Utrecht komt met beleid voor standplaatshouders en kijkt straks naar ‘binding met de wijk’ Utrecht komt met beleid voor standplaatshouders en kijkt straks naar ‘binding met de wijk’

Utrecht komt met beleid voor standplaatshouders en kijkt straks naar ‘binding met de wijk’

Utrecht komt met beleid voor standplaatshouders en kijkt straks naar ‘binding met de wijk’
Wanneer meerdere standplaatshouders zich straks voor een plekje in Utrecht inschrijven, wordt vooral gekeken naar de binding met de wijk. Hiermee moet zoveel mogelijk recht worden gedaan aan de huidige situatie. Dit is te lezen in het nieuwe beleid omtrent standplaatsen dat de gemeente dinsdag naar buiten heeft gebracht.

Wanneer meerdere standplaatshouders zich straks voor een plekje in Utrecht inschrijven, wordt vooral gekeken naar de binding met de wijk. Hiermee moet zoveel mogelijk recht worden gedaan aan de huidige situatie. Dit is te lezen in het nieuwe beleid omtrent standplaatsen dat de gemeente dinsdag naar buiten heeft gebracht.

Standplaatshouders in Utrecht – zoals de lokale bloemenstal, viskraam en ijskiosk – hebben een vergunning voor de plek waar ze staan om hun waren te verkopen. Eerder kregen de ondernemers steeds een nieuwe vergunning voor enkele jaren, maar dat is veranderd. Vanwege Europese regelgeving mogen de vergunningen niet meer zomaar verlengd worden.

Dit nieuws zorgde voor veel onrust bij Utrechtse standplaatshouders. “Onze levens worden kapotgemaakt”, riep een van die standplaatshouder tijdens een bijeenkomst met de gemeente. De vergunningen liepen eigenlijk eind 2023 af, maar de gemeente besloot afgelopen zomer dat de kramen tot oktober 2025 mogen blijven staan.

Beleid

Dinsdag heeft het college het nieuwe standplaatsenbeleid bekendgemaakt. Daarin is te lezen dat straks, wanneer standplaatshouders de nieuwe vergunning indienen, onder meer gevraagd wordt naar hun binding met de wijk.

Wanneer één ondernemer zich inschrijft op een kavel hoeft er geen vergelijkende toets te worden gedaan. Dat moet wel als meerdere standplaatshouders op een plek willen staan. In zo’n geval wordt gekeken naar verschillende criteria, maar met name naar deze binding met de wijk. “Om zoveel mogelijk recht te doen aan de huidige situatie […] is het criterium ‘binding met de wijk’ doorslaggevend bij gelijke score”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Nieuwe plekken

Daarnaast is in het nieuwe standplaatsenbeleid ook te lezen dat straks veertien plekken in de stad niet bezet zijn. Dit zijn plekken die door de huidige ondernemer zijn opgezegd. “Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege pensionering of omdat de standplaatshouder op die dag in een andere plaats of op een markt wil gaan staan. In de basis is er dus ruimte voor alle huidige ondernemers en nog veertien meer.”

In tegenstelling tot eerder berichtgeving blijven ook de kavels op de bruggen in de binnenstad, van onder meer Broodje Ben en Venezia, bestaan. “Conform de wens van de raad”, aldus het college. De plekken op de Bakkerbrug schuiven weliswaar een paar meter op om de doorstroming niet te belemmeren, maar ze hoeven dus niet te verdwijnen.

Aanbod

Vanwege de groei van Utrecht is het college van plan om in de toekomst meer plekken in de stad aan te wijzen waar standplaatshouders hun waar kunnen verkopen. “Wij verwachten bij een volgende ronde van vergunningsuitgifte aan te kunnen geven waar uitbreiding mogelijk is – zowel in aantal als dagen – of waar juist geen vergunningen meer worden verleend.”

De vergunningen die straks worden afgegeven zijn twaalf jaar geldig. Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken zou namelijk blijken dat binnen deze termijn de investering is terugverdiend.

Tot slot wordt bij het bepalen van welke producten op welke standplaatslocaties verkocht mogen worden, de bestaande situatie als uitgangspunt genomen. “Omdat we een divers aanbod willen, willen we niet dat twee dezelfde branches of producten naast elkaar komen te staan. In de stad is genoeg ruimte om de branches goed te verspreiden.”

Reactie wethouder

“Als wethouder wil ik de standplaatshouders zo veel mogelijk zekerheid bieden binnen de ruimte die de Nederlandse en Europese wet ons biedt”, zegt wethouder Susanne Schilderman. “Met het nieuwe beleid geven we iedereen een eerlijke kans op een standplaats en voldoen we dus aan de wet, maar hebben we oog voor het belang van de standplaatshouders van Utrecht en de wensen van de gemeenteraad, bijvoorbeeld door binding met de wijk als selectiecriterium op te nemen. De komende maanden houden we goed contact met de standplaatshouders en de verdere uitwerking van het beleid.”

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Ga verdorie eerst maar echte problemen oplossen ipv hardwerkende mensen het leven zuur te maken.

  2. W

    Ow heeeerlijk! Dat betekent dat Venezia lekker op de gracht mag blijven staan en Roberto weer geen kans maakt… lekker eerlijk allemaal. Not

  3. Claire Obscur

    Past geheel in de reeds al enige tijd ingeslagen weg van de betutteling met een hoofdletter B. Gaat deze generatie van nu ook zó heten? Ik ben daar wel voorstander van.

  4. W.

    Mooi resultaat, lijkt me zo een prima invulling van de nieuwe regelgeving. Beetje tegengas geven kan dus wel degelijk effect hebben.

  5. Mark

    Na 12 jaar heb je break even gedraaid. Met dat argument bieden ze je maar 12 jaar zekerheid. Wat een rare redenering. Wie wil er onder deze voorwaarden nog aan beginnen?

  6. Johan de Breker

    Ik gun deze man zijn wereldplek, maar ga aub aan de overkant staan bij het park. Hij ontneemt het uitzicht van omwonenden, en heel erg veel licht in de woningen erachter. De kraam was vroeger een klein stalletje , ongeveer 1/5 van nu. met een paar plantjes. Dat kan nog net. Dit slaat nergens meer op en is een compleet bouwwerk. Overigens de woningen erachter : saneren. Studenten eruit, sociale huurwoningen terug. Netjes onderhouden en weer gezellig maken. Er is ook teveel horeca. De panden waarin woningen kunnen worden gevestigd. Men kan zelf wel een aardappel koken en een kop koffie zetten. Op iedere hoek van de straat een eethuis met abominabele prijzen die nergens meer over gaan,……… a.u.b. kan het weer een beetje gewoon in onze stad?

  7. Niels

    Kijk eens aan, wat goed!

  8. Slipknot

    Mooie foto vooral als je slecht ter been been en in rolstoeltoegankelijk ben over het fietspad denk ik .dag dat er regels was op stoepen

  9. Ton

    Zover ik het kan beoordelen lijkt me dit een redelijke oplossing voor de huidige standhouders. De gemeente lijkt haar best gedaan te hebben de mogelijkheden binnen de gegeven regelgeving optimaal te benutten.
    Of mis ik nog wat addertjes onder het gras?
    Toch jammer dat dat niet al twee jaar geleden is gedaan. Dat had heel veel mensen heel veel stress en slapeloze nachten gescheeld.

  10. Kees Truijens

    Nu nog vergelijkbaar beleid voor kramen op de markt.

  11. WJM

    Als je op de plek waar je je ijs verkoopt geboren! bent, dan mag je toch wel van een extreme binding spreken!!!
    Héél véél succes! dochter van Italo en Mia de Lorenzo!!!

  12. Wim Vreeswijk

    Hoezo ‘binding met de wijk’? De huidige standplaatshouders hebben al decennialang hun plek en derhalve een sociale binding met de wijk. Dat lijkt mij al meer dan duidelijk !

  13. Piet

    Nou gezien bovenstaande foto is er genoeg binding met de wijk….deze is ongeveer volgebouwd met bloemen. Hartstikke leuk maar begin daar eens met handhaven want alle voetgangers moeten over het fietspad en dat komt niet perse ten goede aan de veiligheid in de wijk.

  14. s

    @wim: wat een onzin. duur zegt niks over binding

  15. Jasper Jonkers (Vleuten)

    @Rietje @Wim het simpelweg steeds verlengen van de vergunningen voor dezelfde personen, zoals de gemeente voorheen deed, was niet meer toegestaan door Europese regelgeving die stelt dat er concurrentie mogelijk moet zijn.

    Daarom kan een vergunning niet al te lang zijn, en moet iedereen kans maken op een nieuwe vergunning. De gemeente heeft nu binnen die regelgeving de maximale ruimte opgezocht om de huidige standplaatshouders zekerheid te bieden: namelijk dat bij gelijke stand binding met de wijk doorslaggevend is.

    Als de gemeente zich niet aan de Europese regelgeving zou houden, zou een bezwaar van andere gegadigden voor een standplaats goede kans van slagen hebben. Dat is óók niet goed voor de zekerheid van de huidige standplaatshouders. Een goede, welafgewogen oplossing lijkt dit dus.

  16. Tante Sjaan

    @jasper. Ik ben Utrechter. Geen Europeaan. Ik heb NIKS met de EU te maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).