Utrecht krijgt er 180 nieuwe geveltuinen bij verspreid over de stad Utrecht krijgt er 180 nieuwe geveltuinen bij verspreid over de stad

Utrecht krijgt er 180 nieuwe geveltuinen bij verspreid over de stad

Utrecht krijgt er 180 nieuwe geveltuinen bij verspreid over de stad
Foto: Chantal Spaan
In Utrecht wordt zaterdag de eerste Geveltuinenburendag georganiseerd. Zestien straten verspreid over de stad doen mee. Daar leggen de bewoners in totaal 180 geveltuinen aan.

In Utrecht wordt zaterdag de eerste Geveltuinenburendag georganiseerd. Zestien straten verspreid over de stad doen mee. Daar leggen de bewoners in totaal 180 geveltuinen aan.

De Jan Pieterszoon Coenstraat is een van de deelnemende straten. Daar leggen bewoners morgen zeventien geveltuinen aan en knappen ze veertien boomspiegels op. Dat zijn de stukjes grond rondom de stam van een boom.

De Geveltuinenburendag valt op de landelijke en jaarlijkse Burendag en in de laatste week van het NK Tegelwippen. Dat is een wedstrijd tussen gemeenten om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. In Utrecht staat de teller op 23.700 tegels. Dankzij de nieuwe geveltuinen komen er sowieso nog 1750 bij.

Groener en gezelliger

De gemeente initieerde de Geveltuinenburendag. Utrechters konden zich met hun buren aanmelden en kregen een doe-het-zelfpakket met tuinaarde, wat planten en opsluitbanden om het groen af te bakenen. Na afloop komt de gemeente langs om de oude tegels, zand en overgebleven materialen op te halen.

Volgens de gemeente dragen geveltuinen bij aan het groener, gezelliger en prettiger maken van de omgeving. Verder zijn ze goed voor de biodiversiteit en het klimaat. De tuintjes zorgen ervoor dat regenwater sneller kan worden afgevoerd en dat de straat minder opwarmt op hete dagen.

Tegelknipper 

Geveltuinen kunnen aangelegd worden zonder toestemming van de gemeente. Utrechters kunnen gratis op een van de afvalscheidingsstations een bakfiets of aanhanger lenen. Hierbij zit ook potgrond, opsluitbanden, een schep en tegelknipper. Die laatste twee moeten na afloop weer worden ingeleverd. Via het initiatievenfonds kunnen bewoners een aanvraag doen voor de aanleg van meerdere geveltuinen in hun straat.

“Steeds meer Utrechters onderhouden een geveltuintje of bijvoorbeeld boomspiegels, buurttuintjes of een stuk van een park. Dit stimuleren we als gemeente graag”, zei wethouder Kees Diepeveen hier eerder over.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Jacqueline

  Hartstikke leuk, maar soms worden de mogelijkheden voor rolstoelers op het trottoir wel erg krap hierdoor.

 2. RABE

  Heel leuk die geveltuinen zolang er goed voor wordt gezorgd, en dat schiet er nog wel eens bij in. En blijft er genoeg ruimte over voor rolstoelen en kinderwagens??
  Zeker heel belangrijk.

 3. Lexus

  @Jacqueline en RABE: helemaal waar, maar wat denkt u van de terrassen, de reclameborden en de nagenoeg in de hele stad verkeerd geplaatste fietsen? Hierbij vallen die smalle tuintjes in het niet. Daar komt ook nog bij dat overal in de stad werkzaamheden worden uitgevoerd, die de veilige verplaatsing zelfs voor mensen zonder rolstoel of rollator soms ernstig bemoeilijken.

 4. Erwin

  @jacqueline and @rabe: ja dat scheelt toch al gauw een centimeter of 30….

 5. Rudi

  Leuke ontwikkeling en leuk dat het extra aandacht krijgt!

  Je moet (zonder stoeprand meegerekend) 1,20m stoep overhouden, dus daar wordt wel rekening mee gehouden 🙂

  Zie ook: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/zelfbeheer/geveltuin-boomspiegel-bakken/

 6. Lexus

  @Rudi: de gemeente zelf overtreedt die 1,20 meter doorgangsruimte in toenemende mate, zoals overal in de stad kan worden vastgesteld. Het is dus wel een beetje hypocriet om die aan de burgers op te leggen. Ik ben als nog redelijk mobiele oudere al blij met 60 centimeter, maar zelfs die ruimte is me op heel veel plaatsen niet gegund.

 7. hans

  Een vriendin vroeg laatst om een geveltuinenpakket. Ze kon toen op Lageweide een lege bakfiets meekrijgen, zonder tuinaarde, opsluitbanden en plantjes, want ‘dat daar was het te druk voor’. Dus: goed initiatief, maar de uitvoering laat te wensen over.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).