Utrecht gaat lachgas op sommige plekken in de stad verbieden | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat lachgas op sommige plekken in de stad verbieden | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat lachgas op sommige plekken in de stad verbieden

Utrecht gaat lachgas op sommige plekken in de stad verbieden
Utrecht gaat lachgas op sommige plekken in de stad verbieden. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag voor de nieuwe maatregel. Voor 1 oktober laat de gemeente weten welke gebieden geschikt zijn voor een lachgasverbod.

Utrecht gaat lachgas op sommige plekken in de stad verbieden. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag voor de nieuwe maatregel. Voor 1 oktober laat de gemeente weten welke gebieden geschikt zijn voor een lachgasverbod.

De metalen patronen op straat, het gesis van gas en de felgekleurde ballonnen; het gebruik van lachgas is een bekend verschijnsel in Utrecht. Het gebruik kan voor rommel zorgen maar ook voor verkeer- en gezondheidsrisico’s.

Het CDA in Utrecht zet zich al langer in om de overlast van het gebruik van lachgas tegen te gaan. Op voorstel van deze partij maakt de Utrechtse gemeenteraad het mogelijk om gebieden aan te wijzen waarbinnen het verboden is om lachgas te gebruiken of te bezitten. Voor 1 oktober komt de gemeente met een voorstel welke gebieden lachgasvrij moeten worden.

Risico’s

Het gemeentebestuur liet juist eerder weten geen aanleiding te zien om regels te maken voor het gebruik van lachgas of de handel erin. Er zou namelijk geen goed beeld zijn van de mogelijke risico’s.

Sander van Waveren (Fractievoorzitter CDA Utrecht): “Ik ben blij dat we in Utrecht nu maatregelen kunnen treffen tegen lachgas. Met deze bepaling heeft het college goede instrumenten gekregen om echt op te treden. Nu is het tijd dat er op landelijk niveau ook doorgepakt wordt.”

 

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Don

  En als we dan een verbod hebben gaan we dat dan ook handhaven of is het weer zo’n papieren tijger van ons uiterst daadkrachtige gemeentebestuur.

 2. Katja

  Sommige plekken ? Gaan ze gewoon ergens anders naar toe; totaalverbod !
  En gelijk ook voor vuurwerk.

 3. trol

  Gebruik moet gewoon kunnen, alleen die zooi op de grond overal. De meeste parels van de moderne samenleving hebben waarschijnlijk nog nooit van een prullenbak gehoord ofzo.

 4. Guus Baas

  Wat een symbool politiek weer van het CDA. Het is nu al mogelijk om de overlast van deze rommel op straat aan te pakken want rommel op straat gooien kan worden beboet met € 140,-. Getoonde foto met 14 patronen en 2 ballonnen is al goed voor € 1.640,- boete. Als de daadkrachtige BOA’s hierop gaan handhaven en deze boete uitdelen is het gauw afgelopen en is instellen van een verbod niet nodig. Maar ja, er zitten dus 4 man met lachgaspatronen in een auto de BOA komt langs en geeft ze een boete van € 1.640,-, dat gebeurt dus niet. Nu zitten deze zelfde man in een auto, de BOA komt langs en zegt “U mag hier geen lachgaspatronen gebruiken, gaat u maar naar Kanaaleiland daar is het wel toegestaan”. En gehoorzaam rijd de auto met de 4 man weg.

  Blijf dromen gemeentebestuur, blijf dromen.

 5. 19bentje48

  Op SOMMIGE plekken. Dat gaat ‘m dus niet worden!

 6. BW

  Ze zouden die patronen moeten produceren in een formaat wat in de prullenbak past.

 7. Claudia

  en daar gaat de gebruiker zich aan houden? lachgas gebruiken in de openbare ruimte is sowieso een slecht idee, wegrijden met die rommel in je lijf. Als we als samenleving vinden dat lachgas mag blijven bestaan als partydrugs zorg dat in ieder geval dat je het niet meer “vrij’kan verkrijgen maar alleen gebruik in een lachgas koffieshop. En de slagroom kan best zonder deze patronen.

 8. S

  Erg achterhaald alle reacties. 90% van de lachgasballonnen worden gevuld dmv een tank ipv met slagroompatronen. Mensen die dat nog niet doorgebben leven nog in 2016 toen de rage net opkwam. De slagroompatronen vind je trouwens nog amper op straat liggen doordat mensen de grote tanks gebruiken.

 9. Trebor

  Vooral niet aangeven waar het verboden is .dan kan je het de viespeuken lekker lastig maken. Door eens een bonnetje uit te delen van 200 euro .

 10. Fred

  Waarom niet gewoon overal verbieden ?
  Dat is een stuk duidelijker, en beter te handhaven.
  Kan iemand mij uitleggen waarom het gebruik van lachgas toegestaan zou moeten zijn (of op sommige plekken dan) ?
  En de mensen die op die plekken wonen zijn er dan mooi klaar mee, dan hebben die alle overlast.
  Een zeer eigenaardige vorm van gedoogbeleid.

 11. JdV

  Hopelijk zit er ook horeca in de buurt waar verboden gaat worden. Lekker koffie met slagroom bestellen en dan snel de politie bellen als er een gaspatroon is gebruikt voor de slagroom. Of huiszoek8ngen natuurlijk, op zoek naar gaspatronrn in keukenkastjes. Mooi he, groen links. Verbieden, wat je maar kan.

 12. Claudia

  @ S als expert over het vullen, hier liggen nog wekelijks ballonnen met de bijbehorende zilveren patronen op straat. Kom jij ze opruimen?

 13. Bernhard

  Eens met trol. Recreatief gebruik moet kunnen, zij het met mate. Het probleem zijn alle kansenparels die van de openbare ruimte een vuilnisbelt maken en het normaal vinden om achter het stuur te gebruiken. Dit verbod gaat daar niets aan veranderen.

 14. Lombakkes

  Verbodje op de Dam- en Kanaalstraat lijkt me. Onze lieve stoerboys rijden er graag rond in hun AMG’tjes terwijl ze aan een ballon lurken en de lokale meisjes toeschreeuwen. Je moet toch wat op zo’n dag he. Mag straks niet meer. Houden ze lekker veel tijd over om een boek te lezen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).