Utrecht stopt met gratis wifi in de binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Utrecht stopt met gratis wifi in de binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht stopt met gratis wifi in de binnenstad

Utrecht stopt met gratis wifi in de binnenstad
Archieffoto Utrecht
De gemeente gaat stoppen met het gratis wifi-netwerk in de binnenstad. Wethouder Klaas Verschuure laat in een brief weten dat het de gemeente niet is gelukt om een aanbieder te vinden die het netwerk gratis in stand wil houden.

De gemeente gaat stoppen met het gratis wifi-netwerk in de binnenstad. Wethouder Klaas Verschuure laat in een brief weten dat het de gemeente niet is gelukt om een aanbieder te vinden die het netwerk gratis in stand wil houden.

Het wifi-netwerk werd in 2014 opgezet. Volgens Verschuure was Utrecht daarmee ‘de eerste grote stad in Nederland met gratis snel internet’. Aanvankelijk had het netwerk dan ook veel gebruikers. Het ging om een pilot, waarbij een contract was aangegaan voor vier jaar. Dit contract loopt per 1 juli af.

Het aantal gebruikers is door de opkomst van goedkope en snellere databundels en vrij roamen in de EU sterk teruggelopen. De gemeente kon hierdoor geen aanbieder vinden die de kosten van het gratis wifi-netwerk wil dragen. Wel blijft er gratis wifi beschikbaar in publieke ruimtes van de gemeente, zoals het stadskantoor, stadhuis, bibliotheken en wijkbureaus.

7 Reacties

Reageren
 1. R. V. T.

  Echt weer de gemeente Utrecht. Gratis WIFI wat kost het helemaal en natuurlijk is er een aanbieder te vinden.

 2. herman

  @R.V.T. natuurlijk is er een aanbieder te vinden die dit tegen vergoeding wil aanbieden.
  Die vergoeding moet natuurlijk wel betaald worden en dat is ons belastinggeld, lijkt me geen doelmatige inzet.

 3. Felix

  Terecht, ik vind niet dat de gemeente hieraan geld zou moeten uitgeven. Mobiel internet is in Utrecht uitstekend en tegenwoordig kost het toch allemaal bijna niks (10 GB voor €10). En alle toeristen kunnen ook nog eens gratis roamen.

 4. wollie

  wat is wifi?

 5. Scherpschutter

  Ja. Was er maar een manier waarop de wethouder dat had kunnen voorzien he, toen hij vier jaar geleden een absoluut godsvermogen van de belastingbetaler uitgaf een dit faalproject. Niemand die het gratis wil onderhouden….en databundels die heel goedkoop worden. Hoe had je het op voorhand ook kunnen voorzien?

  Socialisten en geld van belastingbetalers. Zucht. Diepe diepe zucht…

 6. Arjan Verhoeven

  Amerikanen kunnen niet gratis roamen, maar zet 5 stappen in de binnenstad en er hangt een bordje met het wachtwoord. Lijkt me niet nodig dat de gemeente zich verder nog druk maakt over een tekort aan wifi want dat is er allang niet meer. Zelfs mijn supermarkt heeft Wifi.

 7. Cor

  @Scherpschutter: volgens mij wordt er bedoeld ‘het gratis netwerk onderhouden’ en niet ‘gratis het netwerk onderhouden’, maar staat het in de eerste alinea wat ongelukkig verwoord. ?

  Overigens is 100.000 euro om een hele binnenstad te voorzien van WiFi werkelijk een habbekrats als je kijkt naar de normale prijzen in de markt voor dergelijke projecten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).