Standplaatshouders in Utrecht mogen langer op hun plek blijven dan eerder voorzien was. Het college van burgemeester & wethouders schrijft dinsdag in een brief aan de gemeenteraad dat er tot 1 oktober 2025 een gedoogconstructie moet komen. Daardoor hoeven de standplaatshouders voorlopig dus niet voor hun plek te vrezen.
Standplaatshouders in Utrecht – zoals de lokale bloemenstal, viskraam en ijskiosk – hebben een vergunning voor de plek waar ze staan om hun waren te verkopen. Deze vergunningen werden in 2013 afgegeven voor de duur van tien jaar en lopen dus eind dit jaar af.
Eerder kregen de ondernemers steeds een nieuwe vergunning voor enkele jaren, maar dat gaat veranderen. Vanwege Europese regelgeving mogen de vergunningen niet meer zomaar verlengd worden, gaf de gemeente aan. Dat zou betekenen dat de standplaatshouders in Utrecht niet zeker zijn of ze op hun plekje kunnen blijven of dat er andere ondernemers komen. De standplaatsen van Broodje Ben en Venezia zouden zelfs helemaal moeten verdwijnen.
De gang van zaken zorgde voor veel onrust onder standplaatshouders. Geëmotioneerde ondernemers wezen tijdens een informatiebijeenkomst op de gevolgen voor tientallen gezinnen en personeelsleden. Familiebedrijven zouden om zeep worden geholpen en er zou geen visie zijn. Bovendien zeiden de standplaatshouders dat ze niet wisten dat de vergunningen tijdelijk waren, terwijl de gemeente blijft benadrukken dat altijd duidelijk is geweest dat dat het geval was.
Kritiek
Het nieuwe beleid werd uitgebreid besproken in de gemeenteraad, waarbij wethouder Susanne Schilderman ook de nodige kritiek kreeg. Ze gaf toe dat de communicatie naar de standplaatshouders niet goed verlopen was. De gemeenteraad ging uitgebreid in gesprek over hoe het beleid voor de verdeling van vergunningen ingevuld moest worden.
Bijna alle partijen gaven aan dat het verloten van de vergunningen niet de voorkeur had, terwijl dat wel de voorkeur was van het college van B&W. De gemeenteraad wilde liever dat er beleid zou komen op basis van branchering, met selectie aan de hand van criteria. De standplaatshouders zelf pleitten voor een overgangsregeling, maar dat behoorde volgens de gemeente niet tot de mogelijkheden.
Gedoogconstructie
Het college van B&W heeft de afgelopen tijd gekeken wat er wel mogelijk is. Eind april werd duidelijk dat de standplaatshouders mogelijk toch langer op hun plekje konden blijven omdat er een gedoogtermijn van ongeveer een jaar zou komen. Nu is duidelijk dat de gemeente de gedoogconstructie wil laten gelden tot 1 oktober 2025. De oorspronkelijke planning – waarmee de vergunningen vanaf januari 2024 verleend zouden worden – gaat niet gehaald worden, omdat er meer onderzoek nodig is.
Onderzoek
Het college wil dat het huidige aantal kavels voor standplaatsen behouden blijft, inclusief de kavels aan de Oudegracht waar nu Venezia en Broodje Ben staan. Die twee moesten eigenlijk weg, maar daar stak de gemeenteraad een stokje voor. Ook moet er de komende jaren gezocht worden naar nieuwe standplaatslocaties. Verder wil het college dat de nieuwe vergunningen voor standplaatshouders twaalf jaar gaan gelden in plaats van tien jaar, zoals nu het geval is.
Het college doet ook onderzoek naar de mogelijkheden voor branchering, de beleidsvorm die de gemeenteraad graag zou zien. Dat onderzoek is zowel stadsbreed, als wijkgericht en op bijzondere plekken – zoals een bloemstal bij de begraafplaats. Daarnaast wordt gewerkt aan een verdelingssystematiek via selectie op basis van twee criteria, namelijk binding met de wijk en duurzaamheid. Het college wil alleen selecteren via criteria en alleen bij een gelijke score zou loten een laatste selectiemogelijkheid kunnen zijn.
Eerste kwartaal van 2024
Het college van B&W gaat een nieuw raadsvoorstel voorbereiden, waar de gemeenteraad dan weer over in gesprek kan. Zolang dit beleid ontwikkeld wordt, geldt de gedoogconstructie voor de huidige standplaatshouders. Het college verwacht dat het raadsvoorstel in het eerste kwartaal van 2024 aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd.
Gekoppelde berichten
Standplaatshouders in Utrecht krijgen meer tijd; huidige kramen mogen waarschijnlijk jaar langer blijven staan
Standplaatshouders in Utrecht lijken even op adem te kunnen komen. De ondernemers hoeven dit jaar…
Standplaatshouders in Utrecht willen overgangstermijn; volgens gemeente is dit niet mogelijk
Standplaatshouders in Utrecht – verkopers met bijvoorbeeld een bloemenstal, viskraam of kaaswagen – zien het…
Utrecht op zoek naar speelruimte beleid standplaatshouders; loting heeft niet voorkeur van de raad
De gemeenteraad in Utrecht heeft donderdagmiddag uitgebreid gesproken over het nieuwe beleid voor standplaatshouders. Wethouder…
Onrust bij lokale standplaatshouders in Utrecht houdt aan, is er straks nog plek voor ze?
Slapeloze nachten, ondernemers in tranen en verwijten aan de wethouder. Het zijn onrustige dagen voor…
Gemeente Utrecht wil dat ijskiosk Venezia vertrekt van huidige plek aan de Oudegracht
Als het aan het college van B&W ligt, is dit het laatste seizoen dat er…
College van B&W wil ondernemers laten loten voor een standplaats in Utrecht
Het college van B&W van Utrecht wil dat ondernemers gaan loten voor een standplaats op…
Onzekerheid blijft: ‘Huidige standplaatshouders in Utrecht kunnen geen voorkeurspositie krijgen’
Utrechtse ondernemers die soms al tientallen jaren op dezelfde plek staan met hun kraam of…
Alle ondernemers in Europa krijgen ‘eerlijke kans’ op standplaatsen in Utrecht, zegt ook minister Adriaansens
Dat het voor handelaren als een klap in het gezicht kan voelen, snapt minister Micky…
36 Reacties
ReagerenDe gemeente kan blijkbaar niet snappen dat het ondernemers zijn. Misschien gaan ze nu een goede regeling bedenken maar dan krijgen de standplaatshouders, als alles goed gaat, in augustus te horen of ze na 1 oktober mogen blijven. Als je nu niet mag blijven, wat moet je dan met je personeel? Die kun je niet binnen 1 maand ontslaan. Of denken ambtenaren en wethouders dat het allemaal van die telefoonhoesjesverkopers zijn die in hun uppie werken? En ook voor die geldt: hoe komen ze binnen 1 maand aan een andere stek of ander werk?
Speelt dit nu alleen in Utrecht? Hoor hier niks over in andere steden
Zo werkt dat tegenwoordig in NL. Als je maar genoeg heibel schopt (vergelijk de boeren) krijg je gewoon je zin hier. Ook al heb je geen gelijk.
Erica: je zegt het goed. Het zijn ondernemers. En een ondernemer die een bedrijf bouwt, op een plek waar hij/zij vergunningsplichtig is en geen plan B heeft, is geen knip voor de neus waard. Hier had rekening mee gehouden moeten worden. Door de ondernemer.
Dus de standplaatshouders krijgen 2 jaar extra, gewoon gratis. Omdat ze zogenaamd niet wisten dat hun tijdelijke plek tijdelijk was.
Belachelijk dat er een hoop stampij wordt geschopt en je krijgt je zin tegenwoordig. @ Lachgas, dit speelt inderdaad ongeveer alleen in Utrecht, sommige andere steden zoals bijvoorbeeld Maastricht kan je een standplaats inclusief kraam huren bij de gemeente. En die kraam is ook nog door de hele stad hetzelfde en dat komt de stad echt ten goede. En niet zo’n rotzooi zoals de kraam op de foto bij dit artikel. Zo te zien heeft overigens de kraamhouder voor deze keer zijn bloemen niet op het hele trottoir vol gezet zodat alle voetgangers en klanten over het fietspad moeten wat dus gevaarlijke situaties oplevert.
Wedje dat deze zogenaamde “ondernemers”, die dit al 10 jaar weten (dat hun vergunning eindig is) over 2 jaar weer stennis gaan schoppen en vol op de emotie gaan inspelen (we staan hier al zo lang, Roemenen nemen ons plekkie over, etc., etc.- (nooit bewezen dat een Roemeense bloemenverkoper interesse had in het verkopen van bloemen in Utreg; aangezien er ook geen Nederlandse bloemenkraam een vergunning gaat aanvragen in Toulouse)?
Zij (de ondernemers) zijn gewoon te laat met inschrijven op de openbare aanbestedingen in meerdere steden (je wed natuurlijk op meerdere paarden tegelijk) en kennen de regels in hun eigen vergunning niet. Dat is niet het probleem van de gemeente Utrecht, haar ambtenaren of de belastingbetalende inwoners. De ondernemer moet zijn eigen bedrijfsvoering en de regels daaromtrent kennen. Dat is hij volgens het Nederlands recht zelfs verplicht.
@W: Inderdaad. Zo werkt dat tegenwoordig in NL. Als je maar genoeg heibel schopt (vergelijk XR) krijg je gewoon je zin hier. Ook al heb je geen gelijk.
En waar is het belang van de inwoners van utrecht in de europese wetgeving. Waarom staat is er voor de ene kraam een rij en voor de ander niet. Ik denk dat is omdat de kramen waar het druk is voorzien in een behoefte van de inwoners van utrecht. Gaan kramen die maar af moeten wachten of ze de volgende keer ingeloot worden investeren in goede producten en klanttevredenheid. Hoe moeilijk kan het zijn om dat in beeld te brengen en aan de hand van die gegevens de kramen toewijzen omdat ze blijkbaar voldoen aan de behoefte van de inwoners van utrecht. Denk dat het gemeente bestuur liever klakkeloos achter europese wetgeving aan hobbelt dan de belangen van de bewoners van utrecht te behartigen.
Ik heb een raadsel: mensen die zich ondernemer noemen krijgen een vergunning voor 10 jaar, gaan dan aan het einde van die periode huiliehuilie doen en krijgen er dan nog eens 2,5 jaar bij. Zullen deze mensen die zich ondernemer noemen daarna geen huiliehuilie meer doen? Wie weet het antwoord?
Een beetje tijdelijke lucht, maar wat ná 2025 ?
@JdV – Dus XR moet meer heibel schoppen?
@jdv: huh? Krijgt XR haar zin? Worden de subsidies aan fossiele bedrijven stopgezet? Wordt de duurzame transitie ingezet…?
Dat mag wel met vette letters in de krant dan.
Hahaha LOL
Proest!! De eisen van XR zijn inderdaad ingewilligd @jvd.
@BdV: Graag. Ik zou graag willen dat ze starten met het blokkeren van de veerboot naar Terschelling. Dat scheelt een hoop vervuiling, geluidsoverlast, vervoersbewegingen en afval van alle bezoekers van het Oerol festival.
@JdV – Wie weet, als je genoeg heibel schopt…
@w,@erwin: krijgen de boeren hun zin? Exact hetzelfde dus.
Aaa de ondernemer is weer de boeman volgens veel reaguurders met azijn gehalte,maar vergeten wordt dat deze ondernemer investeert in de standplaats.
Beetje kort door de de bocht dus,een zure bocht dat weer wel.
Houd toch eens op met Europese regels voor dit soort kleinschalig lokaal gedoe. Of laat de regels in dit geval voor wat ze zijn.
Dit dossier kan nu in een diepe lade waar het voor altijd kan liggen verstoffen. Geen haan die er naar kraait. Wij bemoeien ons toch ook niet met straatventerij op Malta?
@JDV, de boeren krijgen behoorlijk hun zin. En anders drijven ze die wel door met hun landontwrichtende acties. En dat allemaal voor de export naar het buitenland.
@jdv: vooralsnog krijgen ze hun zin. Nieuws nog een beetje gevolgd?
Hoe dan ook: sterk tegenargument van je. LOL
Dank JdV, we hebben met het hele gezin enorm gelachen om je bijdragen.
Oerol was trouwens erg leuk. Moet je eens heen gaan – zou je goed doen.
Gun de standhouders veel meer dan oktober 2025!
Ik ben geboren en getogen Utrechtse en koester deze stadsiconen!
En iedereen die maar komt aanwaaien, lijkt het wel, wil het hier voor het zeggen hebben! Dat ben ik een keer zat in mijn eigen stad!
De gunning was altijd al tijdelijk, huur van bedrijfspanden en kraamplaatsen op gewone markten ook. Dat heeft nadelen, voor wie er staat, maar voordeel voor andere utrechters die ook iets willen. Je kan je afvragen of er meer plekken moeten komen als er idd meer mensen willen. EUers van buiten mochten die ieigenlijk niet sws al meedingren? Die mogen hier toch ook een baan nemen en wss ook een winkel beginnen? Chains en ‘loucherikken’ zijn natuurlijk minder leuk, maar dat is ook bij winkels? Het gaat verder bij kramen normaliter, voor zover ik weet, met beleid wbt variatie en verder loting en vaste huur, niet per opbod.
@geenstijl: zéker als je investeert moet je wel weten wat de regels zijn… beetje dom dus
@geenstijl: lijkt me heerlijk als mn baan overgenomen wordt door een algoritme. Per wanneer zou dat kunnen?
@moniek: de regels wòrden ook gelaten zoals ze zijn. Dit zíjn namelijk de regels, en al lang ook.
En terecht: ook een andere bloemverkoper wil immers wel eens bij de Hema staan ipv in Zuilen, of broodjes verkopen op de bakkersbrug. Waarom broodje ben wel en bigoli niet?
Hiermee is het ultimatum ,dat over 2 jaar de boel anders gaat , een feit .
Heeft men in die 2 jaar niets geregeld dan is dat de ondernemer zijn eigen schuld, want deze was op de hoogte van de plannen.
@w: nieuws nog beetje gevolgd? Regering gaat nu gewoon besluiten nemen ten koste van de boeren.
@jdv: nee joh helemaal niet! Lees anders het artikel in de krant nog eens een keer.
@Geenstijl@Utrecht je zegt dus feitelijk dat als je als ondernemer investeert, de bestaande vergunning niet geldt. Dat lijkt me volslagen flauwekul. Als je als ondernemer een vergunning krijgt, dan baseer je je investering op de duur van de vergunning. De ondernemer weeg dat de vergunning na 10 jaar stopt. Wie dat niet weet, heeft z’n zaakjes niet op orde.
@Moniek tuurlijk, als t ons niet uitkomt volgen we de Europese regels gewoon niet, briljant idee! En als die regels ons iets opleveren, volgen we ze gewoon weer. Slaap lekker Moniek.
@ JdV
Daar is een regering voor.
@W
Mijn commentaar was: laat deze regels in dit geval voor wat ze zijn. Dat betekent dat je de regels eens min of meer negeert. Voor alle duidelijkheid: ik schreef dus niet: laat de regels zoals ze zijn. Naar mijn idee kun je dit dossier de komende jaren creatief laten verstoffen en zo blijft iedereen tevreden. Geen haan die er naar kraait vanuit het buitenland, want er zijn in dit werelddeel wel belangrijker zaken op te lossen dan wat bloemen- en ijstentjes, denkt u niet?
@ Uuu
Alleen is deze Overheid onbetrouwbaar en is er geen kwaliteit, net als in het College van Utrecht, alleen maar partijbelangen en niet wat de meerderheid vd burgers wil.
Ze doen hun eigen zin,en dat komt vanaf Corona steeds meer naar voren.
Na 2 weken Corona zei Rutte….dit is het ” nieuwe normaal ”
Had Rutte een vooruitziende blik,of was het voorgekookt door vriend Klaus?
@moniek: uw laatste zin is wel een enorme dooddoener.
Nee, ik vind het wel belangrijk. Ik heb een ijssalon, en zou ook wel eens een jaar of 10 op de Oudegracht willen staan. Maar blijkbaar mag alleen venezia daar staan. Vindt u dat eerlijk?
Mijn bloemenman zou heel graag voor de Hema staan.
Maar geen kans.
Gelukkig zijn er Europese regels mbt een gelijk speelveld. Vindt u niet dat een ieder een gelijke kans moet hebben om ergen een vergunning voor te krijgen?
Dit soort regels zijn er niet voor niets. En al heel lang hoor mevrouw!
@W
Als u al een ijssalon hebt, waarom wilt u dan ook nog de plaats van Venezia inpikken? Vindt u dat dan eerlijk? De Europese regels voor dit commercieel gedoe vind ik zwaar overdreven. Regel het maar lokaal.