Utrechtse frietwinkel Dapp bakt de beste frieten ter wereld Utrechtse frietwinkel Dapp bakt de beste frieten ter wereld

Utrechtse frietwinkel Dapp bakt de beste frieten ter wereld

Utrechtse frietwinkel Dapp bakt de beste frieten ter wereld
Eigenaar Siem van Bruggen met Dapp-collega's Daan en Luuk.
De Dapp Frietwinkel aan de Vinkenburgerstraat in Utrecht heeft officieel de beste friet ter wereld. Eigenaar Siem van Bruggen werd op zaterdag 27 september in het Franse Arras gekroond tot wereldkampioen frietbakken. Hij won de eerste prijs in de categorie ‘Authentieke Friet’, meldt de Franse krant Ici.

De Dapp Frietwinkel aan de Vinkenburgerstraat in Utrecht heeft officieel de beste friet ter wereld. Eigenaar Siem van Bruggen werd op zaterdag 27 september in het Franse Arras gekroond tot wereldkampioen frietbakken. Hij won de eerste prijs in de categorie ‘Authentieke Friet’, meldt de Franse krant Ici.

De Utrechtse, biologische frietzaak behaalde de wereldtitel met hun klassieker: friet gemaakt van handgesneden Agria-aardappelen, gebakken met de triple-fried-methode en met een vleugje rozemarijn. “Ik maak mijn friet graag van Agria-aardappelen. Die groeien in de zeeklei. En door te werken met biologische aardappelen hebben ze harder moeten werken om te groeien. Daardoor hebben ze meer smaak”, vertelde eigenaar Siem van Bruggen eerder aan DUIC. 

Volgens Siem is het extra bijzonder dat hij in Frankrijk gewonnen heeft, omdat hij zijn friet plantaardige olie bakt. In Frankrijk wordt friet namelijk traditioneel in dierlijk vet gebakken. “Een echte gamechanger dus”, aldus Siem.

Siem van Bruggen op het WK frietbakken in het Franse Arras.

De eigenaar van de Utrechtse Dapp Frietwinkel, die ook een vestiging in Leiden runt en oprichter is van de Dapp Frietfiets, liet eerder al weten trots te zijn op zijn nominatie en plek op het WK. “Wat voor veel mensen een simpele snack lijkt, is voor mij een kunstvorm. Het vraagt precisie, geduld en zorg. Dat ik dit op een wereldpodium mag laten zien, maakt me ontzettend trots.”

Wereldfriet met een twist

Ook collega’s Daan en Luuk van de Dapp Frietwinkel deed mee aan de internationale strijd, in de categorie ‘Wereldfriet’. Hij presenteerde de ‘Dapp-Spice Bag’, een Iers-Chinees frietgerecht met friet, krokante kip, paprika, ui, knoflook, chili en een geheime kruidenmix. Maar in deze categorie viel de Utrechtse frietzaak buiten de prijzen.


Ken jij de verhalen achter Catharijne? Gerard Aaftink brengt een boek uit over het onderbelichte stadsdeel en is – in samenwerking met DUIC – een crowdfunding gestart om de productie van het boek te realiseren. Ben je nieuwsgierig naar de rijke geschiedenis van Catharijne en wil je een nieuw beeld van Utrecht? Steun dan de crowdfunding en reserveer ‘Catharijne op een kantelpunt’.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    De beste Pommes Frites a.k.a. French Fries ter wereld gemaakt door een Nederlander. 😀
    Gefeliciteerd!

  2. Pee

    Gefeliciteerd.
    Wat er in Utrecht in patatzaken/snackbar word verkocht is niet te vreten.
    Nu weten we waar we terecht kunnen voor goede friet/patat.

  3. Pol

    Speciaaltje….

  4. Steve

    In Utrecht zeggen wij PATAT.
    De lekkerste patat haal je bij Bestaria op de Straatweg 242 in Utrecht.
    Voor de echte fijnproever.

  5. Dymph

    Verdiend! Heerlijke patat. En zo fijn dat de mayo niet op de patat ligt, maar in een spart vakje van de zak.

  6. Jakob

    @Steve,
    Volgens een inventarisatie uit 1972 werden toen al “in de Randstad en elders petat [sic] en friet dan wel niet door elkaar gebruikt maar zeker wel náást elkaar” en gold toen al: friet(en) = “kwaliteits-patat”. Sindsdien lijkt “friet” in opmars.
    https://taalverhalen.be/minionderzoekje/friet-patat-aardappel/

  7. Marcel

    Gefeliciteer!. Knap werk!

  8. Ronald

    Terecht! Geweldige friet / patat (whatever ;-))

  9. Jozias

    @ Steve

    Je bent je ervan bewust dat er in Utrecht niet alleen een invasie vanuit A’dam en de rest van de Randstad plaats heeft, maar ook vanuit Brabant, Gelderland en Limburg? Den Bosch is slechts 25 min treinen verder.

    Friet/ Frites it is en het had het altijd al moeten zijn. Het zuiden van het land ligt dan ook dichterbij het hart van Europa en Europa is waar de toekomst van ons land ligt. Niet in dat kleine bekrompen gebiedje dat in een uithoek van Nederland en Europa ligt, genaamd de Randstad. Utrecht is gelukkig al vele malen bourgondischer aan het worden dan het ooit was. De revival van het Sint Maartensfeest is ook voor een groot deel te wijden aan import vanuit zuidelijke gebieden trouwens.

  10. Steve

    @Jakob,
    Ik denk dat je niet uit Utrecht komt en hier misschien wel bent komen wonen.
    Als je bijvoorbeeld in Den Bosch komt, moet je ook niet zeggen dat je een patatje wilt.
    Hier in Utrecht is het altijd al zo geweest, goa je mee een patatje halen op de markt, jochie?
    Een dikke puntzak patat kreeg je toen met een klodder mayonaise of toen nog piccalilly.

  11. Willem

    Friet! Hoera! Weg met ‘patat’!

  12. Binnenstadsbewoner

    Ghoed gedaon jochie

  13. Paul

    Heerlijke patat. Iedere zaterdag een grote zak speciaal met Curry !

    Tip: maak het niet te duur!

  14. Jakob

    @Steve, ik heb die onderzoeksresultaten niet verzonnen, hoor, maar misschien heb je geen zin om het te lezen.
    In 1972 waren er hier blijkbaar al veel frietzeggers, waarschijnlijk door wat Jozias schrijft. Zijn die zuiderlingen die meer dan een halve eeuw geleden in Utrecht zijn komen wonen nu nóg geen echte Utrechters volgens jou?

  15. Jan Haan

    Jammer, Ossewit blijft het lekkerste en gezondste.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).