De gemeente Utrecht verwacht een financieel tekort op de jeugdzorg dat kan oplopen tot 17 miljoen euro in 2027. Om binnen de financiële kaders te blijven zijn in 2023 en daaropvolgende jaren scherpe keuzes nodig, laat het college van B&W weten. Utrechtse kinderen en gezinnen die een beroep doen op jeugdhulp gaan de impact hiervan merken.
Als de gemeente niet ingrijpt, loopt het tekort op de begroting dit jaar op tot 7,2 miljoen euro, tot 17 miljoen euro in 2027. Eerder was het volgens het college niet mogelijk om een goede inschatting te maken van de kosten: “Bij het opstellen van de voorjaarsnota 2022 en de begroting 2023 (voorjaar 2022) was het door de vele onzekerheden nog niet mogelijk een goede inschatting te maken van de lasten en baten in 2023.”
Verschillende oorzaken
Verschillende oorzaken leiden tot het verwachte miljoenentekort. Zo is er nog geen akkoord bereikt over de Hervormingsagenda Jeugd met het Rijk, waar miljoenen euro’s mee zijn gemoeid en wat mogelijk een fikse bezuiniging wordt. Ook andere landelijke regels zorgen voor een oplopend financieel tekort.
Landelijk worden het aantal plekken jeugdhulp met verblijf verminderd en blijven alleen alleen kleinschalige voorzieningen over. Op lange termijn moet dit zorgen voor lagere kosten. Het verminderen van het aantal plekken waar jeugdzorg wordt aangeboden leidt op dit moment nog juist tot verhoging van de kosten.“Tegelijk is in de praktijk zichtbaar dat deze beweging voorlopig ook leidt tot een structurele verhoging van de kosten voor jeugdhulp thuis en met verblijf, waarvoor gemeenten geen vergoeding ontvangen van het Rijk.”
Maatregelen
“Overal stijgen, ook in Utrecht, de kosten van de jeugdhulp en is de financiële opgave waar we voor staan als gevolg van de landelijke Hervormingsagenda groot”, zo staat in de brief van het college. Daarom neemt de gemeente verschillende maatregelen. Om te komen tot een ‘houdbaar jeugdstelsel’ wordt het budget voor jeugdhulp 2023 eenmalig verhoogd met vier miljoen euro. Deze eenmalige verhoging is nodig om uitvoering te geven aan de zorgplicht en geeft tijd om maatregelen door te voeren die leiden tot besparingen.
Daarnaast krijgen jeugdhulporganisaties de opdracht om uiterlijk 1 april 2023 een plan te presenteren om aan te tonen hoe ze binnen het financiële kader kunnen blijven. Ook wordt een “taskforce jeugd” opgericht om gezamenlijk maatregelen uit te werken, de impact in kaart te brengen, de besluitvorming en implementatie te blijven.
“De gevolgen van deze maatregelen zijn ook voelbaar voor inwoners van onze stad. Bijvoorbeeld doordat er mogelijk langer gewacht moet worden of hulp groepsgericht wordt geboden in plaats van via een individueel traject. Het uitgangspunt blijft dat de meest kwetsbare inwoners tijdig de hulp krijgen die ze nodig hebben”, zo staat in de brief.
In de voorjaarsnota van 2023 neemt het college een zo realistisch mogelijk voorstel voor de komende jaren.
13 Reacties
ReagerenMisschien ouders minder belasten, woningen betaalbaar maken zodat ouders weer voor hun kinderen kunnen gaan zorgen. … dát is de manier. zorgen en opvoeden thuis. Zonder drugs, Zonder alcohol Zonder feestjes, boek, les, huiswerk, vers eten zelf koken, dát is de manier. Kinderen hebben letterlijk verse energie nodig vanhuisuit. Geen seks, geen uitgaanspraktijken, geen wiet. gewoon normaal. Zoals dat voor ons ook goed was.
Cultuur heeft nog wat over en het kan ook vast met minder dan 4500 ambtenaren bij de gemeente. Opgelost.
Eén grote chaos, aldus kort samengevat de jeugdzorg in Nederland. Met een geïnfecteerde blindedarm word je gewoon snel en goed geholpen, met een ‘geïnfecteerd’ brein gaat dat héél anders in ons (ogenschijnlijk) mooie en goed georganiseerde Nederland. Als je de wachtlijst al overleefd hebt, begint het shoppen naar de juiste behandelaar, als die niet net wegbezuinigd is 🥴.
@misschieter
We kunnen ook het auto bezit duurder maken. Probleem opgelost
Tientallen jaren ultra rechts beleid. Alle basisvoorzieningen zijn tot op het uit gekleed. En het wordt alleen nog maar erger. Zorg is dan alleen nog maar betaalbaar voor de rijke bovenklasse.
Denk daaraan, de volgende keer als je stemt.
Misschien dat de subsidie op nachtclubs beter besteed kan worden…
Hoeveel jeugdhulp had er geboden kunnen worden als er even iets beter nagedacht was over het plaatsen en weer weghalen van de niet hufter proof rookvrij-mascottes op speelplekken. Dat noemen ze prioriteiten stellen en op dat lijstje moeten bij voorbaat gedoemd te mislukken zaken onderaan staan.
We worden belazerd waar we bij staan. Follow The Money deed onderzoek naar de jeugdzorguitgaven. De gemeente Utrecht reageerde niet op de WOB/WOO verzoeken. Zij stelde dat zij niet over de cijfers beschikte. Voor dat verzuim werd een boete van € 8.700 opgelegd;
En nu zou de gemeente het wel weten? Onbetrouwbaar deze cijfers.
Lees mee op:
Wob-verzoeken om informatie over de besteding van jeugdzorggeld worden door gemeenten gedwarsboomd.
https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/wob-verzoeken-jeugdzorg-gefrustreerd-door-gemeenten?tid=TIDP3518497XC123BF7C8C25452CA35DA0515FA5CCEEYI5
@Scherpschutter, ja, wachtlijsten worden doorgaans korter als er minder mensen werken.
Pijnlijk verhaal, want dit is ook een landelijk verhaal.
Tijd geleden bleek namelijk uit onderzoek naar hervormingen Jeugdzorg dat sinds gemeenten verantwoordelijk zijn gemaakt er een significante toename in vraag naar jeugdzorg is ontstaan. De indruk was gewekt dat gemeenten actief opzoek gingen naar jongeren met problemen terwijl het juist de bedoeling was dat er minder zorgvraag zou ontstaan omdat gemeenten beter aan de poort zouden kunnen selecteren…
Maar ja, bij de opeenvolgende kabinetten Rutte is slechte wetgeving aan de orde van de dag en is er ook heel veel onder het politieke tapijt verdwenen. Dus vervolgonderzoek naar deze kwestie zwerft of nog ergens in de pijplijnen want er is nog meer aan de hand in jeugdzorgland, of is er wel uitgekomen maar nooit opgepikt door de media. Intussen heeft Utrecht wel een miljoenen tekort en een mega gat in haar hand en kijkt het hoopvol naar Den Haag voor meer geld.
@Vrolijk Rechts
We kunnen ook die 362.000x 1.5 = 724.000 fietsen in Utrecht een kenteken geven en gaan belasten en diens 300.000 foute fietsers gaan beboeten. Probleem is dan nog veel sneller opgelost want daar zijn er veel meer van in Utrecht dan auto’s met foute bestuurders.
Nu alleen de benodigde handhavers nog vinden….
En die miljoenen worden wel uitgegeven san niet primair hoofdzakelijke zaken? En dat terwijl er een giga tekort is en nu moet er bezuinigd worden op een kerntaak? Sporen ze nog daar in het stadskantoor?
Nee, de nachtcultuur, die moet door de gemeente georganiseerd worden. Hoppa, een vuelta kan wel (waarmee het bedrijfsleven en toeristische monopoliehouders gesponsord worden)…..
En nee, dat geldt moet niet van cultuur afkomen, want dat is, mits goed georganiseerd zuurstof voor de zielen de hersens, maar andere niet doordachte plannen zouden veel meer tegen het licht gehouden moeten worden. 1 miljoen had al minstens bespaard kunnen worden als ambtenaren hun post zouden beantwoorden, want de gemeente Utrecht betaald wel erg veel aan dwangsommen en beroepszaken. Zou me niks verbazen dat je daar met gemak de 7,5 miljoen op had kunnen besparen die je nu tekort komt.
En de ouders en kinderen kunnen het nu uitzoeken. Ze moeten zich maar voorbereiden. Voor andere zaken wordt er last minute ineens 300.000 euro of een miljoen over gemaakt.
Er zijn veel mensen op dit forum met (te) veel tijd en een voorliefde voor handhaven. Met de nieuwe CAO is er voor hen geen goede reden om niét te solliciteren naar de functie van BOA. Alvast bedankt he mannen!
Je kunt je ook afvragen waarom zoveel jeugdigen blijkbaar in de problemen zitten waardoor ze hulp nodig hebben?