Utrechters die geveltuin aan willen leggen kunnen nu gratis bakfiets lenen en potgrond krijgen Utrechters die geveltuin aan willen leggen kunnen nu gratis bakfiets lenen en potgrond krijgen

Utrechters die geveltuin aan willen leggen kunnen nu gratis bakfiets lenen en potgrond krijgen

Utrechters die geveltuin aan willen leggen kunnen nu gratis bakfiets lenen en potgrond krijgen
Foto: Chantal Spaan
Utrechters die een geveltuin bij hun huis aan willen leggen kunnen nu gratis een aantal spullen van de gemeente gebruiken. Zo kunnen mensen kosteloos een bakfiets of aanhangwagen lenen en daarbij ook een zogenoemd geveltuin-pakket krijgen.

Utrechters die een geveltuin bij hun huis aan willen leggen kunnen nu gratis een aantal spullen van de gemeente gebruiken. Zo kunnen mensen kosteloos een bakfiets of aanhangwagen lenen en daarbij ook een zogenoemd geveltuin-pakket krijgen.

De gemeente is onlangs al een aantal acties gestart om bewoners te stimuleren meer groen aan te leggen. Een voorbeeld hiervan is deelname aan het NK Tegelwippen. Bij dit nieuwe initiatief wil de gemeente Utrechters helpen bij het aanleggen van een geveltuin, een strookje groen dat tegen de gevel van een huis aanligt.

Utrechters die plannen hebben zo’n tuin aan te leggen kunnen bij de afvalscheidingsstations aan de Tractieweg, in Lunetten en in Vleuten een gratis een bakfiets of aanhangwagen huren.

Daarnaast krijgen ze een geveltuin-pakket met potgrond en opsluitbanden waarmee het groen kan worden afgebakend. In het pakket zitten ook een schep en een tegelknipper die na afloop weer moeten worden ingeleverd.

Stimuleren

“Steeds meer Utrechters onderhouden een geveltuintje of bijvoorbeeld boomspiegels, buurttuintjes of een stuk van een park. Dit stimuleren we als gemeente graag”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “Zo presenteerden we onlangs een nieuw actieplan voor zelfbeheer van openbaar groen, doen we mee aan het NK Tegelwippen en zorgen we met deze uitleenactie dat het voor bewoners nog makkelijker wordt om bij te dragen aan een fijne en groene stad.”

Mensen die gebruik willen maken van de spullen kunnen online een bakfiets of aanhangwagen reserveren. Zodra de geveltuin is aangelegd kunnen de tegels die uit de grond komen en het overtollige zand weer ingeleverd worden bij het afvalscheidingsstation. Meer informatie over de actie is te vinden op de website van de gemeente.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Leon

  Leuk

 2. Koel Hoofd

  Ik weet boomspiegels waar het onkruid intussen een meter hoog staat omdat de bewoners na 1 seizoen geen zin meer hebben om het te verzorgen.

 3. Alex

  Z|iet er leuk uit die geveltuintjes, maar het maakt de stoepen wel smaller, waardoor ouderen, gehandicapten, blinden en slechtzienden daar weer moeilijker langs kunnen. Zie ook de fietsen op de foto boven welke het grootste deel van de stoep blokkeren.

 4. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Ja, het wordt een beetje een rommeltje in Utrecht he? Bruine daken, gebouwen met verlepte gevelplanten, de gemeente die geen onkruid meer wiedt, bermen die niet meer gemaaid worden, rotondes die niet bijgehouden worden en nu weer geveltuinen waar na een jaar geen interesse meer in is, verwilderde rommeltuinen ipv strakke bakstenen, parken waar meer vuil ligt dan gras; je ziet de stad zienderogen verslonzen.

 5. wollie

  wat koel hoofd zegt. een beter idee is Amelisweerd niet omzagen.

 6. Inez

  @KoelHoofd: er bestaat heel mooi onkruid. Zolang het niet op plekken groeit waar mensen erover struikelen, is er niets mis mee.

 7. Len

  @Alex, ik struikel juist over de ouderen

 8. Ihsan

  Ik moet altijd hard lachen om de wereldvreemde reacties van de Scheefschutter. Hij prefereert een kaal bitumen-dak, met als gevolg een onleefbaar hete bovenverdieping in de zomer. Hij ziet liever parkeerplaatsen dan een park, met als gevolg een onleefbaar hete stad door het urban heat island effect. Hij ziet liever bestrate tuinen dan groene tuinen, met verzakking van huizen tot gevolg. Hij ziet liever gemaaide bermen dan wat wilde inheemse bloemen, met als gevolg een daling in het aantal vlinders en bijen. En nadat hij eerst een lijst met fantastische onzin opsomt eindeigt hij zoals gewoonlijk met een inkopper die niets met het voorgaande te maken heeft, en waar niemand tegen kan zijn. Wat een afgrijselijke manier van beargumenteren.
  Scheefschutter staat voor alles wat er in de 20e eeuw fout is gegaan. Iemand die is vastgeroest in een lang vergaan verleden, en die zonder enige reflectiecapaciteit anderen probeert te les te lezen. Zou hij dan echt niet weten dat hij zichzelf met elke post enkel alleen maar meer voor schut zet?

 9. Blommeke

  Je zou denken dat het heel moeilijk om hierover een zeikerige reactie te schrijven, maar dan ken je vaste reaguurders van DUIC niet

 10. RABE

  Koel Hoofd je zegt het goed. Als na 1 seizoen de lol eraf is verpaupert de straat. Dus vind ik wel dat er voorwaarden gesteld moeten worden.
  En het is dus niet de bedoeling gratis plantjes voor de gevel en complete vestrating in de achtertuin. Een beetje controle hebben veel mensen nodig om het gezellig te houden.

 11. Scherpschutter

  Kan iemand misschien even aan Ihsan uitleggen dat hij in een grote stad woont en niet in een Milka reclame? Dank.

 12. Miny

  Waarom gaan mensen die in het groen willen wonen en frisse CO2-vrije lucht willen inademen niet buiten de stad wonen? Dat is in een stad gewoon niet haalbaar.

  Ik vind dat door al die groene initiatieven het aanblik van de stad heel rommelig wordt.

  Het riekt mij naar bezuinigen op het groen onderhoud; niet maaien, geen onkruid weghalen op stoepen en de stoep verkleinen door geveltuintjes die moeten worden onderhouden door de bewoners.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).