Utrecht krijgt een burgerberaad met de jaarwisseling als eerste onderwerp Utrecht krijgt een burgerberaad met de jaarwisseling als eerste onderwerp

Utrecht krijgt een burgerberaad met de jaarwisseling als eerste onderwerp

Utrecht krijgt een burgerberaad met de jaarwisseling als eerste onderwerp
Utrecht krijgt een burgerberaad. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag voor het raadsvoorstel en dat betekent dat het burgerberaad daadwerkelijk georganiseerd gaat worden. Het eerste onderwerp waarover het burgerberaad zich gaat buigen is de viering van de jaarwisseling in Utrecht, al was er in de gemeenteraad nog wel wat discussie over of dit het eerste onderwerp moest zijn.

Utrecht krijgt een burgerberaad. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag voor het raadsvoorstel en dat betekent dat het burgerberaad daadwerkelijk georganiseerd gaat worden. Het eerste onderwerp waarover het burgerberaad zich gaat buigen is de viering van de jaarwisseling in Utrecht, al was er in de gemeenteraad nog wel wat discussie over of dit het eerste onderwerp moest zijn.

Het burgerberaad gaat bestaan uit een groep van honderd inwoners die door het stadsbestuur gevraagd wordt om een oplossing te bedenken voor een kwestie die speelt in Utrecht en waar de politiek niet goed uit komt. De groep inwoners komt een aantal keer bij elkaar om na te denken over een bepaald thema. Verschillende meningen worden naast elkaar gelegd en uiteindelijk schrijft het burgerberaad een advies.

Dat advies wordt door het stadsbestuur in principe overgenomen, tenzij er ‘zwaarwegende’ argumenten zijn om dat niet te doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat het advies van het burgerberaad financieel, praktisch of juridisch niet haalbaar is. Het eerste thema waar het Utrechtse burgerberaad zich over zal buigen, is de viering van de jaarwisseling 2024/2025.

Discussie

In de Utrechtse gemeenteraad was donderdag nog wel wat discussie over de inhoud van het raadsvoorstel. Vooral het onderwerp van het eerste burgerberaad riep veel vragen op. De PVV Utrecht zag liever dat betaald parkeren in Utrecht het onderwerp van het eerste burgerberaad zou worden en Volt zag meer in een burgerberaad over de invulling van de klimaatvisie. Beide voorstellen haalden echter geen meerderheid van de gemeenteraad.

Het raadsvoorstel voor het organiseren van een burgerberaad werd uiteindelijk met een ruime meerderheid aangenomen. De Utrechtse fracties van VVD, DENK, PVV, Utrecht Solidair, Partij voor de Dieren en Stadsbelang Utrecht stemden tegen.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. rmn

    > Dat advies wordt door het stadsbestuur in principe overgenomen, tenzij er ‘zwaarwegende’ argumenten zijn om dat niet te doen.

    Het advies wordt overgenomen indien dat in lijn is met het voorziene resultaat. Zie het als een raadgevend referendum, maar dan voor een select ‘representatief’ groepje.

    Wat laten we ons toch in de maling nemen he?

  2. Baliekluiver

    De gekozen gemeenteraad gooit de handdoek in de ring en laat politiek gevoelige onderwerpen voortaan over aan een ongekozen burgerraad. Een groter brevet van onvermogen hadden ze zichzelf niet kunnen geven!

  3. Don

    Een groep van honderd inwoners die door het stadsbestuur gevraagd wordt en dat moet representatief zijn voor de hele gemeente utrecht. Wie gaat het stadsbestuur selecteren. Doet me denken aan het fopspeen burgemeesters referendum en de groene keus voor het city project. Durf wel een voorspelling te doen voor de uitslag van het burgerberaad. Vuurwerk verbod waar iedereen schijt aan heeft en dan zijn we weer heel druk geweest met iets dat geen effect heeft en een bak centen kost.

  4. Geenstijl@Utrecht

    Ik sluit mij aan bij Baliekluiver, de gemeenteraad laat het over aan het zgn volk.
    Een duidelijk brevet van onvermogen.

  5. Nina

    Zo zetten ze degene die gestemd heeft buiten spel.

    Democratie?

  6. WJM

    Niet aan meedoen, lijkt mij!
    Laat dit college zelf maar ‘ballen’ hebben en ja of nee besluiten!
    Lef hebben politici!

  7. Nico

    Gokje, vuurwerk in Utrecht word afgeschaft want de groene partijen hebben dit bedacht. je kan er op wachten. Bij goede controle hebje ongeveer 3 dagen last van vuurwerk en dus alle overige dagen van het jaar niet. Hebben we het niet over de goede welke weer onder de kwade moeten lijden.
    En dat betaald parkeren niet als eerste aan de beurt is begrijp ik ook als het al ooit op de agenda komt want wat als de bewoners tegen stemmen..? Oh nee, groene partijen dus ook dat komt er door.
    Goed gedaan gemeente op deze manier de schijn ophouden of uw burgers het zo willen. Laat dan iedere burger stemmen en de keuze, ja of nee vuurwerk en ja of nee betaald parkeren maar ik denk niet dat u dit durft……….

  8. W

    Wat een onzin, we hebben al een gemeenteraad. Laat die eens zelf aan de bak gaan ipv delegeren.

  9. Groeiende IJsberg

    Ik denk dat de burgerraad er beter aan doet zijn eigen onderwerpen en agenda te bepalen. Niet aan het lijntje lopen zou veel geloofwaardiger zijn.

  10. Echte utreg

    Aub geen bewoners van wijk c of de binnenstadbewoners.

  11. Katja

    Fopspeen, zie het referendum over HC, Wij wilden een groende versie van HC, en het is een betonwoestijn. Weet u nog ? Er zou een doorkijk komen van het Vreeburg naar de Singel en het Spoorwegstation. Staat nu een veredelde Bijlmerbasis, en dat spuuglelijke Poortgebouw (waarvoor dient die ?).

  12. Pee

    @Nico 23/6/2023
    mee eens.

    Op den duur worden beladen onderwerpen dus gewoon doorgeschoven .

  13. Michiel

    Burgerberaad is gewoon ondemocratisch. We stemmen voor een gemeenteraad om als onze vertegenwoordigers beslissingen te nemen, niet om deze verantwoordelijkheid vervolgens weer door te schuiven naar een groep geselecteerde (niet gekozen) mensen.

  14. Geenstijl@Utrecht

    Met het afschaffen van vuurwerk, zal het vieren van oud en nieuw echt niet minder gezellig worden lijkt mij.
    We hebben alleen geen smog meer,vroeger wist ik niet beter,maar nu kijk ik met andere ogen naar vuurwerk en de vervuiling van de lucht en bodem.
    En dat voor een rakker met een uitgesproken meningsuiting, die niet zo laf is als de Utrechtse PVV.

  15. Toine Goossens

    Met de keuze om het vuurwerkfestijn bij de jaarwisseling onderwerp van het 1e burgerberaad te maken, is het doodvonnis van dit initiatief gelijk getekend. Zowel het voorstel van de PVV als dat van Volt gaan essentieel meer en dieper in op de functie van een burgerberaad.
    Vooral dat het klimaat het niet heeft gehaald is zeer kwalijk. Het burgerberaad had namelijk de greenwassing van het klimaatvisie van de gemeente Utrecht tastbaar kunnen maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).