worden in Utrecht: ‘De Utrecht’; het Domhotel (Westerstraat); van de Stationsbuurt had veel meer in HC geïntegreerd kunnen worden, net als het oude station van van Ravesteyn. Z’n tunnel, de Leideseveertunnel, kwijnt weg. Met daarnaast het Knipstraatgebied. Een dood stuk kantorenhart midden in de stad. Die fietsbrug bij de Bemuurde Weerd zal er ook nog wel komen. Wat zal ie vloeken met de omgeving. Voor de wat ouder geworden, geboren en getogen Utrechter is 900 jaar Utrecht eerder een afscheidsfeest.

 5. Axel

  Koningslaan, van 1950 tot 1955 gewoond samen met mijn ouders en zusje op 1 kamer bij familie van mijn moeder. Was ook regelmatig te vinden in de keuken van theehuis Wilhelminapark.

 6. Marten de la Vieter

  heer Massegast heeft helemaal gelijk. Maken de zgn beleidsambtenaren geen loopje door de stad met deskundige gidsen? Slopen is amputatie. Vaak zijn er andere oplossingen. Creatief nadenken en niet alleen het financiele gewin en eigen ijdelheid.

 7. Wim Vreeswijk

  Is er sprake van een verbetering of verslechtering van de leefbaarheid in onze stad ?

 8. Kees Truijens

  @Wim
  Op de andere hoek, met de Springweg, is het ook goed mis gegaan.

 9. Ton Hooft

  Weer een paar heel rake plekken…

 10. Scherpschutter

  @Wim Vreeswijk

  Geen idee. Wat is “leefbaarheid” en hoe meet je dat ding? Het klinkt als een typische abstracte spookterm uit de koker van anti-denkers als Gramsci of Volosinov waar we vandaag de dag iets teveel mee doodgegooid worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).