Utrecht wil meer werk maken van wonen boven winkels in binnenstad Utrecht wil meer werk maken van wonen boven winkels in binnenstad

Utrecht wil meer werk maken van wonen boven winkels in binnenstad

Utrecht wil meer werk maken van wonen boven winkels in binnenstad
De leegstand in de binnenstad van Utrecht is de afgelopen jaren minder geworden, maar er kan nog het nodige gebeuren. Volgend jaar gaat er ingezet worden op het maken van meer woningen in de leegstaande ruimtes boven winkels. Het is de volgende stap in het plan Morgen Mooier Maken.

De leegstand in de binnenstad van Utrecht is de afgelopen jaren minder geworden, maar er kan nog het nodige gebeuren. Volgend jaar gaat er ingezet worden op het maken van meer woningen in de leegstaande ruimtes boven winkels. Het is de volgende stap in het plan Morgen Mooier Maken.

In het hart van winkelgebied van de Utrechtse binnenstad stonden in 2019 nog 29 panden leeg, maar in 2020 was dit aantal opgelopen tot ruim 40. Vooral de Steenweg, Bakkerstraat en Lange Elisabethstraat kampten met leegstand. De coronacrisis had een versterkende werking op de toenemende leegstand.

Daarom is in 2021 het plan Morgen Mooier Maken gepresenteerd, een initiatief van de gemeente Utrecht, Centrummanagement Utrecht (CMU) en Vereniging van Commercieel Onroerend goed eigenaren Utrecht Centrum (VCOC) om de leegstand van panden in de binnenstad aan te pakken. Sinds 2021 kwamen er ruim 40 nieuwe ondernemers in winkelpanden dankzij de samenwerkingsaanpak.

Steenweg

Wie nu een rondje loopt over de Steenweg telt nog maar drie lege winkelpanden, terwijl dat een aantal jaar geleden er nog bijna tien waren. Volgens centrummanager Jeroen Roose- van Leijden is het aantal leegstaande panden in Utrecht de afgelopen jaren inderdaad verminderd, maar valt er ook nog veel te winnen: “Een groot probleem ligt vooral in het gebruik van de verdiepingen boven de panden. Veel vastgoedeigenaren hebben deze panden via een erfenis bemachtigd. Zij missen de kennis, kunde of soms het geld om de verdiepingen boven de panden te transformeren naar verhuurbare woon- of werkruimtes.”

Als de verdiepingen boven de panden verhuurd worden, kunnen deze deels de kosten voor de winkelruimte compenseren, waardoor huurprijzen van deze winkelpanden dalen volgens van Leijden. ”Dat maakt het misschien aantrekkelijker voor ondernemers om zich hier te vestigen.”

Het komende jaar willen de betrokkenen bij Morgen Mooier Maken dan ook vooral inzetten op de transformatie van deze verdiepingen boven winkels. ‘’Niet als doel, maar als middel om ervoor te zorgen dat de winkelpanden aantrekkelijker worden’’, zegt Roose- van Leijden.

Geschikt om te wonen

Volgens Susanne Schilderman, wethouder economische zaken en circulaire economie, vang je hiermee twee vliegen in een klap. “Het woningtekort is één van de grootste problemen van onze stad, en is het afgelopen jaar alleen maar groter geworden. We zoeken in de hele stad naar mogelijkheden voor woningen. In de binnenstad zijn nu ruimtes boven winkels die leeg staan of als opslag worden gebruikt. Zonde. Nu we andere winkels terug zien komen ontstaat er daarboven meer ruimte die hartstikke geschikt is om te wonen.’’

Ook wordt in 2024 geïnvesteerd in het ontwikkelen van meer groen in de straten, meer ruimte voor ontmoeten, en een nieuwe creatieve broedplaats aan de Steenweg.

Deze week tekenden de betrokken partijen daar een overeenkomst voor. Schilderman: “Utrecht zit vol creatief, duurzaam en circulair talent. We zijn een enorm innovatieve stad. Met deze broedplaats creëren we een plek waar al dat talent elkaar kan vinden en inspireren en maken we meteen de binnenstad gezelliger én veel interessanter”. De broedplaats opent naar verwachting in 2024.

 

 

 

 

 

 

12 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadbewoner

    Waar bemoeit Morgen Mooier Maken’ zich mee en wat gaan zij dan precies doen? De panden zijn in particulier bezit. Gaan zij de verbouwing soms betalen?

    Wie goed oplet ziet dat er veel boven winkels wordt gewoond.

  2. Cico

    Komt over als een VVD plan: nog langer pappen en nathouden van een probleem, totdat het vanzelf overgaat en je hard ‘super gaaf’ kan schateren

  3. S

    @bsb: artikel wel gelezen? De eigenaren participeren juist in het project… *zucht*

    “Daarom is in 2021 het plan Morgen Mooier Maken gepresenteerd, een initiatief van de gemeente Utrecht, Centrummanagement Utrecht (CMU) en Vereniging van Commercieel Onroerend goed eigenaren Utrecht Centrum (VCOC)”

  4. Koel Hoofd

    Term uit de oude doos in nieuw liberaal elitair links jasje: centraal geleide planeconomie.
    Altijd slecht plan.
    Zeker indien gefundeerd op de ideologie van de socialistische heilstaat.

  5. Ad

    “Een nieuwe creatieve broedplaats aan de Steenweg”. Wat een braaktaal. En voorts is dit de zoveelste keer dat wordt geprobeerd het wonen boven de winkels op gang te krijgen. Ondanks alle goede bedoelingen wil het maar niet lukken.

  6. Peter

    Hebben we ditzelfde niet ook een paar jaar geleden al gehoord? Wat is er tóen van de plannen terechtgekomen?

  7. Marcel Blommaert

    Ik begrijp dat de samenwerking tussen gemeente, CMU en vastgoedeigenaren juist er toe heeft geleid dat er tientallen nieuwe ondernemers zijn gestart in lege winkels, dat de leegstand aan bijv. de steenweg terug is gebracht tot nog 1 pand en dat er veel nieuwe woonruimte in ontwikkeling zijn of al zijn opgeleverd. En ik zag aan de Steenweg ook drie mooie houten zitbanken met planten en struiken staan. Maakt onze binnenstad dus mooier….

  8. Scherpschutter

    @Ad

    “Socialisten gebruiken taal niet om te communiceren, maar om te manipuleren”, zo luidt een gevleugelde uitspraak.

  9. Koel Hoofd

    @Peter
    Ik heb er gewoond. Die plannen worden al sinds de jaren tachtig systematisch als proefballonnetjes opgelaten. Komt nooit iets van omdat bewoners door de winkels naar hun appartementje moeten. Dat willen de ondernemers geheel terecht niet. Of er moeten aparte ingangen gemaakt worden boven de winkels mbv trappen/gallerijen. Dat wil de gemeente pertinent niet.

    Dan is er in deze tijd nog een megaprobleem wat er 2 decennia geleden niet was. Stel dat al die woningen boven de winkels bewoond worden, wat doe je dan met al die bewonersfietsen in de winkelstraten? De Nederlander heeft intussen namelijk gemiddeld meer dan 1.5 fiets per persoon en je breekt nu al je nek over de fietsen en fietsers…

  10. Massegast

    @Koel Hoofd — Prima geanalyseerd. Inderdaad, zo’n 40 jaar geleden was het wonen boven winkels ook al een zgn. ‘ambitie’. Er is volgens mij niets van terecht gekomen en dat zal ook nu niet gebeuren. Het project van de Fam. Broekman zet dan meer zoden aan de dijk. Wellicht winkels opheffen en er 100% woningen van maken….. Maar ja, waar laat je al die fietsen? Uiteindelijk zal het plan wel een stille dood sterven. Over 40 jaar komen we er weer op terug. Een reactie van mij zal er dan in de DUIC niet verschijnen, want dan ben ik inmiddels van het Aardse naar het Hemelse Utrecht verhuisd.

  11. Marie-Sofie van ulwaert

    @binnenstadbewoner Als je 1 winkelpand verhuurt voor 5000 euro per maand.. dan hoef je niet meer te werken. En kun je er zelf boven gaan wonen. woon je ook nog eens op stand…………………………………………………………………………………………………. 5000 euro is royaal aan inkomsten den behoor je tot de hogere inkomens…. is wat anders dan die 1100 euro minimunloon die mensen voor keihard werken verdienen he?

  12. Marie-Sofie van ulwaert

    over fietsen: takels ophangen in de hal aan het plafond… kunnen fietsen hangen. heel simpel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).